Globálne otepľovanie, to je názov súboru udalostí, ktorý pohol svetom. Za 50 rokov sa Zem radikálnejšie zmenenila, ako za všetky predošlé generácie ľudstva. Prečítajte si, prosím, pozorne nasledovný text, ktorý Vám bude hovoriť o tých najdesivejších faktoch, s ktorými sa kedy ľudstvo stretlo.


Globálne otepľovanie znamená proces zdvihnutia priemernej teploty Zeme. Je to proces, ktorý nám zabezpečil skleníkový efekt.

Slnečné žiarenie dopadá na Zem. Časť z neho odrazí už horná vrstva atmosféry. Časť preniká na zemský povrch, dokiaľ sas odrazí späť do atmosféry a uniká v podobe infračerveného žiarenia do vesmíru. Zem absorbuje isté množstvo tepla a isté teplo zachytí aj atmosféra. Avšak nárast emisií vytvoril silnú vrstvu, ktorá slnečné ľúče odrazené od zemského povrchu odrazí späť a Zem absorbuje viac tepla. Tým dochádza k otepľeniu zemského povrchu. Ten sa otepľuje rýchlešie aj vďaka prirodzeným procesom, ktoré sa v prírode opakujú každých 12 000 rokov. Znamená to, že podomorské sopky zvyšujú svoju aktivitu a tým vypúšťajú viac emisií spôsobujúcich skleníkový efekt. Toto veľké "prebúdzanie" sopiek sas však už v prírode opakovalo viackrát a predsa sa nevytvoril taký skleníkový efekt, aký poznáme dnes. Prečo?

Ľudskou činnosťou sa do ovzdušia dostali procesmi, ktoré sa v prírode dovtedy nikdy neobjavili, viac emisií tvoriacich skleníkový efekt. Sú to tzv. skleníkové plyny. Ide hlavne o vodnú paru, oxid siričitý, oxid dusnatý a dusičitý, oxid uhličitý, metán a iné plyny.

Vodná para zapríčiňuje až 60% otepľovania Zeme. Tu už zdanlivo končí ľudská činnosť. Lenže dochádza k zaujímavému zisteniu. Okolo rokov 2400 má dôjsť ku globálnemu ochladeniu. Niektorí vedci tvrdia, že k malej dobe ľadovej dôjde už ku koncu tohto storočia. Avšak ku globálnemu otepľovaniu podľa simulačných modelov nedochádza. Má to byť "náhle ochladenie". V minulosti dochádzalo k dobám ľadovým podobne, ako tomu má byť v súčasnosti. Pred 12 000 rokmi dochádzalo tisícky rokov dozadu ku otepľovaniu. Ľadovce sa postupne topili, zemský povrch sa zohrieval. Priemerná teplota za tisícky rokov vstúpla najviac o 5°C. Následkom toho došlo po 12 000 rokoch k náhlemu ochladeniu atmosféry, začali ľadovce zamŕzať, zemský povrch sa ochladil. Mnoho druhov vyhynulo, iné sa vyvinuli.

Postupom času a vplyvom okolností, ktoré sme si spomenuli pri vysvetľovaní skleníkového efektu, došlo opäť k postupnému otepleniu až sa vytvorila stabilná atmosféra na 10 00 rokov, čo viedlo k vzniku poľnohospodárstva. Táto stabilná teplota trvá až dodnes.

A opäť máme dobu, kedy má prísť ku globálnemu ochladeniu. No nastáva opak. Vysvetľuje to nasledovný simulačný model, ktorý vypracovala NASA:

Screenshot


Z modelu vyplýva, že v súčasnosti žijeme vo veľmi "zohriatom" svete. Za približne sto rokov sa celosvetová priemerná teplota zvýšila o 1,7°C. V porovnaní pred 12 000 rokmi došlo k otepleniu o 5°C za tisíce rokov a malo to za sebou obrovské stopy na ekosystémoch. Kam siahajú naše predstavy, keď do úvahy vezme našu súčasnú situáciu?

Nasledujúcich desať rokov sa má priemerná globálna teplota zvýšiť na 2°C. Je to teplota, na ktorú sa ešte dokážu ekosystémy a človek adaptovať.

