Pred nejakým časom som písal o (občas až prílišnom) počúvaní hudby - všade. No a napísal som, že som sa rozhodol, že nechcem nijaký prehrávač, ktorý by mi umožňoval počúvať hudbu mimo domu. No a čo sa nestalo? Sestra na nejakej firemnej akcii v tombole vyhrala mp3kový discman a dala mi ho predčasne na narodeniny. Uf, to je rana pod pás

Tak som si ho teda zobral, že však skúsim. Budem sa to snažiť kontrolovať a nakoniec - aspoň si spestrím a skrátim cestu vlakom do Žiliny. Tak som si doma napálil cdčko s 11 hodinami hudby. To by malo stačiť
Vo vlaku som si dal do uší slúchadlá, pustil neopočúvaný Royksopp a písal som si. Páčilo sa mi to, aj keď som mal stále na mysli, čo som písal pár príspevkov dozadu v mojom blogu. Hudba je liekom na dušu, ale všetkého veľa škodí. Ale neodolal som, počúval som hudbu a bolo mi dobre.
V rýchliku som si sadol do kupé, v ktorom nás bolo šesť a z toho piati mali v ušiach slúchadlá. Nemohol som sa zdržať smiechu, tak som sa smial. Toto je fakt moc! Nakoniec sa ukázalo, že aj tá šiesta osoba mala nejaký prehrávač, ale spala a tak ho nepoužívala.
Po nejakom čase do nášho kupé prišla štvorica mladých, ktorí smerovali niekam na lyže. Mali lyže, snowboardy, obrovské bágle a tak. Mali miestenky, tak sa nejakí ľudia kvôli nim museli presunúť. Mňa to našťastie nepostihlo. Som to ale sebec, čo? No a keď sa títo štyria konečne usadili, hádajte, čo urobili? Vybrali si discmany a mp3 prehrávače
Toto je fakt až príliš. Ľudia sa prestanú rozprávať, radšej sú od seba odtrhnutí, oddelení beatami. Hudba je liekom pre dušu, ale ak je jej až príliš veľa, tak je prekážkov pre nové priateľstvá, stretnutia, rozhovory.

 Blog
Komentuj
 fotka
mato  23. 2. 2006 16:08
nesúhlasím s tvrdením že hudba je prekážkou priateľstvám, stretnutiam a rozhovorou. tou prekážkou je technika,prehrávače, spôsob akým je hudba počúvaná.
 fotka
dusand  23. 2. 2006 16:32
Ok, beriem. Máš pravdu. Ale aj tak som myslel v podstate to isté ako ty. Stelesnením hudby je technika, ktorú používaš na jej počúvanie.



A uznávam, že to nie je zrovna vhodné. Hudba je niečo nádherné a väčšinou spája ľudí.



Máš pravdu, ďakujem za túto poznámku. Technika rozdeľuje ľudí. To sa týka toho, o čom som písal minule. Vecí. Obklopujeme sa vecami a tým sa od seba vzďalujeme.



Predvčerom som zachytil veľmi výstižný citát:



"Príliš veľa myslíme a príliš málo cítime. Viac ako stroje potrebujeme ľudskosť.

Viac ako rozum potrebujeme láskavosť a miernosť. Bez toho zvlčíme a stratíme všetko."



