Naša duša používa prekrásnu reč. Prihovára sa nám záhadnou rečou plnou obrazcov a symbolov, ktoré často nedávajú zmysel. Sny sú rečou duše. Práve keď snívame naša nevedomá stránka mysle sa dostane na povrch a odkryje nám naše
najtajnejšie túžby a pocity.


"Počúvať ju znamená vstúpiť na jej územie, kde nie sme pánmi. Musíme sa vzdať stáleho vedenia intelektu, na ktoré sme zvyknutí a byť pripravení cítiť. Musíme byť pripravení nechať sa uniesť, prežívať, predstavovať si..."
(Jana Heffernanová – Tajemství dvou partnerú – sny a mýty).


Naša myseľ je rozdelená na dve časti. Na vedomú a nevedomú. Vedomá obsahuje myšlienky, o ktorých už vieme. Práve nevedomá časť je nám neznáma a otvára sa nám v noci, keď sa sladko oddávame spánku. Vyplaví nám všetko to, čo sa bojíme povedať nahlas, všetko to, čo sa odvážime urobiť len v snoch, pretože v snoch je všetko možné. Podľa Freuda existujú určité spôsoby, ktorými sa dostáva na povrch obsah nevedomia. Tieto tzv. preklepy môžu aj za to, že v noci rozprávame zo sna, alebo máme prehnané reakcie na sen.

Prečo si však niekedy sen nedokážeme vybaviť? Podľa známeho životného štýlu Feng-shui je to možno preto, lebo spíme hneď oproti zrkadla alebo skla. Nielenže sa nevyspíme , ale ako náhle sa preberieme a pozrieme sa do skla zabudneme na sen. Feng-shui síce neodsudzujem, ale podľa mňa je to inak. Ak sa totiž vedome rozhodneme, že chceme chápať našu nevedomú časť mysle , zistíme, že sny mávame častejšie, že si z nich viac pamätáme. Veľkú úlohu zohráva aj to, keď si spomenieme nato, čo sme robili pred spaním. Táto skutočnosť zasahuje do našeho nevedomia viac ako si myslíme.

Najviac pomáha staré známe rozprávanie. Pri ňom si ľahšie spomenieme na detaily v sne, ktoré si inak nevieme vybaviť, no nezabúdajme nato, že sen je prejavom osobnej stránky našej duše a preto by sme ho mali rozprávať niekomu, komu dôverujeme. No nesmieme zabudnúť, že sen má viac vrstiev a preto ho nikdy úplne nepochopíme, pretože to čo nám v tom bráni je naše ego. Občas je dobré ho takpovediac vypnúť a dať tak priestor našej empatívnej stránke. Aj keď sen nerozlúštime okamžite, nezúfajme, pretože vždy je možné sa k nemu vrátiť a tak poodhaliť ďalšie jeho tajomstvo. A ešte niečo. Na snáre sa nespoliehajte. Žiadny nedokáže odhaliť tajomstvo sna, to môže len a len naša duša...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
rebelka  29. 3. 2009 17:25
Hmm no mas pravdu snar určite nevypovie o čom bol sen..a pekny blog Sikovna si
 fotka
charonsro  29. 3. 2009 19:55
NEZNASAM SNY MAM ICH MALO ALE AJ TAK SU VZDY STRASNE TAK 95% Z NICH JE O TOM ZE SOM MALE DIETA KTORE STALE UTEKA STALE PRED NIECIM NIEKYM INYM V KRAJINE KTORA SA OPAKUJE ALE JU NEPOZNAM A NIKDY MA NENAPADNE SA BRANIT :/ TAK AKU HRU SA TO MOJ MOZOG SO MNOU HRA?
 fotka
temperancecullen  30. 3. 2009 07:56
@2 Nič si z toho nerob. Mne sa stále sníva, že padám do nejakej diery, ktorá nemá konca kraja....a nikdy nedopadnem, takže tiež neviem čo to má znamenať
 fotka
matwejo  1. 4. 2009 03:07
hmm, veda snov je veľmi neprebádaná a exaktná, môj názor celkom súhlasí s týmto, ešte by som dodal, zaujímavosť čo už aj bola spomínaná na fóre, že divné su tie sny, na ktoré si spomeniete pri určitej situácii, že sa vám to už snívalo, nenájdeš tam niekde v tej peknej červenej hlavičke vysvetlenie na toto? strašne mi to vŕta hlavou v poslednej dobe, ... ale stručne povedané (čo je pre mňa veľmi tažké), pekný blog, ľahko sa prehltol
 fotka
temperancecullen  1. 4. 2009 12:38
@matwejo vieš keď sa nejaká časť tvojej nevedomej časti dostane na povrch, väčšinou je to vtedy, ak sa ti tá spomienka naozaj stane, potom si na na ňu spomenieš aj v podvedomí a tomu sa hovorí, Deja vu......snáď ti toto vysvetlenie stačí..
 fotka
elwinko  29. 10. 2009 22:03
ja mávam sny pomerne často, ale nepamätám si ich...aj keď by som veľmi chcel
 fotka
petika  30. 10. 2009 10:09
pamatam si svoje sny po prebudeni skoro vzdy. nikdy som nemala s tym problem. dokonca existuje technika pomocou ktorej sa nauci kazdy pamatat si svoje sny..



a osobne si myslim, ze ludia, ktori dokazu "snivat s otvorenymi ocami" nemaj problem si svoje sny v spanku rano pamatat
 fotka
vreskot000  30. 10. 2009 11:39
to je pravda. Prišiel som na to, že sen je nič inšie ako potlačená túžba, potlačená emócia, ktorá sa ta dotkla, nechceš si to pripustiť, a nechceš na nu myslieť. a zrazu sa ti niečo bizardne sníva.
Napíš svoj komentár