Nedá sa tu žiť! Život v tejto skorumpovanej republike je odporný! Všade sa len kradne, predavačky v obchodoch rozmýšľajú, ako len obrať zákazníkov a šéfov o každý cent. Dopravná situácie je tiež ako v Sahare! Diaľnice s dierami, hrboľaté cesty, neprejazdné úseky, nebezpečné priecestia, križovatky... Minimálna mzda stojí za nič! Pri takýchto poplatkoch nikto nemôže prežiť! Všade kopec bezdomovcov, sociálne slabších. Nemocnice nemajú žiadnu úroveň! Ľudia zomierajú na bežnú chrípku! Sestričky a doktorky sú neschopné a neochotné. Vysoké školy a univerzitty sú tie najmizernejšie na svete! Nikde sa nedá učiť, korupcia ešte aj na univerzite... Ekonomika Slovenska je totálne na úpadku! Div, že tu ešte existujeme. Politika anarchie a korupcie! Každý si robí, čo chce. Vláda myslí len na to, ako zarobiť...

Toto možno mnohí z vás počujú dennodenne okolo seba, všade. Iní si zas toto isté môžu myslieť. Poďme sa teda pozrieť na fakty a okolnosti, ktoré podnecujú, alebo naopak vyracajú túto situáciu. Na začiatok sa pozrime na ekonomiku a umenie.


EKONÓMIA SLOVENSKA

Pozrime sa na túto problematku z úzkeho hľadiska, a to priamo z Európskej únie.
Slovenská ekonomika si v tomto štvrťroku získala druhý najväčší rast, keď sa kvartálne zvýšila o 1,6%. Litva ju prekonala s 6,1%. Rast HDP Slovenska sa však znížil o 4,9%, u Litvy to bolo zníženie až o 15,3%.

Z toho vyplýva sila ekonomiky: v rámci celej EÚ je slovenská ekonomika tým pádom najsilnejšia. Vďačíme za to aj minuloročnému rastu HDP, ktorý sa zvýšil o 14%.

USA si zvýšili v tomto štvrťroku ekonomiku o 0,7%. HDP narástlo o 1,2%. Globálna ekonomika sa pomaly zotavuje, slovenský HDP čaká ešte prudký rast. Malé Slovensko tak bude pravdepodobne presadené s veľkou ekonomikou

Takže tvrdenia o slabej slovenskej ekonomike sú teraz vyvrátené. Pozrime sa teda na ďalšiu tému.


UMENIE

V tejto téme môžme povedať len pár slov. Na Slovensku je najžiadanejšia slovenská literatúra. Najpradávanejšie knihy sú detektívky od Dominika Dána. Nie je to ani Twilight sága, ani Harry Potter. Slováci vyslovene žiadajú slovenské knihy. Prvá polovica najpredávanejších kníh je práve od slovenských autorov. Diela našich spisovateľov zažívajú medzinárodný úspech a celoeurópske uznanie.
Architektúra Slovenska zažíva svoj opätovný návrat do sveta. Stávame sa pomaly známymi v celej Európe.

Najvýznamnejšie sa celosvetovo prejavil slovenský folklór pod súborom Lúčnica, ktorý po celom svete prezentuje Slovensko ako exotickú krajiu s bohatou kultúrou. Žiadny iný súbor, program, združenie ani iná aktivita neprezentuje Slovensko v takom rámci, ako náš folklór.*

Avšak je tu aj veľké negatívum. Slovensko ako krajina je pomerne negatívne prezentovaná a mnohí ju chápu ako chudobnú krajinu z východu. Ale "mýlia sa!", ako povedal náš jeden francúzsky hosť so svojou manželkou, s ktorým som robil rozhovor. Bol architekt na dôchodku, precestoval so svojou ženou 70 krajín v Európe, Amerike, Afrike, Ázií a Austrálii. Slovensko bola ich symbolicky 70. navštívená krajina.

Precestovali celé Slovensko a vkročili do 40 kostolov Slovenska. Gerard Schillinger povedal: "Na Slovensku je možné obdivovať všetko, čo je na svete úžasné." Skutočne obdivujú Slovensko ako krajinu, ale predsa museli spomenúť nejaké negatíva. Jedným z nich bolo, že sa im najmenej páčila Bratislava kvôli ruchu, ovzdušiu a chýbajúcej prírode. Naopak slovenské dediny boli pre nich kaštieľmi.

Taktiež sa nevyhol otázke diaľníc. Gerard vysvetlil, že máme diaľnice na vysokej úrovni a že sa po nich jazdí naozaj dobre.

K ďalším témam sa ešte priblížim v budúcom vidaní môjho blogu. Budem sa venovať politike, školstvu a zdravotníctvu.
___________________________
Použité webstránky: www.cas.sk a www.webnoviny.sk
*editované z iniciatívy podnetenej používateľom jaro1991

 Blog
Komentuj
 fotka
tomas  11. 12. 2009 21:03
zaujímavý článok... niektoré veci sú zaujímavé.



dobrý pohľad na to, ako máme skvelú ekonomiku, čiže vlastne štát je bohatý a na všetko by malo byť dosť peňazí?
 fotka
flavus  11. 12. 2009 21:26
Ale ak si viac ako polovica stále bude myslieť, že tento štát stojí za starú fusakľu zo smetiska, je to márne.
 fotka
xiao  11. 12. 2009 22:32
Peňazí je vždy dosť. Všetko závisí od toho, akú hodnotu dokážeš urobiť z tej istej sumy za aký čas a tiež to závisí od toho, ako tú hodnotu využiješ. V bežnom kapitalizme to funguje zhruba takto: nejaký ambiciózny mladík vyštuduje, povedzme, právo a bude obhajovať ľudí. Zarobí veľa peňazí, bude úspešný a obľúbený medzi ľudom. Potom pôjde kandidovať za poslanca, predsedu, prezidenta... ľudia ho zvolia (asi takto robil Štúr). Potom zo svojich vysokých ziskov financujú svoje ambiciózne kroky k dosiahnutiu cieľa, ktorý sa môže stať spásov ľudu alebo jeho prekliatím.



