Je pondelkové ráno. Pomaly sa chystám pracovne do Bratislavy a popritom rozmýšľam akým prostriedkom sa tam dopravím. Mesto, kde bývam, je na hlavnej železničnej trase a preto o rýchle a pohodlné cestovanie do BA nemáme núdzu. Niečo mi však hovorilo, že by som mal cestovať radšej autobusom vzhľadom na fakt, že od 17. novembra vládne na železniciach cestovná anarchia. Lenže autobus prichádza zo vzdialených dedín a miest, ktoré nemajú železničné spojenie, takže ako skúsený cestovateľ hromadných dopravných prostriedkov som vyhodnotil, že by sa veľmi ľahko mohlo stať, že autobus príde narvaný ešte viac než ten vlak. V pondelok ráno sa predsa chce dostať každý do práce a do školy, najmä ak je cieľovou stanicou relatívne blízka Nitra. Nesmelé rozhodnutie teda padá na vlak.

Odchádzam z domu. Po desiatich minútach zisťujem, že som si zabudol žuvačky, presne tie žuvačky, ktoré boli hneď vedľa rukavíc a dáždnika. Tie ostali doma tiež. Proste veci, ktoré budem dnes potrebovať najviac, i keď to najprv tak nevyzerá.

Dostávam sa na vlakovú stanicu a začínam ľutovať, že som neskúsil radšej ten bus. Postavím sa na koniec rady. Ľudí je tam asi toľko ako v nedeľu večer (ešte pred vlakmi zadarmo), takže si neviem celkom predstaviť ako to tam vyzeralo včera! Kupujem si lístok, zrejme ako jeden z mála. Obzerám sa ďalej po stanici a v duchu nadávam. Na svetelnej tabuli zasvieti meškanie vlaku a ja hneď spozorneniem lebo meškanie vlak získa napríklad aj tým, že naň proste nastupuje priveľa ľudí. Kto sa už raz niekedy pokúšal nastúpiť do beznádejne plného "dobytčiaku" ten vie, že to nejaký čas trvá... Prepadáva ma panika, že nakoniec tým vlakom možno ani neodídem, no vo chvíli keď prichádza na stanicu a vidím poloprázdne kupéčka a vozne, odľahne mi.

Dvere sa otvoria a ľudia sa začínajú sypať dovnútra. Som štvrtý a veľkokapacitný vozeň je takmer prázdny, takže budem sedieť, chvalabohu. Prvé sedadlá oželiem. Som predsa vyberavý! Sadám si kus ďalej, hoci sú sedadlá označené expresnou rezerváciou. Vôbec ma to ale netrápi, pretože to ešte nemusí nič znamenať. No o cca 20 sekúnd ako som sa dostal dnu na miesto a v momente, keď už sú všetky sedačky takmer obsadené sa ležérnym tempom ku mne dostane párik študentov a so stoickým kľudom mi oznámia, že majú miestenku.

Ani neviem ako sa to stalo... proste v mikrosekunde sa môj milý ľudský úsmev zmenil na pokrútenú tvár masového vraha. Chvíľu som si myslel, že ich asi ubijem na smrť svojím sedemeurovým cestovným lístkom alebo aspoň počastujem riadne šťavnatými výrazmi. Našťastie som sa ovládol a s tichými nadávačkami si presadám kúsok vedľa k ujcovi. Do Bratislavy je to ešte jedna zastávka a ja zase sedím na miestenkovom mieste pre expresnú rezerváciu. Našťastie, nik ma až do BA nevyhodil.

Cestou som si nemohol ani zajesť. nemal som žuvačky, smrdelo by mi z huby. Takže na obed som išiel až po pracovnom stretku. Medzitým ma ešte stihlo pootravovať kopu bezdomovcov, Rumunov a žobrajúcich dôchodcov, ktorým som jasne vysvetlil, že ich mám kompletne u prdele, no proste vianočná atmoška v centre mesta.

Pomaly sa blíži čas odchodu, vyťahujem mobil a hľadám najbližší spoj. Samozrejme, všetky dobré autobusy idú neskoro večer alebo už išli. Takže zase mi neostáva nič iné, len to skúsiť vlakom. Stanica je preplnená a bezďákov je tam snáď viac ako predtým. Postavím sa do radu na lístky a hoci je tam asi 1000 okienok s oranžovým nápisom "preprava zdarma", kde majú študenti s dôchodcami stáť a pýtať si lístky, aj tak sa nájdu kokoti, ktorí sa postavia do jedného z tých dvoch radov pre platiacich zákazníkov, ktorí to všetko sponzorujú, a tak namiesto toho, aby sme mali aspoň rýchlejšie odbavenie tam stojíme ako ciciny 20 minút lebo sociálne "slabé" skupiny nevedia čítať alebo je im to proste jedno.

Kupujem si lístok a idem na perón. Zase tam stojí milión ľudí, snáď ešte viac než ich ráno prichádzalo. Tentoraz sa vlak zastaví s dverami rovno predomnou, ale napriek tomu nevchádzam prvý, lebo okamžite vzniká tlačenica a poniektorí len tak tak, že nekončia padnutí pod vlakom. Pripadám si ako niekde v Indii na nástupišti. Poučený z raňajšieho zážitku obsadzujem prvé voľné sedadlo bez miestenky. Je pre chrontavých, takže také miesta sa ani nemôžu rezervovať. Som šťastný, že sedím, pretože celý vozeň je beznádejne plný. Do vlaku sa konečne dostáva aj pracujúca trieda, ktorá si už samozrejme nemá kam sadnúť a musia čupieť medzi sedačkami.

Vrchol cynizmu zaklincuje veta sprievodcu, že prečo si vlastne nekúpili miestenku! Akože WTF?! Keby sa ma toto opýtal asi by som mu dal jednu spakruky riadne chladenú. Miestenky minú väčšinou študenti, lebo im sa to za euríčko oplatííí a sedkajú si. No a pracujúci, ktorí platia za cestu už tak dosť, nemajú chuť si za ten bordel ešte aj priplatiť hoci len euro. Už len z princípu NIE! Prečo by za to museli priplácať, keď už tak platia za cestu plnú cenu?! A že miestenka pri ceste nad 10 eur automaticky? Veď to by som musel cestovať pomaly na východ Slovenska, aby som takú cenu platil!

Najlepšie na tom všetko bolo, že počas cesty nestál ani jeden študent či dôchodca. Tí boli proste v tom vlaku prví alebo mali miestenky. Stále sa im to oplatilo. Stáli iba pracujúci. Sociálne inžinierstvo a Ficove istoty v praxi. Tých ľudí mi bolo ľúto, ale snáď si konečne uvedomia, že za tento bordel (a nie len za tento) môže ten ryšavý hranatý kokot a nabudúce ho snáď už voliť nebudú.

Cestovanie vlakom bolo kedysi mojou obľúbeným spôsobom cestovania. Odteraz však ale seriem na to. Radšej cestovať autobusom (dokonca lacnejšie) ako sa rozčuľovať v smradľavom starom vlaku, ktorý ešte pamätá hlboký socializmus, tak ako súdruh birmovaný. Bohužiaľ, najhoršie sú na tom ľudia, ktorí nemajú možnosť zmeniť spôsob dopravy a do svojich dedín sa dopraviť len vlakom ak nechcú autobusom prestupovať aj 10x lebo slovenský integrovaný systém funguje asi tak ako zdravotníctvo. Teda nijako.

btw vlak mal nakoniec zase meškanie (aké prekvapujúce) a cestou domov som ešte aj zmokol lebo som nemal ten dáždnik!!! NASRAT!!!

