Častokrát, keď zadávam svojím študentom úlohu, zisťujem, že majú problém s kreativitou. Nachádzajú sa síce na škole, kde by kreativita mala byť automaticky na dobrej úrovni, ale nie je to tak.

Hmmm. Keď im zadávam úlohu, že mi majú vytvoriť nejaké prostredie... obývačku, kuchyňu, prírodu a podobne, tak nakreslia nejaké tri veci, aj to odfláknu a potom len opakujú "Ale ja neviem, čo tam mám nakresliť."

Nevravím, že títo študenti nie sú kreatívni. Podľa sú... ale sú zablokovaní. Na to, aby človek bol kreatívny, musí byť otvorený pre konkrétnu vec... a musí otvoriť svoju predstavivosť.

Presne tak isto zablokovaní ako manažér, ktorý chodí iba do práce a nedáva priestor krásnej prírode. Nemá čas sa jej venovať, jednoducho ju nerieši a preto k nej nemá ani žiaden bližší vzťah.

Pokiaľ aj ty kreslíš a nevieš čo ďalej, tak skús rozvíjať detaily. Detail je koreňom kvalitnej grafiky. Keď nakreslíš človiečika, tak rozmýšľaj nad tým, čo má rád. Skús mu priradiť vlastnosť, konkrétnu mimiku. Rozmýšľaj o tom, či nosieva hodinky, aké hodinky nosieva, na ktorej ruke ich nosieva a podobne. Keď kreslíš tričko, rozmýšľaj, či je niekde roztrhané, pokrčené... je pásikavé? alebo je na ňom nakreslená gorila?

Má ten človiečik niečo vo vačku? - je to veľké? vlhké?
Má tie nohavice zašpinené? - skočil do mláky? Alebo je biely od steny?
Má kvetina v kvetináči vodu?
Keď kreslíš jabloň, tak sú okolo jablone popadané jablká? Je tam aj rebrík? Či iba fúrik stojaci pri jabloni?

Nakreslil si dom:
má okná? - sú otvorené? - sú v oknách záclony? - stojí niekto v okne za záclonou? - usmieva sa alebo je na nás nahnevaný? aké tričko má ten človek v okne... sú v tom okne kvetiny, muškáty? - nie je to okno náhodou prasknuté?
KOĽKO VECÍ V JEDNOM OKNE, ŽE? A to stále nie je všetko...

Keď sa naučíte takto do detailov rozmýšľať, tak si tým otvoríte nové možnosti. Vaša kreativita nadobudne gigantické rozmery.
Akonáhle si budete klásť takéto otázky, tak budete omnoho lepšie vedieť vykresliť svoju predstavu a ukázať svoju predstavivosť a kreativitu.

A preto, ak chceš robiť kvalitnú grafiku, buď detailista.

Ako sa hovorí pri fotografii... hovorí sa:
Pokiaľ fotografia nie je dobrá, zrejme si nebol dostatočne blízko.


Ahojte.

 Blog
Komentuj
 fotka
mladybruno  24. 3. 2012 18:39
Na polygrafickej kreativitu brzdí pasivita, 4 roky som toho bol svedkom
Napíš svoj komentár