Avšak naši zástupcovia sú často pred zvolením do funkcie bezvýznamní obyčajní ľudia s cieľom zabezpečiť svojej rodine a sebe vankúš na stoličke. Dosiahnu to tým, že sa dostanú do nejakej vplyvnej funkcie a začnu na sebe zarábať.



Nie je to tak vždy, alebo všade, no je to veľmi časté a táva sa to plošným javom.
 fotka
cortes  11. 12. 2009 22:37
zo mzdami je to asi tak že slovaci si nevážia svoju prácu preto su také platy.

A teraz aj ked príde veľká firma z korei alebo skade tak namiesto Slovákov si zoženie stade a má ich za polovicu.

Problém je všade
 fotka
xiao  11. 12. 2009 22:55
Problémy boli, sú a budú. To, že platy sú mizerné, lebo Slováci si nevážia svoju prácu, si veľmi pekne a pravdivo povedal. Rovnako súhlasím aj so spôsobom zamestnávania na Slovensku a dodávam, že spôsobom podnikania je tiež veľmi podivuhodný.



Toto je bizarný cyklus, na ktorom zarobia všetci, ale najmenej Slováci. Zaslúžime si viac, našou chybou je práve to, že si za svojimi názormi nestojíme a ľahko sa necháme obabrať. Nevážime si ani len vlastný ivto. Vždy nám ide len o naše pohodlie - televízia, gauč, rádio, satelit, mikrovlnka... Snažíme sa žiť konzumne ako Západ, ale zabúdame na to, čo sme.



Ja si pevne stojím za tým, že som Slovák a zaslúžim si viac!
 fotka
jaro1991  11. 12. 2009 22:58
najprv pochvala za clanok.



Jedine, co sa mi moc nezda je ten pribeh o architektovi v dochodku... ale tak povecme, ze sa mu Slovensko pacilo...



A co sa ekonomiky tyka je pravda, ze Slovenska ekonomika rastie velmi rychlo v porovnani s ostatnymi statmi EU ... ALE!

@tomas : Ide o to, ze ked si zoberies symbolicky neakych 500 Eur (akoze ekonomia Slovenska) a pridas 1,6 percenta je to este stale straaaasne daleko od 2000 Eur (napr. ekonomia Nemecka) aj ked od tych 2000 Eur odoberies 0,7 Percenta. Proste aj ked Slovensko dobieha okolite krajiny, velmi dlho bude este o dost chudobnejsie...



A k umeniu: Pokial viem, tak najziadanejsie, a najznamejsie Slovenske umenie je prave nas folklor, ktori velmi dobre zaraba aj v zahranici... (nesleujem to, ale ked bola Lucnica pred asi 10! rokmi v Rakusku, tak jeden listok stal okolo 500 Schillingov - co mas okolo 45 Eur! A div sa svetu, kulturny dom v Eisenstadte (700 Miest) - vypredane!

A mam priatelov, ktori chodia do folklorneho suboru v Senkviciach (mladost), a cestuju po celom svete... a oni su neni vynimka, a nemaju ani z daleka take meno ako napr. spomenuta lucnica.



@cortes na Slovensku to je este stale tak, ze casto podnikatelia platia zamestnancom min. mzdu, a na cierno im este daju neake peniaze (lebo takto ich to vide lacnejsie - musia platit menej dani). A v podstate takymto systemom si sami oberame stat o peniaze - a nie o malo!! Cize sa sami v podstate oberame o peniaze...
 fotka
xiao  11. 12. 2009 23:07
K platom som sa chcel venovať v budúcich blogoch, ale v krátkosti spomeniem aspoň malú časť z rozhovoru so Gerardom.



Pýtal som sa ho, ako vníma platy na Slovensku a ako vo Francúzsku. Povedal: "Žiiaci z hotelovej akadémie vedeli dobre po francúzsky, tak si išli zarábať do Francúzska. Zarobili si od 100 do 200 €." skonštatovali sme, že je to naozaj veľa.



"Tí, čo nevedeli dobre po francúzky si zarobili málo lebo najčastejšie iba umývali riad" pokračoval.



"Platy u nás (vo Francúzsku) sú omnoho väčšie, ale my to rýchlo minieme, aby sme mohli prežiť." Dokončil.



Na koniec sme sa zhodli v tom, že na Slovensku sú nízke platy a v porovnaní s bohatším a vyspelejším Francúzskom aj veľmi nízke ceny. Vo Francúzsku je to presne naopak - vysoké ceny a vysoké platy. Ale situácia je vo Francúzsku horšia, pretože na prežitie, musia veľa miúť.



Schillingerovci precestovali svet, ale v Eiffelovej veži nikdy neboli, lebo "je to príliš drahé", vyslovila Marie-Terese - manželka Gerarda.
 fotka
torpedo08  12. 12. 2009 02:02
vsetko je to pravda ale je to tak asi vsade
 fotka
jaro1991  12. 12. 2009 15:12
@xiao , ti ziaci z hotelovej skoli mozno mali prax, a dostavali 100, 200 eur... (mesacne? ) ked si tam normalne zamestnany, tak dostanes podla toho kde robis minimalne 700, 800 eur, aj ked len riad umyvas... - pokial si zamestnany, a nerobis na cierno. Ak robis na cierno, tak mozno dostanes aj o stovku na viac, ale nemas ziadnu poistku, no proste nic... a sezonne ta nezamestnaju len tak aby si riad umyval... to je ta chyba v politike...
10 
 fotka
naconazov85  12. 12. 2009 20:59
Ak si mysliš,že na západe je to lepšie,tak to skús tam,ale len nadavať vie každý.
11 
 fotka
xiao  12. 12. 2009 22:35
@jaro1991 Pomýlil som sa, ide o desaťnásobne vyššiu sumu, ako teda od 1000 do 2000 €. Tlačierenska chyba, ospravedlňujem sa.



