čaute, takže mám dosť veľkú dilemu, pár dní na rozhodnutie, keďže termín podania prihlášok je blízko...lenže jediné čo by ma bavilo, je právo, bohužiaľ, dnes to nemá význam ísť študovať, darmo niekto hovorí choj za tým, budeš dobrý a staneš sa najlepším,
takto ja somt eiž riešila podobnú blbosť... ale na sr nemienim ostať tak či tak asi pôjdem študovať do Brna dajakú filologickú onú jop jop bude mi to nanič, je to zbytočné atd. atd. ale budem mať titul, skúsim si ten študentský život, spoznám nové mesto, ludí a keďže budem musieť celý čas dosť brigádovať tka aj skúsenosti...a aj kvôli tomu že potrebujem dosť času na brigády tak nechcem nič veľmi zložité...
a ešte velmo dufam že sa mi podarí dosťať na nejaké ten výmenný pobyt alebo kerého boha
a som odhodlaná sa uplatniť či bez vš alebo s vš humanitného smeru.... jasné nebudú sa o mňa trhať ako o it technikov, ale keď človek chce a ide si za svojim... dokáže to
záruka nie je, ale to keby si povedal každý, tak sa môžeme hromadne zbaliť a odletieť preč...okrem toho, keď vyštuduješ právo, to nutne neznamená, že budeš advokát, čo je celkom teraz rozšírený názor všeobecene...ja sa od práva odkláňam preto, lebo sa tam učí hlavne teória a tá by ma zabila...ale tak, pokiaľ ideš do zahraničia, aspoň by som sa pozrela po nejakom organizovanom študentskom pobyte, kde by si mal nejakú náplň, napr. by si chodil do školy alebo niečo robil, lebo len tak sa vybrať do zahraničia na dlhú dobu, čo ja viem... čo tam budeš robiť po celý ten čas? aspoň nejaký vzdelávací program by som si našla...ak vieš dobre po anglicky, napíš si motivačný list na nejaký jednoduchý odbor, a možno ťa zoberú na štúdium v zahraničí...alebo rok nejaký výmenný pobyt? možností je veľa, len treba hľadať. ale ja osobne štúdium v zahraničí vyhodnocujem za dobrú voľbu, mne by síce chýbali kamaráti na tak dlhú dobu ,ale ak chceš, vieš nejaký jazyk a chceš vedieť Ďalší, má to veľkú perspektívu. tak si pozisťuj, a rozhodni sa
chceš ísť do zahraničia preto aby si sa potom mohol vrátiť lebo vieš jeden jazyk???? skús si vyhľadať koľko ľudí vychádza každý rok z tlmočníckych/prekladateľských odborov, aj to by som ešte podotkla, že angličtina je alfa omega a v tomto svete to už nestačí...
Navyše ak nemáš nejaké zameranie nikto ťa nezoberie len preto, že hovorovo ovládaš taký a taký jazyk...
na tvojom mieste by som šiel do zahraničia na rok, čo to zarobil a hlavne sa naučil jazyk. Lebo dnes ti je akákoľvek škola nanič ak nevieš minimálne po anglicky. Toto je podľa mňa najlepšie riešenie
@majo325@lawey ísť tu najprv študovať jazyk? ja v ňom dobrý nie som, neodvážil by som sa ísť na výšku študovať jazyk - teraz, preto chcem ísť preč, kde predsa sa naučím tak jazyk ako v tej krajine, v ktorej škole? nikde...ja mám veľký problém, končím gympel, žiadne zameranie, ale skratka tú vysokú beriem ako stratu času, keďže 5 rokov je fakt veľa, titul dnes síce potrebuješ, ale keď si šikovný, niečo dokážeš, tak ho nepotrebuješ, viem, že mi tam bude všetko chýbať, hlavne kamoši, zábava, ale tak treba niečo urobiť ak chcem niečo dosiahnuť, myslím, že zahraničie mi dá viac za tých 5 rokov ako na Slovensku VS...@klaudiqaaa možno áno, možno nie, možno práve si spravím neskôr školu v zahraničí, ktorá mi dá neporovnateľne viac ako Slovensko, to je až moc ďaleko...len ide o to, že mám pár dní nato, aby som urobil dosť vážne rozhodnutie...@unspoken presne to si vravím aj ja, a keď vidím koľko študentov to nedokonči, lebo je to pre nich strata času, kopa peňazí, a keď na to prídu v takom 3 ročníku, tak tie 3 roky majú skratka v pi*i...nemajú nič, sú tam kde budem ja v 18-tich..a stále mám potom čas...
