Jeden z článkov z mojej stránky, mozno sa niekomu zide.

Kto netuší o čom, tak pozrite sem: » www.homeofpoi.com/...

Plná verzia aj s obrázkami tu: » poi.sk/clanky/cvicnepo...

Enjoy

AKO SPRAVIŤ CVIČNÉ POI

Prvé poiky ktoré vačšina ľudí dostane do ruky niesu ohnivé ale cvičné. Každý kto točí si eventuelne spraví nejaké sám. Kedže je mnoho možností ako si ich spraviť tak ťažko nájdete u dvoch ľudí rovnaké. Neexistuje žiaden štandard podľa ktorého sa musia robiť, sú však veci na ktoré treba pamätať ak majú byť poi naozaj vhodné na točenie. A prečo? Presne pre ten istý dôvod prečo existuje aj profesionálne športové náradie - základná výbava je milá na začiatok ale pokiaľ chcete niečo robiť ozaj dobre je treba mať na to aj vhodnú výbavu.

VŠEOBECNÉ RADY

V prvom rade: Treba uprednostniť funkčnosť pred výzorom!!! Radšej mať obyčajné poi ale aby sa s nimi dobre točilo. Pri točení máte vypadať dobre vy a nie vaše poi. Je dobré experimentovať. Nezvyknúť si na jedny poi ale spraviť si tak 3-4 páry, každý iný. Poi s rozdielnymi vlastnosťami sa hodia na rozdielne triky.

DĹŽKA

Najlepšia dľžka poi pre vás sa dá zistiť dvoma spôsobmi:
- chytíte poi do ruky a natiahnete ruku. Poi by mali siahať niekam k plecu.
- chytíte poi do ruky a ruku spustíte. Poi by mali siahať kúsok nad zem, nemali by sa jej dotýkať. Toto je dosť dôležité pri kvetinových trikoch kde veľmi zle vynikne ked sú poi moc dlhé a vy nemôžte poriadne natiahnuť ruky.


VÁHA

Váha je niečo čo si musí každý zistiť sám. Na váhe netreba ani šetriť ale ani to preháňať. Lepšie je uprednostniť ťažšie poi pred ľahšími - lepšie sa točia, držia smer, netreba na ich roztáčanie toľko energie a taktiež posilujú ruky a zápästia.

DRUHY CVIčNýCH POI

Existujú dva druhy cvičných poi - ponožkové a šnúrkové.

.. :: PONOžKOVÉ POI :: ..

Všeobecne najobľúbenejší druh. Su pomalšie ako šnúrkové alebo reťaze, preto sa s nimi lepšie učia triky. Pri výrobe nemáte moc možností na úpravu tvaru.

Postup výroby je jednoduchý. Do ponožky alebo podobného kusu látky sa dá ľubovolné závažie - tenisová loptička, žonglovací beanbag, hackysack, sáčik s ryžou. Zo začiatku sú lepšie hackysack alebo ryža lebo sú podstatne mäkšie ako tenisové loptičky.

Neni ale ponožka ako ponožka. Aj keď v princípe tu nieje čo pokaziť, výber správnych ponožiek vám môže ulahčiť točenie. Ideálne ponožky sú také ktoré sa nenaťahujú alebo sa naťahujú len jemne.

PRíSLUšENSTVO

Na ponožky neni dobré pripevňovať žiadne strapce alebo stužky alebo podobnú háveď ktorá poi spomaluje. Samotné ponožky sú uŽ dosť pomalé. Skôr sa treba zamerať na spôsob držania. Koniec ponožky sa môže nechať tak, môže sa tam spraviť pár uzlov, našit klasická slučka na poi alebo sa tam zaviaže nejaká protiváha, tak 1/3 váhy hlavy. Takéto poi sú vhodné na kontaktné točenie.


.. :: ŠNÚRKOVÉ POI :: ..

Druhá možnosť výroby poi, túto si zvolí väčšina začiatočníkov ktorí nepoznajú ponožkové poi. Sú rýchlejšie a lepšie sa "tuningujú".

Výroba je trochu zložitejšia ako pri ponožkách ale dá sa zvládnuť v pohode. Stačí spraviť do tenisovej loptičky dve diery oproti sebe, pretiahnuť nimi šnúrku (napr. na topánky) a spraviť poriadny uzol keď ju vytiahnete aby sa šnúrka nevtiahla do loptičky. Je zbytočné dávať k loptičke akékoľvek krúžky na klúče alebo karabínky, je s tým iba moc práce a jediné čo to spôsobuje je bordel keď sa zamotajú pri točení. Jediné kde sa to zíde je v loptičke kde krúžok zabráni vytiahnutiu šnúrky.

ŠNúRKY

Nemusí sa to tak zdať ale šnúrka tiež ovplyvňuje ako poi letia. Vhodná šnúrka na začiatok je klasická okrúhla do topánok. Čím je šnúrka tenšia tým su poi rýchlejšie a naopak. Veľmi tenké šnúrky je dobré dávať na poi iba ak plánujete mať na loptičkách niečo na brzdenie.
Neodporúčam dávať dve šnúrky pokiaľ to neni nevyhnutné, moc sa to zamotáva keď sú poi odložené a tiež to trochu pri točení zavadzia.


LOPTIčKY

Pri šnúrkových poi máte veľa možností ako spraviť hlavy poi. Klasické riešenie je tenisová loptička, ak ste zručnejší neni problém si ušiť vrecko s prosom alebo niečim mäkším ako sú loptičky.
Na hlavy sa tiež dajú pripevniť rôzne stužky a brmbolce ktoré aj pekne vyzerajú ale tiež slúžia na brzdenie poi ak sú moc rýchle.
Stužky je lepšie pripevňovať z "boku" loptičky, kolmo na šnúrku, inač dosť zavadzajú. Treba spraviť pár cm rez na boku loptičky a stuźku uviazať či už priamo na šnúrku alebo na kúžok na klúče priviazaný v loptičke na šnúrku. Tiež platí že čím hrubšia stužka tým viac brzdí.

Podľa mňa je lepšie spraviť si na poike brmbolec, je menší takže nezavadzia, tiež pekne vynikne a zabráni šnúrke aby sa vtiahla do loptičky. Stači zobrať vlnu, tak zo 20-30x ju oviúť okolo dlane, dole priviazať na šnúrku na vrchu loptičky, potom obviazať aby sa brmbolec nerozpadol a hore vlnu rozstrihnúť.


RÚčKY

To uz je na vás, ak nemáte na poikách stužky neni zle si spraviť kožené rúčky aby pôsobili ako protiváha pri hádzaní. Neodporúčam si nechávať na koncoch iba krúžky na klúče, derú prsty a blbo sa držia.

RejveN

 Blog
Komentuj
 fotka
mixelle  7. 9. 2008 09:47
uaw!!

prídeš mi ako troška fantický jedinec
 fotka
antifunebracka  15. 2. 2011 00:36
a to ako si sa k tomu dostal?
Napíš svoj komentár