Prvé stopy po trvalom osídlení sa viažu k mladšej dobe kamennej, kedy na území mesta žili Kelti. V roku 1291 Ondrej III. udelil Bratislave mestské výsady a stala sa jedným z najvýznamnejších miest Uhorska. Najznámejšou korunovanou uhorskou kráľovnou tu bola Mária Terézia. Po skončení II. svetovej vojny sa začala nová etapa politického, hospodárskeho a kultúrno-spoločenského života. Od januára 1993 je Bratislava hlavným mestom samostatnej Slovenskej republiky.

Obyvatelia
Bratislava leží v blízkosti štátnych hraníc štyroch krajín - Slovenska, Rakúska, Maďarska a Českej republiky. Táto skutočnosť spolu s čulým obchodným ruchom podmienili v minulosti aj národnostnú skladbu obyvateľov mesta. Nie je to tak dávno, kedy každý rodený Bratislavčan hovoril tromi jazykmi - nemecky, slovensky a maďarsky. V meste bola aj početná židovská náboženská obec, žilo tu veľa Talianov i príslušníkov balkánskych národov. Bratislava bola vždy multikulturálnym mestom, ktoré sa vyznačovalo aj náboženskou toleranciou.

Priemysel
Rafinérsko-petrochemický priemysel (Slovnaft), automobilový priemysel (Volkswagen), potravinársky priemysel (Rajo).

Doprava
Mestská hromadná doprava, železničná a autobusová (vnútroštátne a medzinárodné spojenie), letecká (priame spojenie do miest: Londýn, Praha, Zurich, Stuttgart, Paríž, Varšava, ...) a vodná doprava (výletná loď do Viedne alebo do Budapešti).

Slovenské národné divadlo
Postavené v roku 1886 podľa projektu viedenských architektov F.Fellnera a H. Helmera, ktorí sa špecializovali na stavbu divadiel v celej strednej Európe. Pre Bratislavu navrhli neorenesančnú budovu s kamenným súsoším Thálie nad kupolou vystupujúcej fasády. V súčasnosti je tu umiestnená operná a baletná scéna. Pred budovu divadla dala Prvá bratislavská sporiteľňa v roku 1888 postaviť Ganymedovu fontánu pripomínajúcu výjav z gréckej mytológie.

Grasalkovičov palác
V roku 1760 pre grófa Antona Grassalkovicha postavili záhradný barokový palác. Jeho staršia renesančná architektúra bola rozšírená a upravená v duchu dobového umenia. V roku 1996 sa obnovený palác stal rezidenciou prezidenta Slovenskej republiky.

Slovenské národné múzeum
V súčasnosti má Slovenské Národné Múzeum 2 857 325 zbierkových predmetov. Pozostáva z troch častí: prírodovedná časť, historická časť, etnografická časť.

Konkatedrála sv. Martina
S výstavbou sa začalo začiatkom 14. storočia, avšak kostol bol pre nepriaznivé politické okolnosti vysvätený v roku 1452. Veža kostola mala aj funkciu obrannej bašty, pretože bola súčasťou mestského opevnenia.

Michalská brána
Zachovalá brána stredovekého opevnenia. Jej gotická veža bola postavená v 14. storočí a v 18. storočí bola na jej vrchol umiestnená socha sv. Michala. Vo veži je dnes Múzeum zbraní a stredovekého fortifikačného umenia.

Hradný kopec
Jednou z dominánt mesta je Bratislavský hrad. Až v 18. storočí sa zmenil na reprezentačné kráľovské sídlo. Neskôr slúžil hrad ako kasárne a v roku 1811 nepozornosťou posádky hrad vyhorel a postupne pustol. Dnes sa tu nachádzajú reprezentačné priestory Národnej rady Slovenskej republiky, vlády SR a expozície Slovenského národného múzea.

Čo treba vidieť
Okrem historického jadra mesta stojí za pozornosť Botanická záhrada. Založená bola v roku 1942. Návštevníci sa môžu oboznámiť so zbierkou kaktusov, kvitnúcich orchideí, vidieť rodiace banánovníky, citrónovníky, figovníky a iné menej známe rastliny trópov a subtrópov. V šesťdesiatych rokoch nadobudla záhrada parkový charakter. V areáli záhrady rastie asi 70 druhov jedlí, smrekov, borovíc a množstvo listnatých stromov a kríkov, ktoré tu nachádzajú vhodné podmienky na samoobnovu. V rozáriu je expozícia okolo 150 druhov ruží. Návštevná sezóna sa začína 1. apríla a trvá do 31. októbra, denne od 9,00 do 18,00 hod.

Zoologická záhrada
Otvorili ju v máji 1960. Chová sa tu kolekcia 720 živočíchov v 170 druhoch. ZOO Bratislava je zapojená do desiatich medzinárodných projektov záchrany ohrozených druhov. Okrem toho prevádzkuje pohotovostné záchranné zariadenie pre poškodené dravé vtáky z prírody. Jej vysokú odbornú chovateľskú úroveň oceňujú i v zahraničí. Príroda a okolie Bratislavy

Hrad Devín
Hrad a obec na sútoku Dunaja a Moravy. Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou. Súčasne je prístupný verejnosti.

Dnešná Bratislava
Je moderné, dynamicky sa rozvíjajúce mesto, v ktorom okrem veľkých centier obchodného (AUPARK, POLUS CITY CENTER, AVION, Shopping Palace), kultúrneho či spoločenského života nachádzajú jej obyvatelia aj návštevníci stále nové a nové inšpirácie pre chvíle oddychu i pracovného uplatnenia.

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
emi81  6. 2. 2009 11:23
fuuha to sa ti chcelo pisat?
 fotka
tikalok  6. 2. 2009 11:49
@1 stacilo spravit ctrl+c, ctrl+v

ozaj, ja mam taky dojem, ze na blog patri vlastna tvorba
Napíš svoj komentár