Existuje množstvo tvrdení, ktoré dávajú odpoveď na to, čo je to zmysel života, respektíve, či nejaký vôbec existuje. Buď sú to odpovede ľudí, ktorí majú naštudované - pre väčšinu ľudí - nepredstaviteľné množstvo vedomostí a poznatkov, ktoré ľudstvo získalo v priebehu svojej existencie.

Ak sa pozrieme do minulosti, môžeme si všimnúť, že hľadanie odpovede na túto otázku a mnohé podobné vždy bolo. Dosvedčujú to mnohé filozofické smery, východné náboženstvá v ktorých sa niekedy hovorí o konkrétnej ceste.

A aký je výsledok tohto hľadania odpovede, ktoré trvá už tak dlho? Vlastne výsledok nie je, ľudia síce poznajú mnohé veci, ktoré naši predkovia nepoznali, rozumejú javom, ktorým sa v dávnych dobách nerozumelo. Jednoducho sa stalo to, čo je napísané v Knihe Danielovej (časť Biblie), 12. kapitole, 4. verši: "Mnohí budú skúmať a poznanie sa rozmnoží.". Presne to sa stalo a stále sa deje, poznanie ľudskej rasy sa zväčšilo a stále rastie ohromnejším tempom, sú tvrdenia, že dokonca je blízko doba, kedy miera vedomostí, ktoré ľudstvo má nebude rásť formou krát toľko a toľko, ale exponenciálne. A to je závratne rýchlo!

Lenže pri jednoduchom zamyslení sa nad spomínaným veršom si môžete všimnúť, že áno, Boh povedal, že sa rozmnoží poznanie ľudí, ale nie ich múdrosť. Stačí jednoduché poznanie Biblie pod vedením Duchom Svätým a má si to možnosť všimnúť každý.

Ale potom sa tu naskytá otázka, ako je možné, že ľudia nie sú múdrejší, keď sú vzdelanejší??? Odpoveď je veľmi prostá - vedomosti sa nerovnajú múdrosti. Môže byť niekto ohromne vzdelaný, inteligentný, hĺbavý, pokojný, ale nemusí byť múdry! Prečo? Pretože múdrosť sa začína bázňou Hospodinovov, nie štúdiom! V Biblii je napísané, že bázeň Hospodinova je nenávidenie zlého. A čo je zlé? Zlé je to, čo Boh vo svojom Slove za zlé označuje, je to všetko, čo On nechce, aby ľudia robili!

Aká je vlastne predstava o človeku, ktorý je múdry? Ja si predstavujem niekoho, kto sa vie vždy správne rozhodnúť a kráčať životom v Božích pravdách. Áno, môžete si povedať, že ľudia, ktorí toho majú veľa za sebou vedia dať skvelé rady, vedia povedať niečo múdre a užitočné, lenže nikdy nevedia povedať na 100% napríklad, čo je treba urobiť alebo ako to má byť, vždy je tam istá miera istoty, ale nie je absolútna.

Absolútnu istotu dáva Boh, pretože On vie, čo je správne v danej situácii urobiť a čo nie, pretože On vidí sled udalostí, ktorý by nastal pri všetkých možných variantách. Bol som v situáciách v ktorých keby som konal podľa svojich doterajších skúseností a toho čo viem a neposlúchol by som na hlas Ducha Svätého, urobil by som hlúposť a dopadlo by to zle.

Napríklad nedávno som išiel tuto na birdz písať ts-ky, vnímal som, že mi Boh hovorí, aby som nič nepísal. Povedal som si, že aj tak písať pôjdem, veď je to len 15 minút. A ako to dopadlo? V momente, keď som stalačil odoslať mi všetko zrušilo a na druhý deň som musel všetko písať znova! Boh vedel, že sa mi to zruší, preto nechcel, aby som nešiel písať - takto je to s každou jednou vecou v živote, ak nie je od Boha, končí sa krachom!

