Podľa požiadavok píšem tento blog o tom, ako som strávila posledné štyri mesiace chodením po bláznincoch.

1. PSYCHIATRIA – AT SANATÓRIUM

Keď som tam išla, nevedela som o ňom nič, nemali stránku, doktorka mi v maili písala, že informácie mi dá radšej telefonicky, a telefonicky, že mi všetko povie pri osobnej konzultácií. Asi vedela čo robí, lebo by som zdupkala hneď. Keď som prišla (bol práve helovín a plánovala som ísť večer ešte na párty), rovno si ma tam nechali. Nechceli ma pustiť ani po veci na byt, musel mi ich doniesť poobede strýko, zobrali mi mobil, cigarety, aj peniaze.

Až tam som zistila, že je to čosi ako resoc, priemerná liečba vraj trvá okolo troch rokov a niektorí sú tam dokonca deväť rokov (!) To bolo neskutočne frustrujúce, prosila som mamku (keď mi po dvoch týždňoch povolili štvorminútové telefonáty s rodičmi) aby mi dovolila odtiaľ odísť, ale nechcela sa dať uprosiť.

Bola tam len jedna dievčenská izba, na ktorej som bývala ja, jedno neutrálne dievča, jedna lesbička, ktorá vždy chodila ako veľká voda a huba sa jej nikdy nezavrela, a jedna škuľavá alkoholička, ktorá mi hneď prvý týždeň pobytu vychľastala odlakovač. Fajčiť sa mohlo iba po jednom a s doprovodom nefajčiara, ktorý je tam už dlho, aby sme mali z toho konflikt a postupne sa odúčali. Na každý deň sme si museli písať program deň dopredu, na každú hodinu iná aktivita, až do večierky. Ráno 7:10 rozcvička, potom raňajky, ranná komunita, upratovanie rajónu, pracovka, obed, potom nejaké spoločenské hry, skupinová terapia, zase spoločenské hry, večera, večerná komunita, spánok. Všetky slasti zakázané – káva, počúvanie hudby, sladkosti len v obmedzenom množstve, žiaden internet, žiadna telka – s výnimkou sobotného večera, kedy sa povinne pozerala rozprávka vopred povolená terapeutkami.

Najviac mi chýbala hudba, zapisovala som si po pamäti texty pesničiek, aby som si ich mohla pri upratovaní rajónu aspoň spievať (čo tiež bolo zakázané, ako som neskôr zistila, lebo upratovanie rajónu nemalo byť potešujúce). Za myšlienky na drogy či sebaľútostné stavy sme sa mali trestať, nazývalo sa to sebatrest a spočívalo to v klikovaní či behaní do vyčerpania síl. Okrem sebatrestov bolo ešte pár takých furt omieľaných výrazov, z ktorých ma porážalo, ako vzdory, hajzlovanie (rozprávanie sa o drogách), bytie „mimo režimu“, sebaľútosti, tlaky, slastenie si na niečom,...

Vo veľkom sa tam bonzovalo – bola som nahlásená že som si odložila polku z cigarety, ktorú som chcela potom fajčiť sama na balkóne, že vypľúvam niektoré lieky, že som poslala po mame list frajerovi, a podobne. Frajerovi nedovolili mi písať ani volať, nieto ešte navštíviť ma, takže sme mali úplne prerušený kontakt.

Raz sme boli na terénnom výlete autobusom na chate v Čingove, celé hodiny som musela počúvať múdrosti primára a hlavnej terapeutky, a chytila som z toho také depky, že som si robila plány, ako sa pôjdem v noci obesiť do jedálne na trám. Večer som revala na izbe, tak mi pichli injekciu na ukľudnenie a bol pokoj. Na chvíľu.

2. PSYCHIATRIA – ANTOLSKÁ

Po priznaní mojich samovražedných myšlienok sa rozhodli poslať ma na wellness pobyt na psychiatrii v Petržalke. Bolo mi tam dobre, na izbe som bola s mladou babou, ktorá mala malé bábo a dávali jej elektrošoky po tom čo jej „mlieko udrelo na hlavu“. Najskôr sme boli na A oddelení pre naliehavejšie prípady, spomínam si na noc, keď babka z vedľajšej izby, čo mala posteľ hneď cez stenu, celú noc drbala mrežami postele a kričala „Volajte políciu!“ Keď som sa bola sestričky spýtať, či by jej nemohla dať čosi na upokojenie, odpoveď znela „nie“.

