Poradí mi niekto literaturu na prijimacky na UMB - medzinarodne vztahy a diplomacia ?
Ahojte, nevie mi niekto poradit odporucanu literaturu na prijimacky na univerzitu Mateja Bela - medzinarodne vztahy a diplomacia? dakujem za pomoc.....na stranke som to nenasiel...
choď na prípravný kurz, tam ti povedia. i keď je to do luftu vyhodených 60 eur či koľko. tam nemáš literatúru odporúčanú, proste máš mať prehľad v dejepise, filozofii, práve, politológii atď. buď ho máš alebo nie. čo sa dejepisu týka, otázky sa vyhýbajú staroveku, viac menej sa týkajú stredoveku a novoveku, historických zmlúv, panovníkov, skratky organizácií...všetko čo by si mal vedieť ak maturuješ z týchto predmetov.
@sabnacke a co sa tyka toych 40 otázok z 2 cudzich jazykov tak to su normalne otazky ohladom gramatiky, casov...ze? Pretoze na niektorych skolach su napr.otazky z prava formulovane v cudzom jazyku a toto sa bere ako samotny test z cudzieho jazyka...
40 až vám dali? lebo my sme mali z prvého jazyka 10 a z druhého jazyka 5 otázok. z prvého boli otázky aj pomimo gramatiky ale nepoviem ti už aké, ale bolo to niečo podobné ako to čo spomínaš s tým právom...ale neboli vôbec ťažké.. a z druhého jazyka bola len primitívna gramatika (napr. v nemčine určovanie rodu podľa pádu)
@sabnacke a boli tie skusky pre teba celkovo tazke ? lebo ja mam ciste jednotky ...sice na sportovom gympli ale vzdi som sa dobre ucil.... najviac ma baví anglina a "socialne vedy". Teraz si budem posielat prihlasku na MV a diplomaciu takze mi bude každá rada dobrá
tie otázky boli dosť jednoduché, niektoré až primitívne. čakala som niečo ťažšie keď je to škola celkom na úrovni. ale je pravda, že keď už sa tam človek dostane, treba sa hlavne udržať, určite treba zabrať už v prvom semestri. poviem ti, že známky na strednej neznamenajú vôbec nič, pokiaľ nemáš zhoršenú známku zo správania tak je to totálne bezvýznamné vieš ja som mala totálne priemerné známky na strednej, na gympli, ktoré dovolím si tvrdiť nezodpovedali mojim vedomostiam o čom svedčil aj výsledok z prijímačiek... a jazyky treba vedieť dva, na komunikačnej úrovni, nakoľko sa na obidvoch jazykoch riešia otázky politologického charakteru, geografické reálie a podobne.
a to tento rok otvárajú odbor - diplomacia? .. lebo keď som sa hlásila ja, na výber sme mali medzinárodné vzťahy a politológiu, pričom rok predtým tam boli ešte európske štúdiá a verejná správa, no tieto odbory zatvárali bohužiaľ.
@sabnacke ahoj, a vies mi prosím povedat ako je to s uplatnením po vystudovaní, da sa praca v obore najst jednoducho? cital som ze absolvent sa moze uchytit v statnom sektore ako vyslanectva, ambasady... alebo v sukromnom ako poradca, analytik.... ale ako je to v skutocnosti? vies si uz pocas studia povedat ze kam pojdes po dostudovaní pracovat? da sa praca zabespecit pomocov stáží ?
tak ja mám od absolventa ďaleko ešte, ale podľa známych, ktorí tam študovali, môžem usúdiť, že uplatnenie je MOMENTÁLNE na dobrej úrovni, vďaka Európskej únii... teda jej existencii. ale neodvážim sa povedať ako dlho táto inštitúcia ešte zotrvá.
pri dobrých výsledkoch samozrejme môžeš študovať istý čas v zahraničí, majú pomerne veľa partnerských škôl vo všetkých možných krajinách...
ako ja si viem predstaviť kde a čo by som mohla robiť a robím pre to čo sa dá, resp. čo vládzem. to je na každom indivíduu, čo urobí pre seba do budúcnosti... niekomu treba dlhé štúdium aby sa uchytil, napr. môj sused si tam dokončil doktorantský titul a až počas tohto vyššieho štúdia mu prišla ponuka - práca niekde na ambasáde tuším Turecko alebo tak... ale na to tiež potrebuje človek bunky, táto pracovná ponuka nespadne nikomu len tak z neba za nejaký titul, on mal skvelé projekty, ktoré ocenili aj v zahraničí.
a aj áno aj nie - ohľadom stáží. buď v tebe budú vidieť potenciál a ponuku dostaneš alebo nie. tak to je. v prvom rade sa venuj jazykom, to je snáď najdôležitejšie...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
a len tak nahodou ty studujes na UMB?
áno študujem tam, medzinárodné vzťahy.
a to tento rok otvárajú odbor - diplomacia? .. lebo keď som sa hlásila ja, na výber sme mali medzinárodné vzťahy a politológiu, pričom rok predtým tam boli ešte európske štúdiá a verejná správa, no tieto odbory zatvárali bohužiaľ.
a co sa tyka jazykov tak anglina ma baví...ale ta nemcina ,mam sice jednotku, ale to je to coho sa najviac bojím ...
ĎAkujem
pri dobrých výsledkoch samozrejme môžeš študovať istý čas v zahraničí, majú pomerne veľa partnerských škôl vo všetkých možných krajinách...
ako ja si viem predstaviť kde a čo by som mohla robiť a robím pre to čo sa dá, resp. čo vládzem. to je na každom indivíduu, čo urobí pre seba do budúcnosti... niekomu treba dlhé štúdium aby sa uchytil, napr. môj sused si tam dokončil doktorantský titul a až počas tohto vyššieho štúdia mu prišla ponuka - práca niekde na ambasáde tuším Turecko alebo tak... ale na to tiež potrebuje človek bunky, táto pracovná ponuka nespadne nikomu len tak z neba za nejaký titul, on mal skvelé projekty, ktoré ocenili aj v zahraničí.
a aj áno aj nie - ohľadom stáží. buď v tebe budú vidieť potenciál a ponuku dostaneš alebo nie. tak to je. v prvom rade sa venuj jazykom, to je snáď najdôležitejšie...