Musím tu urobiť malé informačné okienko lebo vraj som niekde napísal že psychedeliká sú neškodné. Tak to som určite nenapísal ale možno som bol nepochopený. Psychedeliká sú bezpečné v tom zmysle že (až na výnimky) nie sú toxické. Psychedelikami sú najčastejšie myslené látky ako LSD, lysohlávky, alebo šalvia divotvorná. Ak sa bavíme o týchto látkach tak tie sú nebezpečné v tom, že si vlastne umelo vyvoláš psychotický stav a keď stratíš nad sebou kontrolu môžeš sa v nepríčetnom stave dopustiť niečoho veľmi zlého alebo si nejako ublížiť či ohroziť svoje okolie: napríklad niekto na LSD tripe zabil svojho psa čo teda je dosť hrozne (chudák pes), alebo nejakí ľudia keď im jebalo po LSD vyskočili z balkóna v domeni že sú na prízemí. Samozrejme LSD nespôsobuje euforické stavy a tým pádom to neni látka ktorú by mal človek nutkanie pravidelne užívať. Hríby (lysohlávky) sú už mierne toxické (pečeň, ľadviny) ale naozaj len veľmi mierne (už aj taký alkohol alebo nikotín škodí tvojmu telu viac ako psilocybín nehovoriac o kokaíne a piku ktoré tvoje telo doslova ničia). Určite ale netvrdím že ich treba užívať ja sám som si ich nikdy nedal ani si ich asi nedám lebo mám strach z bad tripu.

Okrem toho ak máš pri sebe skúseného človeka (alebo viac ľudí), ktorý vie čo robí a dáva na teba (vás) pozor a zároveň si v bezpečnom prostredí tak je riziko že sa ti niečo stane veľmi malé. Jediný problém je ak má niekto predispozície k nejakej psychóze (mániodepresia, schyzofrenia, paranoidná schyzofrénia) vtedy ju môže LSD pomôcť vyvolať. Preto by spychadeliká nemali skúšať ľudia ktorí majú v rodine nejakého psychotika alebo človeka chorého na epilepsiu. Ale keďže sú nelegálne tak ich radšej neskúšajte nikto.

Faktom je že objaviteľ stoviek Fenylethylaminových psychedelík (niektoré sú omnoho silnešie ako LSD) Alexander Shulgin sa dožil 88 rokov a všetky ich vyskúšal na sebe. No aj Albert Hofmann objaviteľ LSD ktorý ho celý život aj užíval v 1000 krát vyšších dávkach ako máš na bežne predávanom papieri sa dožil dokonca 102 rokov. A aj jeden aj druhý boli renomovaní vedci a ich psychike to absolútne niak neublížilo.

Aby bolo jasné - ja som psychedeliká nikdy neskúšal (aspoň psychedeliká v tom úzkom ponímaní). Aj keď možno by som mal lebo vraj LSD dlhodobo znižuje agresivitu. A ja mám občas problém s výbušnosťou. Psychadeliká (keby boli legálne) by sa mali používať ako liek, alebo teda pri spoznávaní svojho vnútra a používajú sa aj na otvorenie vedomia (moderný šamanizmus) a pomáhali pri liečbe psychických chorôb a postraumatických stresových porúch, alebo psychiatri ich vraj používali aj pri riešení manželských / vzťahových problémov.

Niektorí vedci rádia medzi psychedeliká (v širšom ponímaní) aj trávu a extázu, a asi majú aj pravdu lebo aj tráva aj extáza navodzujú zmenené stavy vedomia a obidve látky vo vysokých dávkach vyvolávajú pseudohalucinácie. Tie som síce skúšal. Ale ja keď hovorím o psychedelikach tak nemám na myslí tieto dve látky. Extáza je empatogén, antidepresívum, relaxant a silný stimulant a len veľmi slabučké psychedelikum, spôsobuje mierne pseudo halucinácie a aj to len pri vysokých dávkach keby si človek dal viac ako 2 - 3 tablety za večer (nikomu neodporúčam), alebo veľa g Mka (taktiež nikomu neodporúčam) napríklad môže počuť z dialky nejaké slabé zvuky, alebo mať kaleidoskopické videnie (keď sa rýchlo otočí) Alebo vidí vzory prípadne mne sa stalo pri zaspávaní po tablete pred tým ako som zavrel oči že som videl nad sebou niečo poletovať vyzeralo to presne ako roj mušiek v lete. Ale čo by robili v mojej spálni mušky? takže som hneď vedel že je to len výplod mojej fantázie. Extáza je oproti LSD určite rádovo viac toxická (porovnateľné s kokaínom) a pre ľudí s vysokým tlakom alebo slabými žilkami či nábehom na epilepsiu môže aj byť až životu nebepečná. Rovnako môže veyvolať serotonínový syndróm a prehriatie vedúce k smrti takže neskúšať... Ale na druhej strane extáza neni až taká nebezpečná ako kokaín, alebo dokonca pervitín, ktoré svojou povahou zvádzajú k chronickej závislosti (toxické sú rovnako ale kôli nízkej závislosit sa extáza radí medzi ľahké drogy)