V prírode ale nezvyšovali teplotu skleníkové plyny, ale tzv. kosmické svetlo. Napr. vybuchla supernova, Zem priajal kosmické svetlo, zvýšila sa oblačnosť, atmosféra odrazla viac žiarenia. Alebo naopak Slnko zvýšilo svoju aktivitu, oblačnosť tým poklesla a teplota sa zvýšila. Takéto globálne otepľovanie a ochladzovanie dochádzalo aj na Marse a Venuši, napríklad. Vysvetľuje to, prečo napr. v stredoveku bola obdobia teplejšie ako dnes a prečo si naši starí rodičia pamätajú mnohonásobne tuhšie zimy za ich mladosti, či tisícročné záplavy v ich kraji.

Ale ani na Marse ani na Venuši sme doteraz nespozorvali, že by tam nejaký tvor ťažil suroviny, spaľoval uhlie, ropy, plyn, vyrábal energiu z jadrovej reakcie... Zvyšovaním teploty sa zvyšovala aj úroveň emisií oxidu uhličitého, ktorý je HLAVNÝ skleníkový plyn. Následné vyrovnanie (stretnutie) týchto hladín trvalo až sto rokov.

Hrozba ktorá sa predstavuje v podobe konca sveta, má meno permafrost alebo večne zamrznutá pôda. Pod týmto povrchom sa nachádza 15 000 000 000 km3 metánu. Ďalší skleníkový plyn, 25-krát silnejší ako oxid uhličitý, hlavný skleníkový plyn. Ak sa permafrost rozpustí, 11 miliárd rokov stará atmosféra bude vypustená nad zemský povrch, atmosféra, v ktorej pred 4 miliardami rokov nemohol existovať život. Ťažke si predstaviť následky.

Ročne vypúšťame 3,7 ton oxidu uhličitého do atmosféry. Je to také množstvo, aké sa v prírode hromadilo 6 000 rokov. Prirodzený cyklus sa obrátil o 180°. Zvyšovanie emisií skleníkových plynov zvyšuje teplotu Zeme. Prirodzene sa ohrieva zemský povrch, neprirodzene budujeme skleník, v ktorom sa pomali varíme. Je to jav, kt. biológovia nazývajú syndróm varenej žaby. KeĎ do studenej vody položíte žabu a vodu začnete pomaly zohrievať na teplotu varu, žaba sa uvarí s vodou. Sami si pridávame na plyne, ktorý zohrieva našu vodu. Neuchráni nás ani naša relatívne dobrá kvalita života.



13 miliónov ha lesa zmizne ročne ľudskou činnosťou

20% populácie skonzumuje 80% zdrojov zeme

3/4 rybích zdrojov bolo vyčerpaných, zničených, znečistených, alebo inak ochrozených vyčerpaním

95% z globálneho zisku hrubého domáceho produktu sa spotrebuje na vojenský rozvoj

Do roku 2025 budú 2/3 sveta trpieť nedostatkom vody. V nedotknutých oblastiach jej stále bude prebytok

70% svetovej pitnej vody sa minie na poľnohospodárstvo a priemysel

85% obilnín vypestovaných na poliach sa spotrebuje na kŕmenie dobytka a na biopalivá

1/3 zemskej pevniny sa spotrebuje na chov hovädzieho

16 metrov hrúbky antarktického ľadu zmizlo priemerne v roku 2008

Ak sa grónksy ľadovec rozpustí, hladina oceánoc sa zdvihne o 7 metrov

Celý severný pól sa rozpustí v priebehu najbližších 10 rokov




Je len na nás, aby sme napísali, čo sa bude diať ďalej


_______________________________________________________________________

Zdroje:
www.greenpeace.sk
www.greenpeace.org
www.goodplanet.org
www.actioncarbone.org
www.priateliazeme.sk/spz
www.ekoskola.sk

Dokumentárne filmy:
Domov/Home (režisér Yann-Arthus Bertand)
Earthlings (rozprávač Joaquin Phoenix)
Global warming and global governance? (neznámy režisér)
Al Gore video (Al Gore, víťaz Nobelovej ceny za mier)

