„Muž je ako slák, na ktorom záleží ako bude tvoriť tóny zo strún žien.“

Paole bol svetoznámy, už postarší muzikant.
Bol to ten typ huslistu, pokiaľ ste dobrý poslucháč, ktorý vo vás dokázal prebudiť väčšinu druhov emócií aj v jednej obsiahlej skladbe. Cítili ste potešenie, pri sedení v zatemnenej veľkej sále, kde jediným svetlom bol reflektor pohybujúci sa s ním po pódiu a jediný zvuk vychádzal práve z jedinečného jemu charakteristického súzvuku trhavo a zas jemne pohybujúceho sa sláku po strunách.

Dostať sa na jeho koncert bola veľká prestíž, keďže Paole ich v jeho pokročilom veku už veľmi neusporadúval. Ostatne, už preňho dávno nebola prednostná sláva a potreba zárobku. Bola to rodina a rozdávanie ostatným nádeje. To bola priorita a jeho poslanie, umenie bolo tým pravým prostriedkom.Väčšinou vystupoval v jediný mesiac roku a to v máji. Bolo to preňho špecifické, práve v tento mesiac v sebe cítil prebudenie a potrebu odovzdať ľuďom to najlepšie čo vedel. Jar voňia energiou.
1. Máj a koncert v San Francisku bola veľká spoločenská udalosť. Lístky vykúpené už tri mesiace dopredu a hodnota sa šplhala niekde pri 1000 USD. To si každý dovoliť nemôže a prišla poväčšine len vyberaná spoločnosť, známi herci, muzikanti, politici... ostatní sa museli uspokojiť s televíznym vysielaním.
Ako vždy zožal ohromný úspech.

.
.

Bol príjemný zimný podvečer a Paole bol V San F. navštíviť dávneho priateľa, ktorý mu po spoločne strávenom posedení daroval pekný kúsok ručne gravírovaných huslí.
Potešene sa prechádzal po meste a chytila ho túžba schytiť do rúk nové husle. Milovať sa s nimi.
Postavil sa na roh pri vchode metra, vybalil husle a spustil na rozcvičku Bachove Bourrée, následne šnúru vlastných skladieb presne ako to hrával na vystúpeniach...
Zvuk sa niesol celým metrom a aj ďalej. Vnáral do uší istotu rozplývajúcej sa malebnosti, dokonalú hravosť. Ľudia sa nepozastavovali a niekde v tej uponáhľanosti mu jedna žena hodila dolár.
Hral 15 minút, hodinu, dve....čím dlhšie, tým viac sa ho zmocňoval údiv. S privreto zlostnými očami zvyšoval tempo, robil tie narýchlejšie varíácie, keď už kmitajúce prsty boli opticky priesvitné...a niekde v tej panike sa zastavil malý chlapec. Stál pred ním a počúval...keď zrazu pribehla mama a ťahala ho odtiaľ preč s tým, že nestíhajú.
Prestal a prekvapený, pobavený so zmiešanými pocitmi sa hneď odobral preč.

Doma pri počúvaní platne..potmehútsky úsmev..hojdajúce kreslo..teatrálne poťahovanie z cigary..a Paole chápal...

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár