Balada s názvom Vodník rozpráva príbeh mladej dievčiny ktorú stiahol do vody zlý Vodník, zobral si ju za ženu a splodil s ňou dieťa. Dievčina je vo svojom podvodnom väzení nešťastná a prosí svojho únoscu/manžela aby ju pustil na súš za svojou matkou ktorá jej neskutočne chýba. Vodník ktorý sa obáva že sa jeho žena nevráti ju nakoniec k matke pusti. Ale presne ako predpokladal, dievčina sa nevracia a nevracia, preto príde do domu jej matky/svojej svokry a apeluje na materinský pud dievčiny-vydiera ju tým že ju jej dieťa potrebuje. Svokra ale svoju dcéru odmieta vydať únoscovi a povie mu nech dieťa prinesie na prah domu. Nahnevaný vodník ho naozaj prinesie, ale od hnevu vlastne dieťa brutálne zabije, spôsob je podľa môjho naozaj brutálny, pre čitateľa priložím posledný odsek tejto balady, aby sa presvedčil sám...

Dve veci tu v krvi leží - 

mráz po tele hrůzou beží: 

detská hlava bez telíčka 

a telíčko bez hlavy.

Od démona k veselej postave.

Je pre mňa veľmi zaujímavé ako sa pohľad ľudí na postavu Vodníka menil. V modernejšom umení sa stal vodník naopak komediálnou postavou, veľmi kontrastujúcou s brutalitou vodníka od Erbena.

Zoberte si napríklad rozprávku Princezná že mlejna, kde bol vodník dobrosrdečnou, kladnou a komediálnou postavou... Alebo komédiu s názvom Konec vodníku v Čechách, kde sú vodníci vyobrazení ako komediálne postavičky... Myslím že je dokonca jediná mýtická postava na ktorú sme až takto zmenili svoj pohľad.

Vodník a jeho príbuzní.

Aj keď Vodník patrí medzi Slovanské postavy ktoré poznajú západný aj východný slovania, jeho príbuzní vo svete sú napríklad nemecký Nixe a škótska Kelpia. Nixe je napol človek a napol ryba, vie na seba zobrať ľudskú podobu a je to zakerak ktorý topí ľudí. Kelpia zas na seba okrem podoby mladej krásnej ženy či krásneho mladíka berie aj podobu koňa, tiež za účelom topenia ľudí.

Slovania a ich pohľad na vodníka

Keďže Vodník žije vo vode, jeho názvy sú vo väčšine krajinách odvodené od vody- naši poľský susedia ho volajú"wodnik", ukrajinci"voďanyk", Slovinci"povodny/vodny mož" a Rusi majú pre neho dokonca najviac mien ktoré sú"voďanoj/vodovik/voďanoj deduška" na Slovensku a v ČR ho voláme Vodník a česi pre neho majú ešte jedno meno Hastrman, ktoré vzniklo z nemeckého slova Wasserman čiže vodný muž.

Predstavu o podobe vodníka majú všetci podobnú, buď vyzerá ako mladý pekne oblečený sympaťák so zelenými fúzmi a vlasmi(Česko, Slovinsko) alebo ako škaredý starec so žaboidnými črtami tváre(tiež ČR, Rusko).

Ako som písala na začiatku z Českého Vodníka sa stala komediálna postavička, asi kvôli tomu že huhňavo hovorí, používa smiešne citoslovcia ako napríklad"brekete"a na súši z neho kvape voda. Podľa týchto znakov určite spoznáte Vodníka keď na seba vezme ľudskú podobu...

Obete a obety

Ako spomína K.J.Erben Vodník má rád mladé devy ktoré si berie za ženu. Láka ich k vode tým, že na brehu rozvešia ktoré k vode láka tým, zrkadielka a stužky. Vodník ale nepohrdne ani inými obeťami, tie láka k vode tým, že sa premení na malé dieťa ktoré spadlo do vody. Keď záchranca pre dieťa skočí utopí ho a jeho dušu si schová ho hrnčeka.

V slovinsku je vodník"dobrý manžel"dievku ktorú naláka na zlatú rybku a vezme si ju za ženu, dokonca pusti na návštevu k matke! Jedinou podmienkou je, že manželka bude mať na nohe dlhú reťaz...

V Rusku sa ľudia snažili jeho vyčíňaniu predísť tým, že mu dávali obety, medzi ktoré patrili kone, prasce, hus, roje včel vo vreci alebo maslo, pretože Ruský vodník pod vodou choval dobytok.

Možný vznik

Podľa psychiatra Pána Vondráčka mohol byť predobraz vodníka veľký sumec, žaba alebo vydra.

Spojenie Vodníka a kôňa môže byť odvodzované z gréckej mytológie, kde bol boh mora Poseidón takisto aj bohom koní.

A to bude pre dnešok a o Vodníkoch všetko.

Rada zisťujem nové zaujímavosti a som veľmi šťastná keď nezostanú len u mňa, ale môžem sa o ne podeliť. Preto dúfam, že sa uvidíme aj pri ďalšom blogu drahý čitateľ.  

 Blog
Komentuj
 fotka
mielikki  30. 1. 2019 20:08
Tie záverečné verše citujem, keď chcem preukázať, že k nie všetkej poézii mám negatívny vzťah
 fotka
nespiacakraska  30. 1. 2019 22:07
@mielikki tak som ti ulahodila blogom!
 fotka
antifunebracka  31. 1. 2019 16:24
"Myslím že je dokonca jediná mýtická postava na ktorú sme až takto zmenili svoj pohľad."
ehm, upíri
Ale pekný blog, dúfam, že si to len odniekiaľ neopísala...
A ja viem, ako sa pred vodníkom brániť!
Napíš svoj komentár