Možno nastal ten pravý čas, aby som zo seba vymáčkla nejaké tie slová.
Začnem napríklad takto: moje meno tu bude Čajka, teda "chajka", lebo ten môj pôvodný pseudonym mi tu už niekto ukradol.
A nemám rada stránky typu Birdz a Facebook.
A to už z dôvodu, že sú nebezpečne návykové. Ono sa to nezdá, ale keď sa nad tým zamyslíte, tak ničia životy. Vezmime si napríklad ten Fejsbúk, ten už mám dlhšie.
Založila som si ho asi pred dvoma rokmi, keď som sa kdesi dočítala, že Fejsbúk je prevratná a úžasná stránka, kde sa môžeš o veľa vecí podeliť s priateľmi. Fajn, hovorím si, založila som si teda konto na tejto sociálnej sieti. Po prihlásení ma tam akosi nič nevzrušovalo, tak som sa aj odhlásila a nechala som svoje fejsbúkácke konto ležať prachom. O pár mesiacov neskôr ma zopár spolužiačok presvedčilo, že je tam MRTĚ hra, ktorú proste musím aj ja začať drtiť. Ok, znova si hovorím, tak sa teda pozriem čo to je.
Takto začína moja závislosť na tomto serveri. Strata súkromia písaním si nepremyslených statusov, komentárov k nim. Ani neviem koľko som tam už dala vecí, ktoré nechcem aby o mne ktokoľvek vedel. A to je len polovica. Druhá je tvorená tým, že nie len ja, ale veľké množstvo mojich "fejsbúkáckych" priateľov trávi na ňom toľko času, že nerobí veľa vecí čo robil pred tým, a to už od učenia cez čítanie kníh, dokonca už ani nepozerá televíziu, nechodieva až tak veľmi s priateľmi von..Však čo, stretnú sa na fejsbúku.
Miesto toho sedí doma na zadku a prehľadáva profily a fotky absolútne neznámych ľudí s ktorými by možno ani nikdy za život nemal dočinenia, ak by nebolo fejabúku. Vie o nich čo robia vo voľnom čase, kde boli predvčera a aj dokonca to, čo budú robiť za dve hodiny. Chápete o čom hovorím?
Najhoršie na tom je, že toto šialenstvo sa nedá nijakým spôsobom zastaviť.
Vlastne áno dá, zmazať si profil. Lenže tým sa automaticky vylúčite zo sociálneho života vašich priateľov. A čo je horšie, kto vám zaručí, že niekto za 2 mesiace nezaloží novú, ešte prevratnejšiu, sociálnu sieť, kde sa všetko toto bláznovstvo začne odznovu?
Veľa ľudí si vážnosť tejto situácie ani neuvedomuje. Áno vážení, vitajte v 21. storočí. Storočí bez súkromia.
Toto je presne ten dôvod, prečo sa znova bránim novej internetovej sociálnej sieti. Ale táto je o niečo premakanejšia, túto sieť zaujímajú aj vaše názory, úvahy a dokonca aj vaša umelecká tvorba. To fejsbúk nezaujíma. Ten zaujíma len najnovšie drby, nové fotky o sklá, našpúlené huby a ako často za deň vaši priatelia masturbujú.
Práve preto som zmetená, chcem utiecť z tohto blúdneho kruhu. Snáď sa mi to niekedy podarí. Vraj všetko raz skončí...

 Blog
Komentuj
 fotka
chibiorange  23. 7. 2010 00:22
WAW mrte ..pravda nad pravdu navykove je to sak ked sa dade dostanem k netu hned FB..nic nove..birdz a tam skoncim a som tu
 fotka
frederika  23. 7. 2010 09:42
ešteže ja nie som fejsbučná
Napíš svoj komentár