Po veľmi dlhej dobe som sa rozhodol napísať novú akože divadelnú hru... tentoraz som to pojal trochu zábavnejšie ako tú poslednú. Tentoraz ju nebudem zverejňovať celú, ale len jej časť, ako ochutnávku:

Uprostred scény dve stoličky oproti sebe - vedomostná súťaž. Bubeník zahrá známu melódiu známej vedomostnej súťaže.
BUBENÍK (ako moderátor): (rozpráva veľmi svižne a rýchlo) Vážení diváci. Vitajte pri ďalšom vydaní našej a vašej obľúbenej vedomostnej súťaži. Súťaži, kde sa dozviete všetko, od veľkosti chodidiel stonožky až po hlavné mesto Wadiya s jeho aktuálnym počtom obyvateľov! A teraz privítajte našu ďalšiu obeť... ehm, chcem povedať nášho ďalšieho súťažiaceho!!
NIELS: (prichádza s nadšením) Dobrý deň prajem. (zahľadí sa na divákov a po chvíľke) AHOJ MAMI!
BUBENÍK (ako moderátor): Sadnite si, aby sme mohli začať. Najskôr prezraďte našim divákom niečo o sebe.
NIELS: (sadne si) Volám sa Niels a som slobodný. Preto, ak by mala nejaká slečna záujem, moje číslo je 09....
BUBENÍK (ako moderátor): (skočí mu do reči) Ak nejaká bude mať záujem, určite sa ozve. Myslím, že rovno prejdeme k prvej otázke. (zahrá fanfáru) Prvá otázka znie: Ako sa nazýva najväčší hlodavec na svete? A-ondatra, B-bobor, C-kapybara, D-dikobraz
NIELS: Tak toto viem úplne presne. Ale keď sa viac zamyslím, tak by som mohol vyradiť možnosť „D“ a asi aj možnosť „A“. Tú izobaru... teda kapybaru veľmi nepoznám, ale znie to tak hlodavo.
BUBENÍK (ako moderátor): Vidím, že ste v téme celkom zbehlý. Chcete použiť žolíka? Veď to treba poistiť...
NIELS: Asi tak... spýtajme sa radšej môjho kolegu, čo tu mám so sebou.
BUBENÍK (ako moderátor): V poriadku. Ale nechcete si to radšej premyslieť? Alebo použiť inú nápovedu?
NIELS: Nie, nie... spýtame sa môjho kolegu Jorgena, ktorý je tu so mnou.
BUBENÍK (ako moderátor): Ako chcete, je to vaša voľba. (rozpráva smerom do zákulisia) Je tu pán Jorgen? Prosím pána Jorgena, aby sem prišiel.
NIELS: Jorgéééééén!!! Kde do pekla si?!? Padaj sem!
JORGEN: (je nervózny, navyše ho tlačí potreba ísť na WC) Tu som, tu som, čo treba? Ale rýchlo...
BUBENÍK (ako moderátor): Ako sa nazýva najväčší hlodavec na svete? A-ondatra, B-bobor, C-kapybara, D-dikobraz
JORGEN: A ja viem? (zasmeje sa) Čo som zvieratológ? Ale tak, keď musím, tak by som tipoval C, alebo D. Podľa svojich iniciál... a teraz ma ospravedlňte. Musím utekať... (beží do zákulisia, odkiaľ sa po chvíľke ozve hlasné vzdychanie po uvoľnení)
BUBENÍK (ako moderátor): Váš kamarát vám poradil možnosti kapybara a dikobraz. Aká je vaša voľba?
NIELS: No, neviem. Dal mi chrobáka do hlavy. Je to síce blázon, ale má dobré nápady. Asi označííííím... hmm... no neviem. Ten dikobraz môže byť. Veď keď sa naduje, tak je veľký až strach. Dajme teda D ako dikobraz. Šak je to len hra... (zo zákulisia sa ozve veľký šramot a hurhaj)
JORGEN: (vybehne zo zákulisia a uteká, v ruke nesie veľký kotúč potreby úplne poslednej potreby - kotúč WC papiera) Niels, padaj, musíme utekať! Padáááááj.... (chytí Nielsa a obaja utečú z pódia)
Tma.
NIELS: Jorgen, čo si sa zbláznil? Ako ti to mohlo vôbec napadnúť, urvať celý veľký kotúč hajzlového papiera?! Nehnevaj sa, ale to ti väčšia blbosť ani nemohla napadnúť.
JORGEN: (obíjmajúc ukradnutý hajzlák) Prepáč mi to prosím. Ale vieš, len tak si sedím, a rozmýšľam. Zavolal si si ma, aby som ti poradil. No, ja som namiesto dobrej a trefnej rady povedal prvé písmená, ktoré mi prebleskli hlavou. A uvedomil som si, že je to blbosť. Dikobraz?! Odkedy je nejaké umenie hlodavcom?
NIELS: Ty si magor. Aké umenie? No nič... pokračuj.
JORGEN: Tak som si šiel sadnúť... a uvedomil som si, že asi nič nevyhráš. A vtedy som to uvidel - mega hajzlák! To bude super darček pre Nielsa. Preto ti ho slávnostne dávam, užívaj si ho v zdraví!
NIELS: Jorgen? Ty ozaj vieš, ako človeka potešiť. Ale ako to vysvetlím doma? „Nič som nevyhral, ale Jorgen mi aspoň ukradol veľký toaleťák?“
JORGEN: Tak im jednoducho povieš, že to bola cena útechy... vstávaj, musíme ísť... (odíde)
Tma.
NIELS: Všetko by bolo v poriadku, keby to na druhý deň nedávali v hlavných správach.

Tma.


BUBENÍK (ako redaktor): Škandál. Jedine takto by sa dala popísať udalosť, ktorá sa stala včera pri nakrúcaní vedomostnej súťaže. Pre mnohých to bol jednoducho šok, keď sa prítomný Jorgen N. násilne vlámal na ženské toalety, odkiaľ odcudzil potrebu poslednej potreby - veľký balík toaletného papiera. Očitá svedkyňa na mieste okamžite skolabovala a musela jej byť privolaná záchranná služba. Moderátor súťaže to stručne komentoval - „Od prvého momentu som vedel, že je to debil, hneď ako bol privolaný ako nápoveda“. Obvinený Jorgen N. utiekol spolu so súťažiacim Nielsom J. Ďalšie informácie zisťujeme...

Tma.

 Blog
Komentuj
 fotka
grietusha  23. 5. 2012 23:09
škoda ale, že si nespomenul, o čom približne hra je, aby som si mohla viac užiť scénu inak niekoho mi tvoj výber vyjadrovacích prostriedkov pripomína.



na záver len malá pripomienka. vydanie súťažE, nie súťažI.
 fotka
seagull1  23. 5. 2012 23:18
@grietusha je to príbeh o dvoch kamarátoch a životný príbeh jedného z nich... ale podrobnosti ani ja sám neviem
 fotka
antifunebracka  31. 8. 2012 17:30
scenka zo stuzkovej?
Napíš svoj komentár