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
xxar3s  25. 11. 2014 14:27
ehm, mas 26 a cestujes vlakom? nebolo by uz na case kupit si auto?
 fotka
matwejo  25. 11. 2014 14:28
@xxar3s to je teda komentar...

a k blogu: exclamation mark
 fotka
trtken  25. 11. 2014 14:34
@xxar3s

mám motorku. No neviem si predstaviť, že by som živil ešte aj auto, ktoré je navyše z pohľadu nákladov podstatne nákladnejšie. Všade kam potrebujem sa viem dostať aj bez neho.
 fotka
trubajerichova  25. 11. 2014 14:39
"Nelúbi sa ti? Kúp si auto." To je prístup, do prdele...

Inak, každý triezvopremýšľajúci človek mohol čakať, že to takto dopadne. Chcela by som vidieť, čo by ti povedal autor tohto výmyslu, keby toto čítal. Tiež som sa rozhodla vlaky bojkotovať, hoci som ich doteraz preferovala.

A napísal si to výborne, to len tak pre úplnosť.
 fotka
otvoreneokno  25. 11. 2014 15:14
17.teho bol sviatok, preto boli večer plné vlaky a nechápem, len dúfam, že ty si nikdy študent nebol.
 fotka
tangerina  25. 11. 2014 15:22
Nikdy som nechápala ľudí, ktorí si sadnú na miesto na miesto označené miestenkou a ešte sa rozčuľujú nad tým, že ich niekto, kto si na to miesto miestenku kúpil, vyhodil
Vysvetli mi prosím túto logiku, lebo už dva roky na to pozerám a nejako mi to nejde do hlavy
 fotka
purenarcissism  25. 11. 2014 15:32
@5 nechápem...to ako ideš tvrdiť, že študenti to majú ťažšie a zaslúžia si sedieť vo vlakoch? lebo sú unavenkaní? lebo boli 5 dní zo siedmich chlastať?
boal som (ešte som) študentkou a vždy by som radšej pustila si sadnúť človeka čo rpacuje. lebo ja sa len učím...

a inak hej, proste pičovina nad mraky celé toto
 fotka
trtken  25. 11. 2014 15:35
@trubajerichova
díky

@otvoreneokno

lenže ja som necestoval 17.teho, ale včera v pondelok. Keďže som tiež bol študent, tak presne viem kedy možno očakávať nával a kedy vlaky/autobusy jazdia prázdnejšie. To bolo ešte v čase 50% zľavy, čo už vtedy bolo dosť veľa, takú neponúkali ani autobusové spoločnosti. Jednak to odfiltrovalo špekulantov, čo sa len vozili hore dole a tým pádom cestovalo aj menej ľudí, ale zato platiacich. Čiže to, že si človek nemohol sadnúť bolo akurát tak vecou niektorých liniek napr. tých nedeľných. Teraz si človek už nesadne ani cez týždeň.
 fotka
trtken  25. 11. 2014 15:47
@tangerina
vieš aký rozdiel medzi expresnou rezerváciou a rezerváciou?

Keby si cestovala vlakom by si to vedela. Tú prvú nemusí nikto využiť, ale môže (ak si na poslednú chvíľu zakúpi miestenku). Predtým som na takých miestach sedával celkom bežne lebo som vedel, že šanca, že niekto príde s takou miestenkou je malá. No teraz sa už každý nahrnie 5 minút pred odchodom a chcú miestenky... a priznám sa, že som toto podcenil. Tie na bežné rezervácie si miestenky každý kupoval väčšinou ešte pred vypravením vlaku, pretože sa viažu na konkrétny vlak a vozeň. Miestenkové vozne boli označené miestenkami aj trasou odkiaľ pokiaľ miestenka platí. Na také miesto som si sadol len keď miestenka nekolidovala s mojou trasou, teda, že nik ma odtiaľ nevyhodí.
10 
 fotka
lui74  25. 11. 2014 15:55
úplne sa s týmto názorom stotožňujem a tiež som doteraz veľmi rád cestoval vlakom
11 
 fotka
otvoreneokno  25. 11. 2014 15:58
Tak ja som pred osmimi rokmi cestovala do skoly denne vlakm a uz vtedy bbol problem sadnut ai, umiestnit sa. Plus take haluze som zazivala, ze miestny romovia ukradli naftu a.motorova lokajka tak v ten den nepremavala, najblizsie az poobede vobec by som sa nad tym tak nepohorsovala, problem preplnenych vlakov nie je ziadna novinka
12 
 fotka
hellium  25. 11. 2014 15:59
ale za tie žuvačky, rukavice a dáždnik si môžeš sám
13 
 fotka
tangerina  25. 11. 2014 16:05
Cestujem pravidelne už dva roky, ale nikdy som si miestenku nekupovala, takže som nevedela, že expresné takto fungujú. Potom ale nechápem, prečo sa stáva, že ľudí vyhadzujú aj z miest, ktoré nijako označené nie sú, keďže podľa toho čo hovoríš, by mali ľudia, čo si neskoro kúpia miestenku, dostať práve tie označené miesta.
Skôr ma vždy štvalo to, že som chodila na vlak o pol hodinu skôr, aby som sa tam natlačila prvá a našla si miesto bez miestenky a potom ma nejaký degeško vyhodil, lebo si 5min. pred odchodom vlaku zmyslel, že chce miestenku.
Takže asi pre toto nerozumiem významu expresných rezervácii
Ale dík za vysvetlenie
14 
 fotka
otvoreneokno  25. 11. 2014 16:05
@purenarcissism vies co, akoze s prepacenim chod do riti, takto trapne skatulkovat ludi. Jak keby som pocula ufrflanu dochodkynu, jasne, ze vacsina studentov takto riesi svoj zivot, ale predstav si, ze existuju aj taki, co unaveni naozaj su, lebo okrem skoly, chodia aj do prace a dokazu mesacne odrobit pomaly tolko, co clovek na plnom pracovnom uvazku, popri tom sa staraju o vlastnu domacnost a nemaju doma mamicku, co im perie, vari a robi desiaty do skoly, na adresr svojho trvaleho bydliska sa vyskytnu tak raz za semester. A predstav si, ano, aj mlady clovek dokaze byt unaveny! Ja tiez pustim sadnut ai starsieho cloveka, ked vidim ze je zmoreny. Ale ked je zmoreny student, tak zakonite ho treba odsudit, pretoze urcite prechlastal celu no. Omg. Bude s teba skvely dochodca!
15 
 fotka
otvoreneokno  25. 11. 2014 16:07
*Z teba
16 
 fotka
trtken  25. 11. 2014 16:41
@tangerina