@naconazov85 Asi si nečítal celý môj blog, alebo si ho nesprávne pochopil. Ja tu vôbec neoslavujem západa. Práve naopak. Snažím sa vysvetliť a porovnávať situáciu medzi "vyspelým" západom v porovnaní s "chudobným" Slovenskom. Tak si totiž mnohí predstavujú postavenie Slovenska, ja snažím o vyvrátenie týchto názorov pomocou fakto a snažím sa nevtláčať do toho subjektívne postavenie kohokoľvek a o čomkoľvek.
12 
 fotka
xiao  12. 12. 2009 22:37
A vôbec nenadávam ja, ale citujem a to hneď na začiatku názory mnohých ľudí, ktorí si myslia, že ich tvrdenia sú stopercetne potvrdené fakty. Tu vyvraciam všetky tieto tvrdenia.
13 
 fotka
harleystorm  18. 12. 2009 14:28
S tym sa nic neurobi pokym ludia budu na Slovensku taky aky su. Proste nic ich netankuje, ked sa takto rozculujem alebo nieco kritizujem ako ty, tak dostanem odpoved stylom "A ty si si este nezvykol?!" No nie nezvykol a ani si nezvyknem. Zil som na zapade a striedavo aj zijem,ale toto je jeden zly sen co sa tu deje. Bud sa postavime proti tomu a nieco spolocne spravime,alebo len tisko to budeme tolerovat a trpiet! Lebo to je to co sa mi dnes snazi par ludi vysvetlit, kasli na to, nic nezmozes, nema to vyznam, nic nezmenis a podobne sracky. Jasne sam nic nezmozem a od toho sme tu, aby sme nieco zmohli ci zmenili - SPOLOCNE!
14 
 fotka
bluepanter  18. 12. 2009 20:05
50% Slovenska na hranici chudoby. Strašné extrémy sú v tejto krajine..na jednej strane extrémne bohatí ľudia, na druhej extrémne chudobní. Chýba stredná vrstva...a ako povedal jeden ekonóm (,ktorého meno si nepamätám, prepáčte), ak je v štáte málo strednej vrstvy a veľký rozdiel medzi bohatými a chudobnými, nie je to dobré pre štát a vládne nespokojnosť.

Ekonomika rastie, ale paradoxne sa na Slovensku nežije lepšie.

A tá ekonomická a analytická matematika vie pekne oklamať...vraj priemerný plat tých 700€. To je tak, že jeden má 1500€ a 2 po 300€. Strašne klamlivé.
15 
 fotka
xiao  22. 12. 2009 22:38
Ako zvyknem citovať: "Jednota ľudí dokáže zlomiť každý systém". Naše vlády a je to aj vo všeobecnosti historicky opakované, manipulujú s občanmi tejto krajiny. Viac, než na blaho a spokojnosť občanov sa uprene pozerajú na najbližšie voľby a robia VŠETKO, naozaj všetko preto, aby zvíťazili najbližšie voľby. Zvýšenie minimálnej mzdy, nové pracovné miesta a niečo podobné, je len akýsi sprievodný akt. Vlády utrácajú našimi nielen peniazmi, ale čo je najsmutnejšie, aj našimi ŽIVOTMI. Slováci si nevážia svoje vlastné živote. Žijeme príliš konzumným životom, aby sme si uvedomili, za čím stojíme. Niektorí sa rozhodnú, že "utečú" do iných krajín, hlavne na západ, kde si myslia, že to bude pre nich lepšie. Ale sú to ľudia, ktorí pri ďalšom probléme budú zase len "utekať". Už keď niekde žijem, STOJÍM SI ZA SVOJÍM!



Rozvojové krajiny "Tretieho sveta" si často žijú v biede preto, lebo im vládnu diktátori, ktorí sa dostali k moci na úkor ľudu, vládnu si a ťažia z toho, čo nakradnú obyvateľom a predajú do Európy. A práve naše Slovensko sa stáva takouto krajinou. Nikdy sme si my, Slováci nežili lepšie, ako dnes. Ale vlády, ktoré si zvolí 15% - 50% občanou, nás pomaly viac a viac obmedzujú. Čím viac vody pretečie, tým menšiu slobodu máme a vláda postupne získa kontrolu nad všetkým.



Kde sú naše životy?
16 
 fotka
swen  27. 1. 2010 00:27
co je zle na konzumnom zivote??



teraz k samotnemu blogu:

slovenska ekonomika, je priamo zavysla na zapadnich krajinach. je zavysla na exporte. len vdaka tomu, ze ludia na zapade kupuju slovenske vyrobky, ekonomika rastie. hlavne od nemecka je zavysla ekonomika. takze za ten rast, mozes dakovat "zapadu".

ku kulture:

vydis, presne si uveril tomu, co ja volam "slusnost k hostitelovy"

kazdy,asi kto pride zo zapadu na slovensko, ti bude chvalit a "ospevovat" krajinu. ale v skutocnosti sa len pretvaruje. ludia ktory odisly byvat prec zo slovenska, a pridu tu na navstevu, skor povedia opak. ostatne,len do ameriki odide rocne zit vyse 1000 ludiii zo slovenska. zamysly sa, preco asi??





k teme slovensko:

slovensko by sa malo snazit napredovat ako moderna krajina 21. storocia. ziskavat skusenosti a poznatky zo zapadu, a aplikovat ich na slovensku, a v prospech slovenska. a to vo vsetkich oblastiach. prave v tom ma slovensko vyhodu, ze moze sa vyvarovat chyb,ktore sa vyskytly v zapadnich krajinach. importovat moderne technologie, a vyuzivat a aplikovat ich na slovensku.