(Charlie Chaplin)
 fotka
lucska  23. 2. 2006 17:15
Podľa mňa je hudba jedinečný fantastický prostriedok na ukludnenie, radosť, zábavu, smútok, šťastie proste na všetko. Takže s tebou súhlasím tak na štvrtinku. Je síce pravda, že dnes nikdo bez toho nejde ani mhd ale vezmi si to z druhej strany. Čo robíš keď ti je smutno, keď chceš tancovať, keď sa chceš naladiť na tú svoju vlnu. Ja bez hudby nemôžem žiť a absolútne nesúhlasím s tvrdením, že je nejakou prekážkou. Skôr naopak, veď práve hudba ťa dokáže odblokovať a odstrániť zábrany, teda aspoň väčšinou. Keď idem ráno do školy každé ráno si beriem mp3 a tá cesta má dokáže naladiť na celý deň. Beriem, že všetká technika robí zábrany ale keď už, tak sú to počítačové hry, telka alebo ja neviem ale určite to podla môjho názoru nie sú discmany a podobné záležitostičky...Ešte k tým mladým, s ktorými si cestoval...Neviem no podla mňa to bolo tak, že boli možno unavený, možno sa nemali o čom baviť pred inými luďmi ale pochybujem že celý čas čo boli spolu niekde na chate al. pod. mali na ušiach slúchatká...No toť vše a ináč ten citát je velmi dobrý a výstižný tuším ho nalepím každé vchodové dvere do škôl aj keď silno pochybujem, že v dnešnej dobe by si ho niekto vôbec všimol...
 fotka
lucska  23. 2. 2006 17:16
a sakra...už som si za to niekdo dala facku...ten pravopis...
 fotka
dusand  23. 2. 2006 17:22
Ale ja nehovorím, že hudba je zlá. Hudba je úžasná. Tiež bez nej neviem žiť.



Hej, cestou trolejbusom ráno do školy si počúvaš svoju hudbu a je ti dobre. Pomôže ti to prežiť ten deň. To je v poriadku.



Možno to odo mňa vyznelo až príliš radikálne. Narážal som len na to, že keď budú mať všetci stále na hlavách slúchadlá, tak sa prestanú rozprávať. Prestanú rozmýšľať nad vecami. Samozrejme, preháňam, ale chcem, aby ste sa nad týmto zamysleli.



Keď počúvaš hudbu, tvoje vlastné myšlienky idú do úzadia. Možno nie úplne, ale do istej miery je to tak. Ľudia v dnešnej dobe sú vystresovaní, keď je okolo nich ticho, nehraje nijaká hudba. A toto je nezdravé...
 fotka
gabosh  25. 2. 2006 19:41
ja len ze si sadnem k niekomu vo vlaku (kazda nedela smerom na intraaak) a tak vecsina ludi cita a tak. ak nejdem s partiou, tak necitim potrebu sa s novymi ludmi zoznamovat a asi ani oni so mnou. Ale mensia prihoda. Ked boli tuto zimu take nehorazne mrazy ( -20 a nizsie), tak zamrzli vyhybky a my sme stali asi 2 hodinky. Boli tam pre mna neznami ludia, zacal som s nimi kecat a bavili sme sa. Ale vysli sme z vlaku, cau cau, a zivot isiel dalej. Uz sme sa nikdy nevideli... a tak radsej sadnem a zapnem si MP3 a pocuvam celu cestu...

Dokonca aj v triede cez prestavky radsej sadnem dorohu a poicuvam MP3. S chalanmi nemozem byt pretoze si zo mna robia srandu (ze som gay a tak (niesom neviem ako ich to napadlo, byvalich spoluziakov na zakladnej to nenapadlo nikdy) a holky radsej neotravujem lebo tiez ku mne neprejavuju nejaky vrely vztah. Sadnem si, pocuvam a som neutralny. Ked sa nabuduce uskutocny anketa kto je najarogantnejsi, bajoblubenejsi a tak. (triedna taku dava) tak urcite tam uz nebudem (bol som ako najdrzejsi ci co)...

Ale ked uz som naozaj s kamaratmi tak je to v poho. Minule sme sa v autobude zabavali. Kecali sme a tak, po tazkom tyzdni bola super sranda ale ludia boli z toho mimo. vsetci nieco pocuvali a my sme tam hovorili a vyrusovali ich (no.. boli sme hlasni no..)
 fotka
dusand  25. 2. 2006 23:37
Dík za reakciu, Gabosh. Hej, vlaky sú velmi dobrým príkladom na toto. Vo vlakoch sa stretávajú uplne neznámi ľudia. Často už sa druhýkrát nevidia, ale sú prípady, v ktorých sa spoznali dvaja ľudia a nejako ich to poznačilo do ďalšieho života. Trvalé následky (kladné alebo záporné).