no miestenku som nikdy nekupoval ani ja, ale za tie roky som ju v podstate ani nepotreboval, stačilo poznať rôzne finty. Napríklad tých expresných rezervácii sa ľudia báli lebo si mysleli, že tie miesta sú rezervované, ale v skutočnosti neboli. Takže ak som nevychytal miesto v bezmiestenkovom vozni tak som si sadal na takéto s expresnou rezervačkou (ale lepšie sa im bolo vyhýbať, lebo človek nikdy nevie) a tiež nie na hocijaké miesto, ale blízko pri uličke, pretože ak už niekto s miestenkou prišiel, tak väčšinou iba k oknu. No a vďačným miestom na sedenie boli aj miestenkové vozne. Napríklad na rezervácii bolo Praha-Hamburg a ja som cestoval Bratislava-Brno, tak som v pohode sedel, prípadne boli štyri miesta označené a ja som si sadol na miesto neoznačené a na toto neoznačené miesto v miestenkovom kupéčku už miestenku nevydávali.
Ale s tým som sa ešte asi nestretol, resp. málokedy, že by miesta neboli označené žiadnou rezerváciou a vydávali na ne miestenky, možno to bola len lenivosť obsluhy, ktorá nepooznačovala miesta vo vlaku...
17 
 fotka
matwejo  25. 11. 2014 16:48
@otvoreneokno ako to nie je ani 30% takych tych "poctivych", true story ... takze sa jej velmi divit nemozes ... nie, ze ten co "prezuroval", ale taky ako ty je vynimka
18 
 fotka
tralalibang  25. 11. 2014 16:57
Som študent a s vlakmi zadarmo nesúhlasím a súhlasiť ani nebudem... Je to totálna hlúposť, radšej by som si za ten vlak zaplatila a išla normálnym vlakom, kde sa za moju 6-hodinovú cestu domov môžem aj zastaviť na WC namiesto 30-ročných starých šuniek, kde sa mám 6 hodín snažiť nezošťať.... Populistické pičoviny z dielne kokotného pičusa hranola...
19 
 fotka
purenarcissism  25. 11. 2014 17:18
@otvoreneokno vedela som že takto zareaguješ....hovorím, že každý študent je taký? a ak je študent čo pracuje, nerátam ho medzi študentov, je to pracujúci samozrejme...hovorila som o tých, ktorých je obrovská väčšina, že len chlascú a ani sa moc neučia...
20 
 fotka
forte  25. 11. 2014 17:44
To ze si sadas na miesta oznacene rezervaciou ked je kopa volnych, je podla teba vina "ficovych" vlakov hej?
21 
 fotka
trtken  25. 11. 2014 17:53
@forte

prečítaj si @9

a neviem o akých voľných miestach to hovoríš, keďže teraz je pod expresnou rezervačkou takmer celý vlak a všetky miestenky poskupujú väčšinou študenti.
22 
 fotka
toudy88sv  25. 11. 2014 17:57
ja som tiež vždy rád cestoval vlakom, keď som mohol tak som si vybral radšej vlak ako autobus....ale odkedy sú zdarma tak som ešte necestoval....potom dám vedieť aké boli moje dojmy chystám sa cestovať cca v polovici decembra na trase BA-SV takže to bude asi "super" radšej mohli za tie prachy nakúpiť nové vozne a staré vyradiť, nie oni si od ČD prenajmú staré vozne :/
23 
 fotka
toudy88sv  25. 11. 2014 17:59
@trtken ja som raz tak cestoval z BA do KE a bez miestenky ale sadol som si práveže do stredu a len vyhadzovali ľudí okolo mňa lebo samozrejme prvé miestenky idú k oknám a potom práveže k uličke
24 
 fotka
trtken  25. 11. 2014 18:20
@toudy88sv

presne tak, za tie peniaze mohli nakúpiť aspoň použité vozne zo západnej Európy lebo na trase BA-KE to vyzerá otrasne, najstarsie a najhnusnejšie vozne tam premavaju, čo fakt nechápem kedze to je hlavná trasa.

tak záleží aj od toho, koľkí si do kupéčka naraz kupujú miestenky. Prednostne dávajú ku oknu, takže ak si skupina 4 ľudí kupi miestenky do kupéčka, obsadia 2 miesta pri okne + 2 miesta v strede. Ale taká situácia je málo pravdepodobná, takže v strede sa naozaj oplatí sedieť najviac prípadne v tých starých ogrcaných vozňoch kde je ešte 8 miest si stačí sadnúť do stredu bližšie k uličke
25 
 fotka
tecumseh  25. 11. 2014 19:02
Mne sa cesta vlakom vždy páčila a keď sú zdarma tak sa mi popravde páči viac Ale také veci že idem domov a predomnov je 5cigániek, jedna horšia ako druhá a kupujú si lísty, bľačia ako spečené, držím sa čo najďalej odnich aby som nechytil nejaku chorobu, tak takéto veci som cestou domov zažíval pravidelne takže nič sa nezmenilo. A meškaniu vlakov nechápem, vlak má meškanie 11minút, ale na stanicu príde a vezie 3 ľudí.... WTF ?

P.S. No neviem ale nech som šiel hocikam tak vlak ma vždy vyšiel lacnejšie, neviem ako teba
26 
 fotka
kakofonicka  25. 11. 2014 19:14
akože super, zajtra cestujem domov a nekúpila som si miestenku, že však moji súputnici študenti to majú u prdele :/ (a hlavne preto, že potrebujem zástrčku, aby som mohla pracovať a to na mojom spoji má iba vozeň pre matky s deťmi .. tak super, už mi len ostáva dúfať, že zajtra veľa ľudí cestovať nebude..
27 
 fotka
otvoreneokno  25. 11. 2014 20:11
@purenarcissism reagovala si na moj komentar, tympadom na mna, takze co som si z toho mala vyvodit?
28 
 fotka
purenarcissism  25. 11. 2014 20:41
@otvoreneokno ok ok, reagovala som na tvoj koment ale ja som sa v mysli posunula už za tvoj koment...nabudúce budem presnejšia, ospravedlňujem sa, ak som sa ťa nejako dotkla, nechcela som
29 
 fotka
thebad  25. 11. 2014 22:42
Poď, vylej si zlosť na študentoch, veď oni sú tí zlí! Veď, do prdele, oni si dokonca dovolili kúpiť miestenku, no koľká drzosť! Tak je to správne.

Ach, tá slovač debilná. Sadnúť za komp, vypičovať ľuďom, ktorí za to nemôžu a tým celá rebélia hasne. Pre niekoho je veľkým úkonom už len zdvihnúť riť a ísť voliť. Ak sa ti nepáči, začni protesty proti Ficovi a sľubujem ti, že aj ja, čo by zvýhodňovaný študent, sa k tebe pridám. Ale nadávať, dokonca ani nie na systém, ale na drzáčiská drzé, ktoré si nielen, že dovoľujú cestovať zadarmo keď môžu, ale ešte si aj miestenku kúpia, svine, tak to je fakt veľa. Hrdina.
30 
 fotka
trtken  25. 11. 2014 23:53
@TheBad
no veď ja nemám študentom za zlé, že svoju výhodu využívajú. Keby som bol ešte študent tiež by som to využil a cestoval zadarmo. Len mne by bolo blbé jebnúť sa na drzovku k okienku pre platiacich zákazníkov, poskupovať miestenky a potom s kľudom vyhadzovať z miest platiacich cestujúcich, ktorí si tú miestenku nekúpia lebo každé euro je dobré na zaplatenie účtov a zaopatrenie rodiny. a prečo? pretože môžu, majú na to právo, ako cigáni na nové byty a sociálne dávky. Akurát status študenta je dočasný, takže o pár rokov každý ochutná aké to je cestovať vlakom a doplácať na niekoho iného.

