Pondelok, 6 hodín ráno, zvoní budík a ja sa zase preberám zo svojho zasneného spánku. Otváram oči, pretieram si ich a pritom cítim zapáchajúci ranný dych. Vypnem budík idem do kúpeľne, keď tu zrazu začujem ,,Iba rozvážni ľudia vedia byť šťastní...“. Z tisíca písmen, ktoré som ráno počul ma zaujala práve táto veta. Prečo? Pretože ma prinútila ráno zapojiť mozgové závity a začať premýšľať nad tým, či je to pravda alebo nie.
Rozvaha. Čo je to rozvaha? Je to pocit, kedy človek koná s chladnou hlavou? Je to pocit kedy si človek všetko premyslí? Alebo je to iba maska, ktorú si človek nasadí aby vyzeral že má všetko naplánované a pod kontrolou? Uvedomil som si že rozvážny ľudia nemusia byť šťastní, pretože ich môžu ovplyvniť vonkajšie podnety ako je počasie, zmeškaný autobus, písomka v škole alebo nehoda, ktorú nezapríčinili oni. Avšak na druhú stranu, rozvážny človek si pozrie predpoveď počasia a zabezpečí si cestu do školy dáždnikom alebo pršiplášťom. Zmeškaný autobus vlastne u rozvážnych ľudí nehrozí, pretože si dajú na čas a luxusne stihnú prísť na zastávku. Takisto predpokladá, že keďže má zajtra písomku, bude sa na ňu pripravovať. Jedinú vec, ktorú rozvážnosť nedokáže ovplyvniť je nehoda, v ktorej je osoba zainteresovaná náhodne, avšak hrá v nej hlavnú postavu. Tak, či tak, sa nám otvárajú dve otázky. Naozaj sú rozvážni ľudia šťastnejší, ako tí, ktorí konajú s horúcou hlavou? Rozobrali sme si ľudí, ktorí si vždy všetko premyslia, na všetko sa pripravia a dokonca si dávajú na čas. Teraz je rad na tých ľuďoch, ktorí žijú zo dňa na deň a z hodiny na hodinu. Napríklad také počasie. Človek, ktorý si zabudne dáždnik, pretože ráno neskoro vstal, nemyslel na budík a nezistil si predpoveď na nasledujúci deň má podľa väčšiny ľudí stopercentnú šancu zmoknúť a prísť do školy alebo práce vystresovaný a nervózny. Ale čo ak mu to nevadí? Čo ak si radšej pred dažďom pobehne aby stihol autobus, na ktorý zaspal a zároveň si zabezpečil ťahák do školy, pretože niekto rozvážny mu ho napísal a poslal e-mailom? Poslednou vecou, ktorú som vynechal je nehoda. Nerozvážny človek, môže byť hlavnou príčinou nehody avšak ľudia, ktorí sú okolo a stali sa obeťami nehody, sú takisto zainteresovaní ako on. Z môjho rozboru vyplýva, že či už je človek rozvážni alebo nie, môže byť šťastní v oboch prípadoch a takisto môže byť v oboch prípadoch účastník nehody. Keby som to mal zhrnúť, neexistujú rozvážni a nerozvážni ľudia, ale iba ľudia, ktorí majú každý svoju povahu a od ich povahy sa odvíjajú ich spôsoby života, nálady, úspechy alebo neúspechy.
Prečo teda Sofokles v diele Antigona povedal výrok ,,Iba rozvážni ľudia vedia byť šťastní...“ keď podľa môjho rozboru to pravda nie je? Pretože v dobách kedy žil, bola rozvaha ako nový rozmer. Rozvážni ľudia boli menovaní za bohov, kráľov, rytierov, hrdinov a písali sa o nich básne, rozprávky a legendy. Rozvaha pre nich znamenala viac ako si my dnes vieme predstaviť. Každý človek, ktorý niečo znamenal, bol pre nich rozvážny a preto všetci rešpektovali jeho názory, činy a považovali ho za osobnosť. V dnešnej dobe rozvaha nemá žiadny rozmer, žiadny význam a žiadny zmysel. Ak chceme byť rešpektovaní, musíme sa naučiť pracovať s ľuďmi, byť tolerantní a hlavne ľudský. Nezáleží na tom, či konáme s horúcou alebo chladnou hlavou, pretože v dnešnej dobe máme zákony, postavené na scenériách, ktoré nepripúšťajú improvizačné teórie.
Po všetkom tomto zamýšľaní, nad rozvahou, sa mi naskytla otázka ,,Som rozvážny?“ Odpoveď na ňu nehľadám. Som, aký som a či som rozvážny alebo nie na mojom živote nič nezmení. Či už zmoknem alebo nie, prídem na zastávku chôdzou alebo behom, či si napíšem písomku z vlastných vedomostí alebo ťaháku, je v podstate jedno. Výsledkom bude vždy to isté. Zavrel som dvere a odišiel do školy.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
kuko1965  13. 6. 2017 22:15
Dobrá úvaha. V dnešnej dobe sa máloktorý mladý človek takto dospelo, zodpovedne (a rozvážne) zamýšľa. Podľa presnejšej definície je rozvážnosť čnosť, ktorá uschopňuje praktický rozum, aby vo všetkých situáciách rozoznával, čo je pre nás skutočným dobrom, a volil správne prostriedky na jeho vykonanie. Rozvážnosť je správna norma konania. Volá sa aj "kormidelník čností", lebo riadi ostatné čnosti tým, že im určuje normu a mieru. Riadi úsudok svedomia. Podľa tohto úsudku svedomia rozvážny človek rozhoduje o svojom správaní. Vďaka tomu aplikuje morálne zásady a rozhoduje sa pre dobro a vyhýba sa zlu.
Pokiaľ chápeme ľudské šťastie ako proces úprimnej snahy o "čisté svedomie", tak skutočne len rozvážni ľudia vedia byť šťastní. (Šťastie sa tu chápe ako niečo hlbšie ako sú len chvíľkové pocity spokojnosti.)
 fotka
ceciak  14. 6. 2017 08:41
@kuko1965 To som písal ešte ako slohovku pred 6-7 rokmi? Ale pekne si to zadefinoval
 fotka
vreskot000  24. 6. 2019 13:46
Pochybujem ze iba rozvazni ludia dokazu byt stastni. Nikdy nevies co sa odohrava v takych ludoch. Navo ok mozno stastni, ale vnutri plni pochybnosti. Zamysli sa nad tym.
Napíš svoj komentár