Žijeme v modernej dobe plnej pokroku, technických vymožeností, nových objavov a tiež nových názorov a neustále sa zvyšujúcich nárokov. Často počúvame neznáma slová, ktorým nerozumieme alebo ich obsah nedokážeme pochopiť. Ale sú tu i staré známe slová, ich význam chápeme len povrchne a často si ich vysvetľujeme práve tak, ako sa nám to hodí. O jednom takom slove tu teraz bude reč. Je to slovo TOLERANCIA.

Stále si neviem odpovedať na otázku, čo je to vlastne tolerancia.
Dospelí by povedali, že je to rešpektovanie dospelých deťmi. Ale prečo? Prečo by dospelí nemohli rešpektovať deti? Preto, lebo na rozdiel od dospelých majú deti fantáziu? Preto, lebo deti majú sny a veria veciam, o ktorých dospelí ani neuvažujú?

Áno. Ale dospelí boli deťmi, len už zabudli na to, aké bolo všetko jednoduché a pritom také krásne! Prečo dospelí kazia deťom ich sny? Azda nemá každý človek právo na vlastné sny? Dospelí už nevedia snívať. Pre nich sú dôležité čísla na bankových výpisoch. A prečo dospelí stále niečo riešia? Prečo nemôžu aspoň na krátku chvíľu vypnúť?

Dospelí ničia detský svet. No nikto im nenadáva, ale keď dieťa čo i len nahliadne do ich sveta, zapnú alarm a je zaujímavé, že , , vinníka“ rovno slovne nezabijú. Prečo by deti mali tolerovať dospelých, keď dospelí nerešpektujú deti? Napríklad rodičia! Prečo nám už od detstva klamú, že máme krásny hlas, keď spievame, že nádherne maľujeme, keď to nie je pravda? A my ich za to máme tolerovať? Za to, že nás klamú už od útleho detstva a ničia naše sny ešte len v zárodku? Prečo každý dospelý predstiera toleranciu, keď realita je úplne iná? Kto mi na to odpovie?

Dospelý, rodič? Nie, ten by odpovedal vo svoj prospech!
Deti chápu veci, ktoré sa dospelým zdajú nevysvetliteľné! Načo všetko odôvodňovať? Čo z toho máme? Dobrý pocit? Ale kdeže! Len si overíme vlastnú pravdu! A väčšinu tá naša pravda nie je dobrá, ale zlá!

Medzi deťmi sa nájdu géniovia väčší ako najmúdrejší človek na planéte. Deti totiž nepotrebujú logické vysvetlenie na nevysvetliteľnú vec. Ony si proste vymyslia vlastný dôvod na danú vec a viac sa tým netrápia. Veď nemusí mať všetko logiku! A predsa musia deti tolerovať dospelých a ich správanie, hrubé správanie k deťom! Iste, dospelí by hneď namietali, že oni deti tolerujú, ale to nie je skutočná tolerancia, to je len predstieraná tolerancia! Veď my sme im ľahostajní! Ak robíme to, čo sa od nás očakáva, potľapkajú nás po hlave ako dobrých psíkov a idú ďalej.

AK majú dobrú náladu, ešte nás aj pochvália. A nám to stačí. Ale čo ak nás to raz prestane baviť? Čo ak sa raz vzbúrime? Dospelí spanikária, nakričia na nás, že sme ich sklamali a my ich budeme ticho nenávidieť,

Ale čo ak aj oni sklamali nás? Čo ak nás sklamali viackrát ako my ich? A predsa sme ticho! Len ticho trpíme!
Dospelí by sa mali zamyslieť nad správaním voči deťom a mali by pochopiť, že my si zaslúžime takú istú toleranciu, možno aj väčšiu, ako oni.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
lordjogi  20. 5. 2009 15:52
Podla toho co pozorujem dnes medzi svojimi rovesnikmi a mladsimi by som povedal, ze vacsine rodicov je zrejme uplne ukradnute co ich decka robia. Chodia sa opijat, fajcit a vravia ze "moji rodicia si to nevsimli ze som prisla domov opita", tak to je naozaj hrozne...rodicia teraz toleruju deckam uplne vsetko...ale to tazko nazvat slovom tolerancia, skor by som pouzil slovo ignoracia...
 fotka
jokokarotka  20. 5. 2009 16:08
Jeden známy mi raz vysvetloval čo všetko by človek mal tolerovať. Podla neho si tolerovanie zaslúži každý názor alebo správanie ktoré neubližuje nám alebo našim priateľom.

Asi si vtedy neuvedomil že ja si tú vetu zapamätám a budem sa ňou riadiť. Vážne niečo na tom je...

Uznaj že keby ti rodičia povedali že nevieš pekne spievať alebo kresliť ublížili by ti (dieťaťu) viac ako keď na to neskôr prídeš sama. Zle to vtedy určite nemysleli.



Páči sa mi ten článok ale vzhľadom na vek som skorej typoval že bude o extrémizme atp.. nie o vzbure proti rodičom
Napíš svoj komentár