nuž, plačeš na nesprávnom hrobe. ja som nevynechal ani jedny voľby. Aj na protestoch som bol. Vždy nás tam bolo tak cca 3000. Párkrát nás preplesla polícia, trochu sme si zajačali na politikov a tým to haslo. Nebolo nás dosť a nikdy nebude. Ani teraz keď sú vlaky zadarmo a každý študent by sa mohol do BA pohodlne dopraviť, ale neurobí to lebo sa mu nechce. Tak ako sa mu nechcelo pred pár rokmi a mal to iba za 2 eurá, resp. stačilo zísť z mlynskej... ale kde boli vlastne vtedy všetci tí bratislavskí študenti?!
31 
 fotka
thebad  26. 11. 2014 00:01
Veď fajn, tak doplatíme. Ja aj tak chodím IC-čkom, 4 hodiny na učenie niesu nikdy zlé, no v rýchliku to veľmi nehrozí. Keď spustia RegioJet a ja nevyletím kvôli matike, tak nebude o čom... Ale k veci. Neviem, prečo to porovnávaš s cigánmi. Oni si to neodrobia nikdy. Teraz si tie lístky kupujú študenti vlastne na dlh. Zaplatia za ne minimálne plnú cenu, tak aký je problém, že majú miestenku? Pokiaľ ide o protesty, vždy som sa snažil čo najviac, otravoval som koho som mohol a nakoniec to aj tak dopadlo tak, že v treskúcej zime poskakovalo 200 magorov a miesto zmeny v politickom systéme sme si odtiaľ odniesli jedine chrípku. To pre mňa ale nieje podnetom k písaniu zúrivých blogov, ktoré nič nezmenia. Ja žijem s vedomím, že keď sa koná protest, robím všetko čo je v mojich silách pre maximalizovanie jeho účinku a to je úplne dostatočné.
32 
 fotka
matwejo  26. 11. 2014 00:06
@TheBad bol si dnes hrdina? a minuly pondelok a predtym piatok?
33 
 fotka
klaudiqaaa  26. 11. 2014 00:12
@29 no ten správny ide rozprávať o hrdinskom pičovaní za compom pomoc
34 
 fotka
thebad  26. 11. 2014 00:19
@klaudiqaaa Aspoň ma tagni, moja, keď už ideš pindať. Zase si si vytrhla z kontextu to, čo sa ti hodí, však? Ale máš pravdu, narážky na tvoju anorex...ehm...postavu, ktoré sú čisto pre zábavu a narážky na politický systém, ktorý treba zmeniť, no blogmi to asi nedosiahneme, to je to isté. Nie, ešte nie, ešte neodpisuj. Garantujem ti, že si ma nepochopila. Čítaj znova.
.
.
.
.
.
.
Máš to?
.
.
.
.
Ideš!
35 
 fotka
klaudiqaaa  26. 11. 2014 01:05
@thebad jj, chceš sex či čo furt referuješ na moju postavu?
36 
 fotka
thebad  26. 11. 2014 01:08
@klaudiqaaa Presne, prekukla si môj diabolský plán! Som ohromený nielen tvojim božským telom, ale aj oslnivou inteligenciou.
37 
 fotka
trtken  26. 11. 2014 01:09
@TheBad
lenže ten dlh, o ktorom hovoríš, splácame my všetci, nielen študenti a koho by už len bavilo splácať cudzie dlhy. Najmä ak dlh vzniká na takejto pičovine ako vlaky, pritom tie prachy by sa dali oveľa lepšie použiť a naliať napríklad do vedy a školstva, kde by to malo zmysel a nejaký reálny účinok.

a nechápem to, na jednej strane chceš zmenu, ale na strane druhej ti vadia blogy, ktoré po tejto zmene volajú a častokrát k tej zmene aj aktívne prispievajú. Potom povieš, že najlepšie je vyjadriť svoj názor na proteste, ale na tom dnešnom si samozrejme nebol. Tak to je zaujímavé. hm.
38 
 fotka
waagbistritz69  26. 11. 2014 01:13
@30 "majú na to právo, ako cigáni na nové byty a sociálne dávky" omfg hej, nejaké právo na sociálne dávky a bývanie je podmienené etnickou príslušnosťou, už len táto demagógia mi tu chýbala.

zu dem Thema: ja si miestenky nekupujem ani sa nechystám to robiť, keď už mám nárok na vlak zadáčo, tak nech je miesto radšej pre pracujúcich* alebo dôchodcov..

*pracujúci (alebo skôr zamestnaní, lebo súčasťou pracujúcej triedy alebo proletariátu sú podľa mňa aj študenti, nezamestnaní a dôchodcovia) by si však tiež mali uvedomiť, že fakt, že sa bezplatné vlaky nevzťahujú na nich, nie je vina dôchodcov či študentov, ale je to zrejme jeden z pokusov vnútiť im horšie podmienky a viac neistoty v mene "optimalizácie," "rozpočtovej zodpovednosti" alebo whatever, pod čím sa v skutočnosti skrýva bezohľadná snaha štátu nastaviť podmienky našej práce a životov na najbližšie roky tak, ako je to lepšie pre zisky firiem a príjem štátu, proti ktorej musíme postaviť bezohľadné sledovanie našich vlastných záujmov a potrieb, čo znamená viac služieb zdarma alebo za nižšiu cenu, v tomto prípade napríklad formou autoredukcie cien: » tribusba.blogspot.sk/2011/10/lorem-i...
nadávať však na dôchodcov/študentov alebo sa zaklínať "netrhovosťou" existujúcich opatrení by bolo niečím podobným, ako keď iniciátori štafetového štrajku učiteľov (ktorý však bol niečím nevídaným na naše pomery) zareagovali na tvrdenia vlády, že "nie sú peniaze" aktivitou spočívajúcou v prehrabávaní sa vo vládnych faktúrach s cieľom predložiť návrh, odkiaľ by mohli plynúť peniaze do školstva, to ale okrem ešte väčšej ignorácie vlády mohlo priniesť akurát znepriatelenie si pracujúcich v iných sektoroch.

@thebad @matwejo tie protesty by neboli tak trápne, keby boli organizované nejak zdola a nie kvartetom, v ktorom sa nachádza okrem troch poslancov bývalej vládnej koalície aj bývalý minister vnútra, ktorý obhajoval násilie svojich represívnych zložiek na protestujúcich proti gorilám.. viac o tom tu a všimol si to aj Cynický Rado » www.jangaso.sk/nenechajte-sa-o...


39 
 fotka
klaudiqaaa  26. 11. 2014 01:16
@31 to nevysvetlíš niekomu kto si myslí, že okrádanie pri výstavbe štadiónov má globálnejší dopad než ďalšie zvyšovanie odvodov podnikateľov a kto sa tu chce vysmievať blogom, ktoré vyjadrujú nespokojnosť so súčasným politickým systémom pričom hypokritizmus mu evidentne nič nevraví, viď » www.birdz.sk/webka/TheBad/bl...


@thebad mne je to jasné. keď budeš dobrý, pošlem ti peknú fotku neh máš na čom vyhoniť aby si sa konečne ukľudnil
40 
 fotka
thebad  26. 11. 2014 01:21
Vadí mi hlavne štýl, ktorým si to napísal. To sa ale pochopiť dalo z toho čo som už napísal. Dnes som tam nebol, lebo mi totálne uniklo, že sa niečo deje. Zajtra mám dva zápočty a pozajtra ďalšie dva, fakt nestíham sledovať všetko a byť všade. Pred tým, než začneš tvrdiť, že sa vyhováram, rozumnejšie by bolo klamať, že som tam bol...