98%gymnazistov ide vzdy po skonceni na Vš,aj ked je to zbytocnost,lebo sa im robiť est enechce...popravde,ja si neviem predstavit,že by som uz od 18stich makal do konca života...a ked ti nejdu jazyky,skus hladat nieco ine...ale inak s tym pravom suhlasim,ze kazdí to študuje...
@unspoken nie tak ako si myslíš, nemám tam nikoho chcem to vyriešiť cez agentúru, aj keď jej vysolím cca 200 ečok ale tak na výber nemám, radšej si budem istý, že čo-to za robotu mať budem, vybevené ubytko atď..na začiatok to potrebujem, kým sa oťukám...takto je to...
@7 Minulý rok som riešila presne to isté, keďže mi vždy išli jazyky, už som bola jednou nohou v austrálii, lebo som tu nechcela ísť na žiadnu školu.na konci leta som našla nový odbor kde bola kombinovaná angličtina a francúzština a aj keď sa musím poväčšinou učiť okrem jazyk ďalšie kvantá sprostostí som rada že to študujem, pretože ma to baví.
oPreto si myslím, že pkiaľ máš na to hlavu a vieš že by ťa štúdium práva bavilo, tak by si to nemal zahodiť na to aby si v zahraničí mohol umývať riady....
Prinajhoršom vyskúšaj rok v zahraničí, určite ti to veľa dá, keď ťa to tak veľmi láka...
@majo325 to áno, ale čo sa ti podarí tu na Slovensku? s mnoho vysokými školami tu zarobíš tak ako v zahraničí bez....ak vôbec....nemám v pláne makať do konca života niekde v sklade, len je to ako taká možnosť ako si na seba zarobiť na seba za ten čas čo tam budem...viem, nezbohatnem na tom, ale ide mi o jazyk, skúsenosti, nerobíš predsa celé dni, voľný čas sa dá všelijako využiť...a zase dá sa aj čo-to si tam za ten čas zarobiť...
@klaudiqaaa bavilo, ale načo to mám študovať? len preto. že ma to baví? čo z toho budem mať? titul? načo mi bude? s tou školou sa uplatním len na Slovensku, keďže je to slovenské právo...ale ten rok každopádne skúsim, uvidím aké to tam je, budem o dačo múdrejší a ďakujem za názor @unspoken to mi je jasné, preto si vyberiem overenú, síce viacej zacvakám ale istota je istota...a dnes nejde nič ako po medíku, to mám na pamäti...
@unspoken keby sa týka peňazí tak Nemecko, Nórsko..ale ide mi o jazyk takže Anglicko - Írsko, avšak, až po letných prázdninách, keďže cez leto tam bude plno domácich študentov a všade zo sveta..to sa mi ledva nájde fakt robota, ktorú by som asi nechcel...
Jeeeej ty si uplne ako ja.. Aj ja toto mám tuto dilemu. Presne nechcem isť na vš lebo odbori ktore sa mi ľubia su uplne neperspektívne. A tiež mi bude 5r vš a titul z humanitneho predmetu k ničomu. Chcem isť vonku, presne radšej, trošku zarobiť naučiť sa spíkovať perfektne a tak si aj tak myslim že 70% študentov co skoncia o 5 rokov caka to istéé.
