Zabite ma že zase píšem o svojej menšine, ale proste to chcem vypustiť z hlavy.

Linux som objavil okolo roku 2007, jediné čo som si pod tým menom predstavoval bola konzola a tučniak, vtedy som si myslel že je to konzolový operačný systém, a nevidel som vedľa seba niečo iné ako Windows, nič také by ma ani nenapadlo.

Potom som v roku 2008, kedy som už vedel pre-inštalovať Windows, mal 11 rokov a bol som na to neuveriteľne hrdý, som našiel Slax, vreckový operačný systém. Myšlienka ma zaujala, tak som si povedal že to skúsim, veď na bootovať CD viem. Vtedy som si na CD vypálil Slax, a pustil ho. Neľutoval som, bol to zaujímavý zážitok vidieť iné prostredie, že všetko nie je ako Windows XP, to bol len taký začiatok, úplne prvý linux čo som pustil, na ňom som si len prezrel pár stránok cez firefox, a išiel späť do winu.

Neskôr v prelome 2010/2011 som sa dopracoval k Fedore, nainštaloval som ju na externý harddisk , a vyskúšal ako primárny operačný systém, teda že som v nej robil každodenné činnosti. Po asi 2-3 dňoch používania som si uvedomil super vec. Vďaka nej som na pc nerobil len to že som bezhlavo hral hry, ale som aj pracoval, objavoval nový software, postupne som sa dostával do sveta voľného softwaru.

Vtedy som správil rozhodný krok, prejdem na linux! Zo začiatku som toho troška ľutoval, lebo som nemal svoje hry (teda až na minecraft), ale to po čase prešlo. Vďaka nemu som prešiel z Photoshopu na GIMP, z Dreamweaveru na Geany. A to malo obrovské výhody.

GIMP som si zo začiatku nevedel osvojiť, nebolo to to na čo som bol zvyknutý, program bol v 3 oknách čo sa mi zdalo choré, ale zvykol som si po čase. GIMP už neobsahoval layer efekty, z čoho som bol zo začiatku smutný, ale dnes som veľmi nadšený, pretože za čias keď som používal iba Photoshop, celý môj “talent” spočíval v lacných Layer Effects. Dnes už spravím niečo pekné aj bez toho, a gimp už mám späť v jednom okne (2.7.3), čo je užitočné.

Daľej som prešiel z Dreamweaver na Geany, tento krok bol spočiatku náročný, keďže som bol zvyknutý že Dreamweaver za mňa dopisoval značky atď, neskôr som zistil, že sa bez toho programu neviem pohnúť. Musel som sa doučovať html, aby som v tom plnohodnotne vedel robiť. Konečne viem spraviť celú stránku bez jedinej pomôcky (aj keď jQuery sa hodí .

Celá výhoda týchto prechodov z Adobe na voľný software mala aj svoje výhody, že ak sa chcem v budúcnosti niekde uplatniť, nepotrebujem Photoshop alebo Dreamweaver aby som vedel niečo spraviť. A som z toho rád. Hrám sa menej, robím viac užitočných vecí, a môžem si veľmi široko upravovať systém.

 Blog
Komentuj
 fotka
hysteric  9. 3. 2012 14:31
Aj ja som si chcela dať linux ale ako sa poznám tak by som niečo dobabrala
 fotka
riki137  9. 3. 2012 14:38
@hysteric No, linux nie je jednoduchá záležitosť
 fotka
matwejo  9. 3. 2012 18:23
v 15tich? len tak dalej a postupuj,

@hysteric najnovsie robustne distra vyzeraju ako win uplne v pohode, rspkt. personalizaciou sa daju aj na krajsie spravit
 fotka
riki137  9. 3. 2012 21:12
@matwejo prešiel som už v 14-tich.
Napíš svoj komentár