Tak aby ste vedeli, liezol mi po ruke pavúk! Bol obrovský, krikľavo-zelený a nesmierne desivý (vlastne uznávam, asi aj trocha sám vydesený, pravdepodobne jeho vysnívaná smrť sa pôvodne nemala odohrávať v nádobke s názvom smrtnička naplnenej jedom). A pritom ja mám fóbiu z väčšiny arthropod, obzvlášť z pavúkov. A viete prečo mi liezol po ruke? Lebo som ho naháňala! A veru, nebol to jediný pavúk, ktorého som tento mesiac odchytila.

Bola som totiž na terénnych prácach zo zoológie na Muránskej planine a napriek tomu, že sa to celé týkalo odchytu a triedeniu tých drobných článkonohých potvoriek, ktoré svojim výzorom mnoho ľudí tak neskutočne odpudzujú, verte či nie, bolo to naprosto úžasné! Zostala som pracovať ešte týždeň naviac.

Neviem, či vám niečo vravia výrazy ako smýkadlo, exhaustor, smrtnička, či mnohé ďalšie pomôcky zberu bezchordát, asi nie, no práve s týmito som sa ja v poslednej dobe stretávala veľmi často. Tak ako aj s preparáciou hmyzu, triedením pod binokulármi, kladením pascí, odchytom chránených chrobákov, vystieraním a napichovaním motýľov (áno, potom vyzerali presne tak ako tie, ktoré sú vystavené na stenách všetkých tých zberateľov motýľov, až na to, že tieto motýle nezahynuli len tak pre nezmyselný ľudský rozmar), uskladňovaním v liehu, lepením štítkov a v neposlednom rade tiež učením sa na poznávačku...

Asi najviac na mňa zapôsobil nočný zber motýľov. To sa snáď nedá ani opísať slovami. Fascinujúca atmosféra a nespočetné množstvo tých najrozmanitejších druhov motýľov, lákaných akýmsi neuveriteľne silným neutíchajúcim volaním za žiarivým nočným svetlom... Nádhera.

Nikdy by som neverila, že by ma niečo také mohlo baviť. A stalo sa. Vážim si to celé o to viac, že sme vlastne pomáhali aj v rámci súčasného medzinárodného výskumného projektu EDIT a veľmi si túto skúsenosť cením.

Avšak tento krát mi to nedá, musím sa vyjadriť aj smerom k birdzu Keď som sa vrátila a otvorila stránku, čo nevidím! Tak predsa, nový BIRDZ je tu A je nádherný, či už dizajnom, ako aj funkciami a vôbec všetkým... Síce akosi nie som schopná vytvoriť si taký skin webky, s ktorým by som bola aj spokojná, ale tak čo už. Človek predsa nemôže mať na svete všetko

A ešte malý odkaz na cestách: Ak budete náhodou riadiť auto a bude vám akurát zúfalo stopovať podozrivá skupinka podivných zablatených osôb so smýkadlami nápadne pripomínajúcimi obrovské sieťky na motýle, tak sa prosím vás nezľaknite, zľutujte sa a zastavte im. To nie sú mimozemšťania, to sú vedci!

 Denník
Komentuj
 fotka
matii  27. 7. 2008 12:17
fúha, krikľavo zeleného pavúka som ešte nevidela inak ten program musel byť zaujímavý, tam sa dá normálne prihlásiť ako dobrovoľník či musíš mať nejaké odborné znalosti?
 fotka
azizi  27. 7. 2008 12:38
Matii: tak tam takych pavukov bolo dost vela Bohuzial ako dobrovolnik nie, je to len pre studentov a absolventov prirodnych vied A dakujem za reakciu!
 fotka
d170  27. 7. 2008 19:31
Náhodou mne sa tá fialová farba na tvojej webke veľmi páči

A to odchytávanie motýľov by som asi nezvládla, lebo ja som sa v poslednom čase začala báť aj motýľov,lebo je ich všade nejako veľa
Napíš svoj komentár