v tomto, su nase pohlady a nazory,ako sa ma uberat slovensko lisia.
17 
 fotka
swen  6. 4. 2010 03:42
odpisujem takto





cau, konecne si spet.



k tej teme-blogu.



no vies...americke firmi davaju tu ludom pracu. a tak isto...nase dejini su spete z usa.
18 
 fotka
swen  7. 4. 2010 02:05
tu odpisuj, lebo diskutujeme k blogu-teme





ano,ale aj tak



a co prosimta? slovensko nema a nikdy nemalo takmer ziaden vlastny priemisel. vetsinu tu postavili inii. ......tak isto co chces z uhlim robit? tolko uhlia tu zas az tolko nieje, a je to aj najneekologickejie. takze nic z toho
19 
 fotka
swen  7. 4. 2010 02:21
tu nejde o zavislost, ale o integraciu do vyspelej europi. a tu mozme dosiahnut jedine napredovanim a modernizaciou.
20 
 fotka
swen  7. 4. 2010 02:47
a slovensko bi sa malo orientovat hlavne na europu a EU.
21 
 fotka
swen  7. 4. 2010 02:48
a odpisuj tuna pod svoj blog
22 
 fotka
xiao  8. 4. 2010 11:08
Ja som nevravel, že máme využívať uhlie. Ja som hovoril o o tom, ako to je u našich susedov. A keď tu vždy iní budovali priemysel, neznamená to, že si ho teraz nemôžeme budovať sami. Máme obovský potenicál hlavne vo využívaní vody a väčšina prameňou je pri racionálnom využívaní buď obnoviteľný zdroj, alebo takmer nevyčerpateľný.



Žiaľ, podpísali sme zmluvy s EÚ také, aké sme podpísali. Preto keď chceme začať prosperovať z vlastného trhu, tak prebytky musíme likvidovať, lebo ich zo zmluvy nikto nechce. To je podľa mňa hlavný dôvod, prečo je teraz Nemecko najsilnejšou ekonomikou Európy, Británia, Francúzsko a Benelux vedú EÚ.
29 
 fotka
swen  9. 4. 2010 01:58
@xiao lenze ani v cechach nevyuzivaju uhlie v takom velkom objeme,ako si to naznacoval. aky priemisel tu mame? teda bez pomoci z vonka....aky? a co z vodou? hradze a elektrarne?



nemecko je aj najvetsiou v EU.
30 
 fotka
xiao  9. 4. 2010 12:56
Jáááj!



Veď aspoň trochu sa snaž rozmýšľať o tom čo píšem

Ešte raz si to prečítaj...
31 
 fotka
swen  10. 4. 2010 01:47
@xiao no ja rozmyslam, ale ziaden "domaci" priemisel tu nepoznam a z vodou...elektrarne? myslis aky vykon a perspektivu bude mat, ked postavis kazdy 1km jednu vodnu? veterne elektrarne ludia nechcu, nechcu ani tepelne. jedine ostava atomova elektraren





z tymi krajinamy EU nemas pravdu, lebo to su zakladajuce staty EU, vsetky ostatne sa len pridaly neskor. takze z toho plynu iste....veci.
32 
 fotka
xiao  10. 4. 2010 02:11
Jáááj... no asi je už neskoro



Teraz tu nie je žiadny náš vlastný priemysel. Ja som vravel, že by mohol byť.



Voda sa dá piť, má liečebné účinky a s elektrárňami na vodný pohon sme už na konci.



Veterné elekrárňe sú jedny z najlepších a ľudia ich chcú, len sa šíria trápne mýty od podnikateoľv na fosílnych palivách.



Inak, atómky sú strašne debiliny Ale je tu ešte Slnko a zemské teplo, na ktoré máme tiež dosť veľký potenciál. No najhlavnešjie je, aby sme znížili spotrebu energie, lebo tá je veľmi vysoká u nás. Ak by sa nám podarilo znížiť spotrebu energie o 40%, tak môžme odstaviť rovno jednu jadrovú elektráreň. Pridáme obnoviteľné zdroje energie a sme čistí. Dá sa to a pracujú na tom experti z celého sveta. Slovensko je v tomto veľmi dobre preskúmané a navyše sa tým otvárajú brány priemyslu. Ale kým máme Mochovce, tak brány budú asi stále zatvorené
33 
 fotka
swen  11. 4. 2010 03:41
@xiao co???



no ale skade? ved vsetko co tu bolo a je, tu niekto z vonku priniesol. dokonca aj banictvo .



a co ze budeme pit vodu?



no..skor nechcu, ved aj na ta3 bolo daco otom.



a co zo slnkom? kde postavys slnecne kolektori? tu nieje pust,ani velke roviny kde svieti vetsinu roka slnko lenze aj to znizenie spotreby nieco bude stat, a rozhodne nie malo. a kto to zaplati? nieje to take jednoduche a lahke ako si myslis. lenze tiii experti nieco stoja,a vyzkum ties nieje lacny. takze.....nieje to vobec lacne,a slovensko nema prave vela prostriedkou.
34 
 fotka
xiao  11. 4. 2010 14:19
@swen Máš pravdu. Nič nie je zadarmo. Lenže OZE majú spravidla vyššiu ekonomickú navrátnosť, pretože ju prinášajú dlhoobejšiu. Také solárne panely nainštaluješ raz a náklady na prevádzku nie sú žiadne. Iba na saponát a vodu, aby si ich umýval



Navyše, všetky OZE majú takú nenáročnú techniku, že po ich prípadnom doslúžení sa dajú bezproblémov zrecyklovať a nezostane Ti po nich nič. Kdežto s takými jadrovými elektráňami to je úplne iné. Viď Černobyľ.



Povedz mi, čo o tom na TA3 bolo? Rád by som si to pozrel. NEpamätáš si názov reportáže/dokumentu?



