No zbohom, napadlo ma ako prvé... A potom taký zvláštny pocit, normálne istá forma smútku či nostalgie.

Neviem či som normálny, že som si vytvoril vzťah k leteckej spoločnosti, na ktorú som vlastne viac krát nadával, ale v každom prípade bol som na ňu hrdý. SkyEurope, to bola proste moja letecká spoločnosť...


SkyEurope v mojom živote

Nechápem prečo, čím si SkyEurope Airlines získal moje srdce, ale mal som ho rád.

Nie, nie sú jediné aerolinky, ktoré som použil a dokonca nie je to ani prvá letecká spoločnosť, ktorou som letel, ako by ste možno tipovali. Nerátam, e pred dvadsiatimi rokmi som letel ešte štátnymi socialistickými aerolinkami s rodičmi do Rumunska, lebo si to aj tak nepamätám. Normálne, už ako veľký som prvý krát letel Austrian-om do Londýna s mojim najlepším kamošom pred pár rokmi.

Potom som vyskúšal SkyEurope. Prvý krát to bolo v lete pred možno piatimi rokmi, ešte takým maličkým lietadielkom pre možno 30 ľudí, som letel SkyEuropom z Dubrovníka do Bratislavy (tam som šiel vlakom, ku slovenskému spolužiakovi, čo žil v Srbsku (odtiaľ sme šli do Čiernej Hory a nakoniec do chorvátskeho Dubrovníka odkial som letel do BA).

Odvtedy som viac krát s kamošmi išiel na výlet do Londýna, Paríža či niekde na juh k moru, alebo pár krát za birdzákmi z Bratislavy do Košíc lietadlom SkyEurope.


Veľa krát som bol na nich naštvaný

Viac krát meškal odlet, raz v Ríme, keď som minul všetok cash a nevedel som si spomenúť na pinkód na druhej karte, tak som hladný čakal 5 hodín na meškajúce lietadlo SkyEurope domov. A toť nedávno, pred letom s mojou, zatiaľ poslednou, frajerkou som skoro zaspal v Londýne, keď SkyEurope meškalo.

Viac krát som zažil, ako sme čakali na lietadlo, ktoré "sa oneskorilo kvôli neskorému odletu z predchádzajúcej destinácie". Bolo mi jasné, že majú málo lietadiel, a veľa letov, a že lietadlo letí tam, a letí späť, a hneď letí do inej destinácie...


A napriek všetkému som ich mal strašne rád...

Spomínam si na svoju nevýslovnú hrdosť, keď som priletel do Londýna druhý krát (s iným kamarátom, bol som tam SkyEuropom asi 4 krát), vyšli sme na Standsteade, nastúpili na expresný vlak do centra Londýna, a prvé čo som zbadal v kupé - bola reklama na Bratislavu - na stene za kamarátovou hlavou, ako sme si sadli - fotka centra Bratislavy a kresba pivového pohára, logo SkyEurope a poznámka, že môžete letieť (po anglicky) za lacným pivom už za 19 libier, skôr ako som to kamošovi povedal, že čo som objavil, ma upozornil že na stene za mojim chrbtom je reklama SkyEuropu na Vysoké Tatry

To boli prvé reklamy, čo som vtedy v Londýne videl, resp. vnímal. Cítil som takú hrdosť. Bolo to príjemné.

Bol som hrdý, že u nás na Slovensku, je konečne firma, ktorá propaguje našu vlasť, ktorá je známa vo svete, ktorej služby využívajú Rakušania pri návrate z dovolenky (prvý krát čo som s nimi šiel z Dubrovníka do Bratislavy bola polovica lietadla nemecki hovoriaci ľudia).





SkyEurope dokázal 3 úžastné veci pre Slovensko

1. SkyEurope naučil Slovákov lietať - ľudia sa prestali báť, ľudia si začali kupovať lacné letenky, začali cestovať a objavovať svet, teda najmä Európu, nikto nás predtým takto "nerozlietal". Ďakujem SkyEuropu, že nám ukázal, že lietanie je dostupné, blízke a naše.