Televézia: Slovenská televízia STV

Novinové publikácie v:
denník Sme
denník Pravda
denník Nový čas

Vládne inštitúcie:
Ministerstvo životného prostredia SR
IPCC
FCCC
UNCED

© Skala 2010 (2009)
Peter Zorvan

Kontakt: zorvan.peter@gmail.com

 Blog
Komentuj
 fotka
matthew322  26. 12. 2009 02:42
Dnes už s výsledkom globálneho otepľovania nespraví nikto nič. Všetká tá snaha vrchol procesu neodvráti. Pokiaľ by sme v tomto momente prestali produkovať všetky zodpovedné emisie, získame len trochu času navyše. No nič viac... Okrem iného priebeh udalostí naberá na rýchlosti niekoľkonásobne rýchlejšie, než sa predpokladalo v minulých rokoch. Dnešný rok bol napr. desať násobne intenzívnejší, než sa odhadovalo v ten minulý. Otázka znie, čo bude o rok... ?! A o dva... !? Každopádne, zmeny nastanú. Len niekde zaujmú stanovisko k životu v protiklade, inde mu budú zas nevídane vzhľadom na lokalitu priať....
 fotka
coronaradiata  26. 12. 2009 12:00
Toto nie je jediný názor na "globálne oteplovanie". Toto sú informácie verejne dostupné a podávané nám prostredníctvom médii.Lenže sú tu aj presne opačné informácie a úplne odlišné štatistiky. Skús si napríklad prečítať niečo o veci zvanej "climagate". Mňa už vyslovene serie, čo sa všetko o tom píše, ako sa strašia ľudia a podobné chujoviny. Nakoniec len citát Václava Klausa: „Globální oteplování není věda, ale nové náboženství“
 fotka
xiao  26. 12. 2009 18:35
@coronaradiata Toto nie je názor, ale súhrn faktov. A pán prezident Vácval Klaus, tak ten jediný má o globálnom otepľovaní názor. Pretože je nezvratný fakt, že klimatické zmeny sú tu a čelíme veľkému globálnemu otepleniu. Jediný rozdiel je v tom, že časť vedcov si myslí, že globálne oteplenie je zapríčenené zmenou rotácie zeme, resp. spomalením rotácie, ku ktorému dochádza. Väčšina vedcov je ale presvedčená, že za globálne otepľovanie v takýchto merítkach môže človek.



Pán Klaus má pravdu, že globálne otepľovanie nie je veda, ale pán Klaus nemá logiku, pretože ani s náboženstvom nič z tohto nesúvisí. Na jedného občana vychádza 12 kg CO2 na rok. Napr. USA má 18, my len 8,5. A takisto Amerika ako aj Česko a iné industriálne krajiny, zodpovedné za globálne otepľovanie, často robia najmenej a akoby spravidla sa ich lídri snažia oklamať svojich občanov bludmi, ktoré si vymysleli. Český prezident nie je vedec a jeho názory mu vytýka celá spoločnosť.



@matthew322 Je príliš neskoro byť pesimistom. A je rovnako jednoduché byť pesimistom. Tu už nejdú o desaťročia, ako to predpovedali vedci v polovici minulého storočia, ale o roky a mesiace. Lenže zníženie emisií o 80% - 100% do roku 2050 by stačilo na vyrovnanie priemernej globálnej teploty. Okamžité zastavenie odlesňovania a spaľovania uhlia by viedlo k automatickému zkvalitneniu ovzdušia o 100% - 1000%. A napr. recyklácia odpadu je v súčastnosti viac ako nevyhnutná. Prírodné zdroje sa míňajú obrovským tempom a o pár rokov budú zatvorené skoro všetky priemyselné spoločnosti, ktoré budú vyhlasovať krach. K odpadu by sme mali preto správať ako k "druhotnej surovine" už len pre naše potreby.



