Pred vyše 60. rokmi dostali choré hlavy nápad ako sa postupne zbaviť všetkých , , nepohodlných´´ aby na svete ostala len , , čistá´´ nemecká rasa. Pre nás je to teraz totálny nezmysel, ale na pár rokov sa to stalo hlavnou príčinou masového vyvražďovania.
Prečo to robili ?
Mysleli, že sa im to podarí ? to nevieme a ani sa to nikdy už nikto nedozvie
Keď ľudia malí ísť pracovať, a balili si všetky svoje dôležité veci, o ktorých si mysleli, že sa im v novom svete možno zídu... Nakoniec určite boli veľmi prekvapení, ako dopadli.
Bola som tam nedávno a najviac ma dorazil ....Hössov príbytok, ktorý stál pri krematóriu a jeho deti sa tam každý deň hrali a určite ani netušili, že pár metrov od nich možno práve teraz deti v ich veku umierajú, určite nevedeli, že ich otec, je taký krutý, že doma mal manželku a deti a tisíce iných vraždil...! !
Povestná šibenica...? Používala sa ako verejná výstraha pre väzňov, ktorí by sa rozhodli utiecť z koncentračného tábora. Pri pokuse o útek jedného z nich, obesili niekoľko dalších. Po skončení vojny bol na nej popravený aj Rudolf Höss, veliteľ Osvienčimu do roku 1943.
Keď im prišli povedať, že na nich prišiel rad a pôjdu sa po dlhých, dňoch , týždňoch mesiacoch umyť, veľmi sa potešili, ale keď namiesto vody prišla smrť, určite by si boli kúpanie rozmysleli ... len škoda, že oni nemali na svoj život žiaden vplyv. Jeden ľudský život mal cenu kúdku chleba.
Stena smrti. ..Tu sa uskutočňovali hromadné čistky celých rodín. Dnes sú tu hromady kvetov.
Aj celofán na nich akoby sa bál zašušťať.

V marci 1941 rozkázal Himmler vedľa kmeňového tábora postaviť druhý omnoho väčší tábor, ktorý nazvali Osvienčim II - Birkenau. Stal sa najväčším vyhladzovacím táborom európskych Židov.
Obydlia pre väzňov (ak sa vôbec dajú nazvať obydliami) sa z ekonomických dôvodov a kvôli množstvu transportov nestavali z tehly ako v Osvienčime 1, ale využívalo sa drevo.
Po príchode transportu na rampu v Birkenau sa konala tzv. selekcia, pri ktorej dôstojníci SS rozhodovali o tom, kto pôjde pracovať, a koho pošlú priamo do plynových komôr.
Toalety. Väzni mohli vykonávať svoju potrebu dvakrát denne za čas, kým dozorca nenapočítal do päť. Bežne tu vo výkaloch (ktoré boli vlastne všade) ženy rodili deti.
Hneď nato boli väčšinou matka s dieťaťom splynovaní.
V roku 1945 bolo Červenou armádou "oslobodených" okolo 7650 ľudí... Z takmer dvoch miliónov podľa štatistík.
Ich presný počet však zostáva navždy jedným z najdesivejších tajomstiev sveta.

Veľa hrôzy si pamätá Osvienčim. A nikdy na ňu nezabudne. Tak ako ani ja nezabudnem na to, čo som videla a počula.

"Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein



Kto tam bol vie, že to je zážitok ne celý život, ale chcela by som sa tam ešte vrátiť a v budúcnosti by som sa rada tomu venovala viac ....

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
chicalavativa  26. 5. 2009 20:15
ja som tam bolaaaa..6.5.2009..aj v albume mám pár fotiek z tohto dna..z Osviencimu...Bolo to hnusne..aj ked...to video, čo nám urobil profesor, tak bolo oveľa citlivejšie ako tam čo sme boli..ale bolo to aj tak tam smutne...



A vidis..Tí Nemci sú fakt idioti..preto neznášam nemčinu, ani Nemecko a ani Nemcov..Aj keď nič mi neurobili..ale proste...cítiť z nich..taku nenávisť voči všetkým uf...



Len aby sa to ešte raz nezopakovalo...to čo bolo vtedy
Napíš svoj komentár