Slnko si zase nevyžaduje vždy púšť. Stačí, aby sme pokrili každú strechu solárnym kolektorom a steny fotovoltaickými článkami na všetkých oblastiach, kde svieti Slnko na potrebnú úroveň aspoň 8 mesiacov. Takým je celé južné Slovensku, mimo najhornatejľích oblastí.



Navyše solárne panely a fotovoltaické články sú obľúbenými farbami architektov, ktorí ich teraz s obľubov používajú na tvorenie moderných architektonických umeleckých diel.



OZE sú určite lacnejšie a OMNOHO trvácnejšie, ako akékoľvek iné zdroje energií. Výnimku by už mohla tvoriť len termonukleárna fúzia využiteľná pre civilné účely, čo je však otázkou budúcnosti a my už nemáme toľko času.



Aj EÚ by nám s radosťou pomohla v plnení si ambióznych cieľov za OZE. Vôbec to nie je také drahé, ako hovoríš. Je to lacnejšie ako tepelné uhoľné alebo jadrové elektrárne. Máme riešenia, máme prostriedky a máme aj silu na to, aby sme všetko zmenili. Výhodnejšie sa nám však zdajú stále špinavé zdroje energii, pretože tie vynášajú spravidla pre užšiu skupinu ľudí a teda sa o zisk nemusí toľko deliť a ich finančá návratnosť je veľmi vysoká a skorá, pretože náklady na zaopatrenie odpadu a škôd, ktoré po špinavých zdrojoch energii zostanú spláca zväčša štát - daňoví poplatníci = my.
35 
 fotka
swen  12. 4. 2010 00:35
@xiao lenze tie solarne, niesu vecne, plus ich cena a vykon. takze az take vyhodne niesu. a na slovensku ich treba aj strazit



no, az tak nie. je ponich odpad, lebo recyklovat sa na 100% nedaju. a atomove maju ovela vysiu efektivitu.



ze ludia spisovali peticie proti veternim elektrarnam



lenze uvedom si,ze solar nema tak vysoku efektivitu zeby sa dal hromadne pouzivat. a jeho cena ties nieje najnizsia. plus...umyvanie solarou na streche nebude malickost. a je zavysly priamo od pocasia.



trvacnejsie a lacnejsie? no..asi nevies ocom pises, lebo zname je, ze cim ekologickejsie, tym drahsie. plus...to je argumentacia ako z trolejbusmy, lebo tie su ties ekologicke, ale vyroba elektriny ktora ich pohana uz nie.



lenze vykonom je to uplne nic. taka atomovka vyrobi tolko energie, ze ani pol slovenska z solarnimi a veternimi elektrarnami bi to nedokazalo.

to nemyslis vazne? ved to je ako lavicova demagogia ze vsetci budu bohaty a mat sa dobre, to je len lavicova nerealna idea. to nema nic z realitou
36 
 fotka
swen  13. 4. 2010 02:51
37 
 fotka
xiao  23. 4. 2010 13:31
@swen Takže, konečne som sa dostal k tomuto:





Solárne panely výhodné sú, pretože dnes už väčšinou trvá len niekoľko mesiacov, kým sa postavia celá elektráreň, kým také Mochovce ešte dodnes nie sú postavané (vyše 30 rokov!!). Cena za obnoviteľné zdroje energií postupne na medzinárodný a svetový trh preráža, napr. kauza v Španielsku - vyrobená energia zo solárnych panelov bola taká výhodná pre miestnych podnikateľov, že sa im oplatilo na ne svietiť aj v noci zo svietidiel napojených na benzínové generátori .... samozrejme, takto sa s tým narábať nesmie, ale to je len dôkaz, že výhoda je na oboch stranách.



Už dnes vieme recylkovať 80% hmotnosti z komunálneho odpadu domácností. Technológia OZE napreduje takým tempom, že ich recyklovateľnosť je už dnes takmer úplná, ale musíš prihliadať na fakt, že nič nie je 100%-né. Tie ale mizivé zvyšky, čo zostanú po technológiách OZE, ktoré nie sú pre prostredie nejak vážnejšie škodlivé (sú to len zanedbateľné minimá), sú pre OZE vo všeobecnosti veľkým plusom. Alebo je jadrový odpad s vysokým a životu nebezpečným stupňom rádioaktivity menej nebezpečný, ako to absolútne minimum, čo aj tak len málokedy po OZE vznikne? Alebo odpad po tepelných uhoľných elektrárňach má byť akože priateľnejší pre životné prostredie, ktoré každoročné v miliónach ton uvoľneného oxidu uhličitého a siričitanou spôsobujúcich kyslé dažde ničiace úplne všetko, na čo dopadnú, ako takmer nulové škodliviny vzniknuté po OZE?



To hádam nemyslíš vážne! Veď mi dodnes neviem, čo z rádioaktívnym odpadom urobiť a nechávame ho na budúcich generáciách. Veď tie milióny poškodených jadrovými elektrárňami by vedeli ozaj "pekne" hovoriť o jadrových reaktoroch.



Ďalšie dôležité vec: OZE nie sú len solárne elektrárne, ale radia sa sem aj vodné a veterné a trochu nesprávne no stále ekologicky sa sem zaraďujú aj geotermálne zdroje energii. To znamená, že daný štát využíva absolútny potenciál všetkých týchto zdrojov jednotne nazývaných ako OZE. Navyše my už dnes vieme svoju vlastnú spotrebu bez akéhokoľvek zásahu do bežného života občanou a ekonomického rastu znížiť o 40%. Zvyšných 60% pokryjú OZE 8 násobne



Ale čím vyššia spotreba fosílnych palív, tým väčší zisk majú rafinérky a podobne. Takže kým budú rafinérky držať v šachu politku, ekonomiku i sociálny život občanov, tak spotreba bude stále vyššia. Až raz narazíme a hodíme veľkolepý najväčší papuľniak sveta o fajný-štrkomposypaný-soľouobhospodárený-asfaltový chodník



Paradoxne sa práve štáty s najvyššou spotrebou fosílnych palív snažia čo najviac investovať do OZE. Za posledných 20 rokov boli postavané asi dve jadrové elektrárne, kým len veterných exemplárov možno počítať na desaťtisíce. Svedčí to o tom, že aj vlády aj samotní podnikatelia si uvedomujú, že OZE je teraz jediný trvaloudržateľný zdroj, aký máme.