2. SkyEurope ukázal Angličanom, že v Bratislave môžu lacno piť. Možno je to smiešne, ale dosť to rozprúdilo cestovný ruch, minimálne v hlavnom meste (lepšie ako nič). Keď som bol prvák na výške centrum Bratislavy bolo mŕtve, teraz posledné roky, najmä v lete, tam počuť pomaly viac angličtiny ako slovenčiny, dokonča minule ma obsluhoval anglicky hovoriaci černoch v reštike na Hviezdoslavovom námestí...

3. Ukázal nám, že aj u nás, na Slovensku, môže vzniknúť medzinárodne známa firma, ktorá bude nás spájať so svetom, ktorej reklamy budú v rôznych krajinách, ktorá bude mať pobočky v rôznych krajinách a na ktorú môžme byť teoreticky hrdí.

A za to všetko ďakujem SkyEuropu.




A čo sa vlastne stalo? Prečo SkyEurope skončil?

Lebo to už nezvládol. Celých, tuším 7-8 rokov, čo SkyEurope existoval bol stratový. Ono je normálne, že firma je prvé roky stratová, pri veľkej firme, napr. niečo ako je aerolinka je normálne, že je stratová kľudne aj 5 rokov. SkyEurope bol však stratový stále, predával síce obrovské množstvá leteniek, ale nestačilo to, možno mal zlý manažment, možno bol problém vysoké sociálne / odvodové zaťaženie zamestnancov v Slovneskej republike (nie len dane sa platia, ale aj odvody a tie sú väčšie ako dane), čo spôsobuje problémy mnohým firmám. A do toho prišla hospodárska kríza. Firmy i ľudia začali šetriť, letenky (nie len SkyEuropu, ale všetkých aeroliniek) sa predávali stále menej a menej, dlžníci požadovali rýchlejšie platenie dlhov (napr. letiská), keďže aj oni boli v kríze a potrebovali skôr peniaze a pred pár mesiacmi to vyhrotilo do takej situácie, že SkyEurope požiadal súd o ochranu pred veriteľmi.

Je to smutná situácia, ale nie beznádejná, firmy v problémoch takýto krok považujú za poslednú šancu zvrátiť bankrot, v inej oblasti by taká firma sa mohla ešte pozviechať, len tu sa to nepodarilo. Pár dní na to, keď slovenské súdy chránili SkyEurope letisko v Paríži a tuším aj v Bukurešti zadržali SkyEuropu lietadlá (čím porušili súdne rozhodnutie a zákon, keďže ochrana súdom v Slovenskej republike je platná v celej EÚ), s tým sa začala kampaň proti SkyEuropu. Možno v tom nebol záujem konkurenčnej aerolinky, možno len novinári bažiaci za senzáciou začali zo SkyEurope robiť kauzu ešte väčšiu ako je, a začali šírit ako je SkyEurope v problémoch. A čo to spôsobilo len? Ešte menej ľudí si kúpi letenky, lebo viac a viac ľudí začne mať strach "čo keď skrachujú? čo keď nám zadrží nejaké letisko lietadlo a my tam ostaneme? ? ? "

SkyEurope, pravdepodobne zúfale, z mediálneho tlaku a rúcajúceho sa biznisu skúsilo na poslednú chvíľu dotovať letenky, posledné týždne sa dali kúpiť niektoré letenky dokonca za záporné ceny napr. mínus 5 eur (v praxi to znamenalo, že letenka stála napríklad 19 Eur, z toho 24 Eur boli letiskové poplatky, čiže cena ktorú predávala aerolinka bola mínus 5 Eur - samovražedné čo? Áno aj nie, teoreticky sa to dá chápať, ako pokus získať znovu dôveru zákazníkov, a ak by veľa ľudí začalo znova lietať SkyEuropom, možno by sa ešte rozbehli, ale ľudia sa báli, o SkyEurope počuli len negatíva zo všetkých strán a nepozerali sa na to, že letenky sú fakt lacné, ale tak že v nich prevládol strach).

Pred pár dňami som niekde čítal, že maďarská WizzAir dokonca na drzovku začala ponúkať bezplatné letenky "na výmenu za tie od SkyEurope".


A tak nečudo, SkyEurope skončilo...


Dnes, 1. septembra 2009 mi krátko po polnoci prišiel ospravedlňujúci e-mail (keďže mám nejaké letenky na najbližšie obdobie, kúpil som pár, niekoho som chcel prekvapiť, no asi z toho nič nebude) s rozlúčkou a možnosťami, ako sa dajú refundovať peniaze za "nevyužité letenky"...

