Stretávame sa s nimi každý deň - môžu byť špinaví, alebo čistí, zdvorilí, alebo nezdvorilí, ale aj vkuse opití a doterní. Aspoň taký je obraz veľkej časti ľudí, alebo aj spoločnosti na bezdomovcov. Mnohokrát však nemusíme ani len tušiť, aké sú ich životné príbehy a či sa teda bezdomovcami stali vlastným, alebo cudzím pričinením. Človek by však nečakal, že niekto môže mať aj svojho obľúbeného bezdomovca, s ktorým vždy zvykne prehodiť pár slov a spraví mu vždy lepšiu náladu.

Pre mňa, ako Bratislavčana, je klasickou súčasťou v staromestskej časti Bratislavy bezdomovec, ktorému prirástla prezývka, trocha netradičná, Baník. Baník je verný svojmu obvyklému miestu - starej tržnici, kde trávi väčšinu svojho času, hlavne v teplé, príjemné slnečné dni, kde zvykne čítať noviny, alebo knihy a po malých glgoch popíja biele víno a zvykne si popritom zapáliť cigaretu a je ochotný sa porozprávať. Často zvykne zbehnúť aj do Tesca, kde si kúpi veci s ním spojené - biele víno, cigarety a aj nejaké to jedlo. Nakoľko sa s ním už zbežne poznám, zvykneme sa zdraviť. Vždy ho zdravím slovami "Zdravím, majstro!", na čo tiež reaguje slovami "Pekný deň, úcta na mojej strane!". Trocha netradičné, no môže to človeka dokonca potešiť.

Iste, niekto by teraz čakal, že priskočí a bude si pýtať nejaké drobné, ako to robí veľa bezdomovcov, no Baník? Baník si peniaze nikdy nepýta. Teda aspoň odo mňa a od ľudí, ktorí ho už tiež poznajú. Včera však nastal okamih, ktorý sa mi stal prvýkrát - spýtal sa ma, či ma môže na sekundu zdržať. Tak som teda súhlasil a následne sa ma spýtal, či nemám jednu, alebo dve cigarety nazvyš. Odpovedal som mu teda, že som nefajčiar a že teda nemám, ale keby som mal, tak mu dám aj tri. Napriek tomu poďakoval a ospravedlnil sa. Bol som s ním však ochotný viesť rozhovor ďalej, lebo som sa vôbec neponáhľal a stručne sme sa porozprávali o posledných dňoch, počasí, dianí v meste a podobných témach.

Baník dokonca vie, čo je spoločenské správanie. Asi tak pred dvoma rokmi som šiel s dvomi kamarátmi. Bolo leto, začalo sa stmievať a išli sme cez centrum. Z diaľky sme už počuli známy hlas a smiech - no nezastav sa pri ňom? Baník bol na svojom mieste. Akurát si odkladal noviny do batohu, dopil víno a prázdnu krabicu hodil do koša. Hromadne sme ho pozdravili a on nás tiež. Spýtali sme sa ho, či sa teda zbiera na odchod. Odpovedal nám a následne upozornil jedného kamaráta - "Ale keď sa s niekým takto rozprávate, tak tie ruky z vačkov aspoň von a dodržujte očný kontakt. Či vy ste ten český poslanec, ktorý keď reční, má ruky vo vačkoch na saku?". Meno dotyčného politika mi síce teraz vypadlo, sú to predsa dva roky, ale doma som si to overil a mal pravdu. Behom nášho rozhovoru prešiel pomedzi nás neznámy párik, ktorý viedol polohlasný rozhovor. Baník prerušil rozhovor s nami, stiahol nohy a povedal "Pardón, pardón." - s niečím takým som sa ešte nestretol a zdôvodnil to tak, že nebude predsa druhým narúšať rozhovor, keď prechádzajú a my stojíme a máme navyše času viac, než oni. Ešte asi tri minúty sme sa s ním rozprávali a následne sa postavil, napravil si šiltovku, ktorá je jeho večnou súčasťou, hlavne v teplé mesiace a povedal nám, že už musí ísť a praje nám príjemný večer.

Skrátene - nemám s ním žiadne negatívne skúsenosti, skôr pozitívne, no sám seba sa pýtam - kto je vlastne tento človek? Odkiaľ pôvodne je a čo bol zač? A čo sa mu stalo, keď takto skončil? To sa ja už nedozviem, snáď niekedy nabudúce mu opatrne položím nejaké tie osobné otázky, ak bude teda ochotný odpovedať. Nikto nikdy nemôže vedieť, že ako skončí, či to nebude zlatá baňa, alebo, ako sa hovorí z kaluže do blata.

 Blog
Komentuj
 fotka
l1me  20. 3. 2013 10:43
banik je slusnejsi a inteligentnejsi nez vacsina tu a vacsina bratislavy!

nezabudnem ked som spoznal prvy raz a on si dal dole siltovku so slovami "je mi velkym potesenim, ze vas spoznavam pane" naozaj aj dobre sa da s nim porozpravat
 fotka
trdelniiiq  20. 3. 2013 12:08
mnoho bezdomovcov je slusnych, inteligentnych a aj vysokoskolsky vzdelanych ludi, ktori sa zial nejakym sposobom dostali na okraj spolocnosti a bud nevedia, ako sa opat zaclenit do bezneho zivota alebo mozno ani nechcu



no ludia (vo vacsine) beru bezdomovca ako bezdomovca a absolutne sa nepozastavia nad tym, kolko slusnych (a dokonca slusnejsich ludi, ako vacsina "normalnych") zije niekde na ulici bez domova



sam som poznal asi 2..nieco podobne, ako si aj ty pisal v blogu
 fotka
horsiq  20. 3. 2013 18:38
 fotka
ruderenee  20. 3. 2013 19:42
Dnes v BA nejakemu bezdakovi pisali pokutu
 fotka
wera55555  20. 3. 2013 23:02
ja takýchto ľudí obdivujem. že ako sa s nimi život zahral, ako dopadli, ale stále nezabúdajú na dobré spôsoby.
Napíš svoj komentár