No a v tej triede...chápem, že tam nemáš tých "svojich" ľudí, ale nie je dobré sa takto separovať. Ale rozumiem tomu.
 fotka
tweety155  3. 3. 2006 07:58
ja len k tej hudbe. dnes som cestovala opäť do roboty a stále so mnou cestuje jeden chlapík. ok kedy ho stretávam v autobuse, stále mám v ušiach slúchadlá a tvári sa dosť dôležito. chcem len povedať, že človek niekedy potrebuje byť aj sám so sebou nie vždy mať za sebou nejaké pozadie, ktoré mu hučí do hlavy. to je myšlienka mojej mamky a myslím, že celkom správna, na to, aby člvek vedel racionálne uvažovať, nemôže byť stále ovplyvňovaný bočnými činiteľmi, ktoré v ňom vyvolávajú emócie.

teraz vám možno pripadám ako dement, ale ak sa nad tým hlbšie zamyslíte, zistíte, že niekedy byť len sám so svojimi myšlienkami nieje až také zlé...
 fotka
dusand  3. 3. 2006 13:16
Presne si to vystihla! O tomto som celu dobu hovoril. Len som sa asi blbo vyjadroval. Dakujem.
10 
 fotka
mid  3. 3. 2006 16:26
Ja s tebou v podstate suhlasim. Odkedy mam mp3 prehravac, mam h v podstate stale, ked som mimo domu - ked som doma, mam nonstop zapnutu hudbu na kompe. Je to super, zlepsi to naladu, mozno odreaguje. Ale stal som sa na tom uz prakticky zavisly a vlastne to uz nie je az take pekne, ako sa zdalo. Ked totiz pocuvam hudbu, nejako prestavam vnimat vsetko okolo - aj svoj vlastne myslienky. Je to nieco ako utek od reality. ked obcas idem len tak von na nejaku prechadzku, bez mp3 si to uz ani neviem predstavit. Ale ked si spominam, ako to bolo predtym - pocas prechadzky (ked som sam, ked som s druhymi ludmi mp3 v zasade nepocuvam) som kedysi zvykol premyslat o svojich myslienkach, problemoch a rozmyslat nad riesenim, alebo som zvykol len tak pozorovat okolie a oddat sa...teraz si len uzivam hudbu - ktoru si vsak aj tak budem uzivat aj ked sa vratim domov, a tym pocuvanim sa len branim kontaktu so skutocnym svetom a s druhymi ludmi. je vsak pravda, ze ja hudbu milujem - ale niekedy neviem, ci ju pocuvam lebo sa mi paci, alebo aby som sa vyhol realite.
11 
 fotka
dusand  4. 3. 2006 17:40
udrel si klinec po hlavicke, Mid. Neber to nijak zle, ale si exemplarny priklad toho, o com som pisal.



Vela ludi je ako ty. Mozno si to ani neuvedomuju, ale tak trochu sa vyhybaju realite, ako si napisal. Asi skor nevedome, ale robia to. Presne - ked si chodil na prechadzky alebo hocikam bez prehravaca, tak si rozmyslal o svojich problemoch, o veciach, ktore ta trapili, o myslienkach, ludoch. Teraz si uzivas hudbu, je to strasne fajn. Ale je to radikalne ine..... MOzno si vdaka tomu mojmu prispevku v blogu trochu porozmyslal, zamyslel sa nad tym.



Skus niekedy ist von bez hudby v hlave. A ak - tak si ju iba v duchu not. Aj to sa da ALe najlepsie asi je rozmyslat. Nie je na to az tak vela casu, ked si s niekym. Ale ked si sam, mas priestor, cas.
Napíš svoj komentár