Po pár dňoch ma preložili na B-čko, kde som bývala s mladučkou dievčinkou, mala 39 kíl a dorezala si ruky pre nejakého chalana. Každú chvíľu sa buchla do nejakého iného pacienta či sanitára a básnila o ňom. Ináč sme väčšinou hrali karty s chlapmi, fajčili, alebo len tak sedeli pri radiátore a rozprávali sa. Ako vravím, bolo to fajn, posledný deň pred odchodom do AT-čka som celý preplakala, lebo som sa desila návratu.

3. PSYCHIATRIA – BOJNICE

V AT-čku som ostala ešte nejaký čas, ale akosi som sa už nevedela prispôsobiť, spala som cez deň, čo bolo zakázané, vkuse som plakala, a raz som sa dokonca reálne pokúsila obesiť sa – prebehlo to asi tak, že som zistila, že si neviem ani poriadne uviazať slučku, v zúfalstve som jebla špagát o stenu a plakala som v kúpeľke. S terapeutkami som odmietala komunikovať a následne ma prepustili. Putovala som rovno na psychiatriu do Bojníc, ktorá bola najbližšie v našom okolí. Už som tam kedysi bola, takže som v podstate vedela do čoho idem a celkom som sa aj tešila. Lenže tentoraz tam nebola Monika, moja spriaznená feťácka duša z poslednej tamojšej hospitalizácie, a tak ani pobyt tam už nebol to čo býval.

Prvý deň som strávila na pozorovačke, sprcha bola iba na chodbe, a keď som sa šla sprchovať, vošiel mi dnu taký ¾ dementný chalan, stál vo dverách a pozeral na mňa, aj po mojej výzve aby zatvoril dvere a odišiel. Potom sa na mňa došiel ešte pozerať ako si umývam zuby, a stále od nás pýtal niečo čo bolo pekne farebné – zapaľovač, hrnček, Stabillo fixku...

Na druhý deň ma už preložili na normálnu izbu, najskôr som bývala s v pohode ženami, ale tie potom odišli a dali mi tam dve schizofreničky. Jedna spala 24/7 v polohe ako mŕtvola do truhly, to sa ešte dalo, ale tá druhá... Mala 19 rokov, vyzerala na 40, merala dva metre a vážila aspoň 150 kilo, a úplne jej hrabalo. Stále mi rozprávala nejaké trápne „frky“ či „hefty“ ako to nazývala a ja som bola jej jediná poslucháčka a išlo ma jebnúť.

Odtiaľ som mala ísť rovno do Zálužia a sľúbili mi, že ma predtým pustia na pár dní domov, aby som sa mohla pobaliť a tak. Ale zrazu to odvolali, vraj kvôli tomu že mám ešte vysokú dávku Diazepamov, čo je imho pekná blbosť, lebo ľudí púšťali na priepustku aj s vyššími dávkami silnejších liekov... tak mi na vizite rupli nervy, poslala som zdravotnícky personál dopiče a oznámila im, že sú všetci úplne šialení.

5. PSYCHIATRIA – ZÁLUŽIE

Cestou do Zálužia som nenápadne vyžrala pár tabletiek Kodeínu, čo som brala v AT-čku ako substitúciu, aj som si ich zopár vzala so sebou, takže som tam došla v skvelej náladičke. Keď mi Kodeín došiel, pošla aj náladička, ale že extrémne. Zdalo sa mi, že je všade strašný chaos a že tu desať týždňov určite nevydržím. Keď došli naši, mala som už pobalené všetky tašky pri posteli, s tým že idem domov. To ale naši samozrejme neprijali a mohla som sa vybaľovať nazad. Stropila som menší hysterický záchvat s trojhodinovým rumázganím, prosením, snahou rozbiť zrkadlo aj vyskočiť zo zamrežovaného okna.

Nepomohlo, nakoniec som dokonca skončila na akútnom oddelení, kde som nemohla mať žiadne osobné veci okrem základnej hygieny a spodného prádla. Vyfasovala som nadrozmerné tepláky a tričko a XXXL nočnú košeľu, ktorú nosila snáď ešte Mária Terézia. Nedalo sa tam robiť vôbec nič, dostala som na ukľudnenie injekciu Apaurinu do zadku, celé dni som prespala a v noci potom buntošila, lebo sa mi nedalo spať. Našťastie som tam bola len jeden víkend, potom ma pustili naspäť na otvorené oddelenie.

