Keď tak premýšľam nad témou, ktorú som si vybrala, asi by som o nej mohla písať knihu. Je toho naozaj veľa. Ak niečo vynechám, či vás napadne, pýtajte sa..

Ústa a ústa
Bozkávanie je príjemné, ústami je to super, jazykom je to fajn a zubami sa dá tiež čo to vymyslieť. Prídavných mien či činností, ktoré môžme ústami robiť, by sa tu dalo vymenovať mnoho. Nemali by sme ale zabúdať, že aj tu na nás číha mnoho nebezpečenstiev. Rôzne ranky v ústnej dutine, či už od jedla (chipsy, kostičky), zásahy u lekára (krvácanie ďasien, vytrhnutie zuba), piercing, starostlivosť o svoj vlastný chrup, herpes na pere či iné poranenia môžu spôsobiť nemalé problémy. Hrá tu veľkú rolu výber aj množstvo partnerov, s ktorými všetky tieto činnosti vykonávame. Asi je každému jasné, že časté striedanie partnerov je rizikové. Čo nepríjemné nás teda môže stretnúť?

Ústa a HIV
Môžme sa bozkávaním nakaziť vírusom HIV? Je to bezpečné?
HIV sa prenáša krvou, sexuálnymi radovánkami a môže sa preniesť z matky na dieťa. Zásadná vec - slinami sa vírus HIV neprenáša. Preniesť sa ale môže v prípade ak majú obaja partneri nejaké vyššie spomínané poranenie úst či ústnej dutiny. Ak má nejaké poranenie iba jeden z partnerov, k prenosu nedôjde.
K prenosu môže ale prísť aj pri orálnom sexe. Mužské spermie či "kvapôčky lásky" alebo ženské pošvové výlučky sú taktiež nositeľmi vírusu. Bezpečné by tu bolo použiť nejakú bariérovú antikoncepciu. Väčšina ľudí však pri orálnom sexe na možnosť nákazy nemyslí.
Vzniká tu otázka: Prehĺtať či neprehĺtať? Jednoznačne neprehĺtať! Spermie obsahujú vírus a ak sa dostanú do hrdla a hrtanu, tam už k prenosu dôjsť môže, sú to sliznice.
Klasický a análny sex hádam rozoberať ani nemusím. Sliznice, sliznice, sliznice. Pri sexe nás ochráni jedine bariérová ochrana.

Ústa a hepatitída
Pri čom sa môžme nakaziť?
Typ A - choroba špinavých rúk. Nakaziť sa teda môžme ak si vložíme ruky do úst (oblizneme prsty), prostredníctvom jedla a tekutín, ktoré jeme špinavými rukami a ak ústa použijeme pri dráždení konečníka.
Typ B - nakaziť sa môžme krvou - napríklad ranky v ústach (ďalšie možnosti nakazenia sú použitím spoločných injekčných striekačiek či pomôcok užívateľov drog, zdieľanie ihiel pri tetovanie a piersingu), prostredníctvom nechráneného sexu - všetky druhy a prenos z matky na dieťa.
Typ C - ako jediný nie je liečiteľný a veľmi odolný. Prenáša sa krvou (spomenúť tu môžem mimo iné aj zdieľanie spoločných žiletiek či zubných kefiek (taktiež injekčných striekačiek, ihiel pri tetovaní). Menej častý je prenos spermiami či pošvovými výlučkami a prenos z matky na dieťa.

Ústa a pohlavné choroby
Pri orálnom sexe sa môžme nakaziť ochorením ako herpes simplex, syfilis, chlamýdie, kvapavka či ľudský papiloma vírus. Keďže sú to pohlavné choroby, nakaziť sa človek môže jedine pri pohlavnom styku. Pozor by sme si mali dávať aj na kontakt s pokožkou postihnutého človeka. Vyrážky, vredy či rôzne iné výsevy po tele sú veľmi nákazlivé.

Táto téma je naozaj nevyčerpateľná. Každá jedna choroba a riziko by sa dalo podrobne rozoberať. To ale nie je mojím cieľom. Zhrnula som riziká a pre úplnosť doplnila niektoré informácie. Tak dúfam zaujalo ..aspoň kúsok

 Blog
Komentuj
 fotka
pershing363  25. 6. 2010 01:50
budem davat vacsi pozor...teda na niektore veci
 fotka
ayreen  25. 6. 2010 20:18
to s tým HIV a bozkávaním je priveľmi diskutabilné, skôr je to len mýtus na vystrašenie ako pravda. tak ako to, že sa HIV prenáša používaním spoločnej zubnej kefky, pitia z jednej fľaše a tak podobne.



Nikde na svete nebol zaregistrovaný prenos HIV cez sliny, ako si povedala. Sliny majú totiž špeciálne zloženie, ktoré vírus HIV ničia a aj keď sa v nich vo veľmi malej koncentrácii nachádza, na to, aby si sa infikovala HIV potrebuješ do tela dostať pomerne vysokú infekčnú dávku vírusu (na porovnanie - vírus hepatitídy je 1000x infekčnejší ako HIV) Preto neexistuje možnosť, aby sa niekto nakazil z fľašky, z ktorej pil HIV+ človek, prípadne zo zubnej kefky. Pri výskumoch bolo vypočítané, že aby si sa nakazila HIV cez sliny, musela by si vypiť cca 3litre infikovaných slín, a to už je dosť. A tento odstavec nám vysvetľuje, prečo sa ani pri bozkávaní nenakazíš.



Toto som výslovne konzultovala so študentmi medicíny, že prenos hrozí iba vtedy, ak by sme v ústach fakt mali nejakú otvorenú ranu čo by krvácala - a to obaja bozkávajúci sa, čo je veľmi nepravdepodobné - nebudeš sa predsa bozkávať s niekým, komu z úst tečie krv. Malé poranenia nepojmú toľko infekčnej dávky vírusu (opäť a zas kvôli slinám), aby sme sa mohli nakaziť.



A máš pravdu, že mnohí si neuvedomujú nebezpečnosť slizníc. Nie sú tak nebezpečné poranené ďasná, ako sliznice - ktoré sa však porania veľmi ľahko - aj pri jedení.



Čiže alfou a omegou prenosu HIV je sex. A je obrovská škoda, že na Slovensku nie je absolútne zaužívané, aby sa dvaja ľudia ktorí chcú spolu sexovať, sa predtým išli dať otestovať.



Ďalšou obrovskou chybou je osveta, ktorá je poňatá absolútne nesprávne, no ale to tu už nebudem rozoberať.
 fotka
spisino  25. 6. 2010 21:13
kvapavka jednoznačne
Napíš svoj komentár