"Neko" v preklade znamená mačka

"maneki" pozvanie

Legendy s histórie-vznik tradície


Nikto nevie s určitosťou vyjadriť, kedy sa manekineko prvý raz objavila ale väčšina názorov sa zhoduje a hovorí, že jej prvé zjavenie sa prišlo niekedy v období Edo v Japonsku (cca 17.storočie až polovica 19.storočia).

Jedna z nich rozpráva o bohatom mužovi, ktorý si počas silnej búrky našiel útočište pod jedným zo stromov nachádzajúcich sa neďaleko chrámu. Zaregistroval však mačku, ktorá vyzerala, že naňho kýva. Nasledoval ju teda do chrámu. Krátko na to udrel do stromu, kde on ešte pred chvíľkou stál, mocný blesk. Z vrúcnej vďaky voči mačičke záchrankyni sa stal sponzorom chrámu a priniesol mu blahobyt. Po jeho smrti tu na jeho počesť postavili sochu mačky.

Ďalšia legenda je o niečo morbídnejšia, takže ak na to nemáte žalúdok, pokojne tento odstavec preskočte.

Bola raz jedna gejša a mala mačičku, ktorú naozaj zbožňovala. V istý osudný deň začala gejšu jej cica ťahať za kimono a majiteľ nevestinca si myslel, že mačku niečo posadlo, a tak jej zoťal hlavu. Vo vzduchu letiaca hlava mačky pristála priamo na hadovi a zaborila doň svoje tesáky, čím hada usmrtila a ženu zachránila. Po tomto incidente bola gejša tak šialene smutná zo straty svojho maznáčika, že pre ňu jeden z jej zákazníkov postavil mačaciu sochu, aby ju rozveselil.

Druhy Manekineko a ich význam

Prvým zásadným rozdielom je labka, ktorú dvíha. Ak má zdvihnutú pravú packu, má za úlohu prilákať zákazníkov. Pokiaľ je však hore labka ľavá, prináša šťastie a peniaze. A pretože oboje znie naozaj lákavo, dá sa niekedy nájsť aj mačička, ktorá zdvíha labky obe.

Dôležitý je aj počet paciek, ktoré dvíhajú, ale svoju úlohu má napríklad aj to, čo majú odeté alebo čo držia v labkách. Zvyčajne je to len podbradníček, náhrdelník a rolnička.

Koban o hodnote jedného Ryō - Je považovaná za nositeľa celkového šťastia, pričom Koban je oválna minca používaná v období Edo a Ryō je zlatá mena (neskôr nahradená Yenom).

Ryba, najčastejšie kapor - Je braná ako symbol hojnosti a šťastia.

Mramor alebo drahokam - Má ísť o ďalší magnet na peniaze, no niektorí ľudia veria, že pokiaľ ide konkrétne o krištáľovú guľu (z daného drahokamu), tak im tiež prinesie múdrosť.

Magické kladivko na peniaze - Pochopiteľne má reprezentovať práve bohatstvo, ktoré by malo prísť po jeho zatrasení. Okrem vyššie uvedených vecí môže manekineko držať aj tekvicu, modlitebné tabuľky, bielu reďkovku alebo prúd zlata.

Farebné prevedenie sošiek:

Calico - Ide o tradičné a najčastejšie prevedenie zahrňujúce bielu mačku s oranžovo-čiernymi škvrnkami. Takáto farebná kombinácia prináša údajne najviac šťastia zo všetkých.

Zlatá - Zabezpečuje väčšie bohatstvo a prosperitu.

Biela - Zosobňuje šťastie, čistotu a pozitívne veci do života.

Čierna - Ochraňuje pred zlými duchmi.

Červená - Dodáva šťastie a úspechy vo vzťahoch.

Ružová - Prináša šťastie v Láske

Zelená - Napomáha prosperujúcemu zdraviu.

Umiestnenie z hľadiska Feng shui

Pre pritiahnutie hojnosti a prosperity doporučujú umiestniť v juhovýchodnej časti domu, bytu, kancelárie alebo obchodu čelom k vchodu, aby kývajúcou labkou vítala hostí alebo zákazníkov, priateľov a rodinných príslušníkov. Prinesie peniaze a šťastie do podnikania alebo do rodiny. Taktiež ju môžete umiestniť v podstate do všetkých oblastí domu, v obchodných priestoroch je vhodné pre ňu umiestnenie pri vstupe, v hale.

Japonci a Číňania veria, že im tieto mačičky, po japonsky nazvané "maneki neko", prinesú nielen mnoho šťastia, ale aj veľkú dávku bohatstva. 

Aj preto zdobia steny a okolia svätýň, okná domov, výklady obchodov či reštaurácii.

 Blog
Komentuj
 fotka
wera55555  20. 1. 2020 21:50
jéj, cool, odkial prosím čerpáš info? chcela by som vedieť viac o fengšuej
 fotka
bruszka  20. 1. 2020 23:45
existuje online stránka v českej republike,kde sa dajú kúpiť rôzne doplnky
 fotka
tequila  15. 9. 2023 19:53
to si pisala ty? tusim si tie packy vymenila. a tiez mi nedava zmysel, ze najprv pises, ze by mala byt v JV casti domu a vzapati, ze kdekolvek
Napíš svoj komentár