Komáre sú strašné potvory! A najmä v noci. Neznášam jednu vec, určite to takmer všetci poznáte. Keď spím, som unavená, sníva sa mi nejaký krásny sen (vlastne ani nemusí byť krásny, ja milujem akékoľvek sny, už som si začala robiť aj svoj snový denník) a vtom ma zrazu zobudí to charakteristické odporné bzučanie. Ja snáď ani nepoznám nechutnejší zvuk. Vŕtačka u zubára je oproti tomu deviata beethovenova symfónia. A to ja mám ešte neskutočne dobrý sluch (niekedy dokonca počujem také zvuky, ktoré okrem mňa nikto iný nepočuje...a nie, nie sú to hlasy , sú to také tóny a počujem ich vždy len na jednom mieste), takže si asi viete predstaviť, ako to do mňa neskutočne hučí. Tak nepríjemne a nástojčivo...

Od tej chvíle viem, že kým niečo nespravím, tak sa jednoducho nevyspím. Môžem byť unavená akokoľvek, aj tak nakoniec rozsvietim svetlo a začne pre mňa vopred prehratý boj. To už pravekého mamuta zabijem ľahšie ako tú bezočivú prefíkanú zlomyseľnú beštiu. Samozrejme v momente je komár ticho a akoby neviditeľný. Proste zmizne z povrchu zemského. A keď zhasnem...zase bzučí. Na nevydržanie. Nehovoriac o tom, že moju krv majú komáre strašne radi.

A takto to môže pokračovať donekonečna. A aj keby si rovno tá komárica na chvíľu niekde sadla, vždy si na to vyberie absolútne najnevhodnejšie miesto aké len existuje. Ale ja mám na ne jednu fintu Stačí zhasnúť a zasvietiť v inej izbe, počkať kým vyletia a potom rýchlo zatvoriť. Lebo keď to nenažrané stvorenie zistí, že mu akosi ušla dnešná večera, veľmi skoro si to rozmyslí a vráti sa späť. Zúfalé situácie si jednoducho vyžadujú zúfalé riešenia.

btw na minulej prednáške z protistológie sme brali okrem iného aj druhy rodu Plasmodium. Sú to také malé mikroskopické potvorky, ktoré majú nesmierne zložitý životný cyklus (akože nechcite sa ho učiť tak podrobne ako my mám to na celé dve strany) a spôsobujú jedno veľmi známe závažné ochorenie – maláriu. Malária sa vyznačuje periodicky sa opakujúcimi horúčkovitými záchvatmi v dôsledku rozpadu červených krviniek, ktoré nárazovo a hromadne praskajú. Potom nastáva niekoľko minútová triaška, pričom po nej sa človek cíti oveľa lepšie, zdravšie...až do nasledujúceho záchvatu. Dobrá správa je, že ich jediným prenášačom je síce komár, ale jedine rodu Anopheles. Anopheles je druh vyskytujúci sa v trópoch, čiže je len malá pravdepodobnosť, že vás tu na Slovensku poštípe práve on

Takže buďme radšej vďační za komáre, ktoré tu u nás máme. Sú síce odporné a otravné, ale aspoň nie životu nebezpečné.

...Always look on the bright side of the life...

 Blog
Komentuj
 fotka
d170  1. 5. 2008 17:48
Tie posledné riadky sú pravdivé, že môžme byť radi, že u nás také komáre nie sú, ale ak človeka v noci nejaký zobudí, tak mu to nepomôže.

Jediné, čo mi vadí na lete sú komáre a dalši nepríjemný hmyz
 fotka
dunmer  31. 5. 2008 20:34
pekna ukazka optimizmu
Napíš svoj komentár