Hoci sa to možno pri pohľade z okna teraz nezdá, aj tento rok budú Vianoce na väčšine územia Slovenska na blate. Už v sobotu sa výrazne oteplí a teploty by mali až do pondelka byť 5 až 10 stupňov, na západe možno aj viac. Potom sa ochladí, prídu aj zrážky, ale počas vianočných sviatkov by to okrem horských polôh malo všetko spadnúť v daždi.

Nie je to však nič neobvyklé, Vianočné oteplenie sa u nás vyskytuje pomerne často. Za posledných 10 rokov sa na sviatky prechodne výrazne oteplilo aj v roku 2009, 2010 a 2017, v rokoch 2013, 2014 a 2015 bolo teplo aj bez oteplenia a iba v rokoch 2011, 2012 a 2016 boli relatívne chladnejšie Vianoce, kedy sa sneh objavil aj v nížinách. Potom sa naskytá otázka, prečo si väčšina ľudí spája Vianoce automaticky so snehom, je vo všetkých vianočných reklamách aj filmoch, dokonca v pesničkach. A starší ľudia hovoria, že kedysi boli biele Vianoce bežná vec. Áno, boli a aj sú, vo vyšších oblastiach stredného Slovenska. Ale na západe, kde žijem aj ja, to tak nebolo ani v minulosti. Zimy bývali o niečo tuhšie a bohatšie na sneh, ako nám rodičia hovorili, ale bolo to skutočne práve na Vianoce? Záznamy hovoria jasnou rečou, v Trnave sa za celé 20 storočie vyskytli biele Vianoce iba 32x, teda až 68x boli Vianoce bez snehu.

Tradícia bielych Vianoc teda zrejme pochádza z horských oblasti, kde sa počas tradičného Vianočného oteplenia, ktoré často sprevádza dážď, vyskytovalo vo väčšej miere sneženie. A súčasné filmy, reklamy a suveníry sú často vyrobené v iných oblastiach sveta, kde sa pre strednú Európu skutočne typické Vianočné oteplenie nevyskytuje. Napokon, čo majú na takéto výzdoby povedať ľudia povedzme v Austrálii, kde v tom období vrcholí leto? Už nesnívajme o bielych Vianociach, lebo takmer vždy sme z toho potom sklamaní. Zvyknime si na to, že ich pravdepodobnosť v nížinách západného Slovenska je asi taká ako pravdepodobnosť výskytu dňa so snehovou pokrývkou v Splite.

Nech však už budú u vás na ľade či na blate, verím, že Vianoce sú v konečnom dôsledku o niečom inom a prajem vám šťastné a veselé!

 Úvaha
Komentuj
 fotka
vreskot000  20. 12. 2018 11:19
Podobne stastne sviatky aj ja tebe prajem
 fotka
thankyou  20. 12. 2018 22:30
@vreskot000 On ti ale nič neprial priateľu...
 fotka
vreskot000  20. 12. 2018 22:53
@thankyou mne nie ale zaprial stastne a vesele a zobral som to osobne ,
Napíš svoj komentár