A umývanie kolektorov je oproti údržbe takého jadrového reaktora skôr ziskovou vecou, ako stratou. Údržba OZE je jedna z najväčších výhod týchto zdrojov, pretože je oproti všetkým ostatným zdrojom neporovnateľne menšia.



Dobre, jedna atómka vyrobí veľa energie. Budiš. Ale jedna atómka vyrobí príliš veľa odpadu na to, aby boli výhodné o takých 50-70 rokov.



Samozrejme, ak sú trolejbusy ekologické, tak len vtedy, ak aj elektrina, ktorá ich poháňa, je ekologická. V tomto sa musí zmeniť celý energetický systém.



Prepáč, kde som hovoril o tom, že všetci budú bohatí a mať sa dobre?
38 
 fotka
xiao  23. 4. 2010 13:32
@swen áách jáj vyčerpávajúce napísať takú dlhú správu
39 
 fotka
swen  24. 4. 2010 02:13
@xiao to akoze cele mam citat?
40 
 fotka
swen  24. 4. 2010 02:29
odpoviem inac, lebo nema zmysel reagovat len v bodoch, takze trocha viac napisem





ty vies vobec nieco o solarnich clankoch? vies vobec ako sa vyrabaju? vies aka je ich ucinost a efektivita v porovnani z cenou? vies vobec aka je ich cena? lebo z toho co si napisal asi nie.



veterne elektrarne- aby mala zmysel, musii fukat vietor casto. ked nefuka nevyraba ziaden prud, a je v strate. na vyrobu jednej takej jednotky, treba vynalozit urcite mnozstvo energie.....napriklad ked pouzijes hlinik, jeho vyroba je energeticki velmy narocna, a tak isto tazba nieje velmy ekologicka.



papier sa da recyklovat len 4 krat, a potom ho mozes rovno vyhodit.



lebo tie 2 atomove elektrarne, vyrobia tolko, co tisice veternich



si uvedom jedno-bez ropy sa nezaobideme. lebo aj oblecenie sa dnes robii zo syntetickich vlakien.



mas pekne sny a iluzie, ale vsetko dnes stojii a pada na peniazoch. a ked niesu, nieje ani "ekologicka" energia.
41 
 fotka
swen  24. 4. 2010 02:31
este ....





tepelne elektrarne,su dnes vetsinou pohanane plynom, a ten je ekologicki
42 
 fotka
xiao  24. 4. 2010 22:32
Plyn ňeňi ekologický, pretože produkuje zhruba 400-krát viac emisií ako veterné elektrárne pri celkovom sčítaní. Takže ekologické veterné elektrárne jednoznačne sú.



Ešte raz a čítaj NAOZAJ pozorne:



OZE ŇEŇI (NIE JE) len jeden typ energií, ale prelínanie vody, vetra, slnka, zemského tepla a biomasy. Pri racionálnom využívaní každého tohto typu zdroja energií nedochádza k devastácií prírodného a životného prostredia. Zásoby ropy sú len na menej ako 50 rokov, takže na OZE sa obrcať MUSÍME, nie že by sme chceli, ale nemáme na výber.



Áno, samotné solárne kolektory nemajú takú efektivitu ako jeden jadrový reaktor. Ani veterné turbíny nemajú takú efektivitu. Ale stačí, keď si pozriem vývoj výstavby elektrární z rôznych zdrojov energií, tak jasne vidím, že veterné turbíny prežívajú najväčší boom. Jednak preto, že sa stavajú rýchlo a jednoducho a jednak preto, že vsadiť na fosílne palivá či jadro je už pri súčasnoom obrovskom záujme o tieto zdroje energií, ktorých zásoby kruto ubúdajú, je samovražedný akt.



Veterné turbíny a solárne kolektory sa perfektne dopĺňajú - keď nesvieti slnko, aspoň fúka vietor a keď nefúka vietor, tak aspoň svieti slnko. Technológie OZE sa neustále vylepšujú. Vyrábajú sa solárne kolektory, ktoré dokážu vyrábať elektrickú energiu už pri 20°C. V prípade veterných turbín stačí, keď fúka do 5 m/s, novšie modely pracujú už pri rýchlosti vetra 1-3 m/s.



Viem, že veterné turbíny sa vyrábajú prevažne s kremíka (nie hliníka, prosím Ťa!!! to je príliš ťažký materiál!) a ťažba kremíka je veľmi neekologická. No určite ekologickejšia ako jadrový odpad, ktorý zamorí okolie na najbližších 50 000 rokov, alebo siričitany, ktoré spôsobia kyslé dažde, následkom ktorých sa znečistí poľnohospodárska pôda, rieky, jazerá a moria, zničí sa lokálne biosféra, ohrozí sa zdravie občanou a poškodia sa kultúrne i funkčné stavebné jednotky.



Dnes sa veľmi málokedy stáva, že veterné turbíny či solárne kolektory sú v strate. Na ich umiestnený pracujú skutočný vedci a experti, ktorý vedia, ako, prečo a kam ich umiestniť tak, aby boli efektívne. Jadrové a tepelné elektrárne sú neekologické už pri ich výrobe a neekologické sú počas celej svojej životnosti a aj po ich skončení. Kdežto ak máme hovoriť o nejakom ekologickom negatíve OZE, tak jedine pri neracionálne vybratých materiáloch.



Recyklovať papier môžeš určite viackrát, no v každom prípade je recyklácia papiera omnoho lepšia, ako ťažba extrémne rýchlo miznúcich pralesov. Navyše také sklo sa da recyklovať prakticky do nekonečna a sa pri výrobe jednej tony hliníka z recyklovaného materiálu ušetrí až 95% energie! Málo na viditeľné pozorovanie zmeny?



