Koronavírus je určite vážna choroba a treba k nej pristupovať zodpovedne. Avšak nie až natoľko, aby sme si obmedzovali svoje vlastné životy. Všetci nosíme rúška, hromadné podujatia sú zakázané a štátne hranice uzatvorené. Nedokážem však pochopiť, prečo nemôžem ísť s dvoma kamarátmi na pivo, zahrať si bowling či biliard, či si ísť zaplávať na plaváreň. Jednoducho obmedzenia sú až príliš cez čiaru a čo je najhoršie, nikto nevie dokedy to potrvá. Vírus sa nikdy sám nezastaví, bude tu až dovtedy, kým sa nenájde vakcína a to bude najskôr koncom tohto roka, reálnejšie začiatkom toho budúceho. Skutočne si viete predstaviť žiť v súčasnom režime až dovtedy? Umývajme si ruky, stretávajme sa s ľuďmi, ktorých poznáme, obmedzme kontakt so staršími a ak sa cítime choro, tak ležme doma a ono to prejde. Katastrofické scenáre, ktorými nás média denne zásobovali, sa nenaplnili. Máme okolo 700 potvrdených prípadov, reálny počet nakazených je však omnoho vyšší, možno aj 10-násobne. Ľudia sa netestujú, lebo majú len slabý priebeh alebo sú bez príznakov. A z týchto okolo 10 000 reálne nakazených ľudí na Slovensku chorobe podľahli slovom dvaja. Úmrtnosť na úrovni 0,02%. Ale my sa bojíme akoby tu bol mor a obmedzenia, ktoré zaviedli počas Veľkej noci sú už skutočne v rozpor s demokraciou a zdravým rozumom. 

 Úvaha
Komentuj
 fotka
notmehofejk  9. 4. 2020 10:58
presne kvoli takym ako si ty je dobre, ze su tie opatrenia prisnejsie nez by teoreticky museli byt. lebo u cloveka, co nechape, preco si nemoze ist zahrat bowling alebo zaplavat na plavaren, sa na common sense velmi spoliehat neda.
 fotka
robinsonleon  9. 4. 2020 11:11
páči sa mi tvoja profilovka
 fotka
goldenbeach  9. 4. 2020 11:50
Vies preco su tie cisla zatial nizke? Lebo este len pred tyzdnom sem dorazili ludia co boli v zahranici.. takze ocakavaj nastup tejto pandemie neskor. Pozri sa na okolite staty, maju mnohonasobne viac nakazenych lebo oaptrenia urobili neskoro alebo ziadne.
 fotka
olii  9. 4. 2020 14:55
počet nakazených je nízky lebo ešte nemajú symptómy ľudia ktorí prišli do kontaktu s ľuďmi, ktorí sa vratili zo zahraničia a srali na domácu karanténu..a tých bolo dosť aj mimo rómske osady. Nedokážeš pochopiť prečo si nemôžeš ísť na pivo s dvoma kamarátmi? Nevieš, či sa niekto z nich nestretol s niekým kto covid má a nemá žiadne symptómy. Naozaj si nevieš na pár mesiacov ukrojiť z vlastného pohodlia? Vieš si predstaviť že kôli ľuďom s názorom ako máš ty môže iný starší či s poruchou imunity prísť o život ? Asi tu musia začať umierať ľudia aby to niektorí brali zodpovedne.
 fotka
motovidlo323  9. 4. 2020 16:03
Predopkladáme, že do konca zajtrajška tu bude 1000 nakazených, takže až taxvetlo to neviď
 fotka
samuelfghk  9. 4. 2020 21:06
@motovidlo323 Ja som nehovoril o počte nakazených, ale o počte mŕtvych. Ak tu bude oficiálne 1000 nakazených (reálne oveľa viac) a z toho umreli 2 tak to nie je ani zďaleka úmrtnosť 2-4% ako predpokladali "odborníci". Jednoducho je to silnejšia chrípka, neumiera sa na to, starší a chori si musia dať viac pozor ale ak ostanú ležať doma ak náhodou to dostanú, tiež neumru. Každý sa oháňa číslami z Talianska a Španielska, ale treba si uvedomiť že pri populácii štátu 60 miliónov ľudí nie je nič neobvyklé ak ich denne umrie 800 a to aj bez akejkoľvek pandémie.
 fotka
samuelfghk  9. 4. 2020 21:09
@robinsonleon Áno to je naše veľké Slovensko
 fotka
yoss  9. 4. 2020 22:52
Veľa ľudí aj v dnešnej dobe preplnenej informáciami nedokáže porozumieť, v čom tkvie základný problém tohto ochorenia, ktoré sa tak rýchlo rozšírilo po svete.

Ochorenie COVID-19 spôsobuje nový druh koronavírusu, s ktorým sa človek doposiaľ nestretol. Reakcia nášho imunitného systému na neho môže byť rôzna. Z pozorovaní príznakov u ľudí vyplýva, že najviac postihuje staršiu populáciu, ktorá trpí aj ďalšími ochoreniami. Pri kombinácii týchto faktorov môže nastať smrť pacienta. Samozrejme nájdu sa aj výnimky, keď má ochorenie fatálny priebeh aj u mladého človeka.

Ak však porovnáme počet chorých na chrípku/chrípke podobným ochoreniam s COVID-19 vychádza nám omnoho nižšie číslo.

Prečo je teda celý svet na nohách ?

Základným problémom je závažnejší priebeh ochorenia. Ten si vyžaduje hospitalizáciu - teda pobyt v nemocnici omnoho väčšieho počtu pacientov ako pri bežnej chrípke. Momentálne sa na Slovensku lieči v nemocniciach na COVID-19 157 pacientov zo 701 pozitívne testovaných (k 9.4.2020), čo predstavuje cca 22% pacientov.

V Slovenskej republike bolo hlásených 1 470 688 akútnych respiračných ochorení za sezónu 2018/2019. Viete si predstaviť, že by bolo 22 % (počtom 323 551) týchto ľudí hospitalizovaných ?

Takýto počet pacientov (samozrejme i niekoľkonásobne menší) by priniesol totálny kolaps zdravotníctva ako v Taliansku/Španielsku. V záujme urgentného riešenia situácie by sa celá krajina musela totálne stopnúť a izolovať (Blackout/Lockdown), aby sme situáciu čím skôr vyriešili. Hospodárske následky takejto ľahostajnosti pre krajinu by boli nepredstaviteľné.

Preto, ak môžeme, zostaňme doma. Umývajme si ruky pravidelne mydlom a vodou. Nestretávajme sa s ľuďmi a udržujme si odstup minimálne 1 meter. A samozrejme nesmieme zabudnúť na rúško.
 fotka
mnichovcan  10. 4. 2020 13:21
Predstav si že si to viem predstaviť.
10 
 fotka
motovidlo323  10. 4. 2020 16:36
Ale zabúdaš, že COV-19 má 20 x vyššiu letalitu než chrípka.
11 
 fotka
yoss  10. 4. 2020 23:07
@motovidlo323 to je dosť rozporuplné pri tej väčšine polymorbidných pacientov, čo sa určí ako príčina smrti, či zápal pľúc pri cukrovke alebo onkologickom ochorení...
12 
 fotka
motovidlo323  12. 4. 2020 00:54
@yoss No veď to je tá zákernosť korony, že zhoršuje rapídne choroby, čo už v sebe máš.
Napíš svoj komentár