Ale čo dosiahneš tým, že tu spravíš zo študentov nepriateľov pracujúcich ľudí? Ako si dlh rozrátaš je len a len na tebe. Pokojne môžem povedať, že ho budem splácať tých 5 rokov, keď ja budem ešte robiť a ty už budeš na dôchodku Miesto vyjadrenia civilizovaného názoru si rozdelil krajinu na diabolskú vládu, darmožráčskych dôchodcov a študentov a v neposlednom rade pracujúcich chudákov, ktorí majú morálne právo zvyšok republiky vystrieľať. Gratulujem, to je správny postoj.
41 
 fotka
matwejo  26. 11. 2014 01:25
@waagbistritz69 kua, mne je fakt jedno kto tam zabezpeci tribunu a megafon a priestor pre kecajucich ... proste je 6 bodov s ktorymi suhlasim, je miesto kde zazneju nazory s ktorymi sa stotoznujem - tak to proste pridem podporit ... tie protesty by neboli trapne, keby tam bolo 200tisic a viac ludi a rovno na mieste podpisalo peticiu napr., pripadne velky pocet uz upozorni naozaj, ze asi nieco nie je v poriadku a minimalne teda pri dalsich volbach ludia budu rozumnejsi .. alebo minimalne to pomoze rozpitvavat kauzy este viac, nech sa do toho rypu, nech sa to verejne rozobera, nech to proste nepadne do zabudnutia

a mam uplne v prdeli ci tam stoji lipsic ci kery ony ...
kto "zdola" to ma podla teba zorganizovat ... a ty to preco nezorganizujes?
42 
 fotka
thebad  26. 11. 2014 01:25
@klaudiqaaa Klaudinka moja zlatá, ty si ale neuvedomuješ, že ja vnímam problém rozkúskovaný na jednotlivé čiastočky a ku každému mám osobitný názor. Za to, že v tej svojej hlavičke si vieš vytvoriť jedine pojem "vlaky zadarmo" a k nemu priradiť áno alebo nie, ja naozaj nemôžem.

Ah a tá fotka.. Got it!


43 
 fotka
klaudiqaaa  26. 11. 2014 01:37
@thebad už si?
44 
 fotka
waagbistritz69  26. 11. 2014 01:39
@matwejo kde nájdem tých 6 bodoj alebo znenie petície? kto to organizuje je jedno viacerým, ale skôr z dôvodu, že Fica resp. Smer považujú za jediné a absolútne zlo, ktoré keď pominie, tak tu nastane nejaký Eden.. to, že tieto protesty vedie rovnaká politická zberba ako Fico a jeho crew, je ale v poriadku. pochody neorganizujem, lebo nemám lóve a myslím, že keď už tak nejaké štrajky by toho vyriešili viacej. akurát na prvého mája snáď s nejakým tým menším pochodom pomôžem » www.priamaakcia.sk/o-gorilach-a-ka...
@thebad si trápny s tým offtopic sexizmom veškerým
45 
 fotka
trtken  26. 11. 2014 02:44
@TheBad
Ale ten blog nie je namierený apriori proti dôchodcom a študentom. Veď na konci z tejto situácie jasne obviňujem kockatého Hranola. Je prirodzené, že študenti len využívajú to čo im niekto umožnil a tiež je prirodzené, že mne sa to nepáči. Nie preto, že by som závidel a chcel rovnaké výhody, ale preto, že za to čo som zaplatil, som nedostal adekvátnu službu. Keď si platím za cestu tak chcem proste kultúrne a pohodlne cestovať v čistých vagónoch, nie stáť v 30 ročných starých vraždách niekde pri smradlavých hajzloch alebo medzi vagónmi.

To je ako keby si zaplatil taxík a zrazu sa objavia nejakí ľudia. Obsadia všetky miesta v aute a tebe povedia, že môžeš síce nastúpiť, ale musíš zase zaplatiť poplatok a keď chceš cestovať na úrovni, tak ten poplatok musí byť vyšší a ak sa ti nepáči, nemusíš ísť vôbec alebo len do kufra, kde je síce rozliaty olej a smrdí to tam, ale môžeš byť rád, že sa odvezieš. Tiež by ťa to asi riadne nasralo a ver mi, že takýchto nasratých platiacich ľudí bolo na stanici dosť.

Keď už sa tie vlaky zadarmo vymysleli, tak sa to malo aspoň domyslieť dokonca. Napríklad vytvorením 3 tr., ktorá by bola pre dôchodcov a študentov, pričom 1 a 2 tr. by boli spoplatnené. 3 tr. by tvorili tie staré vozne a 2 tr. tie vynovené open space vagóny, alebo sa to mohlo urobiť ešte jednoduchšie a platiacim zákazníkom mohli vydávať miestenky pri ceste nad 1e a nie pri ceste nad 10e ako to je teraz.

No ja nezdieľam tvoj zjavný optimizmus v otázke splácania lebo pri súčasnom tempe vyhadzovania peňazí cez okno sa ten odchod do dôchodku posunie tak, že sa ho zrejme ani nedožijeme a ten dlh (nemyslím iba za vlaky) bude taký veľký, že ho budú splácať ešte naše prapravnúčatá
46 
 fotka
thebad  26. 11. 2014 08:48
@klaudiqaaa Nope, chce to lepší objekt
@waagbistritz69 Neprekvapuje ma, že si to myslíš. Prekvapuje ma, že čakáš, že vyjadrením svojho postoja ovplyvníš môj postoj.

Počkať, čiže ty by si zadžovanie vyriešil ešte väčším zadĺžením pri vytváraní tretej triedy? No, má to čosi do seba...A chápeš to zle. Ty si si zaplatil presne za tú službu, ktorú im zaplatil štát. 1:1... Oni si k tomu kúpia miestenku. 2:1...Ergo oni vyhrali a teda sedia. A tvoja metafora je nepresná. Celý taxík si prenajímaš ty, čiže platíš 100% sumy a teda ideš sám. Ak si zarezervujš celý vagón alebo premňa zamňa aj vlak, tiež ním pôjdeš sám...A ak sa náklady delia, tak pôjdete viacerí no. Lebo podľa tvojej logiky by nemali mať nárok na miestenku ani napríklad deti, ktorým lístok kúpila mama.
47 
 fotka
thebad  26. 11. 2014 09:07
Ale aby bolo úplne jasné, nepíšem to tu preto, aby som obhajoval (ne)čiernych pasažierov, systém, vlaky zadarmo, alebo Fica. Len mi jednoducho vadí, že niektorí ľudia si nevedia urobiť poriadok v problematike a definícii pojmov, čím vznikajú konflikty na miestach, kde nemajú čo hľadať a v konečnom dôsledku na to doplatí...Kto? Systém, vláda, alebo Fico? Alebo my, keď sa posekáme na vtákovinách kvôli vyššie popísanému? Uvedom si, že tvoj blog vlastne hrá do karát Ficovi.
48 
 fotka
trtken  26. 11. 2014 11:05
@TheBad

tak ale jediný, kto tu píše pičoviny si ty. Ako môj blog hrá do karát Ficovi? Tým, že ho obviním za totálne sračkovú úroveň nesystematickú úroveň cestovania, ktorú zaplatia daňoví poplatníci?
Ako sa zvýšia náklady tým, že sa na koniec vlaku pripoja tri vozne a nalepí nálepka 3 tr.?, veď tie vozne musia pripájať už teraz!
Vieš ty vôbec čo/kto je štát? To nie je žiadny imaginárny Onasis čo platí študentom cestovné. Štát tvoria ľudia, ktorí ho aj financujú. Takže to tvoje cestovné zaplatím zase len ja cez dane napríklad tak, že mi ich veľkodušne strhnú z platu napríklad v podobe dani z príjmu alebo zvýšenej dph.
49 
 fotka
hoperpohroma  26. 11. 2014 11:11
obcas chodim vlakom (radsej busmi, lebo vlakovu stanicu mam daleko, ale vlakom som zas o hodinu rychlejsie u nas) a vsimam si, ze odkedy su zadarmo, tak fakt viacej meskaju. a su aj napratanejsie..
50 
 fotka
thebad  26. 11. 2014 11:17
@trtken Tým, že si zjavne nasratý na dôchodcov a študentov a v neposlednom rade na mňa, hoci v zásade zdieľam tvoj názor, len ma vytáča tvoje pochopenie pojmov. Jasné, že tu píšem "pičoviny" len ja, lebo zjavne sa nad tým ako jediný viem zamyslieť dosť do hĺbky. "Rozdeľuj a panuj" si už dakedy počul? Tak tu tu máš v praxi.
No...Tie 3 vozne...Tie neprinesie kúzelná víla. A vagóny sa na vynovené open air nepremenia v Santovej dielni.
V tom platení sa to začína zamotávvať, lebo si niesom tak celkom istý, či vieš čo vravím.
51 
 fotka
trtken  26. 11. 2014 11:38
@TheBad