Celé prvé tri týždne som tu bola len tak, bez toho že by ma zaradili do nejakej skupiny, takže som sa celé dni nudila na izbe a cítila sa zle. Potom ma konečne zaradili, denný program spočíval v doobednej skupinovej terapií, a poobede sme hodinku spoločne hrali nejaké hry, prípadne šli celá skupina do dediny, pobehali obchodíky a išli si sadnúť do reštiky na kávu alebo horúci džús. Nálada sa mi stále zlepšovala, neviem či to bolo novými liekmi čo mi nasadili, alebo ma len už prešla kríza z Kodeínu.

Diagnostikovali mi hraničnú poruchu osobnosti, takže si pridávam na zoznam k ťažkej depresií, sociálnej fóbií a závislosti na opiátoch. To už mám celkom slušnú zbierku.

 Blog
Komentuj
 fotka
aventine  6. 3. 2018 21:13
 fotka
staphylococcus  6. 3. 2018 21:26
Och bože toto je tak strašne smutné
Ako sa môže zdravotnícky personál takto správať k ľuďom?
 fotka
fakecocacolazero  6. 3. 2018 21:27
Ja sa len spýtam, pomohli ti tieto pobytu? Čím viac článkov o tomto čítam tým viac mám pocit, že to proste nemôže byť pre človeka nijako prínosné.
 fotka
ps102  6. 3. 2018 21:32
Niektoré veci sú aj celkom vtipné, ale ako celok je to strašne smutné.
 fotka
milgamman  6. 3. 2018 21:35
to mi je luto, ze si si musela vsetkym tymto prejst aj ked miestami sa mi to zdalo take tragikomicke :/ naozaj si myslim, ze si velmi zlata a v pohode holka uznavam ta a mas moju podporu
mas moju
 fotka
xlilix  6. 3. 2018 21:36
och bože ....
 fotka
moouselet  6. 3. 2018 21:45
ako si sa k tomu dostala?
 fotka
zakazane_ovocie  6. 3. 2018 22:25
Ajaj :/
10 
 fotka
narazuvzdornaa  6. 3. 2018 22:46
preboha

to prve znie priserne, strasne smutna som z toho
ved v takom rezime a s takymi kokotskymi recami by papez Frantisek osobne do tyzdna zacal brat drogy, nie aby s niecim clovek prestaval

drz sa
11 
 fotka
lawey  7. 3. 2018 01:30
Boze.... ta prva tyrania mi totalne pripomenula cesky film requiem pro panenku. Boz hrozne... ako zlomit uz zlomeneho cloveka totalne sracky :/:/:/:/:/

Drz sa
12 
 fotka
dzidzi420  7. 3. 2018 02:53
no môj komentár k tomu šialenstvu máš v správe...nervy chytám normálne..by som ich poslala do p**e v tom AT
13 
 fotka
aventine  7. 3. 2018 07:20
Ďakujem všetkým za podporu
@fakecocacolazero tak vidíš, ten posledný očividne pomohol, keďže mi je teraz lepšie.
@moouselet droguvala som.
@anitoneskusaj tak jebnutá asi budem, keď behám po psychiatriách.
@lawey tak také hrozné ako v tom filme to zas nebolo bol tam celkom luxus, aj ľudia ušli.
14 
 fotka
sahasrara  7. 3. 2018 11:33
Drž sa, bud silná. Žial hrozí aj mne podobný pobyt a kazdy negativny koment je uplne bezvyznamny lebo nikto nepochopi co sa deje v nas..
15 
 fotka
tarassaco  7. 3. 2018 15:36
Keby mňa, ako relatívne zdravú osobu, dali do niektorého z tých zariadení, tak po týždni chytím nejaký záchvat a zbláznim sa.
Si super, že si to zvládla, snáď ti bude už len lepšie.
20 
 fotka
willbebetter  7. 3. 2018 21:04
@antifunebracka drogy su jedna vec a tie diagnózy na konci druha.
21 
 fotka
greyness  8. 3. 2018 07:01
som sa sem prihlásila, aby som ti dala toto srdiečko !


