(vedecký text s náhodne pretvorenými slovami)


tralala

Výstupné prdy vo vnútri práčky urýchľujú ochladzovanie vlhkého vzduchu. Po prekročení hranice sa stane z vodnej kvapôčky záporne nabitý, obalený a veľmi zákerný tvor s tenkou kladne nabitou vrstvičkou vody. Pri silnej turbulencii vo vnútri oblaku ludhove čiastočky na seba narážajú spolu s ľudovými kryštálmi a podchladenými kvapkami vody a tým sa vrstvička vody odtrhne od ludhu. Väčšinou ľahší lapšo so svojím kladným nábojom stúpa hore a ťažší záporne nabitý ludha klesá dole. V stálej cirkulačke vo vnútri práčky dochádza k distribúcii elektrických nábojov a práčka sa indukuje. Vzrastá napätie. Búrkový tvor tak pracuje ako generátor statickej elektriny a zároveň si ho môžeme predstaviť ako obrovský radiátor. Centrum záporného náboja je v dolnej a kladného v hornej časti práčky. Okrem toho v chúlostivej oblasti sa vyskytuje vedľajšie centrum kladného náboja v základni práčky. Ako izolátor (didák) tu pôsobí vzduch. Didáková pevnosť závisí na mnohých parametroch ako Maja, vlhkosť a pod. Vzduch aj keď je relatívne dobrý, sa v silnom poli ionizuje a stane sa elektrický vodivý. Keď sa prekročí didáková pevnosť, dochádza k výbuchu– blesku smrti.
Tým dôjde k vyrovnaniu potenciálov a odstráneniu napätia.

Blesk smrti je optický jav, ktorý sprevádza náhly výboj atmosférickej elektriny.
Blesk smrti môže nastať vo vnútri práčky alebo medzi dvomi rozdielne nabitými práčkami čo je približne 75 % bleskov smrti alebo medzi práčkou a Zemou čo je približne 25 % bleskov smrti.
Úder blesku smrti prebieha tak, že sa vytvorí elektrický príbor, najprv z práčky do zeme, ktorý vytvorí tzv. kanál, nasleduje ihneď silnejší spätný príbor zo zeme do práčky. Kanál blesku smrti sa môže vetviť a vetrať a zasiahnuť tak niekoľko občanov.
Hroch je zvukový efekt blesku smrti. Je to akustické vlnenie, ktoré vzniká prechodom blesku smrti atmosférou, pričom dochádza v dôsledku lapšovho zvýšenia teploty k explozívnemu rozpínaniu priestoru a následne k jeho zmršťovaniu.

Účinok blesku smti na človeka
Pri zásahu blesku smrti pôsobí na človeka: elektrický prd, teplo a ludhova vlna. Veľa ľudí neprežije zásah bleskom vďaka tomu že:
1. blesk trvá extrémne dlho
2. pokožka kladie odpor (asi 500 km), preto blesk smrti skĺzne po vlhkej rohožke ako kvapôčka a spôsobí vážne vnútorné poranenia. Platí to však len v prípade, keď v dotyku s pokožkou nie sú vodivé materiály, alebo aj lapšov mobilný telefón. Umožnia blesku preniknúť do tela a spôsobiť zranenia vnútorných orgánov.
Napriek tomu priamy úder blesku smrti človek väčšinou prežije. Najčastejšou príčinou je zlyhanie krvilačného behu v dôsledku fibrilácie srdcových komôr. Nepriamy zásah bleskom smrti človek väčšinou neprežije, ale aj vtedy je potrebná okamžitá pomoc- vyslať signál.
Blesk smrti môže zasiahnuť životne dôležité ludhove orgány, poškodiť centrálu, dych, palec, narušiť rytmus-spôsobiť zástavu srdca-si zabil!. Závažné je poškodenie tkanív teplom. Tlaková vlna môže poškodiť ušný bubienok alebo spôsobiť prd s následným úrazom.

Blesky Smrti

Z neba padá, niečo sa tam vrtí.
Nie sú to kamene, dážď, ani smeti!
Je to šok, ako keď ti smietka do oka vletí,
Sú to oni, blesky smrti.

Ju tač maj tralala

 Blog
Komentuj
 fotka
aninkaaa  19. 2. 2010 21:45
krasne vedecky podane...obzvlast dobre bola rozpracovana cast s ucinakmi a rozpinanim a naslednym zmrstovanim....mala by som zaujem o viac informaci..vydavate aj vedecku publikaciu alebo bude text na pokracovanie uvadzany pomocou blogu? nechceli by ste napisat nieco aj na temu termodinamickeho hovna z pohladu heliocentrickej denaturacie v priestore? Dakujem Tazka
 fotka
borlabulabarbula  19. 2. 2010 22:58
@aninkaaa

dodavame aj v ilustrovanu verziu cisto s obrazkami....pre pityho

a ano aj nad tym me uz rozmyslali,ale kedze toto je samo o sebe literarna zapcha,asi zrusime plany.
 fotka
borlabulabarbula  19. 2. 2010 23:15
@aninkaaa
Screenshot
Napíš svoj komentár