Taktiež po čistých stimulantoch ako kokaín môžeš mať omnoho rizikovejšie správanie a byť agresívny a vďaka tomu sa dosť do problémov. Extáza potlačuje agresivitu a dokonca sa aj človek trochu kontroluje (viac ako pri inych látkach) ja som si na kolese vždy dával omnoho väčší pozor na peniaze a nerozhadzoval som ich ako keď som opitý. Extázu ľudia nemajú nutkanie brat pravidelne (minimálne v týždňových intervaloch ale často je to skôr v mesačných). Ale je pravda že ti môže dlhodobo zmeniťc myslenie hodnoty, alebo ťa nejakým spôsobom ovplyvniť. Dokonca ja som vďaka nej prestal pravidelne fajčiť. Okrem toho extáza sa síce volá extáza ale neni po nej veľká chuť na sex. A podľa mňa huť na sex dokonca znižuja človek má chuť sa len bozkávať, zato na druhý deň je chuť na sex o to vyššia.Zato také GHB je podobné ako extáza (hovorí sa mu aj tekutá extáza, aj keď nemá stimulačný efekt) no po GHB ľudia majú chuť na sex a často aj potom súložia. Riziko GHB je ale rovnako veľké ako pri extáze hlavne v kombinácii s inými drogami alebo alkoholom. Ani XTC ani GHB už  neberiem (bral som ich intezívnejšie) asi rok a teraz ma už nemajú čím prekvapiť a nenebaví ma to brať. 

A potom je tu ešte PCP (Angels Dust) to je veľmi nebezpečná látka ktorá má aj psychadelicke účinky. Ale tu by som nikdy nemal na myslí keď som hovoril o psychedelikach, avšak patrí sa ju tu spomenúť lebo je veľmi nebezpečná ľudia si po intoxikácii nemajú problém ublížiť rozpárať si brucho, alebo skočiť pod vlak - lebo majú pocit neohrozitelnosti. Taktiež po nej môžu byť veľmi agresívni a ublížiť niekomu inému po PCP sa často stáva že intoxikovaný človek napadne policajtov alebo sa nemá problém zbaviť púť tak že si zlomí kosti na rukách (keďže po PCP necíti bolesť na youtube je to otm dokument). PCP sa u nás ani nepredáva je to skôr americká droga (je vraj ľahko vyrobiteľná) a v USA je obľúbená hlavne medzi afroameričanmi. Jeden kamarát ju skúšal a pri nízkej dávke je to vraj podobné kokaínu, ale omnoho silneší stav  sebavedomia inak povedané človek sa cíti ako big boss.

A ďalšie psychedelikum je ketamín ten patrí do rovnakej kategórie látok ako PCP (disociačné drogy) aj keď ten je naopak relatívne veľmi bezpečný (ale pozor nie neškodný) ale nakoľko je nelegálny tak ho odporúčať nebudem nikomu. Neni to spoločenská droga. To je skôr vec na duchovné zážitky, môže vyvolať psychické stavy podobné klinickej smrti, alebo niektorí užívatelia rozprávali že cestovali po vesmíre a spoznávali iné svety (halucinácie). Po ketamine zažívaš skutočné halucinácie ktoré sa podobajú snu (pri vysokej dávke). Nízke dávky sa zvyknú užívať aj ako rekračná droga a kombinovať s extázou. Počul som o jednom riziku pri chronickom užívaní môže zničiť močový mechúr a ľadviny. Ale toto hrozí len v situácii keby to niekto užíval denne. A ketamín sa zvykne bežne brať mesačných a dlhších intervaloch (raz za pol roka) neni to látka ktorú by mal človek nutkanie užívať často.

Ale ľudia su rôzni a človek sa dokáže namotať na hocičo a videl som dokument o exotovi čo to naozaj bral furt niekoľko krát denne a potom sa mu to vypomstilo presne zničením močového mechúra.

 Blog
Komentuj
 fotka
tomas55555  6. 11. 2019 07:21
Všetky drogy sú nebezpečné. Aj najmenšia dávka môže človeku zmeniť vedomie a zničiť psychiku.
Napíš svoj komentár