ja neviem či ty si už kompletne mimo alebo čo... Už druhýkrát ti píšem, že ja som nasratý na Fica, v blogu to je tiež zdôraznené dokonca dvakrát + ešte aj v nadpise. Za ďalšie - vôbec, ale vôbec netušíš ako sa prerozdeľujú v štáte finančné prostriedky a hráš sa tu na múdreho. Zrejme si ani nikdy nepracoval, takže ani nevieš koľko štát strhne (resp. ujebe) pracujúcemu z výplaty.
Už druhýkrát ti zase píšem, že tie vozne sa pripájajú už teraz na koniec vlaku a sú to tie požičané z Česka a ty stále melieš tie svoje rozprávky a mimochodom ZSSK open space vagóny dávno má, tak nechápem o čom tu stále drístaš. Nestálo by to o nič viac než dnes. Ale to je ťažko vysvetliť niekomu, kto nerozumie ani písanému textu.
52 
 fotka
thebad  26. 11. 2014 12:43
Nuž ak si nasraty len na Fica, tak bude problém skôr V tom, že nevieš písaný text tvoriť. Schválne, prečítaj si ten blog ešte raz. Ja celkom dobre tuším ako sa to prerozdeluje, ale už má nenapadá spôsob, ktorým ti vysvetliť na čo myslím. Ale nič si Z toho nerob, niesi jediný nad ktorým som kedy pri vysvetlovani niečoho zlozitejsieho zlomil palicu. A ak to tak vlastne funguje už teraz, tak O čom sa Kurva bavíme? Buď chceš viac vagónov alebo nechceš, vyber si..Toľko K tebe, nemám ti čo viac povedať. Možno niekedy, keď sa odlepis od bodu, v ktorom si sa teraz zasekol.
53 
 fotka
trtken  26. 11. 2014 13:21
@TheBad

citujem:

"FICOVÝMI vlakmi..."
"Sociálne inžinierstvo a FICOVE istoty v praxi."
"...snáď si konečne uvedomia, že za tento bordel (a nie len za tento) môže ten ryšavý hranatý kokot a nabudúce ho snáď už voliť nebudú."
"...ešte pamätá hlboký socializmus, tak ako súdruh birmovaný."

že z toho nevieš pochopiť, čo som tým myslel, je tvoj problém. Ostatní to pochopili.
Nejdem sa ani ďalej baviť s niekým, kto nechápe ani základné ekonomické pravidlá lebo to nemá žiadny zmysel. Viacerí ťa tu už s tvojimi názormi vysmiali aj pod tvojím vlastným blogom. Toľko k tomu.
54 
 fotka
thebad  26. 11. 2014 13:41
Gratulujem. A teraz prečítaj aj niečo okrem polky predpredposledneho odstavca. A že ma vysmeju priemerni ľudia mi ťažkú hlavu nerobí, tí, ktorých prejav A myšlienkové pochody za niečo stoja mi uznajú, či už do fóra alebo ts aby sa vyhli flejmu, že mám pravdu. A to je viac než výsmech tisíca blbcov.
55 
 fotka
peculiar  28. 11. 2014 11:21
@otvoreneokno @14 podla mna je velky rozdiel pracovat ako student v ramci nejakych brigad a ako kvalifikovany pracovnik s adekvatnym vzdelanim na plny uvazok.

ja som tiez popri skole pracovala a bola to brnkacka oproti tomu, co robim teraz. studentov, ktori by pracovali na plny uvazok, poznam minimum, resp. su to vacsinou pozicie ako recepcny, doplnovac regalov a pod. netvrdim, ze vynimky neexistuju, ale vzhladom k tomu, ze ako studenti maju milion roznych zliav, nevidim zmysel v tom, aby mali vlaky zadarmo.
56 
 fotka
otvoreneokno  28. 11. 2014 11:53
@peculiar je mi jasne, ze dokladanie tovaru nema rovnaku zavaznost ako operovanie slepeho cerava, ale preboha, robim casniku v kaviarni, kde sa stava, ze ostanem na tridsat stolov a dve poschodia uplne sama a chodim domov zmorena ako robotnik z fusky. Namiesto toho, aby som si dala horucu vanu a pustila film, vypuszila cely den z hlavy, musim si sadnut za knihy a niekolko hodin este studovat. A je uplny totalny rozdiel, ked brigadujes pre to, aby si mala v piatok vecer na pivo, cigy, popripade aby si si mohla kupit uz xy par topanok, lebo sa ti pacia, a ked popri skole okrem stresov z nej, mas stresy, ci dokazem za dany mesiac odpracovat urceny pocet hodin, nech mas z coho zaplatit najom, ucty, popri tom sa staras o domacnoat... povedz mi, v com sa takyto zivot lisi od zivota dospelaka? Mas rovnaku zodpovednost, ci v praci, ci v skole, ci za samu seba a priatela, s ktorym zijes. Ako sa v konecnom efekte lisim od cloveka, ktory pracuje na plny uvazok???

A s tymi vlakmi je to chore, to si uvedomujem, ale nebudem si teraz nasilu kupovat cely listok, aby si o mne birdz people pomysleli, aka som strasne cool...
57 
 fotka
peculiar  28. 11. 2014 12:27
@otvoreneokno a co studujes? ja som robila behom studia sanitarku na psychiatrii, cize tie "najmenej popuplarne" zalezitosti typu upratovanie izieb, cistenie stolikov, pomoc pacientom pri hygiene, "holka pro vsechno", t.j. doprovody pacientov do inych nemocnic ci na vychadzku po areale /co je dost stresujuce, vsetkych ustrazit tak, aby nikto neutiekol/, behanie po baraku a dorucovanie kadecoho, vydavanie obedov, umyvanie riadu... vrchna sestra mi vysla v ustrety v tom, ze som si mohla cez tyzden planovat smeny podla toho, ako mi vychadzala skola. cez vikend som robila 12ky.

to, ze chodis domov zmorena, je tvoj problem. ja som na skole bola na to, aby som sa ucila. to, co robim popri tom, nikoho nezaujimalo. ucenia bolo tolko, ze spanok bol druhorady, casto som sa ucila aj v noci. skola 5 dni v tyzdni. naviac som 5 rokov byvala na intraku, kde boli socialne zariadenia a kuchynka spolocna pre 40 ludi na chodbe a v izbe som nemala ani umyvadlo.

ale - bolo to to, co som si v danych podmienkach mohla dovolit. nebudem byvat na drahom private, ked viem, ze by som to financne neutiahla. k tomu obedy v menze za hubicku, velka zlava na MHD preukazku, rozne zlavy na ISIC... na mesiac mi stacilo 6000 korun. v prahe. na toto ako pracujuci clovek vzivote nedosiahnes.

cize v prvom rade si uvedomit, na co mam a USKROMNIT sa. alebo byt ticho a nenadavat. ak chce mat niekto viac komfortu, sukromia, atd., musi pocitat s tym, ze to bude nieco stat. je to o prioritach.

