Hrozno robí zázraky. Chráni pred rakovinou a srdcovocievnými chorobami, okamžite dodá telu i duši energiu a ešte sa s neho aj chudne.

Vyhýbate sa mu, lebo je veľmi kalorické a má vysoký glykemický index?
Robíte veľkú chybu, na zoštihľovaciu alebo očistnú kúru niet najlepšieho pomocníka!
Bobuľky vínnej révy, biele i tmavé, majú schopnosť viazať tuky. Okrem toho pomáhajú odplavovať z tela jedovaté látky, lebo sú bohaté na močopudný draslík i vodu.

SPOMALÍ STARNUTIE
Hrozno sa oddávna dporúča ľuďom v rekonvalescencii. Priaznivo ovplivňuje činnosť srdca, rozširovania ciev, činnosť obličiek i dýchani. Vďaka obsahu železa podporuje tvorbu krvi, účinne pomáha pri zažívacích problémoch, pohybuje pohyby čriev, tvorbu žaludočných štiav aj funkciu pečeňe. Vitamíny radu B sú zasa dobré na mozog a nervy, selén spomaľuje proces starnutia. V posledných rokoch sa v súvislosti s hroznom najviac spomínajú polyfenoly. Sú to silné antioxidanty, látky likvidujúce voľné radikály, ktoré podporujú vnik rakovinových nádorov. Znižujú aj hladinu zlého cholesterolu a chránia organizmus pred srdcovocievnymi ochoreniami.

Zlepší pamäť
Pracujete v strese? Dajte si pozor na desiatú čo olovrant strapec hrozna. Glukóza, hroznový cukor, preniká do krvi priamo a rýchlo, takže vám okamžite dodá telesnú i duševnú energiu. Lepšie sa sústredíte a pri pravidelnej komzumácii sa vám zlepší aj pamäť. Ani sušené bobuľky hrozna nie sú iba sladký "zob". Je v nich veľa železa dôležitého pri preprave kyslíka v krvi a majú vysokú kanocentráciu vitamínov B. Ak však máte sklon na potravinové alergie, jedzte len nesírené druhy.

Zázračné jadierka
Jadierka, ktoré bežne zvykneme vypľúvať, obsahujú látku prokyanidín. Je to jeden najučinnejších antioxidantov a v nijakej inej potravine nie je v takom množstve ako práve v jadrách hrozna. Okrem protirakovinovich účinkov spevňuje väzivá, preto sa jadierká využívajú v kozmetickom priemysle. Na kuchynské použitie saz nich vyrába veľmi kvalitný olej, ktorý sa nemá zohrievať. Ľudskému telu dodá mnohonásobne nenasýtené mastné kyseliny účinné znižujúce cholesterol.

Neškodný povlak
Čerstvé hrozno niekedy vyzerá, akoby bolo poprášené múkou. Nemusíte mať obavy , povlak vniká, keď sa na šupke vyzráža a usadí chladnejší vzduch. Je neškodný a znamená, že ovocie je zrelé. Aj tak však plody radšej dôkladne opláchnite vodou.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár