Čo je to láska? Láska pre každého znamená niečo iné. Má viac tvári. Môže to byť láska k rodičom, deťom, súrodencom, priateľom, zvieratám, veciam a záľubám. A tá najväčšia láska, láska k partnerovi.

Každý z nás má právo ľúbiť a byť ľúbený. Láska je to, čo nám berie slobodu, ale zároveň bez nej nie je nikto šťastný. Je to chvíľa, keď sa môžete vyplakať na ramenách svojho partnera. Keď sa spolu smejete, keď mlčky sedíte vedľa seba, ale máte pocit akoby ste sa celý ten čas rozprávali. Môžete mu zavolať kedykoľvek potrebujete. Odpúšťate mu každú jednu chybu. Viackrát.

V Biblii sa píše: „Láska je trpezlivá, láska je dobrá, nezávidí. Láska sa márnivo nevypína, ani nenadúva. Nie je dotieravá, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nezmýšľa zle. Neraduje sa z neprávosti, ale raduje sa s pravdou. Všetko vie zniesť, všetko verí, všetko dúfa, všetko pretrpí. Láska nikdy neprestane, ale proroctvá sa pominú, jazyky zaniknú, poznanie sa pominie.“ Podľa mňa to platí len pre pravú lásku. Len pre tú jednu, ktorú môže človek v živote prežiť len raz.

V láske neexistujú pravidlá. Môže sa všetko. Všetko, čo vám váš partner dovolí.

Láska je aj to, keď sa na vás mama usmeje, napečie vám váš obľúbený koláč. Pohladí vás. K láske patria aj hádky. Hádky preto, lebo vám na tom druhom veľmi záleží a chcete preňho len to najlepšie. Napríklad, keď vás rodičia nechcú pustiť von neskoro večer. Je to vlastne dôkaz lásky. Kvôli tomu sa pohádate, nadávate na nich a vravíte, že ich nenávidíte. Po chvíli si však uvedomíte, že ste nekonali s chladnou hlavou a rodičom sa ospravedlňujete. Ale aj počas tej hádky vás rodičia ľúbia a vy ľúbite ich.

Láska k súrodencom je zase výnimočná niečím iným. Hádate sa, niekedy sa bijete, ale keď ich potrebujete sú tu len pre vás. Takáto láska sa veľmi cení, pretože sú to naši najlepší priatelia, či už v pokojnom alebo v búrlivom počasí. „Súrodenci nás rozveselia, keď sme na dne, ukážu nám cestu, ak ideme nesprávne, zdvihnú nás, keď budeme padať a keď stojíme rovno, budú nás len zľahka podopierať. Poznajú nás z každej strany, v tých dobrých aj zlých dňoch, žiadne masky, žiadne pretvárky a žiadne tajomstvá. Preto ich ľúbime a potrebujeme.“ Týmito slovami raz vyjadrila lásku k súrodencom Christina Rosetti a mala pravdu.

Láska k priateľom je podobná ako láska k súrodencom. Poznajú všetky naše tajomstvá, šťastné chvíle. Spoznajú na nás, keď sme smutní, keď sa nám chce plakať. Dokáže pretrpieť všetky výbuchy, naše nálady, výbuchy smiechu a vo všetkom nás chápu. Radujú sa s nami, smútia s nami. Sú ako anjeli, ktorí nám pomáhajú, keď naše krídla zabúdajú lietať.

Naši domáci miláčikovia nám dokážu dať viac lásky než si ľudia mnohokrát myslia. Vycítia, keď máme zlú náladu, keď nám je do smiechu. Smútia, keď ich nechávame doma samých a tešia sa z nášho príchodu. Nenadarmo sa hovorí, že pes je najlepší priateľ človeka. Ticho vás vypočuje, keď máte problém a za to vás odmení svojou láskou. Ale samozrejme, že povaha zvierat záleží od toho, ako sa k nim ľudia správajú. A často sa k nim ľudia správajú zle.

Spomínala som aj lásku k veciam. Vlastne je to láska, ktorú zažívame denno-denne. Dávame si na seba obľúbený parfém a väčšinou si ani neuvedomujeme, že sme sa do jeho vône zamilovali. Obliekame si obľúbené oblečenia, pretože svojim spôsobom k nim máme vybudovaný vzťah. Môžu nám pripomínať dobré, ale i zlé chvíle. A takto si ani neuvedomujeme, že sa obklopujeme vecami, ku ktorým máme citový vzťah.

A ako posledná je láska k záľubám. Môžete napríklad radi plávať, pretože vás to napĺňa určitým duševným šťastím a pomáha vám napríklad zlepšiť náladu. Poznám ľudí, ktorí keď si nejdú zaplávať, sú smutní. Tak isto to môže byť aj láska k tancu, k bicyklovaniu, k futbalu, k učeniu, k vareniu a k ďalším mnohým aktivitám, pri ktorých cítime to krásne zadosťučinenie, a pri ktorých sa nám veľakrát zvyšuje sebavedomie.

Preto by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo pre nás znamená slovo láska. A aspoň raz za deň by sme mali ľuďom a zvieratám, ktorých máme radi, povedať akú veľkú lásku k nim cítime.



Inšpirujte sa.

 Blog
Komentuj
 fotka
cupcake182  6. 5. 2011 17:36
škoda že ja som si tu svoju nenapísala (ach)
 fotka
pavlinkaa  6. 5. 2011 17:37
@cup í no vidíš, koza
Napíš svoj komentár