potom už ťažšie sa dostaneš do štúdia, ak budeš v zahraničí tak tam budeš aj chcieť zostať...jazyk sa najlepšie naučíš síce v prostredí, ale nebude ti to stačiť, budeš sa musieť i sám vzdelávať, čítať knihy v tom jazyku, možno nejaké kurzy, gramatiku..bola som v zahraničí a po anglicky som sa síce naučila rozprávať, ale gramatiku, slovíčka to si musím už sama
@zeriavka to mi je jasné, ale kto chce tak nevidím problém..to pôjde...@sisi092 presne tak, a ak aj budú robiť tu, tak možno za menej ako ty vonku, alebo budú robiť niečo, na čo im ani nebola tá škola treba, ako väčšina z môjho okolia....samozrejme nie ale všetci..tak čo pridávaš sa na trip?? dobijeme Britániu!!!
nikde nie je zarucene ze ked vystudujes budes stastny ... urob to co chces a nepozeraj sa na okolnosti ani na to ako to je a ako by to mohlo byt ..ked chces ist do zahranicia chod tam ..a ked chces studovat studuj
@orphanka to máš pravdu, len dnes je tak skur*ene zlá doba, že pokiaľ chceš byť šťastný a niečo mať, musíš len zaťať zuby, niečo vydržať a všade sa pretľcť...a keď niekto chce študovať tak si treba rozmyslieť čo z toho má, ako aj ja, mňa baví právo, išiel by som tam, ale nič by som z toho nemal tu na Slovensku..v zahraničí mi zas bude slovenské právo na prd...čiže treba skratka robiť to čo ťa baví, len samozrejme treba si to rozmyslieť, lebo niekedy to nemusí byť dobrá voľba...a 5 rokov ti nevráti nikto...
@martingunda no ja som mesiac teraz doma a volám kamošku tiež UK ...neni to síce Londýn ale cchem si tam zarobiť v sklade a potom aby som mala podnajom v Londýne... a v Londýne už sa najde kadečo.. ved to, vieš aj mne všetci ze chod si urobit nieco nejaku prkotinu humanitnu ale o humanitákov nema nikto zaujem idem na profesiu same IT IT IT PROGRAMATOR ...tak naco pojdem studovat nejaku kulturu,dejiny umenia co by sa mi pácilo no na prd. I tak budem musiet robit niekde v Tescu a pod. Na slovensku sa študuje aby sa nemuselo robiť v 90%. Ja presne ešte ani neviem co chcem robit ako moje povolanie myslim, ale chcela by som odísť preč. Nemcinu neznasam presne moj pripad hnusi sa mi tam ist uz len kvoli kazdodenemu pocuvaniu toho hnusneho jazyka aj ked tie platy su len 1500ecok hore co je bomba ale tak po nemecky neviem povedat nic len dve vety Cez aku agenturu ideš?
@sisi092 ty si moja spriaznená duša ako vidím načo ísť na hocijakú školu len pre titul...a tých 5 rokov čo?? veď to si zarobíš slušnú sumu, naučíš jazyk, získaš mnoho skúseností....presne ani ja neviem aké zamestnanie...ale každopádne chcem byť sám sebe pánom, takže skúsim ísť do niečoho ako je podnikanie....v tom si verím aj keď na Slovensku neviem neviem...napíš TS, keď tu budeš....
keby bola vysoka lacná zaležitosť tak si možno neuvažene nejaku vyberiem. ja tie odbory prechádzam každý druhý den ale ani jeden ma vobec neláka, a na zahranicnu školu nemám peniaze a študovať 5 rokov niečo co ma nebavý len aby som nemusela robiť a mala titul ktorý ak nie je z EUBA alebo STA a pod. mi je k ničomu, kedže matiku, fyziku, chemiu, ekonomiku som vedela asi ako ryba na suchu ale ja už nechcem študovať niečo čo ma zase nebude baviť ako teraz, to je najhoršie. Dokonca nam sám profesom hovoril že nie je nič horšie ako vidieť študenta po 5rokoch bez mladežníckeho entuziazmu ktorý odchádza s titulom a nevie čím a kým je, iba systemovým otrokom. To bola vlastne jedina hodina- hodiny filozofie, ktorá ma na vš bavili. Ale som z tej výšky odyšla teraz som sa vyhlásila po semestri, lebo to len išlo do peňazi, a nemalo to perspektívu kedže to bolo sociálno- filozofický odbor.. Napíš ak chceš, ja tu teraz som online
Ooops ...STU som chcela no proste nejaké technické či informatické slovenské fakulty a sorry za gramatiku pozerám film, že pokojný bojovník tiež v rámci hľadania nejakej duševnej rovnováhy v tomto období rozhodovania. hehehe
@rencita hej do zahraničia, lebo keď si vezmem načo na Slovensku na školu...koľko dám na ňu za 5 rokov, uplatnenie isté nemáš, väčšina slov. škôl v zahraničí neznamená nič...idem do zahraničia, za tých 5 rokov sa zdokonalím v jazyku, čo-to zarobím, získam skúsenosti..potom sa uvidí, či škola v zahraničí alebo príde niečo iné...ale skratka Slov. ide stále dolu vodou, tak rýchlo sa to tu nezmení, nevravím, že všade inde to je super...a na akú školu chceš ísť?