a kde si teraz?
22 
 fotka
kalkulon  8. 3. 2018 10:08
Je to smutne ze sa takto v takychto zariadeniach spravaju , minimalne ochrana dostojnost, slusne spravanie a informacie o pobyte by mali byt zabezpecene pre kazdeho, kazdemu zamestnancovi tychto zariadeni by som doprial najprv niekolko mesacny pobyt v takom podobnom aj podobnu situaciu kym by mohli v nejakom takom pracovat.
23 
 fotka
aventine  8. 3. 2018 12:54
@greyness ďakujem
Ešte v Záluží, ale o týždeň idem domov
24 
 fotka
jantebont  8. 3. 2018 15:45
@aventine Držím palce, aby si sa mala lepšie. Hlavu hore a nikdy sa nevzdávaj.
25 
 fotka
antifunebracka  8. 3. 2018 16:44
Akože zaujímavé to bolo určite Len vtipné moc nie - akoby si si neuvedomovala, prečo tam si a prečo tom tam je také, aké to tam je Každopádne držím palce, aby si sa vyliečila; aby si sa CHCELA vyliečiť.
@dzidzi420 No nemal som pocit, že tam išla qôli tomu, keď hneď chcela ísť domov A v čom konkrétne bol ten prístup tragický? Čo by si zmenila, aby sa nestratil efekt liečby?
@willbebetter No o to viac potrebuje sebadisciplínu.
26 
 fotka
mrspunk  8. 3. 2018 16:56
išla si do toho dobrovoľne alebo ťa nútili rodičia alebo ako? lebo kks ja aj keby som na tom hocjak zle tak sa nenechám zavrieť na tieto miesta...to tam celé zaspalo pred 50 rokmi a nejaké nové účinné postupy liečby nič no držím ti palce aby si sa mala lepšie

@antifunebracka ty aj vieš že ti chýba empatia a proste s tým nechceš nič robiť alebo nevieš a je ti to jedno? pán sebareflexia
27 
 fotka
antifunebracka  9. 3. 2018 15:38
@mrspunk Prestaň o mne hovoriť, akoby si ma poznala. Nvš o mne absolútne nič. Ja som veľmi citlivý a empatický. Zaujímalo by ma, čo také kruté som napísal. Slečna odsudzujúca.
28 
 fotka
mrspunk  9. 3. 2018 22:29
@antifunebracka rly? si citlivy len tam kde ti to vyhovuje, uz viackrat si mi tu ukazal ako nemas ziadne pochopenie pre ludi uzivajucich drogy. "si plackala a zabijala sa furt ked ti dakto nevyhovel" "dostala co si zasluzi" toto je v akom vesmire citlivost a emptia prosim ta?
29 
 fotka
antifunebracka  11. 3. 2018 00:33
@mrspunk A kde mi podľa teba citlivosť vyhovuje? Pozri, ja si myslím, že si len trošku neoprávnene 3ggered, lebo sa ťa táto tematika priamo dotýka.

Si ešte mladá, ja sa na to pozerám už zrelšie. Hľadím na škody a trápenie, ktoré spôsobila rodine, keď im klamala, predávala ich cennosti, okrádala ich o zarobené peniaze, hnila zaživa, aby mala na svoj fet.

To je PRAVá empatia. Nie toto detinské ľutovanie vinníka.

To je len obyčajná krátkozrakosť. Predstav si iný príbeh: alkoholik, otec rodiny píše o tom, koľko protialkoholických liečb prešiel, ako sa mu tam nepáčilo a ako sa furt vrátil ku fľaške.

Ešte furt by si to brala tak, ako chudák alkoholik, koľko si toho pretrpel? Abo by si už konečne sa zamyslela aj nad pravými obeťami - jeho rodinou?

Lebo toto je úplná analógia. Aké pochopenie vôbec mám mať pre ľudí, čo berú drogy?

čo je ta zo hlúposť? Počúvaš sa vôbec?

A čo je zlé s tými citovanými pasážami? V čom akože nesúhlasíš?

Mmchdm, obyčajný čerypiking. Prečo nezacituješ radšej "Každopádne držím palce, aby si sa vyliečila; aby si sa CHCELA vyliečiť." ?
30 
 fotka
mrspunk  11. 3. 2018 09:14
@antifunebracka anoo si este mlada je top ale pls kde si v tu akoze sucitil s rodinou a lutoval skody ake napachala? normalne si sa jej prvym komentom vysmieval a pointa je hlavne v tom ze tieto zariadenia su HROZNE zle, traumatizujuce a ludom NEpomahaju, ak aj niekto povie ze hej tak mu len na chvilu zlomili ducha a za pol roka je clovek spat vo svojich problemoch, nepomahaju tam hladat realne riesenia, cize niekoho zhadzovat ze sa nato stazuje?! VSETCI by sme sa na to mali stazovat a pozadovat zmeny ale vsetkym nam je to jedno lebo ved su tam fetky, blazni a iny odpad spolocnosti...presne ako pises "ake pochopenie mam mat pre ludi co beru drogy?" mas pravdu, ty zrejme ziadne lebo si voci tomu automaticky negativne nastaveny