Je mi to ľúto. Moja letecká spoločnosť, ktorú som mal rád, ktorá rozlietala Slovákov a rozbehla anglický pivo-turizmus do Bratislavy, letecká spoločnosť, na ktorú som bol hrdý kdekoľvek v Európe, kde som ju videl, už nie je. A už ani nebude...



Epilóg:

Snáď som popísal, prečo ju mám rád, nechápem to, dokonca ani Apple nemám tak rád, a asi by som v prípade krachu Apple ani blog nepísal. Proste som v kútiku duše bol na nich hrdý do poslednej chvíle. Keď pred pár mesiacmi frajerka povedala, pome niekam na víkend, tak som automaticky ťukal do Firefoxu www.skyeurope.com. Keď som rozmýšlal, či pôjdem na košické Birdz stretko automaticky som ťukal do Firefoxu www.skyeurope.... No veď viete. No nič.

Zbohom moja letecká spoločnosť a ďakujem že si bola...

 Vyznanie
Komentuj
 fotka
gabosh  1. 9. 2009 03:31
uprimnu sustrast
 fotka
gabosh  1. 9. 2009 03:36
Aj ja ďakujem SkyEurope za veľa. Letel som ešte pred tým, než jestvovali a to s ČSA a KLM, no napriek tomu som mal práve Skajko najradšej, letel som s nimi asi 4 krát. Nie veľa, no viac ako väčšina Slovenska. Je mi ich ľúto, čo už.



čo sa medzinárodne známych slovenských spoločností týka, vždy mi srdce zaplesá, keď idem metrom a na zastávkach je dobludu billboardov s NOD robotom. NOD Smart Security sa predáva po celom Hong Kongu, škola na ňom beží, NOD je všade... Aj ESET je známi a známejší ako SkyEurope a dokonca celý SLOVENSKÝ
 fotka
tomas  1. 9. 2009 03:42
@gabosh hej ESET je tiež skvelý brand, áno. Ale u SkyEurope sa splnili viac predpokladov mojej obľúbenosti, ESET je dobrá značka, ale inak so slovenskom sa veľmi nespája a nemá dôvod.



Ale SkyEurope prinášalo cudzincov k nám, nám ukazovalo svet + bolo trochu známe vo svete (alebo v Európe), i keď hej ESET je istotne prestížnejšia značka, ale SkyEurope nebolo len, o značke, tam bolo o tých troch veciach čo som popísal v článku - tie tri body, kvôli ktorým som ich mal tak rád...
 fotka
jogurtovakultura  1. 9. 2009 08:30
ach jaj. aj ja som ich mala rada, aj napriek meškaniu, ktoré bolo vždy niekoľko hodinové. chytá ma nostalgická chvíľka pri všetkých tých spomienkach čo sa mi so skyeurope splietajú, výlety, zážitky, ľudia..

tak teda odpočívaj v pokoji a dakujem.

*dramaticky hodila hrsť zeme ako na pohrebe*
 fotka
xrumka  1. 9. 2009 09:33
 fotka
hajzelodkosti  1. 9. 2009 10:33
o Sky Europe som vedel uz po mesiaci ako zacala kriza..kolegyna ma kamosku, ktora tam pracovala a uz vtedy im bolo jasne, ze to dlho nevydrzi, pretoze im prestali chodit vyplati napr. takze aspon pre mna nic sokujuce, len sa cudujem ze im to tak dlho vydrzalo.
 fotka
owad  1. 9. 2009 10:37
táto správa ma zarmucuje,lebo som sa veľmi tešila na výlet do Paríža,ktorý sa bohužiaľ skrz tieto skutočnosti ruší...letela som s nimi raz do Ríma a nemohla som si sťažovať,ale zak bohužiaľ aj takéto veci sa stávajú



ostáva dúfať,že príde iná nízkonákladová letecká spoločnosť,čomu však v momentálnej situácii nedávam príliš veľkú šancu
 fotka
kosmiklove  1. 9. 2009 12:55
je mi to uplne jedno...aj tak som ich sluzby nevyuzival...
 fotka
d170  1. 9. 2009 17:15
Ja som s nimi tiež nikdy neletela, ale je mi to ľúto, hlavne kvôli tým ľudom, ktorí prišli o prácu a napríklad slovenské letušky- sú budú ťažko hladať prácu letušky, zahraničné letecké spoločnosti málokedy berú letušky mimo ich krajiny.

