3kratadost
33-ročný muž, metro, moslim
najnedávnejšie lognutie
dnes 21:12
5525 dní na BIRDZi
regnutý od 14. apríla 2010
NEW SKILL UNLOCKED! Vies, jak sa obracaju veci na panvici tak, ze to vsetko vyhodis do vdzuchu? To, co vyzera, ze sa to urcite dojebe a rozsype po celej kuchyni? Tak, to som sa naucil. A vlastne je to uplne lahke, len to vyzera scary.
17 komentov
2
Prisaham, ze na prvy pokus. Som bol taky, ze jebem ti boha, NEJDEM to uz spachtlou obracat, idem sa naucit tuto fancy vec, ked to budem zbierat po celej kuchyni, tak nech! Casy amaterskeho obracania veci na panvici skoncili, nemam na to nervy! Skusil som. A... Podarilo sa!
3
Heheheh. Normalne ma to potesilo. Tento skill, sam o sebe, moznoze z varenia zrobi o tolko menej otravny proces, ze sa mozno konecne opat odhodlam k vareniu actually chutnych veci. Chybaju mi tie jedla, co som bol ochotny a schopny uvarit za covidu. Ale, kto na to ma cas
4
Ja dávam vela oleja. Možno by som taký rezeň nejako obrátil ale tiež by som si pravdepodobne spôsobil popáleniny druhého stupna.
Musím sa pochváliť. Toto je prvý status zo 4K 43" monitora. Text prekvapivo nie je malý. Asi sa pri 4K už počíta že by tam bolo vela nevyužitej plochy a tak sa automaticky tieto typy webov trochu zoomujú... Čo ma teší je že popri zväčšení došlo tiež k vyhladenie grafiky písmen. Sú krajšie. Sú hladšie pretože si to môžu dovoliť. Ich húrbka čiar je na viac pixeloch... Nie že by bol starý QHD 32" zlý ale toto je zase lepšie. Pardon za OT.
Ešte niečo som chcel, ale už neviem čo.
Musím sa pochváliť. Toto je prvý status zo 4K 43" monitora. Text prekvapivo nie je malý. Asi sa pri 4K už počíta že by tam bolo vela nevyužitej plochy a tak sa automaticky tieto typy webov trochu zoomujú... Čo ma teší je že popri zväčšení došlo tiež k vyhladenie grafiky písmen. Sú krajšie. Sú hladšie pretože si to môžu dovoliť. Ich húrbka čiar je na viac pixeloch... Nie že by bol starý QHD 32" zlý ale toto je zase lepšie. Pardon za OT.
Ešte niečo som chcel, ale už neviem čo.
5
Aha, to. Mna trápi receptúra a dodržiavanie presných postupov pri výrobe hranoliek v gastroprevádzkach...
Nikdy niesu natolko zlé aby som sa mohol stažovať ale že niesu TOP tvrdiť môžem...
Ide o to že si ich dávam baliť do kelímku z papiera zvlšť aby nezvlhli a zostali chrumkavé... Ten kelímok ešte aj otvorím hneď keď sadnem do auta. Čo je pár metrov... Prúser je že aj tak keď som o 5 minút doma tak niesu chrumkavé! Kurva! Ja chcem chrumkavé hranolky!
Asi nemenia olej. Alebo ich tam nedávajú rovno z mrazáku. Proste, niečo je velmi zle...
Nikdy niesu natolko zlé aby som sa mohol stažovať ale že niesu TOP tvrdiť môžem...
Ide o to že si ich dávam baliť do kelímku z papiera zvlšť aby nezvlhli a zostali chrumkavé... Ten kelímok ešte aj otvorím hneď keď sadnem do auta. Čo je pár metrov... Prúser je že aj tak keď som o 5 minút doma tak niesu chrumkavé! Kurva! Ja chcem chrumkavé hranolky!
Asi nemenia olej. Alebo ich tam nedávajú rovno z mrazáku. Proste, niečo je velmi zle...
6
A ten ukrajinec na tržnici, pardon ale hanbi sa za ten kebab, kurva! Tam bolo všetko velmi, velmi zle... Začal by som odzadu, malou mlákou tuku ktorá mi zostala po dojedení mäsa na myske...
7
@abstraktdepres @4 Ten monitor nastavis. Ono, je tam prekvapivo vela konfiguracie, ale ja som moju telku chvilu pouzival ako 55" 4k monitor v obyvacke, to este pred tym, nez som zabudol, ze ju mam. V dnesnej dobe by si cakal, ze tieto blbovzdorne zariadenia budu mat nejaky slider, kde nastavis tak, zeby dobre bolo. Ale nie, je to zlozitejsie. Nie velmi zlozite, ale zlozitejsie, jak by si cakal, ak chces mat aj vysoke rozlisenie aj citatelny text
A k hranolkam... Nejdem predstierat, ze podrobne viem, co sa tam deje, ale podstata je, ze neexistuje, ze ich uchovas v tip-top stave dlhsie nez par minut. Lebo ten olej vies zohriat na 200+ stupnov, co vypari vodu, ale zaroven je stale dost nizko na to, aby zemiak nezhorel. A olej taktiez dost zle penetruje, v porovnani s vodou, cize vodu odpari len z povrchovej vrstvy. Cize, mas chrumkave hranolky!