Ľudská múdrosť je v porovnaní s tou Božou nič, veď je napísané, že On borí múdrosť múdrych v ich chytráctve. A aký to má súvis so zmyslom života? Všetky tie ľudské tvrdenia o zmysle života, sú len klamstvá, fikcie, ktoré diabol vnukol ľuďom aby nevideli pravý zmysel života ku ktorého plneniu Boh volá ľudí, pretože ich nekonečne miluje a nechce, aby trpeli a boli oklamaný diablom - najväčším a najprešpekulovanejším intrigánom.

Všetci určite poznáte jeden veľmi jednoduchý výrok mnohých ľudí, a to že zmyslom života je práca (keď si to prenesiem na študentov, tak štúdium). Ešte pred rokom ako ateista som žil takýto život, študoval som naplno, všetok voľný čas som dával všelijakej užitočnej práci. A výsledok? Zo svojho pomýlenia som žal presne to, čo som zasial, a zasial som diablovu lož a keďže diabol je zhubca a žalobník (to znamená, že útočí výčitkami, často až absurdnými), tak veľa zrejme vysvetľovať netreba. Robil som ohromne veľa činností, darili sa mi, lenže to bola len diablova intriga, ktorou ma držal v pomýlení.

Ako náhle som totiž robil čo i len maličkosť kvôli relaxu, ktorý je pre zdravie človeka nevyhnutný, mal som výčitky svedomia, že som zbytočný a podobne. V nociach som nemohol spávať, mal som problémy čo i len zaspať, pretože v skutočnosti som bol prázdny a nie to poznajúci a žijúci zmysel života. V nociach ma diabol trápil snami o smrti, utrpení, párkrát aj o pekle, o tom, že zomieram. Vyslobodenie prišlo vtedy, keď som Ježišovi odovzdal svoj život, bola to úplne prvá noc, kedy som sa pokojne vyspal.

Také boli následky života v pomýlení a ako jednoducho sa všetko zmenilo v mojom živote tým, že aj keď som si to neuvedomoval, Boh pracoval na mne a v mojom srdci a vštepoval mi pravý zmysel života, ktorý som potom začal žiť. Potom prišla skutočná radosť, pokoj, spánok v ktorom som naozaj aj spal, vyslobodenie z choroby ktorou ma diabol trápil a Boh začal byť mojim životom oslavovaný.

A aký je vlastne potom zmysel života? Hľadať Boha, nájsť Ho a hovoriť ľuďom o Ňom, aký je mocný, dobrý, úžasný, nekonečne ľudí aj napriek ich chybám milujúci - proste živý Ježiš! Len život s Pánom dáva ľuďom život, a ako je napísané, On je cesta, pravda a život. Keby ľudia mohli mať skutočný život a vedieť aký je zmysel života z vlastných síl, nemusel by za hriech ľudstva Ježiš zomrieť a diabla na kríži poraziť, lenže On to urobil a z toho je jasné čo chcem povedať.

Teraz, keď sa tento môj blog chýli neodvratne ku koncu, napíšem jednu myšlienku, ktorú mi raz Duch Svätý vnukol. Určite všetci poznáte typický agitačný a veľmi starý plagát: "Strýko Sam ťa potrebuje!", následne som premýšľal, ako by asi znelo niečo podobné s kresťanským obsahom a vtedy mi to Boh vložil do mysle. Nebolo by tam: "Ježiš ťa potrebuje", ale "Ty potrebuješ Ježiša!". A to je pravda, pretože Jeho potrebuje každý človek, ak nechce byť prázdny.

Je to veľká pravda a som Mu vďačný za to, že On napĺňa moju potrebu po Ňom v mojom živote, potrebu po prítomnosti skutočného, živého, mocného, nekonečne milujúceho Boha a že On je stále so mnou! Hallelujah!
Amen.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
kolieskonavoze  13. 12. 2008 13:22
teším sa na druhý diel, veľmi dobre sa to číta.
Napíš svoj komentár