Je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. To je určite veľká pravda. Môžeme každý z nás písať siahodlhé a podrobné recenzie na čokoľvek, čo sa týka Cirque du Soleil. Avšak nik z nás vám nemôže opísať tie skutočné emócie priamo z hľadiska nejakej modernej cirkusovej show v podaní Slnečného cirkusu. Všetci Slováci majú šancu vidieť a zažiť skutočné oslnivé predstavenie naživo. A to len kúsok od Bratislavy.

Určite budete so mnou súhlasiť, že je lepšie vidieť akrobatické vystúpenia pod obrovským stanom ako v televízii. A je tiež určite lepšie počuť živú hudbu priamo v predstavení ako si ju doma pustiť z CD. Ani kvalitné DVD so záznamom nemôže nahradiť show ako celok so svojím príbehom, výpravou a tým najdôležitejším čo v sebe má. Originalita premiéry je tou hlavnou časťou každej show. Najlepší zážitok z predstavenia budete mať vtedy, ak budete priamo jeho súčasťou. Ak neviete, čo môžete očakávať, ak ste ešte nepočuli charakteristické tóny hudby a netušíte, čo bude v akrobatických kúskoch tento výborný artista predvádzať. No a tiež samozrejme netušíte, na čom sa máte smiať klaunovi. Proste, keď neviete do čoho idete. Nevideli ste show vopred v televízii a nepočuli ste hudbu napísanú pre toto predstavenie.

Bez akejkoľvek pochybnosti je jasné, že návšteva predstavenia Cirque du Solei zanechá vo vás silný emocionálny zážitok. A prečo to hovorím? Sám som na žiadnom živom predstavení nebol. To čo hovoria ostatní možno je pravda. No každý verí najviac sám sebe. Potom, čo som Slnečný cirkus videl v televízii mi bolo jasné, že na jedno živé predstavenie ísť musím. A ak budete mať tú príležitosť aj vy, nenechajte si ju újsť. Ide o kanadský cirkus, ktorý so svojimi šiestimi putovnými predstaveniami nechodí na európske turné každý rok. A zabudnite tiež na to, že možno príde do Bratislavy alebo Košíc či Prešova. Sú to naše najväčšie mestá no nie sú ani zďaleka potencionálnou destináciou pre Cirque du Soleil.

A prečo je tomu tak? Je v tom samozrejme biznis. Dá sa predpokladať, že návštevnosť v iných mestách (rozhodne väčších ako je Bratislava) bude vyššia. A to počítame aj s návštevnosťou ostatných priľahlých miest a susediacich štátov. Čo sa týka Európy: Mníchov, Barcelóna, Hamburg, Londýn, Madrid, Zurich, Brusel či Viedeň je rozhodne atraktívnejšie miesto pre rozloženie obrovského stanu aj na mesiac (a pritom bude stále vypredané). A to je to, čo veľkolepá show potrebuje. Len si predstavte financovať tak veľkú mašinériu. Začneme pri návrhu scény, svetiel, choreografia, napísanie a nahratie hudby, kastingy a veľa ďalšich. A čo hodiny a hodiny tréningov pre artistov. Viem, že to artisti majú neuveriteľne náročné, a tiež nežijú zo vzduchu. V porovnaní s organizáciou v iných cirkusoch to v Slnečnom cirkuse je nepochybne o niečo lepšie. Platové ohodnotenie členov súborov je nadpriemerné s možnostami rôznych výhod. Každá nová show teda potrebuje okrem týchto financií aj propagáciu. Reklama však plní účel a vypredáva hľadiská. Diváci určite nie sú jediným príjmom pre Cirque du Soleil. A rozhodne nie sú ani jeden z najdôležitejších zdrojov financovania organizácie. Do rozpočtu prichádzajú aj peniaze od firiem, sponzorov a nezanedbateľný je aj príjem z predaja DVD, súkromných vystúpení, rôzny projektov v oblasti služieb a dokonca príjmy z reštaurácii a barov. V hoteli Mirage v Las Vegas Cirque du Soleil prevádzkuje modernú formu zábavy prostredníctvom Revolution Lounge.

Toto sú všetko dôvody, prečo musia promotéri Slnečného cirkusu hľadať miesta, kde bude predstavenie ziskové. A to rozhodne bez veľkého sponzora v Bratislave nebude. Takže, keď sme sa už všetci zmierili, že na cestu do niektorého z priľahlých miest musíme o niečo viac šetriť, prichádza aj lepšia správa. Tá cesta za oslnivým predstavením nemusí byť ani tak veľmi vzdialená. Mohli by to byť už spomínané miesta ako Londýn, Barcelóna či Mníchov. Do týchto miest chodia študenti na výmenné pobyty, alebo hocikto iný na sezónnu prácu či brigádu. Do viacerých miest sú zriadené pravidelné autobusové linky. Ale čo taká Viedeň. Je to doslova len tu za rohom. A už aj s východného Slovenska to je len kúsok od Bratislavy. A teda všetkým Slovákom je Slnečný cirkus na dosah.

Viedeň a jej centrum Rotundenplatz nie je pre Cirque du Soleil prvýkrát zaujímavou polohou. 11. júna 2004 sa sem presťahoval Dralion (súbor s predstavením v podobe tradičného čínskeho cirkusového umenia). A nebol jedinou návštevou. Dralion nadväzoval na úspech cirkusových show Saltimbanco, Alegria a Quidam. No však na toto miesto Slnečný cirkus nechodí každý rok. Turné je dlhodobo vopred plánované a v priemere raz za 3 roky navštívi Viedeň. Fakt, že 18. septembra postaví svoj stan show Varekai znamená, že máme my všetky šancu naživo zažiť predstavenie, ktoré sa tak skoro nezopakuje.

A teda poďte s nami na Varekai. My tam určite budeme. Napíšte nám ako komentár k tomuto článku, ak idete tiež. Alebo nechajte inú reakciu, že by ste chceli ísť, alebo išli by ste ale nemôžete. Alebo čokoľvek zmysluplné.

 Recenzia
Komentuj
 fotka
tomas  6. 8. 2008 13:04
18.septembra pomeeee. ja ideeem...
Napíš svoj komentár