Som bol v knižnici a trošku som sa začítal.
Tá kniha, z ktorej som čerpal je z roku 1980 a veľmi mi pripomína niektorých blogerov, ktorí tvrdia, že za všetko zlé môže USA.

Zhubný a nezdravý vplyv na vývin detí už v predškolských rokoch majú v kapitalistických štátoch aj masové média informácií, predovšetkým televízia, ktorá propaguje násilie, krutosť, nenávisť k ľuďom a vzájomnú nenávisť. Deti napodobňujú vo svojich hrách televíznych hrdinov (vyslovených podliakov, zločincov, zkurvy synov, vrahov) a podporujú ich v tom hračky, ktoré napodobňujú rôzne druhy zbraní a prostriedkov masového ničenia. Deti sa od útleho detstva vychovávajú v duchu militaristickej agresivity, neľútostného vzťahu a bezcitnosti k najbližším ľuďom zo svojho okolia. V dôsledku toho v USA a v ostatných kapitalistických štátoch stúpa kriminalita mládeže, dokonca aj medzi deťmi predškolského veku.

Iní adepti teórie "voľnej výchovy" tvrdili, že nerovnosť s psychickom vývine detí (ktorá je v kapitalistickej spoločnosti podmienená predovšetkým sociálnymi pomermi) závisí od rozdielnosti ich prirodzených schopnostiach, že výchova má poskytnúť "slobodu" iba osobitne nadanej "detskej elite", ktorá môže dosiahnuť vysoký stupeň intelektuálneho rozvoja, kým ostatná masa detí (ktoré majú vraj iba obmedzené prirodzené schopnosti) je odsúdená zaostávať za nimi a rozvíjať sa oveľa menej.

Jedna zo zakladateliek súčasného výchovného systému "voľnej výchovy" na Západe Ellen Keyová bola toho názoru, že výchova nemôže zmeniť to, čím je dieťa od prírody obdarené, a že chcieť usmerniť jeho rozvoj pedagogickými zámermi je práve také nezmyselné ako sa pokúsiť riadiť pohyb nebeských telies.

Samozrejme, nie všetci buržoázni pedagógovia obdobia imperializmu sa pridŕžali takýchto a podobných názorov. Boli aj taký, ktorí mylné teoretické a pedagogické elekticky spájali s rozumovým prístupom k riešeniu niektorých výchovných problémov.

 Báseň
Komentuj
 fotka
biancadetolle  13. 5. 2014 16:12
miláčku...fajn toto je múdrosť z "múdrej" knihy a teraz som zvedavá na tvoj vlastný názor
 fotka
midnight  13. 5. 2014 17:12
na myšlienke prohibície nie je nič pekného
 fotka
samtord  13. 5. 2014 17:41
@biancadetolle veď píšem, číta sa pekne, ale realita je niekde inde
 fotka
topanocka  13. 5. 2014 21:36
to najpozitívnejšie čo som tu dnes čítala a čo som bola od teba schopná dočítať do konca a ani kinedril som nepotrebovala, zato tie hviezdičky a nebud namyslený.
 fotka
biancadetolle  13. 5. 2014 21:49
nemyslela som prvú vetu
joooj...však spolupracuj, keď mám chuť rýpať!
 fotka
samtord  14. 5. 2014 11:54
@topanocka ja nie som namyslený A Ďakujem
 fotka
samtord  14. 5. 2014 11:55
@biancadetolle už je pozdě... kedy si mala naposledy sex?
 fotka
biancadetolle  14. 5. 2014 16:55
ach jo...to už ani srnky v lese netušia
Napíš svoj komentár