Nedávno som bola na prednáške dvoch mladých ľudí. Aspoň touto cestou chcem sprostredkovať ich nesmierny zážitok. Oni totižto nepreferujú sedenie na zadku, alebo stereotypnú prácu. Preto sa na základe nimi vytvoreného projektu rozhodli urobiť niečo kedysi normálne, dnes takmer nepredstaviteľné.

Dvaja mladí Parížania sa rozhodli, že z juhu Francúzska kde momentálne žijú, pocestujú až na Slovensko, do Žiliny. Na koňoch. A tak, sa pred piatimi mesiacmi utvorila partia, ktorá sa skladala s Jean, Agathe, dvoch mladých koní, mulice a psa. Na cestu sa vybrali začiatkom apríla, a ich cieľom bolo dostať sa na Slovensko s absenciou diaľníc a celkovo ciest. Rozhodli sa pre turistické chodníky, ktoré boli ako stvorené pre konské kopytá. Celá táto "ekšn" mala názov A quatres pattes vers les Carpates, čo znamená na štyroch labách cez Karpaty.

Cestovali cez Nemecko a Česko až k nám. Aj ja som sa najskôr čudovala, prečo práve naše malá, v strede Európy zahrabaná krajinka zaujala dvoch Francúzov. Vraj pre to, že chceli spoznať krásu východnej Európy, a to ďalej než v Čechách, kde už boli. Ich púť trvala päť mesiacov, keď rátame mesačné zdržanie v Nemecku, kde pozorovali spracovanie kobylieho mlieka. Pôvodne tam mali ostať len týždeň, no zdravotné problémy ľudskej časti tejto partičky nedovolili pokračovať skôr než o mesiac.

Rozprávali úplne perfektne o tom, ako spali v stane, o tom ako im počas noci zdrhli mulica a kone, o deťoch, ktoré neustále chceli hňácať všetkých účastníkov a samozrejme aj o problémoch takéhoto cestovania. Vo Francúzsku aj Nemecku je zákon, podľa ktorého môžete zotrvať na nezastavanom súkromnom pozemku maximálne 24 hodín. To im úplne vyhovovalo. No v Čechách a tu u nás s tým bol problém. Preto museli dopredu telefonovať majiteľom, ak to vôbec šlo (osobne si to neviem ani predstaviť).

Mali za sebou neskutočne veľké množstvo vtipných historiek, napr. o mulici ktorá mala rozumu za celú výpravu, o tom, ako s obrovským úsmevom nenápadne žiadali ľudí o zapožičanie práčky, či o bláznení na československej hranici. Minuli dva až tri páry topánok a 36 podkov. Všetko samozrejme niesli zo sebou, mulica na sebe niesla až 60 kg, samozrejme nejakú záťaž mali aj kone. Mali len nutné veci k prežitiu, a ako Agathe zvýraznila, len dve tričká, dvojo nohavíc, sveter a nepremokavú bundu.

Takto som teda ja pochopila veľmi milých Francúzov, ktorí sa vracajú domov už túto nedeľu. Som neskutočne vďačná aj zo tú moju poslabšiu Francúzštinu

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár