v súčasnosti som štvrták na gymnáziu a riešim dilemu s výberom vysokej školy. Mám to šťastie, že som už dávno našiel to čo ma baví najviac na svete, niečo, čomu by som sa rád venoval a úprimne príliš si neviem predstaviť, že by so
strasne smutne, ze doba vychovava buducich vysokoskolakov tak, ze si musia vybrat vs podla uplatnenia, nie podla toho, co ta bavi...
a ty, chalan, mas take obrovske STASTIE, pretoze vies, co ta bavi uz od malicka, venujes sa tomu a vies, ze sa to nezmeni. cize chod to studovat a co bude potom, to nech ta este netrapi. doba sa moze totizto zmenit dokym ty dostudujes uzivaj si to cele studium, pretoze..ako vravim, mas velke stastie
to, ze sa mozno neuplatnis...tak mozno nebudes mat tisicovy plat, ale budes stastny robit to, co milujes a ver mi, ak si v tom dobry, fakt dobry, tak sa uplatnis.. a ako pisem, doba sa moze zmenit.
no, s pedagogickým minimom môžeš učiť.......deják asi hej.......môžeš robiť ak už nie v teréne na vykopávkach (si dostatočne zdravý na také dlhé kempovanie?) tak v múzeu
choď keď ťa to baví A podľa mňa takých ľudí ako si opísal nie je veľa, takže ak v tom budeš profesionál, prečo nie? A uplatnenie? Kade tade, archeológ, sprievodca po hradoch (no dobre, to len trieskam, ale myslím si) a PG minimum sa dnes už dá spraviť z kde čoho... Akurát, tam by som sa ale neorientovala, lebo samotného dejepisu na gymnáziách nie je až tak veľa, takže neviem, ako by ti vyšiel úväzok. Ale inak držím palce. Je jedno, čo robíš, hlavné, že ťa to baví a ak nie teraz tak raz určite príde doba, kedy ťa to uživí... som optimista
@smajdalf Nikde v tom príspevku som ani nenapísal, že to čítať musíš.
Ďakujem za odpovede. Pôjdem do toho. Myslím, že máte pravdu a ja sa budem snažiť byť v tom dobrý, snáď sa mi aj niečo v budúcnosti podarí. (Ovšem ak ma tam vezmú, ešte mi neposlali ani pol slova len to že moja prihláška bola prijatá a zaplatená).
Zbytočne by si chodil na niečo, čo by ťa nebavilo, len by si trpel celé štúdium a možno ani tvoje študijné výsledky by neboli až tak dobré.
Keď už si s históriou vžitý, môžeš do toho počas štúdia vložiť všetko a nikde nie je napísané, že nemôžeš vo svojom obore vynikať (a byť žiadaný) vďaka svojim bohatým vedomostiam. A navyše, absolventov histórie nie je toľko, ako ekonómov a právnikov.
Keby každý jeden študent mal ísť študovať len odbor, v ktorom si je istý, že nájde uplatnenie, neboli by strojní inžinieri, fyzici, historici a pod.
Fajn, ze ta to bavi, len skoda, ze nieco, s cim sa neuzivis. Je tazke dat nejak do suladu nieco, co ta bavi a uplatnitelnost. Ale pozri sa na to takto:
Uroven zivotnej spokojnosti sa nemeria vyskou platu. Su ludia, ktori maju nizky plat, ziju od vyplaty do vyplaty z ruky do huby, ale napriek tomu su stastni, lebo maju pri sebe spravnych ludi a robia co ich bavi.
Taktiez su ludia, ktori su bohati, maju kopu penazi, maju nehnutelnosti, ale nie su stastni, lebo im proste nieco chyba.
Takze ak sa v tom proste vidis, tak za tym chod a najdi si sposob, ako vyzit.
@mvinc pedagogicke minimum si dorobit nie je problem... otazne je, ze ked budes zamerany len na 1 či pár častí dejín, či ti dovolia učiť dejepis. a latinčina sa na gymnáziach a stredných neučí. latinčina sa učí tuším len na strednej zdravotnej škole. skús radšej uvažovať smerom, že potom ísť na doktorantské a učiť na VŠ, keď už.
@mirek123 Mohol by si to aj rozvinúť? Kde tam nájdem históriu? Alebo u vás v smetiaku by som našiel nejaké zbytočné knihy o dejinách?
