Vždy keď sa domov vlečiem z piva, v hlave sa mi miesi filozofia prázdneho pohára a ja mám chuť sa zvaliť do postele a doraziť sa niečím ostrejším. Hlavne vo svojej izbe sa často potkýnam o toho starého černocha. Sedí na kraji mojej postele a do whiskey si vytláča citrón, tak ako ho to kedysi naučila Lucia v jednom malom bare.
Rozžiari sa keď ma uvidí, otcovsky ma potľapká po líci s rukami zamazanými od oleja a s chrapľavým smiechom mi povie že vyzerám ako imbecil. Berie do rúk rozladenú gitaru, zavrie oči a začne bľabotať niečo o skurvenom živote, srať na všetkých, život je krádež snov, fízli sú za tebou. Rytmus ho netrápi a ja si odpíjam z jeho flašky a myslím na rôzne typy žltačky. Neger sa zvalí do stredu izby, gitara to má asi za sebou a jediné na čo sa zmôžem je štuchnúť do neho nohou nech prestane ziapať, že mám susedov. Sadne si, oprie sa o stenu, gitara vyzerá že to rozchodí. Pozerá na mňa a s úsmevom ma posiela do riti. Zaviera oči, zaspal o stenu opretý.
Padaj na gauč ty tlsté čierne prasa, asi len skúšam jeho reflexy. Z vrecka v košeli beriem mu bylinky a idem si bafnúť do sprchy. Zhodím zo seba šaty, holý cítim sa divne, tak trochu slabý a sklamaný. Sadnem si do rohu napustím bongo, dva krát vydýchnem ohňom, pustím teplú vodu a nechám si ju tiecť na hlavu.
Dvere rozdrapí Fil, lískne mi po tvári. Pretiahol som dlažbu, drogy vraj nepatria deťom do ruky. Nejak to nebolí, mravce sú doktori, lozia mi po tvári a včelou kašičkou mi vypĺňajú medzery v mojom zostarnutom vnímaní.
Po sediačky mu hovorím o tom, akú chuť mám na pivo, a že sa čudujem že sa s ním bavím, so starým rasistom čo neznáša študentov. Zviezli sme sa na pumpu po pivo, od rusákov sa k nám ponáhlalo svetlo. Mať zajtra robiť, riadne by ma nasralo.
Omdlievam v posteli, Fil ma prikrýva s vlhkými očami. Vidieť to, mám pocit že plačú slony. Černoch si spieva o tom ako sme všetko posrali. Pravé blues, zakričať parley, pustiť slzy, a zajtra byť zase sprostý drzý a tvrdý. Prizerať sa špine vo vlastnom srdci rieky Missisipi, nevedieť to vypláchnuť a vlastne s tým ani nechcieť nič robiť. Nikdy tvojim korytom nebudú viesť koľaje, nikdy nimi neprejde parník. A aj keď jediná černota je len vonku a v krku, a už nemáš drobné na poistku a na záruku, Fil môže byť stále riadny kus šťastnej čiernej prdele.

A ani štebot vtákov z toho nedokázal spraviť gay song, dokonca sa tam tie ich texty aj hodili.

 Blog
Komentuj
 fotka
titusik  25. 5. 2012 12:03
Toto je úplne že skvelé
 fotka
phantasia  25. 5. 2012 13:32
čarovne beatnické
 fotka
jatopoviem  25. 5. 2012 14:56
šťastie je relatívne...
 fotka
catmartina  25. 5. 2012 16:45
Nechápem a to sa mi páči
 fotka
clouy15  26. 5. 2012 15:01
perfektne napisane
Napíš svoj komentár