Attack On Titan ( Shingeki no kyojin)- najlepšia manga a anime posledných rokov. Toto uvidíte napísane takmer pri všetkých recenziách. Dej sa začína odohrávať v roku 845 (nie je presne určené či je to minulosť, alebo budúcnosť po nejakej veľkej katastrofe, alebo či sa jedná o nejaký úplne iný svet). Ľudstvo bolo pred 107 rokmi zahnané do kúta, keď sa zjavili obri/titáni, ktorí sa živia výlučne ľuďmi. Ľudstvo sa ukrylo za 3 veľké 50 m múry tvoriace kruhy jeden v druhom (Maria, Rose a Sina). Titáni dosahujú max výšku do 20 m takže je ľudstvo chránené. Alebo nie???


Čo ak sa jedného dňa objaví 60m titán a zničí jeden z múrov. Presne takto začína jedna z najdiskutovanejších anime súčastnosti. Hlavnými postavami sú Eren a Mikasa a ich blonďavý uplakaný kamarát Armin, ktorí zažijú toto peklo na vlastnej koži.

Rada by som, ale nechcem prezradiť viac pre tých, ktorí sa to chystajú pozrieť alebo prečítať si. Čaká vás veľa emocionálnych scén, prepracované postavy (a áno aj veľa podivných postáv, ako sme pri anime a mangách zvyknutí), pútavých bojových scén, napätia a veľa krvi. Autor je dosť nemilosrdný.

Anime má v súčastnosti jednú sériu pozostávajúci z 25 epizód. Do angličtiny je zatiaľ preložených cca 14 častí. Druhá séria je zatiaľ v nedohľadne a kto vie či vôbec niekedy uvidí svetlo sveta. Ďalej sú nakrútené ešte 3 OVA epizódy a pokiaľ dobre viem len v japončine. Preto ak niekoho po pozretí anime bude zaujímať, čo sa bude diať ďalej (a pozrite si aj 25 epizódu za titulkami), tak môže presedlať na manga sériu. Anime je totožné s mangou až na pár mikrodetailov. V súčastnosti je stále ongoing, teda ešte nedopísaná. Tento mesiac vyšla 60 kapitola, ktorá bude súčasťou 15. knihy. A podľa vyjadrenia autora, by chcel sériu ukončiť cca pri 20. knihe.

Mám ale potešujúcu správu pre tých, ktorí nevedia po anglicky. Vydavateľstvo Crew, ktoré vydáva v češtine manga ako Bleach, Naruto, Gantz alebo zápisník smrti oznámilo, že chystajú vydávať aj túto mangu. A údajne by mala byť vydaná už v septemberi tohto roka.

Určite odporúčam každému, to má rad anime a manga. Je to momentálny hit a keď to začnete pozerať, alebo čítať pochopíte prečo.

Manga séria v angličtine:
» mangafox.me/manga/shingeki_...

Anime v angličtine:
» kissanime.com/Anime/Shingeki-...

Anime v japončine s titulkami:
» kissanime.com/Anime/Shingeki-...

OVA v japončine s titulkami:
» kissanime.com/Anime/Shingeki-...


To ale nie je všetko.
Keďže táto séria je taká populárna vyšli už aj dve manga série, ktoré nám odhaľujú trochu minulosti:

1. Attack on titan - Choice with no regrets
Táto sa odohráva v roku 844 a odhaľuje nám minulosť nášho stále sa neusmievajúceho a čistotu milujúceho Leviho. Má len 8 kapitol a pár extra kapitol, ktoré sa zmestili do dvoch knih (dvoch volumes). Treba si to ale prečítať až niekedy po volume 5, 20. kapitole. Skôr by to asi nemalo zmysel. A pre tých, ktorí milujú Leviho je to pekná čerešnička na torte.

Manga v angličtine:
» mangafox.me/manga/shingeki_...


2. Attack on titan - Before the fall
Tá sa odohráva 70 rokov pre pádom Wall Maria. Hlavnou postavou je tu mladý chlapec Kyukuro (stretla som sa už aj s iným prekladom mena takže neviem či toto je správne), ktorého volajú dieťa titána. Viac Vám už ale neprezradím .
Manga je oveľa temnejšia ako pôvodná a zatiaľ má len 8 kapitol a je stále ongoing, takže ešte ani sama neviem kam to smeruje, ale teším sa na ďalšie kapitoly.

Manga po anglicky:
» mangafox.me/manga/shingeki_...

 Recenzia
Komentuj
 fotka
karlotiskot  16. 8. 2014 16:07
Shingeki mám veľmi rád. Ako Mnagu tak anime. Inak ako manga je vizuálne chvíľami až na hranici odpadu, za to anime stavia hlavne na tom ako sa dá pri tých všetkých vychytávkach vizuálne vyblázniť. Čo je podľa mňa škoda, pretože anime zas akoby zanedbavá isté momenty a emócie. Mne napríklad chýbalo v anime strašne to *SPOILER* aké mali v sebe ľudia polemiky pri Erenovy po tom čo odhalil svoje schopnosti. V anime (som na 16 časti tak ak sa k tomu vrátia v nejak flashbacku tak sorry) trebárs totálne vynechali spolužitie Leviho elity s Erenom kde sa na Erena hoc niektorý aj usmievajú najmilším úsmevom roka, stačí chvíľa a sú na neho vytiahnuté meče a každý ma v očiach túžbu ho zabiť a pri tom v ďalšej scéne keď si všetci zahryznú do ruky či sa nezmenia je vidieť, že s ním v podstate dosť sympatizujú. Ako toto mne v anime strašne chýba táketo chvíľky, maličkosti, myšlienky Erenovej mamy keď sa neovládla a zavolala v strachu o pomoc, alebo myšlienky kadetov, ktorý posratý hľadia na Erena a obdivujú ho že ako jediný pri pohľade na 60 metrového obra koná bez zaváhania, Ale inak oboje má niečo do seba oboje hrá ten istý príbeh na iných strunách a tým pádom má veľa do seba sledovať oboje anime aj mangu, čo sa mne osobne málokedy stáva a vždy aspoň jedno po čase vypustím keďže je to často až na fillery na jedno kopyto
Napíš svoj komentár