a vdaka za dobru analogiu, moj tatko je alkoholik a ano stale ma neprestalo bavit ho polutovat ked to potrebuje lebo je to total super otec a je viac ako jeho zavislosti

a sory ze necitam kazdy tvoj koment aby som si z toho poskladala daco pekne
31 
 fotka
antifunebracka  11. 3. 2018 17:16
@mrspunk V poho, len sa potom nediv, keď pôsobíš hlúpo Prečítaj si ten koment ešte raz, ale už s porozumením a uvidíš, že som ju vyzýval xebareflexii - teda aj aby sa zamyslela nad tým, čo robí svojmu okoliu

Ak by tie ústavy fungovali tak, ako opisuješ, v živote by nikomu nepomohli a tým pádom by ich dávno zrušili Ale ak človek dodržiava ich postupy a odporúčania a nesnaží sa neustále rebelovať, tak mu to určite pomôže

Vieš, tam pracujú trochu väčší odborníci, než sme my obaja dokopy. Ale väčšinou to naozaj nefunguje - práve preto, že všetci tí feťáci a alkoholici sú tak zahľadení do seba a s tak nekonečným syndrómom obete, že nechcú meniť absolútne nič, len nech sa k nim každý pekne správa a oni nech nemajú žiadne povinnosti a nech už sú vonku, aby si mohli dať ďalšiu dávku.

Mentalita bezdomovca proste. Ale nech sa páči, máš príležitosť povedať mi, aké zmeny by sa tam mali udiať a tiež prečo ľutovať narkomanov. Počúvam pozorne.
32 
 fotka
aventine  11. 3. 2018 17:44
@antifunebracka ty máš/mal si v rodine nejakého alkoholika, keď si taký striktný v tejto oblasti?
Ináč môj starký bol alkoholik, obesil sa, lebo to nezvládal znášať, a stále mi ho je ľúto.
33 
 fotka
mrspunk  11. 3. 2018 20:15
@antifunebracka okej vzdavam sa, mas na vec tak diametralne odlisny pohlad ze ani neviem kde by som musela zacat aby som ti daco vysvetlila z mojho pohladu, na toto nemam proste, prepac
34 
 fotka
nespiacakraska  12. 3. 2018 14:59
Ja až nato, že som bola na izbe s mladou babou ktorú úplne odpálili elektrinou, zas až take zle zážitky nemám našťastie...
Ja som bola s poruchou príjmu potravy na Pinelke...
35 
 fotka
antifunebracka  12. 3. 2018 16:32
Obesil sa, lebo nezvládal niečo, čo sám spravil? Prečo to radšej neriešil?
@mrspunk V poho, ale keď si nájdeš čas abo si to nejak u3ediš, pokojne napíš, ja si ťa rád vypočujem, veď preto sme na diskusnom fóre
36 
 fotka
purenarcissism  18. 3. 2018 18:33
sranda, mame rovnake diagnozy az na tie opiaty

ale nic z tohto som chvalabohu nenavstivila, len pezinok a dvakrat BA Miczkievicku

ak by si sa chcela porozpravat, napis
37 
 fotka
bombarder  18. 3. 2018 19:03
@aventine aký bol dôvod začať s drogami? Keď si sa dopracovala až tak daleko? Podľa mna to liečenie nepomáha, máš pocit že to bude iné keď sa dostaneš domov? Niesom odborník ale tieto problémy začínajú doma, potom partia a už to ide. Známy bral drogy a po liečení to bolo chvíľu ok a potom začal zas.
38 
 fotka
aventine  18. 3. 2018 19:35
@bombarder ja som mala depresie už predtým, to bol aj dôvod prečo som začala. už som doma, a už som bola aj na jednom liečení pred rokmi a tiež nepomohlo. takisto neverím liečeniam, ale moji rodičia to chceli a keďže nechcem pokaziť vzťahy s rodinou ešte viac, tak som šla.
39 
 fotka
bombarder  18. 3. 2018 20:24
@aventine depresie z čoho?
Napíš svoj komentár