Ešte je šanca čo zastaviť, lebo priemerná svetová teplota sa zatiaľ drží pod 2°C, ale o desať rokov ju dosiahne a ak sa bude naďalej zvyšovať, ani ľudia ani ekosystému taký nárast nevydržia.
 fotka
lordjogi  26. 12. 2009 19:55
@xiao Toto je vlak ktory sa uz bohuzial zastavit neda. Teoreticky ano, ale prakticky je to nemozne pretoze enviromentalna politika stoji peniaze, a tie nikto neda. Nedavno som cital ze je vysoko pravdepodobne ze v roku 2019 bude pod vodou cele Holandsko. Ekosystem oceanov je nanavratne poruseny. Ako priklad mozem uviest sialeny vylov zralokov, cim strati morsky svet svojho prirodzeneho predatora. Na svete existuje len jedno jedine miesto kde zostal vodny svet relativne neporuseny. Galapagy, kde Darwin sformuloval evolucnu teoriu, no aj to je uz vazne ohrozene, a dlho tymto ostrovom tento statut zrejme neostane. Severny pol je uz aj teraz rozpustenou minulostou. Ja som len zvedavy ako daleko to az nakoniec zajde. Dozijeme sa toho aby sme to uvideli na vlastne oci.
 fotka
coronaradiata  26. 12. 2009 21:00
@xiao Podla mňa to nie je také jasné. Stúpanie teplôt sa udáva všade, dokonca aj tam kde nie je. Čelíme hlavne korupci a podvodom a je možné, že globálne oteplovanie je to isté. Napr. britské výskumné centrá rusom zvyšovali hodnoty o 0,64°C a veľa iných faktov bolo prezentovaných a vytvorených, a to aj napriek tomu, že merania boli uskutočnené len na istých častiach krajín. Rusom vynechali 40%. Dokonca zadržiavali tok informácii. Toto všetko sa týka najpoprednejších vedcov. Politici to celé premenili na trh s peniazmi. Tvrdia, že majú obavy a chcú znižovať emisie. Poprosia o peniaze a dostanú ich koľko chcú. Pokiaľ budú znečisťovať, dovtedy budú peniaze, čo len znižuje hodnovernosť toho, čo tvrdia o oteplovaní. Nejdem sem písať hodnoty lebo aj tak by sa sem nezmestili. Peniaze dostanú tí, ktorí sa priklonia ku globálelnemu oteplovaniu. A sem patria aj vedecké ústavy. Korupcia je všade, aj vo vede. Je to skvelý biznis. Veria v to aby mali peniaze. Tak ako kňaz verí v Boha. Už vidíš tú súvislosť s náboženstvom? Myslím, že Klaus to myslel takto. Zmeny klímy sa diali a diať sa aj budú. To, čo sa deje teraz nám môže pripadať radikálne, ale takéto zmeny sa diali aj dávno pred tým ako niekto vytvoril pojem globálneho oteplovania.
 fotka
coronaradiata  26. 12. 2009 21:18
Ale musím ešte podotknúť, nemal by som čisté svedomie, že v obidvoch názoroch niektoré veci sedia a niektoré nie. Len som chcel ukázať aj inú možnosť, ktorá mi ako ľudí poznám, dáva tak isto zmysel.
 fotka
xiao  26. 12. 2009 21:29
@coronaradiata Nevravím, že nemáš pravdu. To, čo teraz vravíš, je domyslený fakt, ale je pravdivý. Téma o globálnom otepľovaní sa za posledné roky výrazne spolitizovala. Lenže musíme podotknúť, že vedci prišli s touto teóriou skôr, než mali možnosť byť skorumpovaní. A dokonca boli za to aj "prenasledovaní". Keď prvýkrát vedci publikovali svoje modely a teórie, priemyselný magnáti a politici neurobili nič pre zmenu, ale práve naopak. Až kým sa niektorí z týchto vedcov nedostal na politickú scénu a tam už začali iné manévre. Nehovorím o Al Goreovi, on nie je vedec.



Samozrejme, že meranie klímy je náročné napriek našej technologickej vyspelosti. Nedá sa to urobiť stopersentne presne. Rovnako človek nemôže za súčasnú klímu sám. No ak človek nespôsobil globálne otepľovanie, tak minimálne zrýchlil a to dosť v značnej miere. Takéto podmienky v prírode neboli za existenciu človeka nikdy zaznamenané. Žijeme v takých podmienkach, v akých ľudstvo ešte nežilo. To je nezvratný fakt. Vedci neveria v peniaze, ale v to, čo robia. Nerobia vedu pre peniaze, ale za peniaze. Tak ako kňaz verí v Boha. Korupcia je, ale tá prišla až do tejto časti vedy až dlho potom, čo boli klimatické zmeny vyhlásené za antropogénny problém.
Napíš svoj komentár