Lenze, vyberies ich z oleja a co sa stane? Su furt horuce. Vlhkost zvnutra sa zacne odparovat a zacne znova saturovat povrchovu, chrumkavu vrstvu, ktoru olej vytvoril tym, ze odtial odjebal vodu. A to sa stane bez ohladu na to, ako ich zabalis, tomu sa neda vyhnut.
Toto je celkovo problem pri kazdom jedle ever, ktore chces, zeby bolo chrumkave a ked ho nechas chvilu stat, tak nie je. Lebo ti tam dochadza k presne tomuto javu - olej sa zbavi vody trocha pod povrchom, ale ked to nechas stat, voda zvnutra tam opat pride, ci uz difuziou, vyparovanim, ...
A k hranolkam... Nejdem predstierat, ze podrobne viem, co sa tam deje, ale podstata je, ze neexistuje, ze ich uchovas v tip-top stave dlhsie nez par minut. Lebo ten olej vies zohriat na 200+ stupnov, co vypari vodu, ale zaroven je stale dost nizko na to, aby zemiak nezhorel. A olej taktiez dost zle penetruje, v porovnani s vodou, cize vodu odpari len z povrchovej vrstvy. Cize, mas chrumkave hranolky!
Lenze, vyberies ich z oleja a co sa stane? Su furt horuce. Vlhkost zvnutra sa zacne odparovat a zacne znova saturovat povrchovu, chrumkavu vrstvu, ktoru olej vytvoril tym, ze odtial odjebal vodu. A to sa stane bez ohladu na to, ako ich zabalis, tomu sa neda vyhnut.
Toto je celkovo problem pri kazdom jedle ever, ktore chces, zeby bolo chrumkave a ked ho nechas chvilu stat, tak nie je. Lebo ti tam dochadza k presne tomuto javu - olej sa zbavi vody trocha pod povrchom, ale ked to nechas stat, voda zvnutra tam opat pride, ci uz difuziou, vyparovanim, ...
8
@abstraktdepres @6 Teda, no, ak chces vecne chrumkave hranolky.... Tak su to chipsy Tie vydrzia chrumkave furt. Teda, dokial ich nenarusi vlhkost zo vzduchu. Ale hranolky? No way. Akonahle mas vlkhost vnutri, co mas, tak je otazka casu (minut) po dovareni, kedy prestanu byt chrumkave.
9
A hej, asi aj viem presne, co sa tam deje, moj opis to vlastne kompletne vystihuje Neni za tym nic viac, nez to, ze dvestostupnovy olej pomaly penetruje zemiak a vytlaca vodu. Vytiahnes to z oleja, v tom okamihu sa voda zvnutra opat tlaci na povrch. Nechas to v oleji dost dlho na to, aby tam ziadna voda nezostala, mas chipsy
Cize, hej, no, zaver je jasny. Za prve, neni to nic zlozite. Za druhe, hranolky musis jest hned, ak chces, aby boli dobre.
Cize, hej, no, zaver je jasny. Za prve, neni to nic zlozite. Za druhe, hranolky musis jest hned, ak chces, aby boli dobre.
10
@3kratadost @8 ale ja som doma do 5 minút! Ešte ich mám aj otvorené v papierovom kelímku... Chyba na mojej strane je vylúčená. Dovolím si tvrdiť že neboli chrumkavé nikdy. Vlastne to dokonca viem aj dokázať. Pretože ich vždy za jazdy jem. Čo už mi birdzáci vynadali že nemám pri šoférovaní jesť hranolky
Takže to vyzerá závažné chyby v gastroprevádzke...
Takže to vyzerá závažné chyby v gastroprevádzke...
11
@abstraktdepres @10 It's not a bug, it's a feature! 5 minut je strasne dlha doba v tomto kontexte. Predstav si, ze mas horuci zemiak zabaleny v chipsoch. Lebo to je to, co hranolka de facto je. Jadro je horuci vareny zemiak, povrch je chips. Jadro odparuje vlhkost, ktora zvlhcuje povrch, cim sa straca chrumkavost.
Gastroprevadzku mozes obvinovat len v pripade, ze su tie hranolky zle bezprostredne potom, co ti ich daju. V opacnom pripade je to vina entropie
Gastroprevadzku mozes obvinovat len v pripade, ze su tie hranolky zle bezprostredne potom, co ti ich daju. V opacnom pripade je to vina entropie
12
Begs the question, ako dostat hranolku na izbovu teplotu bez toho, aby ju degradoval tento entropicky proces Kokot, pridem na to, budem milionar. Budem predavat POPICI hranolky v sacku, z policiek v supermarketoch, ready-to-eat.