Tepelné elektrárne dnes nie sú väčšinou poháňané plynom, pretože už len spaľovanie hnedého uhlia tvorí 40% z tochto podielu a až 80% svetovej energie pochádza zo spaľovania fosílnych palív. Na zmenu je skutočne ten pravý čas. Uhlie máme už len na 200 rokov a plyn sa nám minie do roku 2150. Ropa zmizne v 40. rokoch tohto storočia a jadro pôjde s ňou.



Najlepším riešením by bolo využitie termonukleárnej fúzie pre civilné účely. Žiaľ, technika na takéto využitie dnes neexistuje, najskôr tak do 50-tich rokov, možno aj skôr. Energia budúcnosti by nám tak významne pomohla znížiť naše emisie a produkovať dostatok energie pre celé ľudstvo. Lenže toto je otázka budúcnosti a my musíme riešiť problémy dnes.



Ako je naozaj najjednoduchšie si povedať, že na riešenie je príliš neskoro, alebo že žiadne schopné riešenie nemáme. Slepo si zakrývame oči, aby sme teraz, keď máme šancu, nemuseli meniť svoj štandardný, do priepasti sa rútiaci trend. Zmena je potrebná.



Éra fosílnych palív a jadra sa skončí. Otázkou zostáva, ako veľmi nás to postihne. Ja ale nechcem byť jeden z tých, čo bude niesť následky za nezodpovedné kroky vlád a našej generácie. Preto sa snažím o zmenu v mojom živote, aby svet smeroval k lepšiemu a bol lepší. Lebo byť lepší naozaj môže.
43 
 fotka
xiao  24. 4. 2010 22:32
@swen zabudol som označenie čekuj koment vyššie zase dlhá správa ale dnes ma to nevyčerpalo
44 
 fotka
swen  25. 4. 2010 01:22
@xiao v prvom rade .....ty si mimozemstan, ze vies ako dlho co vydrzi? ...ze presne si napisal kedy dojde ropa,kedy uhlie co je absolutny nezmysel, lebo to nikto nevie,su len hypotezy .





papier sa dal len 4 krat recyklovat!!!





sklo?...sklo je taske a objemne, cize na rovnaky obsah potrebujes vetsie flase, ktore su tachsie, a tym padom aj tachsie a vetsie na transport......z coho vyjde ze treba velke auta z silnejsim motorom, ktory bude mat vetsiu spotrebu atad,atad,atad....taze skus rozmyslat celkovo, a nie len v castiach.



z kremika sa robia veterne? kde? u mimozemstanou? z kremika sa robi akurat tak cip v pocitaci.





z tym vetrom a slnkom....no..nie na slovensku. byvam na juhu, a slnko tu az tak velmy nesvieti, vietor tu sice fuka,ale nieje tu priestor na veterni park.



zvysok napisem zajtra
45 
 fotka
xiao  25. 4. 2010 14:18
@swen Tie hypotézy sú presnými predpokladmi expertov, ktorý počítajú svetovú ročnú spotrebu ropy a jej zásoby podzemné alebo z dechtových pieskov. Veď si všimni ten paradox - vlády Spojených štátov, Číny, Indie, Nemecka mnohých ďalších sú najväčšími prispievateľmi do obnoviteľných zdrojov. Sú to krajiny s najvyyššou spotrebou fosílnych palív. Veľmi dobre vedia, prečo investujú do obnoviteľných zdrojov. Avšak sa stále pokúšajú vyťažiť to úplné maximu, aby zisky boli čo najväčšie. Ekonomcký zisk má v modernej spoločnosti veľký vplyv. A preto, keď chcú tieto krajiny a spoločnosti ďalej prosperovať, musia investovať do zmeny.



Kvôli nadmernému a stále čoraz neúnosnejšiemu a neukojiteľnému dopytu po fosílnych palivách je rast zastavený. Veď už sto rokov máme stále tie isté motory a nové vynálezy sa len veľmi ťažko zaraďujú do spoločnosti. Za túto stagnáciu, resp. pokles, môže ropná lobby.



Ani zďaleka to nie je taký nezmysel, že nevieme, koľko máme zásob fosílnych palív. Celá geológia a chémia na tom zakladá, na uhlíku v pôde. Ich merania majú perfektné a premyslené, svetovo schválené a uznávané metódy. Počítajú na mierne odchylky, sú naozaj presní.



Divil by si sa, ale práve z kremíka sa vyrába materiál, ktorý sa používa na stavbu veterných turbín.



S poúžvaním skla máš úplnú pravdu. Aj v mnohom inom. Nie je možné dosiahnuť ekologický trend na takomto systéme. To si vyžaduje zmenu od základu.

- recyklované sklo sa dá prevážať na autách, vyrobených z recyklovaných materiálov, alebo nespôsobujúcich také ekologické dopady a motory, ktoré budú poháňať tieto stroje, môžu čerpať na pohon elektrickú energiu zo svojich batérií. Tie budú dobíjané na pumpách čerpajúcich takúto elektrickú energiu z OZE.



Bývaš na juhu a pozoruješ, ako u Teba svieti slnko. Ja bývam na mieste zasahujúcom do všetkých troch klimatických typov Slovenska. Konkrétne nad mojím domom prevláda mierne klimatické pásmo, ktoré je chladnejšie ako teplé., ktoré je zväčša na juhu Slovenska. Už teraz by sme mohli využívať teplo len zo solárneho kolektoru, ktorý by pokryl našu ročnú spotrebu na 8-9 mesiacov. Zvyšné 2-3 mesiaca by sme mohli kľudne pokryť jednak zateplením domu a jednak spaľovaní biomasy, či pevného paliva - dreva.