sediet v skole na prednaskach /pricom v drvivej vacsine vysokych skol maju aspon 1 den v tyzdni volno, pripadne vyucovanie nezacina o siedmej rano a zaroven nekonci o siestej vecer/ je diametralny rozdiel v porovnani s tym, ked clovek od rana pracuje. teraz robim niekolkokrat do mesiaca /okrem standardnej 8 hodinovej pracovnej doby/ 24, pripadne 32 hodinove smeny. a rozhodujem o zdravi a zivote inych. ked som robila sanitarku, najvacsi pruser bol, ak mi utiekol pacient z vychadzky /co sa stalo raz - a o tom, ze moze ist von, rozhodol lekar, nie ja/. teraz by som mohla niekoho vdaka nespravnemu rozhodnutiu zabit.

principielne mi nejde o ten listok ale o to, ze kopec studentov si mysli, aka je ich skola strasne narocna a pritom vobec netusia, co sa stane, ked dostuduju a zacnu pracovat. ja som prvy mesiac po praci kazdy den spala, pretoze som bola vycerpana z neplatenych nadcasov, ktorych som mala ako novacik viac nez dost, kedze som sa musela ucit kopec novych veci, na ktore som musela prist sama.

a ak by som tu nemala vlastny byt, tak by som sa na najme nedoplatila, kdezto na intraku som bola vysmiata. ked kazdy mesiac vidim, kolko mi strhavaju na daniach z vyplaty, na ktoru makam 6 dni v tyzdni, je mi z toho zle.
58 
 fotka
otvoreneokno  28. 11. 2014 13:05
@peculiar prepac, ale o uskromneni sa rozpravaj inym, ale ja pochadza so sestdetnej rodiny, som najstarsia a uz od 15zich odkazana sama na seba, stylim-co nezatobis, nemas. Dnes snezili a ja chodim v keckach, lebo cizmy z minuleho roku sa rozpadli. No neozieram sa 5/7 dni v tyzdnu, ako si "domyslela"ina slecna.

Studujen slovensky jazyk a lit+estetika, t.j. citanie citanie a citanie. Tiez som ptisla dnes o dvanastej zo skoly a beriem tu skolu vazne, lebo na nej chcem byt. Pozeras sa na to z ineho uhlu pohladu a asi ta serie, ze uz nemas zlavu na mhd. Je to o pruoritach, mne zalezi najviac na sukromi a vobec mi neprekaza, ze to stoji, co to stoji. Len som vyjadrila svoj nazor, ze dnesny studenti, ktorych sa da povazovat za studentom v jeho primarnom slova zmysle a to, ze je to clovek, ktory studuje, to nemaju zas take jednoduche, ako to vyjadrila uz spominana slecna, na ktoru som, priznavam, zareagovala rozhorcene.

Nwjdem sa tu dotahovat o tom, kto je vacsie chudatko, mam pred sebou konecne volny viken a mienim si ho uzit. Maj sa podobne, ci ako chces.
59 
 fotka
peculiar  28. 11. 2014 13:26
@otvoreneokno ok, takze madam konci o dvanastej v skole a este sa stazuje na tazky zivot povedz mi prosim, co budes robit, az dostudujes? dalej roznasat kavu v kaviarni? ci vegetovat na urade prace? zrejme mas este kopec idealov, vela stastia. ok, pochadzas zo sestdetnej rodiny a nemas prachy. a co? to je chyba pracujucich a maju za to platit? ci koho?

nie, mne vadia studaci, ktori si myslia, ze zozrali vsetku mudrost sveta, maju milion vyhod, ktore pracujuci ludia nemaju a este budu mat tu drzost roztahovat sa vo vlaku, ktory maju zadarmo. napchala by som ich do tych najstarsich dobytciakov, nech si stoja v ulickach, alebo nech si riadne zaplatia, ak chcu sediet (podotykam, so studentskou zlavou, ktoru do tej doby nepochybne mali). tiez by ma zaujimalo, cim cestovali predtym, ze zrazu su kvoli nim preplnene vlaky.
60 
 fotka
trubajerichova  28. 11. 2014 13:38
@peculiar ufff, neviem ako si myslela toto: "povedz mi prosim, co budes robit, az dostudujes? dalej roznasat kavu v kaviarni? ci vegetovat na urade prace? zrejme mas este kopec idealov, vela stastia." Ale na margo toho ti zas poviem ja, že poznám x čašníčiek, čo odfachčia zaslúženejšiu prácu ako nespočet doktorov v špitáloch. Každá práca môže človeka unaviť, ak ju robí poctivo. A to ma drzosť študentov a podobné veci, ktoré si inak zdôraznila ty štvú úplne rovnako ako teba. Zdá sa mi však, že tuto slečna podľa toho, čo píše je fakt z tej menšiny normálnych a hlavne dospelých (nie len vekom) ľudí a v tom prípade si dosť nefér.

Nejdem sa stavať do role žiadneho arbitra, len mi nedalo nezareagovať.
61 
 fotka
peculiar  28. 11. 2014 13:51
@trubajerichova uz vidim ako sa zamestnavatelia trhaju o absolventku odboru "literatura a estetika". akoze fakt, velmi ma zaujima, ako premyslaju studenti, ktori si zvolia takyto smer. vsetci chcu byt ucitelia? ci co ine sa s tymto da robit? mam vo svojom okoli niekolko studentov fildy, ktori nakoniec robia nieco uplne ine nez co studovali, pretoze jednoducho nenasli uplatnenie, resp. je praca v ich odbore tak mizerne platena, ze bez dobre zaisteneho partnera by nemali sancu prezit.

a na druhej strane poznam x casnicok, ktore by radsej mali robit pomocnu silu v kuchyni, pretoze komunikacia so zakaznikom im nic nehovori a navyse su totalne neschopne a ani nevedia, co predavaju.

to, ze ju rodicia nie su schopni behom studia podporovat, nie je vina nikoho z nas. neviem teda, preco by jej unava mala byt niecim vynimocna ci ina nez unava ostatnych. a neverim, ze nikdy nebola na ziadnej party a ze sa behom studia nedotkla alkoholu. pride mi to pokrytecke.
62 
 fotka
trubajerichova  28. 11. 2014 14:19
@peculiar prepáč, ale tvoja nasratosť ti zrejmé brzdí logické pochody, lebo sa mi nechce vidieť, že by si reagovala takto mimo len tak.

Písala som niekde o uplatnení študentov takýchto odborov. Reagovala som len na apriori ponižujúco znejúcu poznámku na margo čašníčiek a podobne. Pretože si absolútne nemyslím, že len duševná práca môže unaviť a môže byť náročná. A poviem ti, že poznám aj ľudí bez výšky, ktorí by v pohode zvládli kadejakú erudovanú prácu (resp. majú na to ju vyštudovať) a ešte väčší počet ľudí s VŠ u ktorých sa čudujem, že si vedia zaviazať šnúrky na topánkach. Každopádne, vyslovene som tam napísala "Každá práca môže človeka unaviť, ak ju robí poctivo." Takže neviem, prečo ideme rozoberať čašníčky, ktoré si prácu poctivo neplnia. Ja som niekde napísala, že všetky sú úžasné?

Inak, k tej uplatniteľnosti niektorých odborov len toľko, na SVK asi nie je VŠ, ktorá by fakt za niečo stála. Ale nech je ako chce, prečo by človek štúdiom nemohol rozvíjať poznatky v odbore, ktorý ho baví? Baví samotné štúdium, možno to nebude robiť v praxi, no a čo. Možno zostane na univerzite, možno pôjde učiť. Ako... čo toto má s tým čo som napísala ja fakt netuším a už vôbec nie, čo s vlakmi zdarma (proti ktorým som tiež).

prečo by jej únava mala byť výnimočná?? Nie, nemám pocit, že sa snažila pôsobiť výnimočne, len sa ti snažila vysvetliť prečo je jej únava ROVNAKÁ ako niektorých pracujúcich. A to si sama prídem čudne, lebo študentov si v tomto smere zastávať nezvyknem

Čo sa týka toho zvyšku s alkoholom a párty, to snáď nemyslíš vážne. Na to ani nebudem reagovať.

