Načo piješ? Načo pijem ja? Načo chlastáme? Nevieme sa zaobísť aj bez toho? Bez alkoholu? Čo nám dáva? Dobrý pocit? Odvahu? Zabudnutie? Prestíž?

Ľudia si zvykli odnepamäti liečiť svoje problémy a komplexy chlastom. Tak to bolo, je, aj bude, aj napriek tomu, že každý druhý človek sa vehementne snaží žiť zdravo, na raňajky žrať len ovsené vločky a na večeru zeleninové šalátiky.

Údajne na jedného puberťáka v SR pripadá ročne 11 litrov alkoholu. Neuvádza sa, akého. Vinčisko, fernet, slivka, absinth. Úprimne povedané, mne tých 11 litrov na rok príde dosť málo, keď sa tu tak na to dívam.

Nechcem, aby ste si mysleli, že som alkoholik, lebo nie som a dávam si sakra pozor aby sa zo mňa nestal. Ale občas si dám. Neriešim čo, hlavne že niečo.
Treba podotknúť, že nikdy som si nemyslela, že budem vôbec niečo piť. Nebolo čo, ani s kým. Vždy som odsudzovala puberťákov, o ktorých sa písalo v novinách, keď opití skončili pod vlakom, a pri štatistických prieskumoch o chlaste a mládeži som len pohoršene krútila hlavou. Tiež som odsudzovala alkoholikov za to, že nevedia problémom čeliť tvárou v tvár. Svoju tvár úmyselne odvracajú a utápajú v promile. Chcú si umelo zlepšiť náladu, a stále to nefunguje na plných sto percent.

No potom prišla nová škola, intrák 120 km od domova, noví ľudia, z ktorých je 90 percent starších odo mňa o 1-2 roky. Si osamelý vojak v neznámom poli, a nechceš ostať sám. Keď chceš zapadnúť, tak si dáš. Len trošku, aby sa nepovedalo. Konieckoncov, celkom ťa to láka... Ľudia ťa ťahajú vpred, nielen ich myšlienky a názory pretvárajú tvoj doterajší svet, ale aj správanie.
Núkajú ťa.
Dáš si...však len jeden.
Občas ešte jeden, a ešte jeden.

Opiješ sa. Nádherný pocit. Lietaš, všetko máš na háku, na všetko zabúdaš. Odrazu máš na jazyku plno slov, ktoré ešte neboli vypovedané, a teraz sa ti rinú z pier ako prúd lávy. Žeravý. Niekedy ničí, lebo svojou prehnanou úprimnosťou povieš aj to, čo by si nechcela. Niekedy spája, lebo poznávaš nových ľudí, ktorým rozprávaš a oni rozprávajú tebe. Je to fajn pocit, prestávaš sa čudovať, ako sa mohli niektorí stať alkoholikmi. Je to také jednoduché...
A preto si ani neuvedomíš, ako si zapadla medzi ľudí. Pitie ti dalo určitý druh zvrátenej prestíže. Už sa netváriš pohoršene, keď ťa volajú na Fernet, ani keď ti núkajú vodku. Ideš a neriešiš. Na stanovačke máš hlúpy pocit, že každý niečo doniesol, len ty nie, a preto chvíľu sockuješ od druhých, a potom druhí ponúkajú aj sami. Potom sa smejú na tom, že žena má 3 štádiá opitosti – smeje sa, nadržaná a plače. U mňa sa zvyknú prejaviť vždy len 2 z tých štádii, potom zaspím...

Najkrajšia alternatíva je pitie od radosti. Radosť je krásny pocit, ale ty stále nemáš dosť, potrebuješ jej ešte viac, potrebuješ ju umocniť, predľžiť a naplno vychutnať. Vtedy sa najskôr smejem. A smejú sa všetci so mnou, lebo veď svet je nielen gombička, ale rovno zrnko piesku. Oslavuješ celý svet, vď žitie je krásne. Zabúdaš na všetko. Na jednoduché problémy, konflikty. Tie odplávali, so všetkými si kamarátka, a oni s tebou. Priateľsky nevinne sa objímate .Najmä s opačným pohlavím. V takých stavoch si obaja pripadáte tak nesmierne osamelí, duchaplní a sympatickí, že to skončí spoločným posedením v jednom spacáku. Odrazu sa nehanbíš, v hlave máš okrem toho pekného pocitu prázdno. Chuť by bola, aj túžba, a všetko ostatné je nepodstatné. Slová nevnímaš, len ruky toho druhého, ktoré máš odrazu všade, nielen pod tričkom, a spôsobujú príjemné záchvevy a zrýchlené dýchanie...

Horšou alternatívou je pitie zo smútku. Doteraz som nezistila, či v takej nálade pijem preto, aby sa mi nálada zlepšila, alebo aby som sa absolútne utopila v smútku, vlastných problémoch a samote. V poslednej dobe pijem už len v takejto nálade a ešte aj dlho budem, takže pozitívne na tom je, že zrejme nájdem odpoveď na túto dosiaľ nevypovedanú otázku.

