Bola ešte tmavá noc, keď som sa zobudila na to, že mi je zima. Poobzerala som sa rozospatými očami po izbe a zistila som, že mám otvorené okno.

Vstala som teda z postele a išla som zavrieť okno. I keď bola vonku tma, na cestách boli veľké mláky a mne cez otvorené okno padal do izby studený dážď. Rýchlo som zavrela okno a šla opäť spať. Zobudila som sa skoro ráno na silný buchot dažďových kvapiek. Bola sobota, vonku sychravé počasie, tak som zostala ležať v posteli, zapla som si lampičku a čítala knihu. Po necelej polhodine ma to unavilo. Povedala som si, že sa pôjdem pozerať na ten dážď. Vlastne aj tak som vedela, čo uvidím, pretože bolo počuť, ako veľké kvapky dažďa bubnujú na parapetnú dosku, pomaly stekajú a padajú na trávu pod naším oknom a na mňa v podobe smútku.
Podišla som k oknu, trochu som ho pootvorila, pritiahla som si k nemu stoličku a pozerala som na tie čierne mraky, z ktorých sa valili obrovitánske kvapky. V tom momente som si všimla niečo, čo ma dosť potešilo. Veľké čierne mraky dovolili pramienkom slnečných lúčov rozžiariť tento pochmúrny deň. V jednej chvíli sa mi zazdalo, že vidím ako spoza tej temnoty vykukla modrá obloha. Bolo to len chvíľkové. Niečo tam však ešte ostalo, bolo to ale jasnejšie a farebnejšie. Neodchádzalo to preč.

Bola to dúha! Vyzerala, ako by ju nejaký maliar maľoval čarovnými farbami, ktoré sa rozžiaria až vtedy, keď svoje dielo dokončí. Použil na ňu veľké množstvo farieb, ktoré na nej tancujú, ako by boli na diskotéke. Každá farba má iné šaty. Jedna mala ružové šaty, druhá fialové, tretia oranžové, štvrtá modré, piata zelené, šiesta žlté, siedma dokonca jemnulinko modré. Jednoducho tam tancovali všetky farby aké na tomto modrom svete existujú. Krásne sa ligotali. Boli priam kryštálové. Na chvíľu som zabudla, že je jeseň a že vonku strašne leje. Všimla som si to aj na malých deťoch, ktorých pršteky ukazovali na túto mnohonásobne farebnú nádheru. Dúha pripomínala farebný vodopád, ktorý okrášľuje zamračený a daždivý deň.

Bohužiaľ aj táto krása musela skončiť. Maliar si ju vzal späť, aby ju mohol ukázať aj ostatným ľuďom, v iných sychravých krajinách.

Môj minuloročný sloh.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár