Viete si predstaviť, že sa vaše nezáživné steny zmenia na oslnivé, pretože budete mať na nich nalepené plagáty Cirque du Soleil. Áno taký originál nestojí pár korún, ale predstava je to určite minimálne celkom zaujímavá. Čítajte ďalej ak chcete zistiť aké máte možnosti.

Rozprával som sa s jedným kamošom, čo pre neho znamená jeho plagát z istého filmu. Má ho nalepený na stene vo svojej izbe. Je to istá scéna z filmu a do istej miery to, čo je na ňom zobrazené obsahuje myšlienku a plagát sa stáva umeleckým dielom. Kúpil si originál za dvadsať dolárov a vraví, že sa na neho rád pozerá. Pripomína mu to daný film, ktorý si veľmi obľúbil pre jeho príbeh, myšlienku, výkony hercov a celkové spracovanie.

Nebolo by zlé, aby aj moja svetlo modrá stena dostala oslnivú atmosféru vyžarujúcu z plagátov Cirque du Soleil. A aj sa tak stalo, len som si neuvedomil, že ako tá stena zrazu ožila. Môžem sa pochváliť hneď niekoľkými plagátmi. Dva z nich považujem za umelecké diela. Jeden je klasicky plagát, ktorý mi pripomína živú show a na tom plagáte toho veľmi veľa vidím. Ešte musím doplniť plagát z fotografie Grand Chapiteau, pretože ma cirkusový stan Slnečného cirkusu inšpiruje. To však nie je moja kompletná ponuka plagátov. Škoda len, že moja stena je malá a všetko sa na ňu nezmestí. A zase rozvešať plagáty po celom byte už hraničí tak trochu s fanatizmom.

Nie je to však pubertálna potreba mať na stene svoj spevácky idol, alebo nejakú skupinu. Pokiaľ mi už nič nechýba len plagát mojej obľúbenej skupiny tak biela nezáživná stena by mohla radšej dostať aspoň farebný náter. Nemusí byť biela, ale dnes už sú moderné rôzne farby a rôzne odtiene. Hlavne nie biela stena. To už nechám na každého osobitne, nech si svoju stenu oživí ako chce. Ja som si ju upravil, tak ako sa mi najviac páči, a dáva mi to pocit spokojnosti, keď sa na ňu dívam.

Stále sa venujem Slnečnému cirkusu a tvrdím, že je úplne reálna predstava, že sa aj na vašu stenu môže dostať plagát. Ako som spomínal, niektoré z nich sú umelecké diela. Za približne 6 Eúr je technicky reálne vytlačiť plagát ktorý je rozmerovo medzi 28 cm a 61 cm na šírku. Ide o napodobeninu o rozmeroch 45 cm x 67,5 cm s digitálnou tlačou v interiérovej kvalite na fotopapier. Najlepšie je tlačiť z obrázka o rozmeroch minimálne 1800 x 2700 pixelov. Stačí taký niekde nájsť a výsledná tlač sa bude len v detailoch líšiť od originálu. Ak sa na plagát budete pozerať z dostatočnej vzdialenosti rozdiel od originálu nepostrehnete.

Pripravený plagát o rozmeroch minimálne 1800 x 2700 pixelov si môžete nechať vytlačiť u firmy zaoberajúcej sa veľkoformátovou digitálnou tlačou. Najlepšie, keby ste tlačili čím viac plagátov naraz, cena závisí od kvality papiera a od využiteľnosti tlače na každý meter štvorcový. Výsledná cena pre jeden plagát môže stáť od 6 Eúr alebo pri štandardnom tonálnom pokrytí na veľmi kvalitný 255 g papier vás môže stáť až 16 Eúr.

Chcete si dokázať aký ste veľký fanúšikovia a koľko rôznych vecí doma už máte. DVD tituly predstavení, nejaké tričká a rôzne menšie predmety. Ale žiadny plagát na stene? Keď stále túžite mať ešte niečo mimoriadne zaujímavé tak plagát je tým pravým riešením. Správnemu fanúšikovi predsa plagát nemôže chýbať. Ak ste mali tú výhodu, že ste nejaké predstavenie navštívili aj naživo, vždy keď prejdete okolo plagátu z tejto show, bude vám pripomínať tú oslnivú atmosféru, ktorú predstavenie má.

Na stránke môžete nájsť kolekciu plagátov zo 17 rôznych predstavení Cirque du Soleil. Predajné rozmery sú (11 x 17, 24 x 36 a 43 x 62) v prepočte na centimetre (28 x 43, 61 x 91 a 109 x 158). Nákladnosť pre vás bude od 15 dolárov po 400 dolárov a samozrejme sa líši v kvalite tlače a papiera. Kvalita je hlavne aj v špeciálnom atramente s odolnosťou voči UV. Takto plagát vydrží aj niekoľko generácii a nevybledne. Na tejto stránke si originál v rozmeroch 24” x 36” a teda 61 cm x 109 cm môžete nechať vyrobiť za 30 dolárov. Je možné kúpiť aj originál za dvadsať dolárov, ale len cez aukciu napríklad na ebay. Ale nato nakoniec môžete pri veľkom záujme aj zabudnúť.

Spôsobov ako dostať plagát na vašu stenu ako vidíte je niekoľko a pri výbornej kvalite digitálnej tlače z veľkého obrázka dosiahnete dokonca až veľmi hodnovernú kópiu originálu. Diskusia o originálnom kvalitnom plagáte tiež nie je úplne nereálna. Treba len lepšie hľadať na internete a snáď sa vám podarí nájsť nejakú zabudnutú, alebo menej využívanú aukciu. Alebo len viac našetriť. Stále je tu však riziko s platením a hlavne s poštovným a dopravou, pokiaľ to ide cez zahraničie.

Mám vyskúšané, že plagáty veľmi dobre držia cez obojstrannú pásku. Dajú sa v prípade potreby aj ľahko odlepiť a presunúť, bez toho, aby padala omietka. Využijete to hlavne vtedy, keď budete potrebovať plagáty mierne poprehadzovať, a nájsť miesto pre nový plagát. Nie je potrebné ich teda zarámovať, alebo prichytávať vrchnou lištou. Takto by nakoniec stratili istý svoj skutočný rozmer. Obojstrannou páskou budú na stene prilepené presne tak ako tapeta. Myslím si, že úplne stačí klasický rozmer 45 cm na šírku a 67,5 cm na výšku. Je to ideálny pomer, ak nechávate tlačiť menší obrázok a môžete teda očakávať miernu stratu kvality. Dnešné technológie už skutočne veľmi približujú kvalitu takejto digitálnej tlače na fotopapier len na veľmi malý rozdiel od originálu. A už vôbec nehovorím o tom, že už z menšej diaľky nie je badať absolútne žiaden rozdiel a môžete sa pýšiť originálom.

 Návod
Komentuj
Napíš svoj komentár