Každý to už aspoň raz počul. Čo ťa nezabije, to ťa posilní. Ide o ďalšiu z rady pseudointelektuálnych motivačných viet, ktoré kolujú medzi ľuďmi, no akosi sa nikomu nechce nad tým porozmýšľať. Tento výrok je pravdivý iba v určitých konkrétnych situáciách s presne definovanými podmienkami.

V prípade, že sa táto veta vzťahuje na fyzické zraňovanie a posilňovanie- je plno druhov poškodenia tela, ktoré nás oslabia na veľmi dlhú dobu, prípadne aj na celý život. Dočasné oslabenie môže spôsobiť taký infarkt. Nikdy som nepočula o tom, že by človek bezprostredne po ňom dokázal viac ako predtým. Jeho kamarátom sa dočasne stane mäkká posteľ/gauč a teplý čaj.  Potom sú tu samozrejme ešte prípady, kedy sa vyliečenie nedostaví nikdy. Po úraze chrbtice sa môžme od lekára dozvedieť neveľmi lichotivú správu, a síce, že už nikdy nebudeme chodiť/nevstaneme z lôžka a budeme odkázaní na 24hodinovú starostlivosť. 

Teraz sa zamerajme na psychický aspekt tohto výroku, pretože vo väčšine prípadov ide o ten neskorší duchovný/duševný rast. No musíme si uvedomiť, že aj na prekonanie toho ťažkého obdobia potrebujeme vynaložiť určité úsilie. Potrebujeme vnútornú silu, a ak ju nemáme, potrebujeme aspoň niekoho blízkeho, kto ju má a podelí sa s nami o ňu. Takže aby sa človek mohol zo svojich chýb poučiť a posilniť, musí byť silný už na začiatku. Ale nie všetci taký sme. Niekomu táto vnútorná sila nebola proste daná, niekto sa k nej ešte nedopracoval. Keď sa vtedy dostaneme do (s prepáčením) sračiek, nedokážeme bojovať a vytrvať. A už vôbec nie keď nemáme nikoho, kto by nám pomohol to ťažké obdobie prekonať. Vzdáme to. Zničí nás to. 

Vtedy sa človek dostane na samé dno, nedokáže čeliť životu. V tých ľahších prípadoch upadá do depresií, v horších môže dochádzať k úplnej apatií voči životu, závislostiam či dokonca sebaubližovaniu/samovraždám. Rozhodne sa nedá povedať, že by takýchto ľudí negatívna skúsenosť posilnila, práve naopak, dorazila ich.

Pretože silní sa stanú silnejšími a slabí ešte slabšími. Toto by sa malo dodať vždy, keď niekto spomenie tú otrepanú frázu.



 Blog
Komentuj
 fotka
midnight  13. 2. 2017 20:44
1. výrok nehovorí o "bezprostredne". skôr hovorí o princípe na ktorom funguje cvičenie, že námaha o niečo väčšia než koľko sú tvoje svaly schopné zvládnuť v nich spôsobí mikrotrhliny ktoré keď sa v priebehu pár dní zahoja spôsobia zhrubnutie a teda posilnenie svalových vláken.

2. nekaz debilom zdanlivú silu kokotného výroku
 fotka
hagelslag  14. 2. 2017 00:01
Lorgine...pekný článok, tento rok na sebe pozorujem zmeny v živote ktoré sa mi udiali a prišiel som na tie duchovné hodnoty, ktoré mi boli vždy smiešne...
 fotka
vreskot000  14. 2. 2017 13:05
práve preto človek musí na sebe neustále pracovať, aby bol sebestačný, ale nie príliš nezávislý...ako píšeš. pod odstavcov dalej ...Vtedy sa človek dostane na samé dno, nedokáže čeliť životu. niekedy dokáže. viera v Boha skutočne dokáže veľké divy! skús to... nechcem ti písať moje myšlienky, ale tu ide o ten prelom, kde si človek nevie dať rady a začne sa zaoberať čímsi iným... duchovným, psychologickým, nazvi si to ako chceš. práve týmto sa človek má zaoberať ako prvé. Je to niečo ako tréning na hokej. ja asi nebudem nikdy vedieť odohrať kvalitný zápas, lebo nie som hokejista. ale trénovaný hokejista, ktorý si to odmakal, ktorý obetoval dobroty tohto sveta v prospech buduceho šťastia ti o tom vie svoje povedať. nech sa ti darí
 fotka
vymyslinick  15. 2. 2017 14:04
Čo ťa nezabije, to ťa ...



kľudne môže o pár minút neskôr.
No treba nám toto? ... Po celoživotnom
odkladaní vecí na "potom" ešte aj smrť?
 fotka
alpynus  19. 3. 2017 23:53
Čo myslíš, ako to je s výrokom "Čo ťa zabije, to ťa neposilní"?
 fotka
lorgine  20. 3. 2017 19:20
Napíš svoj komentár