V blogu Smutné dôsledky množenia som písala o tom, aké môže byť nezodpovedné a nebezpečné snažiť sa zarábať na chove psov. Tento krát by som sa chcela pozastaviť nad otázkou, podľa čoho teda môžeme rozoznať naozaj seriózneho a dobrého chovateľa?

V prvom rade seriózny chvateľ ponúka svoje šteniatka po chovných rodičoch a s preukazom pôvodu (vďaka ktorému máme istotu, že rodičia šteniatok spĺňajú všetky zdravotné, povahové i exteriérové podmienky pre uchovnenie), odčervené a očkované, prípadne čipované/tetované. Ja osobne som jednoznačne za čip, je to rýchlejšie, menej bolestivé a účinnejšie, keďže tetovanie časom mizne a mnoho krát je už po pár rokoch takmer nečitateľné.

Seriózny chovateľ by nemal mať žiadny problém s tým, pozvať vás k sebe domov, ukázať vám v akých podmienkach psíci žijú (ak sú zvieratá zatvorené niekde na dvore v kotcoch radšej okamžite od takéhoto človeka zmiznite) a taktiež ukázať vám rodičov šteniatok. Poprípade teda len sučku, ale informácie by mal poskytnúť o oboch rodičoch. Mal by vás tiež informovať o možných rizikových dedičných ochoreniach plemena a prirodzene, či boli príbuzný šteniatok na všetky takéto ochorenia testovaní. Nevravím, že je vždy nutné, aby psíci mali spravené všetky testy, zvlášť tu na Slovensku je to často krát dosť problematické, ale aj tak je to určite jedno veľké plus.

To, že chovateľ je naozaj aj dobrý človek zistíte podľa toho, ako sa správa ku svojim psíkom, či sa o šteniatka dobre stará a správne ich socializuje, je ochotný vo všetkom poradiť a poskytnúť vám pomoc či už v začiatkoch, alebo po celý život. Dokonca vám možno ponúkne, že sa o vášho psíka kedykoľvek postará za ten čas čo budete na dovolenke. Fantázií sa medze nekladú. Často krát medzi chovateľom a majiteľom vznikajú veľmi dobré vzťahy a dlho udržiavaný milý a priateľský kontakt.

No nie je to snáď krásna odmena za trochu viac vynaloženého času a úsilia pri výbere a rozhodovaní?

 Blog
Komentuj
 fotka
foxik21  20. 3. 2009 17:54
to co pises je presna pravda napr. ja som bol u ludi od ktorych mam svojho psa a ked som videl ako sa o tie steniatka satrujau vedel som ze jedno z nic chcem
 fotka
alison  20. 3. 2009 18:37
tieto blogy sú ako články vystrihnuté z časopisu poklona
 fotka
lenkaska1  9. 12. 2009 11:26
suhlas x)
Napíš svoj komentár