Je zvláštne, že hoci v zásade s tebou súhlasím, tá arogancia a nadradenosť s akou píšeš ma desí, hlavne ak sa tu prezentuješ ako lekár. Zrejme preto, že nie si zďaleka prvá z tohto fachu, s ktorou som sa stretla, ktorá si myslí, že je nejaký vyšší druh existencie či čo... (Aspoň to tak pôsobí). Pravda však je, že nepoznám teba, ani ju, len si stále myslím, že teraz nie si spravodlivá
63 
 fotka
peculiar  28. 11. 2014 14:38
@trubajerichova ja som o casnickach nic ponizujuce nehovorila, to je tvoja interpretacia.

napisala si: "poznám x čašníčiek, čo odfachčia zaslúženejšiu prácu ako nespočet doktorov v špitáloch". sorry, ale si uplne mimo. miesas hrusky s jablkami.

bavi ju studium, no a co, ze to nebude robit??? tak naco to studuje? a este k tomu za peniaze danovych poplatnikov... ak ju to zaujima, tak sa to predsa da robit aj externe.

k zbytku sa vyjadrovat nebudem, pretoze je to zas len tvoja dojmologia. mysli si co chces, je mi jedno, co na teba ako posobi.

ja ako student som vzdy drzala hubu a krok a nikdy by ma nenapadlo nariekat nad tym, aka som strasne unavena a vyzdovat, aby kvoli tomu na mna niekto bral nejake ohlady, pripadne este zdoraznovala nieco o pustani starych ludi sadnut si. to je predsa samozrejmost. bola som rada, ze sa veziem.
64 
 fotka
trubajerichova  28. 11. 2014 14:47
@peculiar ehm... aha. Nuž, čo ti poviem, nemám chuť sa doťahovať. Za tým, čo som napísala si stojím. Btw, sranda je, že práve lekári patria k tým, čo na Slovensku najviac vyplakávajú a sťažujú sa napriek tomu, že kopec z nich je na takej úrovni na akej je. Ale ok, povedzme že vec názoru, hoci si nemyslím, že to ja som pomiešala hrušky s jablkami Pekný deň
65 
 fotka
peculiar  28. 11. 2014 14:49
@trubajerichova ja na slovensku uz nastastie dobrych 10 rokov nie som a ani sa nemienim vracat

pekny den aj tebe.
66 
 fotka
otvoreneokno  28. 11. 2014 15:40
@peculiar nechapem tvoju agresivnost a primitivnost, hafzat vsetkych do jedneho vreca vyvodzovat zavery, vkladat do ust slova, ktore som nepovedala a prekrucat informacie. Analyzujes ma tu bwz toho, aby si mala zakladne informacie, asi si uz prepracovana a mala by si si dopriat odpocinok.

Napisala som, ze som sa este nedotkla alhoholu? Nie, ibaze nepijem pat dni v tyzdni a mam na haku.
Preco studujem, co studujem? Lebo ma to bavi, po prve, lebo to naozaj chcem robit uz od detstva, po druhe, a nie som zrovna clovek, ktor y baziruje na sialenej kariere, cti a vaznosti, po velkych peniazoch, a radsej budem robit nieco za priemerny plat akp nieco, co ma nebavi a mat popri tom bohovske love.
Ja mozem poukazat na ludi z mojho okolia, co maju ucitelstvo roznych humanitnych odborov vystudovane a robia sice nieco uplne ine, ale keby nemali tu skolu za sebou, tak aj tak len predavaju parky v rozkoch dakde na ulici. Naozaj nerozumiem tomu, preco sa do mna takto navazas a cim som ti nsympaticka, preco ma odsudzujes a vobec, ako si dovolujes ma sudit?
Velmi ma dojima, ako ta zaujima moj osud, dik za radz, ale takych, ako ty tu uz bolo. Vsetko co sa netyka mediciny, pocitacov,uctov a prava je paveda... radsej budem robit pracu, ktorej je malo a beru len najlepsich ako taku, ktorej je nasratej vsade naokolo.

A celkovo, nie som zla casnicka a nikdy si ma nevidela pracovat, tak co sa tu ohanas nejakymi zovseobecniami, nikojo nezaujima, aky mas nazor na casnicky a ake mas s nimi skusenosti.

Ja som ani v jednej vete neprezentovala seba samu ako zalujucu sa, stazujucu, napisala som to vecne a len aby mal clovek obraz, to su proste fakty.

Tak prosim ta, daj si poldeci, kavu, cigu, cokoladz, vokolvrk, co ta uukludnuje alebo si to precitaj, ked ti skonci pms, ale tak... na diagnozy si tu ty, tak sa zanalyzuj a pomoz si.
68 
 fotka
peculiar  28. 11. 2014 15:58
@otvoreneokno no a coze je to za pracu, kde beru len tych najlepsich? porozpravaj mi prosim o tom nieco, som zvedava

bavi ma, ako sa ma snazis urazit, takisto ako tie tvoje "fakty"
69 
 fotka
peculiar  28. 11. 2014 16:02
@68 btw, k teme zamestnania ma napadlo este toto:

» libcom.org/library/phenome...

je to zaujimavy clanok, doporucujem ti precitat si ho, mozno si na to spomenies, az dokoncis skolu a budes si hladat pracu.
70 
 fotka
trubajerichova  28. 11. 2014 16:55
@peculiar @65 no, tak to ti srdečne blahoželám. Ktovie prečo si taká zatrpknutá, to totiž spokojní ľudia väčšinou nebývajú
71 
 fotka
peculiar  28. 11. 2014 18:17
@trubajerichova wat? ja som niekde pisala, ze som spokojna? preco mi to podsuvas?
72 
 fotka
midnight  28. 11. 2014 18:44
@peculiar
nádych, výdych, otvor si vínko, pusti si film, ventiluješ sa na tom najnesprávnejšom človeku ktorého si si mohla zvoliť (čo sa týka otvorenehookna).
lebo som si nevšimol že by ti odpovedala, a poslednou dobou o nej nemám príliš info, ale stavím sa že keď o tej dvanástej skončí v škole tak odtiaľ ide rovno do práce a je tam najmenej do desiatej.

nie že by sa mi do tejto vašej nezmyselnej hádky chcelo zapájať, len som ti chcel oznámiť že si uletela veľmi výrazne v tomto prípade...
73 
 fotka
peculiar  28. 11. 2014 18:54
@midnight ja som tiez chodila zo skoly do prace /pripadne do kniznice, kde som bola do zaverecnej/a napriek tomu som nikdy nemala potrebu sa obhajovat pred niekym, kto nahodou utrusi, ze studaci 5 dni v tyzdni chlastaju a neucia sa. ako keby mohol za to, ze ona je unavena. je to jej zivot, zariadila si to tak, tak nech sa nestazuje. mne osobne su sympatickejsi ti chlastajuci, ktori okolo toho tolko nemoralizuju a nerobia zo seba nieco lepsie nez su.
74 
 fotka
antifunebracka  27. 8. 2017 00:27
Stavím sa, že si i ty celý deň sedel v práci
@peculiar Toto si prehnala, fakt mi to na teba nepasuje. Nchpm, prečo si jej tu nechcela rozumieť (a to ju ani nemám rád).
Napíš svoj komentár