"... Viem, že takmer o všetkom sa dá diskutovať: o možnosti budúcich medziplanetárnych letov rovnako ako o interpretácii archeologických nálezov. Jedna vec je však nesporná: existencia svätých písiem. Prekvapujúce na týchto spisoch je, že mnohé z nich sú vyrozprávané v prvej osobe: sú dielom očitých svedkov. A tu sa dostávame do úzkych.
Mohli by sme prijať názor, že autori týchto svätých písiem boli učitelia s istou víziou, fantastovia svojich čias. Oni sami však tvrdia, že ich oslovovali akísi "majstri z oblakov", alebo opisujú v prvej osobe zážitky, ktoré museli podstúpiť kvôli týmto nebeským učiteľom. A to všetko má byť len fantázia?
"Počkajte," oponuje veriaci človek. "Tieto texty nie sú výmysly, autori ich prežili". Ale kto ich to oslovoval? Kto sa to zjavoval v ohni, dyme a hrmení? S kolesami, krídlami, bahormi? Milý Pánboh, kto iný! - odpovedajú pravoverní. Osobne som hlboko veriaci. Som presvedčený, že tento grandiózny stvoriteľ, duch boží, existuje. Patrím dokonca k ľuďom, ktorí sa každý deň modlia. Ale milý Pánboh, s ktorým komunikujem ja, nemusí jazdiť po oblohe v nejakom burácajúcom dopravnom prostriedku, z ktorého sa dymí, ktorý sa natriasa smrdí, má kolesá s bahormi a ešte navyše svištiace krídla. Ak to však nebol milý Pánboh, ktorý prehovoril k našim predkom - kto iný to ešte mohol byť?..."

Citované z:
Däniken, Erich von: Predslov. In: Kozmické lety v staroveku: Po stopách všemohúcich božstiev. Praha : Columbus, 1994. 189 s.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár