opat vam chcem ponuknut jeden z mojich nazorov... mala som to vypracovat vo forme projektu, tak posudte sami...



Je veľa smerov z ktorých sa môžeme na skutočnosť pozerať. Veľa ľudí zostane v rozpakoch keď dostanú otázku „čo si myslíte o smrti?“. Áno je naozaj ťažké na túto otázku odpovedať.

Bol a ak bol, tak prečo bol vlastne zavedený trest smrti? Už si síce nepamätám ktorá krajina si tento spôsob zadosťučinenia vymyslela, ale určite to považovala za nutné.
Kto vie koľko krát bol zneužitý a koľko krát naozaj plnil spravodlivosť. To sa už teraz nedozvieme, ale malo by nám to byť ponaučením a hlavne výstrahou pre spravodlivých ľudí, naozaj spravodlivých. Pretože na tom to celé stojí ale aj padá.
Na „spravodlivosti“. Pretože tento mocný nastroj nie je možné používať iba na zabíjanie sériových vrahov, ale je možné ho použiť aj na veci, ktoré so spravodlivosťou majú len veľmi málo spoločného.

Tu sa naskytá otázka:

„Čo je horšie? Väzenie alebo smrť?“ Na túto otázku hľadalo už veľa ľudí odpoveď, ale bez úspechu. Je to tým že nikto nevie čo bude po smrti, „bude to peklo alebo vykúpenie? Či už v podobe raju alebo v podobe toho že po smrti nebude nič“ A tak sa teda pýtam: čo je lepšie? Vybrať si smrť alebo doživotné trápenie sa vo väzení? Pre mňa ako veriaceho človeka by to bolo vážne ťažké rozhodovanie. Pretože ak by som naozaj spáchala niečo ohavné, tak by som si vlastne musela vybrať medzi peklom, očistcom alebo doživotné sa kajanie z hriechu čo som spáchala.

Naozaj nezávidím nikomu takéto rozhodovanie. Na druhej strane je však pravda že akcia nepredchádza reakcií. Je naozaj ťažké písať o takejto téme, ale ako všetko ostatné aj toto je súčasťou života ktorý žijeme, či už je to život spravodlivý alebo nie.


Napriek tomu, že podľa výskumov verejnej mienky sú občania iného názoru ako vláda, je trest smrti vo viac ako polovici sveta zakázaný. Napríklad vo Veľkej Británii by trest smrti znovu zaviedlo 72 % občanov.
Je zaujímavé, že u nás sú najväčšími propagátormi tohto trestu extrémistické strany.

,,Trest smrti zrušený“


10. 12. 1948 prijalo OSN Deklaráciu ľudských práv, podľa ktorej „Každý má právo na život.“

 Blog
Komentuj
 fotka
martinesko  20. 6. 2007 11:30
no aspon ze tu cast o eutanazii si dala prec, inak je to dobry clanok
 fotka
luc.ka  20. 6. 2007 13:30
vieš, ak máš dobrý článok, daj tomu aj dobrý nadpis. tie bodky ma nijak nezaujali....
Napíš svoj komentár