13
@12 Pice. Vymyslel som overengineered postup, ako na to. Aj som sa chvilu tesil, ze budem konecne bohaty! Ale nie, shelf-life takychto hranoliek by bol v hodinach. A to nie je dost. Sice lepsie, ako shelf-life normalnych hranoliek, ktory je v minutach, ale hodiny nie su dost. Chcelo by to aspon tyzdne. A to sa nezda realne.
Kazdopadne, ak niekto chce investovat do patentu na PO PICI studene hranolky, ktore vydrzia byt PO PICI niekolko hodin, hit me up! Predam za 100k + 30% z predajov.
Kazdopadne, ak niekto chce investovat do patentu na PO PICI studene hranolky, ktore vydrzia byt PO PICI niekolko hodin, hit me up! Predam za 100k + 30% z predajov.
14
Ale v homemade štýle to už mám pomerne dobre "ošefované"
- vriaci olej
- hranolky z mrazáku
- vela oleja
- široká panvica
- malé množstvo hranoliek, optimálne vedla seba, nie na sebe
- čerstvý olej, klúč je v tom že bez vody
- žiadna poklička samozrejme
Narobí to sice bordel v okruhu 1m všetkými stranami ale kvalita stojí za to.
Keď sa na tanieri dajú vedla seba tak 15 minút v pohode
Každopádne s tým opisom princípu máš pravdu. Je to zaujímavé. Nikdy som tak do hlbky nešiel.
- vriaci olej
- hranolky z mrazáku
- vela oleja
- široká panvica
- malé množstvo hranoliek, optimálne vedla seba, nie na sebe
- čerstvý olej, klúč je v tom že bez vody
- žiadna poklička samozrejme
Narobí to sice bordel v okruhu 1m všetkými stranami ale kvalita stojí za to.
Keď sa na tanieri dajú vedla seba tak 15 minút v pohode
Každopádne s tým opisom princípu máš pravdu. Je to zaujímavé. Nikdy som tak do hlbky nešiel.
16
@abstraktdepres @14 Znie to spravne Hranolky som sice nikdy poriadne nerobil (ja to beriem skor ako mrazene zemiaky, lebo malokedy jem zemiaky a cerstve mi nevydrzia, lebo ich nestihnem spotrebovat), cize to vzdy len dostanem do jedleho stavu na panvici s minimom oleja, prip. v rure.
Ale keby som sa sustredil na ich kvalitu, tak by som to robil asi uplne presne tak, jak si opisal
Co sa ale poklicky tyka, existuje taka vec... Netusim, jak sa to vola. Ale je to presne na toto. Je to taka husta ocelova sietka, ktora prepusti vlhkost, ale zachyti vacsinu spliechajuceho oleja. Zaobstaraj si to
Ale keby som sa sustredil na ich kvalitu, tak by som to robil asi uplne presne tak, jak si opisal
Co sa ale poklicky tyka, existuje taka vec... Netusim, jak sa to vola. Ale je to presne na toto. Je to taka husta ocelova sietka, ktora prepusti vlhkost, ale zachyti vacsinu spliechajuceho oleja. Zaobstaraj si to

Napíš svoj komentár
- 1 Mytickaentita: ja už nikdy nepijem
- 2 3kratadost: NEW SKILL UNLOCKED! Vies, jak sa obracaju veci na panvici tak, ze...
- 3 Abstraktdepres: Dnes som bol aktérom vo vskutku kuriznom prípade. Stal som sa vlastníkom tak velkého...
- 4 Lostinthedark: Venovane zo < 3 Tomaskovi m.youtube.com/watch?v=r2j...
- 5 Raketak: Dobre rano vy krysy !!! ...
- 6 Domek: Keby som muž, tak toto ma asi roztrhne: “And I don't...
- 7 Raketak: Birdz je plny zakernych krys, ktore nevedia nic ine len ohovarat a sikanovat...
- 8 Jimson: youtu.be/T1IOW2rR0OY...
- 9 Teal: Ľudia čo dovolili, aby Øneheartov Snowfall bol prerušený akoukoľvek pridrbanou reklamou si zaslúžia...
- 1 Warble: Hmm nechce sa niekomu so mnou prebrat vztahove sracky?
- 2 Mytickaentita: ja už nikdy nepijem
- 3 Skvrnka: Ak v maďarsku vyhra Orban volby, balim macinku a frajera a ideme prec....
- 4 Teal: Pán Macron má škandál. Dostal na verejnosti facku od svojej manželky.
- 5 Mytickaentita: znížili mi dávku antidepresív
- 6 Jf: Ako by ste reagovali, ak by vasa rodina uz druhykrat zabudla na narodeniny...
- 7 Raketak: Len aby ste si nemysleli ... tak stale tu som a chodim sem len...
- 8 Lytaryta: hmn kt.kurz, smer vybrat ~ Kavu, /...
- 9 Lejla32: Šoférovať v KE to mi vzdy da zabrať... a vždy sa nájde aspon 1...
- 10 3kratadost: NEW SKILL UNLOCKED! Vies, jak sa obracaju veci na panvici tak, ze...
Nic, no, ak si to vedel, good for you, som za debila. Ak nie, tak to skus, je to fakt necakane lahke a EXTREMNE uzitocne.