Mnohí z vás pozerajú na učiteľov ako na robotov. Myslíte si, že učiteľ príde do školy, natrieska pár písomiek a ide domov. Podľa vás si uľavil a je spokojný.

Hmmm. Nie je to celkom tak. Trošku inak by som povedal. Učitelia sú dosť citlivé povahy, i keď to navonok možno tak nevyzerá.

Aj ja som kedysi bral učiteľa ako človeka, ktorému nikdy nič nie je. Akurát nedávno, keď som svoju kolegynku zaškoloval, som si všimol ako to je. Krabička s priehradkami RÁNO / NA OBED/ VEČER neveští nič dobré. Keď som sa do nej pozrel cez priehľadné veko, videl som veľké množstvo tabletiek.
A tým chcem povedať len to, že aj keď učiteľ vyzerá navonok fit, nemusí to tak v skutočnosti byť.

Učiteľ je tak isto iba zamestnanec, presne ako smetiar, či predavač. Jednoducho si len robí svoju prácu podľa výšky svojho platu. Nečudo, že niektorí učitelia sa mierne "nezmestia do kože". Všetko tu so všetkým súvisí...
Váš učiteľ má nízky plat, tým pádom ťažšie vie zabezpečiť rodinu, z čoho vyplýva väčší stres a strach z toho, či sa stihnú všetky šeky vyplatiť včas. Od týchto faktorov sa odvíja celkové pohodlie človeka a preto sa nedivte, keď je učiteľ prísnejší a podľa vašich slov "horší".

Na učiteľovi sa dá pekne vidieť to, či je v úplnej pohode. Napríklad poviem vám pár vzorcov.

Pokiaľ je učiteľ taký, že stále ustupuje, tak má zrejme ťažkosti a nemieni sa rozčulovať nad neporiadnymi študentami (nestojí mu to zato), alebo môže ísť o celkovú pasivitu osoby, taký ten typ učiteľa, čo má 30 rokov a býva s rodičmi, ktorí mu riadia život.

Mamičkovské typy učiteľov sú typy, kedy sa učiteľ správa k žiakovi presne tak, ako k svojmu vlastnému dieťaťu. Tu hrá silnú úlohu to, či ho jeho vlastné dieťa doma poslúcha a rešpektuje, alebo či je to nespratník a neustále robí neplechu. Pokiaľ tento mamičkovský typ ako rodič zlyháva a musí na svoje dieťa vrieskať, tak má tým pádom tendenciu vrieskať aj na žiakov v škole. Ak učiteľove dieťa poslúcha, učiteľ má teda dobrú náladu a je dobrý aj na žiakov.
Takto radikálne dokáže domácnosť ovplyvniť správanie učiteľa, preto je dôležité, aby sme sa naučili každého učiteľa brať ako osobnosť, ktorá má svoje pocity, nálady a svoj život, ktorý ho neustále ovplyvňuje.

Stačí, aby učiteľ mal strach z toho, či dal ráno psovi nažrať a už je hneď v celodennom nepohodlí, jednoducho nesvoj.

Niekoľko vecí, vďaka ktorým dokáže byť učiteľ v nepohodlí:
*rakovina príbuzného
*choré dieťa
*splácanie úveru
*zodpovednosť
*zmeškaný spoj
*obéznosť
*rôzne zdravotné ťažkosti
*bolesť hlavy
*opravovanie písomiek
*nestíhanie termínov
*ohováranie
*počasie
*hluk, brblanie
*koniec školského pol/roka, uzatváranie známok, ospravedlnenky
*nepochopenie učiva
*intrigy a konflikty medzi učiteľmi
*a oveľa viac...

Niektoré veci sú ozaj stupídne a fakt minimálne, no dokážu skaziť celý deň. Preto prosím, chápte nás, chápte učiteľov.

 Blog
Komentuj
 fotka
sajuri007  22. 3. 2012 10:09
Super. Teším sa na svoju kariéru.
Napíš svoj komentár