@kajaa Latinčinu som sa jeden rok učil napríklad aj ja, chodím na piaristické gymnázium v Trenčíne, ale áno máš pravdu, latinčina nie je vôbec bežná, iba ak vo forme krúžkov, o ktoré nie je záujem (po tom jednom roku to úplne chápem).
No to je ten háčik, asi by som nemohol učiť dejepis, teda ak by som šiel na tú klasickú archeológiu, to je prakticky len starovek a antika. A samozrejme že ak by som to študoval chcel by som to dotiahnuť čo najďalej, čiže by som asi skúšal aj doktorandské štúdium.
@mvinc tak to doktorantské mi nepríde ako samozrejmosť by si neveril, ako ti prístup učiteľov na škole dokáže znechutiť aj tvoj najobľúbenejší predmet tak ako na strednej tak toto platí aj na výške. čiže ak tá škola na ktorú ideš má zlý prístup k študentom, tak nie je samozrejmé, že len preto, že ťa to bude baviť tak pôjdeš na doktorantské poznám človeka, ktorý z doktorantského v 2. ročníku odišiel kvôli tomu, že mu vyučujúci robili peklo zo života na škole...
@mvinc ahoj neboj sa a chod do toho. (Chcel by si radsej studovat nieco co by ta nebavilo a mat cely zivot pracu co ta nebude bavit? Ak budes robit nieco co ta nebavi, budes v tom iba priemerny.) Ak budes studovat nieco, co ta naozaj bavi a budes v tom dobry, urcite si najdes nejake uplatnenie. Skus si este popri vš najst nejaku staz a uvidis ze potom nebudes mat problem najst si pracu. drzim palce
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
a ty, chalan, mas take obrovske STASTIE, pretoze vies, co ta bavi uz od malicka, venujes sa tomu a vies, ze sa to nezmeni. cize chod to studovat a co bude potom, to nech ta este netrapi. doba sa moze totizto zmenit dokym ty dostudujes uzivaj si to cele studium, pretoze..ako vravim, mas velke stastie
to, ze sa mozno neuplatnis...tak mozno nebudes mat tisicovy plat, ale budes stastny robit to, co milujes a ver mi, ak si v tom dobry, fakt dobry, tak sa uplatnis.. a ako pisem, doba sa moze zmenit.
takze tak
Ďakujem za odpovede. Pôjdem do toho. Myslím, že máte pravdu a ja sa budem snažiť byť v tom dobrý, snáď sa mi aj niečo v budúcnosti podarí. (Ovšem ak ma tam vezmú, ešte mi neposlali ani pol slova len to že moja prihláška bola prijatá a zaplatená).
Zbytočne by si chodil na niečo, čo by ťa nebavilo, len by si trpel celé štúdium a možno ani tvoje študijné výsledky by neboli až tak dobré.
Keď už si s históriou vžitý, môžeš do toho počas štúdia vložiť všetko a nikde nie je napísané, že nemôžeš vo svojom obore vynikať (a byť žiadaný) vďaka svojim bohatým vedomostiam. A navyše, absolventov histórie nie je toľko, ako ekonómov a právnikov.
Keby každý jeden študent mal ísť študovať len odbor, v ktorom si je istý, že nájde uplatnenie, neboli by strojní inžinieri, fyzici, historici a pod.
Uroven zivotnej spokojnosti sa nemeria vyskou platu. Su ludia, ktori maju nizky plat, ziju od vyplaty do vyplaty z ruky do huby, ale napriek tomu su stastni, lebo maju pri sebe spravnych ludi a robia co ich bavi.
Taktiez su ludia, ktori su bohati, maju kopu penazi, maju nehnutelnosti, ale nie su stastni, lebo im proste nieco chyba.
Takze ak sa v tom proste vidis, tak za tym chod a najdi si sposob, ako vyzit.
@mirek123 Mohol by si to aj rozvinúť? Kde tam nájdem históriu? Alebo u vás v smetiaku by som našiel nejaké zbytočné knihy o dejinách?
@kajaa Latinčinu som sa jeden rok učil napríklad aj ja, chodím na piaristické gymnázium v Trenčíne, ale áno máš pravdu, latinčina nie je vôbec bežná, iba ak vo forme krúžkov, o ktoré nie je záujem (po tom jednom roku to úplne chápem).
No to je ten háčik, asi by som nemohol učiť dejepis, teda ak by som šiel na tú klasickú archeológiu, to je prakticky len starovek a antika. A samozrejme že ak by som to študoval chcel by som to dotiahnuť čo najďalej, čiže by som asi skúšal aj doktorandské štúdium.