Jednu krásnu májovú nedeľu som vstával veľmi skoro. Vlastne som ani nespal, pretože o polnoci sme vyrážali z domu. Cieľom našej cesty bolo letisko blízko Budapešti, ktoré sa volá podľa FerencaLiszta - hudobného skladateľa a klavírneho virtuóza. My sme tam smerovali s našou návštevou, ktorá letela domov. Po emotívnej rozlúčke a pohľade na hodinky (bolo pol 7)sme spriadali plány na práve rozbiehajúcu sa nedeľu. Na letisku sme boli už niekoľkokrát, no priamo v Budapešti ešte ani raz. Bratovi som hodil do ruky mobil so zapnutým GPS-kom, spočítal zostávajúce forinty a odbočil smer centrum.

1. Parkovanie
Dostať sa do mesta nebol problém. Na parkovanie sme si tesne pred odchodom na nete vytipovali nákupné centrum Arena plaza s freeparkingom. Ono je to free, ale s autom vyšším ako 2,1m sa do podzemnej garáže nedostanete. A tak sme našu dodávku šupli na vonkajšie parkovisko pre zamestnancov. Fľaša vody, foťák do ruky a vykročili sme.

2. Budapest-Keletipályaudvar
Ak ste pobudli nejaký čas čakaním na vlak v Bratislave, určite vám „Budapest-Keletipályaudvar“ niečo hovorí. Pre mňa to bol len zhluk slov, teraz už viem, že je to najväčšia stanica železnice v Budapešti. Zaujímavá budova postavená v rokoch 1881 až 1884 je od Arena Plaza len na skok.

3. Rákocziho ulica
Neviem či to bolo spôsobené skorým nedeľným ránom, ale celá ulica bola plná odpadkov, smradu, všetkých možných produktov ľudského tela, bezdomovcov a „sockárov“ na každom rohu. O smrade radšej ani nehovorím. Toto ma fakt prekvapilo.


4. Erzsébethíd
Most po ktorom sme prešli na druhú stranu Dunaja a vybehli si to na kopček pred nami.

5. SzentGellértSzobor
V polke kopca nájdete v spleti chodníkov ukrytých pod stromami peknú sochu, fotka dve, trochu oddych a môžete pokračovať vyššie.

6. Szabadságszobor
Vedeli ste že aj Budapešť má svoju sochu slobody? Ja nie. Ale musím uznať, je celkom podarená. Keď sa pokocháte medenou postavou (aspoň tak pôsobila) v zaujímavej póze, pozrite sa aj smerom k Dunaju. Uvidíte celú Budapešť ako na dlani. Budova parlamentu, knižnice, alebo aj bazilika svätého Štefana, to sú len niektoré z tohto miesta viditeľných Budapeštianskych krás.

7. SzéchenyiLánchíd
Vraj prvý most cez rieku Dunaj v Budapešti. Spája dve historické mestá Budín a Pešť. Prechádzať sa po ňom bolo veľmi príjemné a naozaj z neho cítiť kus histórie. Neďaleko sme natrafili na ďalšie zaujímavé miesto:

8. SzentIstván Bazilika
Naozaj zážitok byť vo vnútri. Mohutne pôsobí aj zvonku. Oplatí sa v nej zastaviť.

Odtiaľ sme už cez Alžbetin park a krížom cez mesto utekali k autu. Nemali sme už žiadne forinty. Všetky sme minuli na jedlo a pohľadnice a tak sme to príjemne unavení zabalili. Určite sa tam vrátim a pozriem si mesto poriadnejšie. Nie len tak na skok improvizovane bez plánu (aj keď aj to malo svoje čaro

Rada na záver: nepodľahnite v Maďarsku psychologickému dojmu bohatstva keď držíte v ruke pár tisíc forintov.

Ďalšia rada: nechoďte do „Pešti“ v nedeľu ráno, lebo na vás urobia dozvuky divokej sobotnej noci čudný prvý dojem. Je to však mesto, ktorého návšteva stojí za to.

 Denník
Komentuj
Napíš svoj komentár