A tak isto je zlé aj to, že tá spoločnosť odvádzala dane do našej krajiny a štát, teda možno v konečnom dôsledku aj my sme mali z toho úžitok a jej nástupca bude odovzdávať dane v svojom štáte a my z toho nič nebudeme mať. :/
10 
 fotka
petronellka  1. 9. 2009 21:20
doteraz som letela asi 10krát a vždy to bolo SkyEuropa asi začnem lietať nejakou inou spoločnosťou
11 
 fotka
oinomaos  2. 9. 2009 00:38
Nasinci sa dost zacali orientovat na Ryanair, ked skyeurope zrusili niektore linky napr Birmingham, Dublin, Cork, atd.. Ja tiez. So skyeurope som letel defacto raz. Naposledy som mal letiet s nimi z Lutonu ale som zmeskal, respektive zaspal. Aj druhy zabookovany let som nestihol(veselo drichmajuc v hoteli). Takze so skyeurope len raz.
12 
 fotka
oinomaos  2. 9. 2009 00:44
Mozno vhodny investor dokaze vytiahnut firmu z bankrotu. Jeden zaujemca o investovanie bol. Aj ked svoj vstup podmienil restrukturalizaciou spolocnosti. Takze jeden nikdy nevie.
13 
 fotka
rav0o  2. 9. 2009 11:57
Ja som so Skájkom prežil leteckú haváriu v Košiciach hneď prvý let, čo som s nimi išiel, a odtedy mi meškali iba raz (z celkovo 32 letov) a to 3 hodiny. Tiež som ich mal rád, ale verím, že príde niekto nový.
14 
 fotka
tommyhot  2. 9. 2009 11:58
Taketo nizkonakladove spolocnosti su aj tak na hovno. Napriklad v takom ryanair ti uctuju aj za to ze ides na hajzel a vraj sa bude po novom v lietadlach aj stat. Momentalne vymyslaju patent ktorym budu pasazierov priputavat pri vzlietani a pristavani. Hrozne cosi.. SkyEuropom som letel parkrat a nezdalo sa mi to nicim vynimocne. Ano teti letusky boli vzdy pekne, ale to je tak vsetko..
15 
 fotka
mernose  2. 9. 2009 21:04
So SkyEurope som letel dvakrát, vždy absolútne bez problémov, bude mi smutno... K tvojim trom dôvodom pridám ešte môj štvrtý, prečo mi boli sympatickí





16 
 fotka
norwegianwoo  2. 9. 2009 22:08
Ked som bol este maly vela veci som vnimal tak ze "nasi" a "ti druhi", napr. nasi hokejisti ... teraz je uz takych veci velmi malo, (hokejisti z nich vypadli uz davno) ale sky, sky boli "nasi" ani neviem preco, takto som to citil, a ked prehraju nasi, stale je mi smutno... skoda
17 
 fotka
shelia  3. 9. 2009 10:21
blog je dost dobre napisany, len jedna mensia poznamka, prolog sa pise na zaciatku, epilog na konci
18 
 fotka
tomas  3. 9. 2009 10:39
@shelia dik opravene
19 
 fotka
shelia  3. 9. 2009 10:56
@tomas rada som pomohla
20 
 fotka
spisino  7. 9. 2009 19:31
neboj sa este sa naletis .zbankrotuje a pride iny investor a zas ju postavi na nohy len pod inym nazvom....
21 
 fotka
orochimaru  30. 1. 2010 01:25
zaujiymave!
22 
 fotka
matus123  13. 2. 2011 18:29
njn maly pekne lietadla ale ked som letel posledny krat skyeurope-om tak uz mali pozicane lietadlo a som bol hrozne sklamany ze krachuju ... pretoze moj prvy let bol zo spolocnostou skyeurope tak ma to tiez zobralo ked som pocul ze skrachvoaly =D no co uz stava sa aj take
23 
 fotka
antifunebracka  8. 12. 2011 17:33
wow, este som necital tak preciteny blog o spolocnosti. snad sa uz citis lepsie. trh je nelutostny. preziju len najsilnejsi
Napíš svoj komentár