V takej nálade piješ veľa, a naschvál, s cieleným úmyslom opiť sa, nemysliac na to, čo bude ráno. A ako naschvál, ten otupený stav akoby prichádzal pomalšie, a rýchlejšie sa vytrácal. Chceš zabudnúť na všetky krivdy, a zároveň sa s nimi posadiť za okrúhly stôl a vo svojej opitosti tam s nimi mlčky sedieť a užívať si ich zvrátenú pozornosť a upriamenosť na teba. Chceš zabudnúť, ale pritom sa nimi aj naďalej zaoberať, rozpitvávať až do samého vnútra a mučiť sa otázkami, prečo si práve ty takto skončila. Potom si ľahneš, máš v očiach slzy, a nikto si nevšíma, čo s tebou je, lebo všetci pili len v dobrej nálade. Spánok príjmaš s vrelou vďakou, je pre teba vyslobodením. Nemusíš počúvať, ako sa všetci smejú.

Najlepšie je piť v neutrálnej nálade. Vtedy ste všetci kamaráti, ale len v naozaj kamarátskej rovine. Ležíte na tráve. Všetci máte plné ústa rečí a slov. Teórii o všetkom možnom na svete. Vtedy to bývajú perfektné debaty, lebo všetko sa rozoberá úprimne a od srdca. Každý povie svoj názor, lebo hanba odišla. Aj tá najväščia blbosť sa rozoberie na súčiastky tak, aby to bolo každému jasné. A dokonca ani opica po takýchto debatách nebýva taká krutá ako v predošlých prípadoch. A všetci na to spomínajú s úsmevom „hej, bolo super, dobre sme pokecali“.

Nechcem aby ste si mysleli že som alkoholik. To už som raz povedala. Ale z celého článku vyplýva, že medzi ľudí som sa dostala len vďaka chlastu a najlepšie zážitky sú tiež len s chlastom. Úprimne povedané, nie je to celkom tak, ale určité situácie idú s chlastom naozaj lahšie. Časy sa zmenili, ľudia sa zmenili ešte viac, a keď čítam tie prieskumy, pri ktorých som sa pred dvoma rokmi chytala za hlavu, cítim sa trochu previnilo, lebo už aj ja som súčasťou štatistík...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
ratsanares  17. 8. 2008 22:42
nooo povedal by som ze velmi v pohode... velmi pravdive... velmi krasne zensky zachytene...

... gratulujem
 fotka
xrumka  17. 8. 2008 22:43
heh posledna veta je super..a clanok fajn
 fotka
daydreamer  17. 8. 2008 23:06
svätá pravda, niet čo dodať
 fotka
hasky  17. 8. 2008 23:16
velmi dobre napisany clanok, tiez som dakedy krutil hlavou nad spitymi deckami pred barakmi
 fotka
omuska  17. 8. 2008 23:24
velmi dobre.. a fakt pravdive.. som s anasa.. ma tiez 16 su prazdniny.. a chlast je ich neodlucitelnou sucasto.. doba s azmenila.. a babke asi tazko vysvetlis ze pijes... alebo ze si das cigu po poldecaku.. hhh tak co.. zivot je taky
 fotka
lola8  18. 8. 2008 11:03
njn..to som aj ja vravela... ale už sa toho ani nedotknem, lebo viem aká som vtedy.. a to už nikdy nechcem.. proste teraz to je tak.. kto nepije..nieje fajn..
 fotka
soon  18. 8. 2008 12:47
Všetko, čo si napísala, je pravda...naozaj dobrý blog myslím, že každým rokom bude do tých štatistík pribúdať čoraz viac a viac maloletých.ale taký je už svet...
 fotka
mayo  18. 8. 2008 13:01
velmi pekne napisane alkohol nieje zly, len su niekedy hlupi ludia
 fotka
princezz  18. 8. 2008 14:17
dakujem, necakala som taky pozitivny ohlas... fest diky!
10 
 fotka
pawlo  18. 8. 2008 21:39
To je správne že si nečakala - takto je to väčšia radosť - že?
11 
 fotka
pedall  19. 8. 2008 00:12
Bol to dlhý blog, ale ozaj stál za to aby bol prečítaný, či už mnou, alebo aj inými ľuďmi

Len k tomu pitiu za smútku ti môžem povedať, že je to hrozná blbosť. Aj pre slabotu, ale aj preto čo tvrdia vedci (njn vedecky dokázané . Tvrdia že keď človek pije tak si mozog omnoho lepšie zapamätá a zafixuje pocity a problémy (že to svojím spôsobom zlepší pamäť), takže si dlhšie pamätáš na tie problémy a dlhšie ostane smútok.
Napíš svoj komentár