Predpokladám, že väčšina Slovákov sa o Slnečnom cirkuse dozvedela vďaka Slovenskej televízii. Aj u mňa je to tak. Len náhodou a vôbec neplánovane som presne 3.1. 2005 niekedy pred obedom prepol na druhý kanál verejnoprávnej televízie (na Dvojku) a tam som v nemom úžase sledoval neuveriteľnú show Cirque du Soleil – Quidam.

Ak už viete o montrealskom cirkuse dlho, tak je veľmi pravdepodobné, že vďaka Dvojke – druhému kanálu slovenskej verejnoprávnej televízii. Ak o ňom ešte vôbec nič neviete tieto stránky vám túto organizáciu a výnimočný cirkus s neuveriteľnými cirkusovými predstaveniami priblížia. Táto stránka vznikla ako informačný zdroj o tomto cirkuse s názvom Cirque du Soleil (v preklade Slnečný cirkus). Takto sa práve ja budem snažiť vytvoriť oficiálny fanklub tejto veľkej organizácie akou Cirque du Soleil určite je.

Vrátim sa späť do roku 2005, do tretieho januára krátko pred obedom. Sledoval som prvýkrát televízny záznam z cirkusového predstavenia Quidam v holandskom Amsterdame. Okamžite som videl o čo sa jedná. O niečo neobyčajné. Videl som veľa cirkusových predstavení. Aj priamo naživo, keď k nám do Prešova prišiel niektorý z prevažne českých cirkusov. Už ako veľmi malý chlapec som si cirkusové umenie veľmi obľúbil. Možno aj preto, že programy týchto cirkusov, ktoré som videl naživo boli priamo zamerané zaujať aj tých najmenších divákov. Zvieratká predvádzajúce za sladkú odmenu všakovaké kúsky, ale určite aj šašovia zabávajúci obecenstvo počas príprav na ďalšie číslo. S otvorenými ústami a so zadržaným dychom každý sledoval akrobatické kúsky a pozadie tvrdej driny artistov.

Aj to, čo som videl priamo pred sebou na televíznej obrazovke bol cirkus. Ach nie. Porovnávať sa to však nedalo. To vôbec nie. Vedel som teda, že to je tiež aj niečo iné. Doslovné pomenovanie som v tej chvíli nenachádzal.

Už len tá scéna, na ktorej sa celá, emóciou nabitá show odohrávala. Bola to klasická kruhová scéna, ale bola možno dvakrát väčšia ako tá cirkusová manéž, ktorú som doteraz poznal. Pohľad do obecenstva naznačoval, že cirkusový stan je ešte väčší než sa mohlo zdať na prvý pohľad. Postupne číslo za číslom som začínal zisťovať ďalšie úžasné fakty o tomto predstavení. Doteraz nevystupovali žiadne zvieratá a hudba sprevádzajúca artistov alebo kohokoľvek na scéne bola nádherná. Muzikanti boli umiestnení do zadnej časti scény a teda hudba bola živá. Ďalší obrovský rozdiel ktorý rozhodne svojím spracovaním znásobuje umelecký zážitok, ktorý cíti každý divák tohto predstavenia. Artisti predvádzali s neuveriteľnou istotou tie najťažšie kúsky svojho vystúpenia. Bolo neuveriteľné sledovať, čo dokážu. Neveriacky som hľadal nejaký kamerový trik alebo niečo podobné, pretože sa mi zdalo, že to čo vidím ako keby nebolo vôbec možné. Medzi týmito akrobatickými vystúpeniami na konci odmenenými búrlivým potleskom sa striedali na scéne aj nejaký herci. Zistil som, že na pozadí predstavenia sa odohráva nejaký príbeh. Nesledoval som vystúpenie úplne od začiatku, takže som tomuto veľmi nerozumel. Bolo mi však jasné, že príbeh je veľmi precízne vymyslený a tvorí hlavnú súčasť tejto cirkusovej show.

Zdôrazňujem, že som vôbec nevedel, čo to vlastne sledujem. Bol som však unesený každým kúskom toho, čo som videl. Úplne ma to pohltilo. Zrazu som mal neuveriteľný pocit, že aj ja by som to niekedy rád videl. Rád by som sedel v hľadisku a díval sa na tú nádheru.

Vedel som, že sledujem nejaké zahraničné predstavenie. Bol to veľký cirkus a nádherným programom. Napadlo ma, že k nám do Prešova niečo tak veľké nepríde. Kvalitou to bolo veľmi vzdialené od cirkusov, ktoré k nám chodili. Bolo mi jasné, že vstupenka na predstavenie nebude lacnou záležitosťou. Možno azda tak do Bratislavy by mohli niekedy pricestovať. Keď som však uvidel záver a teda vyvrcholenie celého vystúpenia, bolo mi jasné, že mám nový sen v mojom živote.

Okamžite po skončení televízneho záznamu som na teletexte musel zistiť, čo to bol vlastne za program. Áno bol to Slnečný cirkus. Prvýkrát som videl slovné spojenie Cirque du Soleil. Rozhodol som sa pátrať ďalej. Tieto kľúčové slová som zadal do vyhľadávača a očakával som, že mi dúfam voľačo nájde. Na moje prekvapenie sa mi otvorilo niekoľko desiatkov odkazov, ktoré so zadanými kľúčovými slovami priamo súviseli. Bolo mi hneď jasné, že je to niečo obrovské. Azda tento cirkus poznal celý svet. Keď som sa však dozvedel, že tento cirkus pochádza z kanadského Montrealu, vedel som, že by bolo výnimočné ak by sa so svojím Grand Chapiteau na krátko presťahoval niekde tu nablízko.

Cirque du Soleil prezentuje šesť putovných show (predpokladám teda, že má 6 obrovských Grand Chapiteau) a desať stálych predstavení v Las Vegas, Macau, New York, Orlando a Tokio. Ak jedna z putovných show príde na dosah ruky budem jeden z tých, ktorí budú pod obrovským stanom Cirque du Soleil sledovať predstavenie, nech to stojí čo to stojí.

Od tejto chvíle, keď som po niečom takom zatúžil prešlo pár rokov. Ja však viem, že 5. októbra sa posadím do hľadiska a budem sledovať oslňujúcu show Varekai vo Viedni.

článok je publikovaný aj na FUN SITE stranke o slnečnom cirkuse

 Recenzia
Komentuj
 fotka
gothicpoethic  2. 8. 2008 20:36
jj, oni sú fascinujúci, vždy, keď to ide, tak si to pozriem, alebo nahrám, lebo na to sa viem pozerať hodiny a hodiny a vôbec mi to neprekáža

to sú fakt umelci
 fotka
tomas  2. 8. 2008 22:57
ja som sa o Slnecnom cirkuse nedozvedel vdaka Slovenskej televizii, ale vdaka blogu Xeepeeta na BIRDZi asi nie som ako vacsina Slovakov... ale mozno to je zaujimave ten cirkus skoda ze som to nevidel
 fotka
kemuro  2. 8. 2008 23:03
o cirque de soleil som počul už skôr,ale najmä prostredníctvom hudby
Napíš svoj komentár