V uplynulých dňoch prebieha veľmi živá debata ohľadom spoplatnenia embedovaných videí občianskym združením SOZA, ktoré tvrdí, že ľudia ich zverejňovaním na svojej stránke porušujú autorský zákon. Pravda je však taká, že žiadny zákon neporušujú.

Čo je embedované video?
Embedované video je zdieľané video z jedného zdroja - servera (napr.Youtube), na ktorom je video uložené. Každé video má svoj embed kód. Tento kód keď si nakopírujete na vaše stránky, stane sa to, že video sa "objaví" na vašich stránkach, ale je to iba zdanie, lebo fyzicky na stránke máte iba kód, ktorý neobsahuje nič citlivé ani protizákonné.
Je to niečo ako hypertext, akurát, že hypertext vás priamo odkáže na stránku Youtube s videom. Embed kód, ale urobí to, že priamo na vašej stránke sa otvorí ďalšie okno tzv. iframe. Je to teda stránka v stránke. Pomocou iframe sa dajú do stránok vkladať externé obsahy iných webov nielen videá, hudba, obrázky ale aj celé statické stránky pričom tieto weby sú úplne na sebe nezávislé.

Dá sa to dokázať na akomkoľvek príklade. Napr. keby portál SME.sk vytvoril iframe s odkazom na PRAVDA.sk na jedinej stránke by sa tak naoko zobrazovali obidva weby. V skutočnosti by šlo o jednu stránku a ďalšiu externú v zdanlivom jednom celku.

Vaša stránka sa tak stáva akousi bránou do iných webov. Jediné, čo obsahuje je odkaz - embed kód, ktorý otvorí časť, alebo celý celok externej stránky na vašom webe. Ak teda máte zdieľané video na svojej stránke, video sa nahráva zo servera Youtube a prehráva sa v iframe - teda prehráva sa stále na stránke Youtube nie na vašej stránke.Youtube dokonca zaznamená cez takto prehrávané video vašu návštevu ich stránky s týmto videom, čo je ďalší dôkaz toho, že na pozadí iframu je otvorený externý web.

Aby som to zhrnul:
Embed kód je na to, aby ste mohli ukázať externý web, či už celý alebo jeho časť bez toho, aby ste opúšťali vlastné stránky. Je to len niečo ako náhľad do iných stránok, bez toho aby ste do nich zasahovali alebo museli fyzicky kopírovať akékoľvek dáta.
..........

Argument OZ SOZA, že vy nezákonne rozširujete hudbu je teda somarina, lebo video tak či tak beží na Youtube. Potvrdí to ktorýkoľvek IT špecialista. Radím vám teda neplatiť a požiadavky OZ SOZA ignorovať, keby vás aj dali na súd, šanca, že ho vyhráte je takmer istá. Ak chce niečo SOZA riešiť tak jedine s vlastníkom tých videí, teda s Youtube.

Je ale choré, že takéto požiadavky nemá žiadna iná organizácia chrániaca autorské práva vo svete a teda SOZA je svetový unikát ! Chce vyberať poplatky od ľudí, ktorí videá ani hudbu fyzicky nevlastnia a dokonca ju ani neprehrávajú. Čiže v logickom dôsledku ide zo strany OZ SOZA o trestný čin bezdôvodného obohacovania sa a o trestný čin podvodu, kedy ľudí nútia, aby zaplatili fiktívnu náhradu škody za neoprávnené šírenie obsahu chráneného autorským zákonom. Neviem či sú v tomto občianskom združení takí IT analfabeti, alebo to robia zámerne a spoliehajú sa na sprostotu ľudí a ich poddajnosť, že budú platiť za čo vlastne ani nemajú, lebo SOZA nemá žiadne právo za toto vyberať akékoľvek poplatky.

Ak predsa len niekto zaplatil RADÍM, ABY STE SA S OZ SOZA SÚDILI A PODALI NA TÚTO ORGANIZÁCIU TRESTNÉ OZNÁMENIE. Samozrejme, nezabudnite si vypýtať aj poriadne tučnú nemajetkovú ujmu.

 Blog
Komentuj
 fotka
johnysheek  16. 6. 2011 08:50
hmm.. nemajetkovu asi neuznaju.. ale tak
 fotka
hetfield  16. 6. 2011 10:04
dakujem ti soza za pozicanie voza...
 fotka
profesor  16. 6. 2011 12:24
 fotka
antifunebracka  27. 8. 2017 16:19
Repčíkovi zadrbáva
Napíš svoj komentár