@martingunda ja som sa o tom dnes rozprávala s mojou profkou angliny a povedala mi, že radšej nie...že si zvyknem na úplne iný život, na peniaze a je lepšie keď som taká zabehnutá v učení....a prišla som na to, že má pravdu...radšej si spravím aspoň 2-3 roky výšky ..dám si odklad, možno odídem a zas sa vrátim....aj keď mám sesterku v UK a keby som chcela tak mám na rok prácu ako operka v Írsku hneď istú....ale nejdem...
a veľmi by som chcela ísť do BB na UMB na anglinu a ruštinu ..a ty?
@rencita ja školu na Slovensku ruším, idem preč, to je blbosť čo ti povedala, keď si dáš odklad po 2-3 rokoch tak výdeš už zo zabehnutého systému na výške, takto tam pôjdeš od začiatku alebo si spravíš výšku externe alebo si spravíš školu v zahraničí, nechcem odcudzovať Slovensko, ale podľa mňa tu dnes má malo ktorý mladý človek šancu na dobrý život, tu ide úroveň dole a dole...a keď je človek šikovný, dokáže za tých 5 rokov nazbierať toľko nových skúseností, môže sa za ten čas niečo naučiť atď...môj názor....výška strata času a peňazí, kým si mladá, zdravá
@martingunda myslela som na stáže , takže zo zabehnutého kolotoča asi nevýjdem a bola som cez leto v UK a zas to tam tak úžasné všetko nie je veď zistíš sám a záleží na šikovnosti každého z nás
ja viem, že to tam nie je úžastné, ale keď to porovnám so Slovenskom... ale zase to je každého vec ako sa rozhodne...každopádne ti prajem nech sa ti podarí to, čo chceš
@martigunda vďaka, aj tebe všetko dobré, určite sa to bude odvíjať od veľa vecí, od toho ako dopadne tohtoročná brigáda, od výšky školného v ČR a čo ma na poslednú chvíľu napadne
Tak ako Vám to celé dopadlo nakoniec ľudia? myslím, že otázka ísť/neísť do zahraničia je dnes veľmi aktuálna. Inak, keby niekto chcel helpnuť s vrátením daní, skúste TJ-legal.com , odporúčam
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
a ešte velmo dufam že sa mi podarí dosťať na nejaké ten výmenný pobyt alebo kerého boha
a som odhodlaná sa uplatniť či bez vš alebo s vš humanitného smeru.... jasné nebudú sa o mňa trhať ako o it technikov, ale keď človek chce a ide si za svojim... dokáže to
Navyše ak nemáš nejaké zameranie nikto ťa nezoberie len preto, že hovorovo ovládaš taký a taký jazyk...
oPreto si myslím, že pkiaľ máš na to hlavu a vieš že by ťa štúdium práva bavilo, tak by si to nemal zahodiť na to aby si v zahraničí mohol umývať riady....
Prinajhoršom vyskúšaj rok v zahraničí, určite ti to veľa dá, keď ťa to tak veľmi láka...
a este menej takych ktori za nieco stoja
lebo je to odbor cez ktory neprejde kdekto...
a veľmi by som chcela ísť do BB na UMB na anglinu a ruštinu ..a ty?