Všetky tieto spôsoby získavanie energie a energetickej bezpečnosti sú exponenciálne ekologickejšie, než spaľovanie fosílnych palív či jadra. Ekológia je reálna a realizovateľná. Ale stretneš sa aj s veľmi uletenými názormi, ako napr. že najlepšie by bolo, keby ľudstvo vyhynulo. to sú fakt drísty a to s ekologickým hnutím nijako nesúvisí.



Rovnako ako antiglobalistické aktivity (napr. tuším v Amerika raz odpálili most do priemyselnej oblasti ). Takéto aktivity len robia zlé mená skutočnej ekológií. Lebo ekológia je plne platná veda, ktorá pracuje na úrovni najvyšších odborov po celom svete a má svojich expertov, ktorí sú ako každý vedec, obdarení prirodzenou dávkou skeptizmu. Takže aj ich výsledky a závery sú skeptické. Z toho vyplýva, že naberajú na ešte väčšej vážnosti.



Je to zložitejšia vec, ako sa na prvý pohľad možno zdá. Ale je to nutná a realizovateľná nová idea lepšej spoločnosti. Dnes spoločnosť vo veľkom upadá. Duševná stránka obyvateľov modernej spoločnosti sa uzatvára a potom niet divu, že aj činy vyzerajú tak, ako vyzerajú. Ľahostajnosť a závisť vedie k vzájomnej nevraživosti, dokonca k vraždám, podvodom, korupcii, ľahostajnému prístupu k nášmu domovu, k tomu, čo nám bolo darované. Spoločnosť je chorá a musí sa liečiť od vnútra. Nemusí sa zmeniť konanie ľudí, ani sa nemusia ľudia sami zmeniť. Musí sa zmeniť ich myslenie. "Metanoie sate" - kajajte sa = zmeňte myslenie.
46 
 fotka
swen  26. 4. 2010 00:32
@xiao precitam a odpoviem az zajtra. teraz nemam naladu. sorry.
47 
 fotka
xiao  26. 4. 2010 22:23
@swen ani mne sa nechce písať furt celé ááá štvorky o téme, ktorá nemá nič spoločné s týmto blogom všimol si si, že sme sa dostali na úplnú odvec?
48 
 fotka
swen  27. 4. 2010 03:59
@xiao neviem co na to napisat ked k teme tak k teme..............cim dalej tym viac, si myslim, ze to tu nema perspektivu a buducnost. slovensko je stale velmi zaostale.....teraz nemyslim ekonomicky,ale v hlavach ludii :/ . staci ked daco napisem na fore v diskusiii....napr. o bratislave, a hned sa ozve paar debilou na tomto webe. cely tento web uz davno nieje co byval. chodim tu vyse 2 roky,ale....je to tu coraz horsie. zbytocne som tomasovi pisal, ako zlepsit web a co zmenit.....nerobi sa nic. coraz viac si myslim, ze ja bi som dokazal robit ovela lepsieho hlavneho admina,ako to "robi" ten terajsii. stale tu funguje aj korupcni system. ale tomas to predal, tak asi preto mu az tak nezalezi na webe ako kedisi. chcel som pisat blogy, ale tu to nema zmysel ked par kktov to uplne zhodiii a vypicuje. tu nema zmysel nic robit, lebo kto nic nerobii, ten nic nepokaziii :/ .





ja planujem v buducnosti odist prec zo slovenska, a to nastalo. lebo tu to nema ceny.
49 
 fotka
xiao  27. 4. 2010 22:43
@swen Súhlasím s Tebou, až na tú budúcnosť lebo budúcnosť sa bude vyvýjať naozaj rôzne a určite sa raz aj my, Slováci, dostaneme do takého stavu, kedy pri myslení budeme používať hlavu.



Ja som na Birdz úroveň nezažil. Je to tu úplne na prd. Už keď blogujem, tak nie preto, aby ma niekto len chválil a oslavoval, ale aby som diskutoval. No keď tu 95% ľudí dáva iba také komenty, aby boli čo najzaujímavejší a čo najvtipnejší či najdrsnejší, tak diskusia už stráca zmysel. Myslím, že Slováci majú myslenie asi o desať rokov pozadu oproti západnej Európe.
50 
 fotka
swen  28. 4. 2010 02:11
@xiao uprimne....ja nestojim v pripade ze budem byvat v zahranicii o spajani zo slovenskum. jednoducho....ja som tu byvat nechcel.





ja som mal iny nick a pisal som aj blog, ale komenty boly tak sproste, ze som ho vymazal. tu sa skoro nic neoplati robit, lebo vzdi sa najdu blbci, ktory cely snahu potopia,zhodia. jednoducho je tu dost vela blbcou, ktori sa tu snazia uputat, alebo si tu svojim picovanim do druhich ludiii honia svoje nizske ego alebo jednoducho myslia si, ze ked niekoho zhodia a osocuju, ze je to podla nich zabava. a to teda nieje. mne to cim dalej tym viac pripada, ako by tomas a hlavny admin,boly coraz neschopnejsiii pri vedeni a praci na tomto webe. lebo je tu kopec veciii co nefunguju a naprava je v nedohladne. napriklad nechapem naco tomas robil diskusiu otom,ako vylepsit web, ked z toho absolutne nic nezrobil. mne ties este minuly rok pisal,ake zmeny tu chysta....a...dodnes z toho nic nespravyl.(napriklad, diskusie pre gay a bi, by boly len pre ludiii gay a bi, alebo pluska a minuska pri komentoch,a ktore by malo vela minusiek to by sa zmazalo). ale celkovo...komunikacia je tu velmy zlozita.lebo odpise na asi kazdu desiatu ts. ja by som vela vecii tu spravil inak a inac ako je to teraz. lebo aj v diskusiach na fore to zacina pomaly bit neunosne(stupidne temy,hadky,urazanie...) a to iste blogy a obsahy webiek. lenze tu sa na to kasle a tak potom vyzera aj web.
Napíš svoj komentár